29. lokakuuta 2008

Sähköinen äänestys oli fiasko - satoja ääniä kateissa

Ei vittu, lukekaa ihmiset tätä blogia. Lukekaa. Ottakaa opiksenne. Päättäjätkin. Ihan oikeasti. Ärsyttää, kun kerron täällä etukäteen mitä tulee tapahtumaan ja sitten juurikin niin tapahtuu ja jengi on ihan wtf nyt sitten sattuikin näin...

YLEnanto uutisoi, että sähköisessä äänestyksessä "jonkin verran ongelmia". Jonkin verran?

232 ihmisen äänet jäivät kokonaan kirjautumatta koneelle.

232 ihmisen äänet jäivät kokonaan kirjautumatta koneelle ja YLEnannon mielestä kyseessä on "jonkin verran ongelmia". Tuolla äänimäärällä olisi vaikkapa Uudessakaupungissa valittu kolme-neljä ehdokasta valtuustoon. Jos muutamasta kunnasta häviäisi savuna ilmaan 232 äänestyslippua, niin kyseessä olisi vakava vaalivilppi tai törkeä huolimattomuus ja koko vaalit uusittaisiin välittömästi. Mutta kun sähköinen äänestys kusee sormille ja reilu parisataa ääntä katoaa bittien taivaisiin, kyse on vain "jonkin verran ongelmista".

Haistakaa nyt ihan oikeasti paska.

Huomatkaa, että nämä ovat sellaisia ääniä, joiden tiedetään auditoinnin seurauksena jääneen rekisteröitymättä. Miten monta sataa ääntä on kadonnut tai sekoittunut ilman että tiedämme sitä? Emme voi tietää. Montako ääntä on vaihtanut omistajaansa sähköisessä uurnassa ohjelmistovirheiden tai hakkeroinnin seurauksena? Emme voi tietää. Sen tiedämme, että sähköisen äänestyksen eri muodot eri puolilla maailmaa on kerta toisensa jälkeen hakkeroitu siten, että mitään jälkiä hakkeroinnista ei ole edes koneisiin jäänyt. Tehkää matikat.

Uutisessa selitellään, että ongelman arvellaan johtuneen siitä, että äänestäjät eivät ole vahvistaneet antamaansa ääntä, eli ovat jättäneet urakan kesken ja poistaneet vain kortin koneesta kesken kaiken. Tämä kuulostaa melkoiselta selittelyltä minusta. Eikö ohjelmaan muka ihan oikeasti ole laitettu ominaisuutta, joka kertoisi äänestäjälle, koska kortin saa poistaa? Eikö ohjelma tai koneen käytössä ohjaavat avustajat kerro äänestäjälle, miten kone toimii ja miten sitä käytetään?

Sanon suoraan, että en usko tuota selitystä. Oma käsitykseni on, että nuo äänet uupuvat, koska joko ohjelmisto ja laitteisto teki virheitä tai koska joku hakkeroi kyseisen äänestyksen. Tätä ei yksinkertaisesti kehdata myöntää laitteiston ja ohjelmiston tehneiden yrityksien puolesta, koska se olisi helvetin noloa. Tätä ei myöskään kehdata myöntää vaalivirkailijoiden taholta, koska he eivät luultavasti edes tajua hevon vittuakaan laitteiden toiminnasta ja tietoturvaongelmista.

Huvittavinta koko episodissa on, että Oikeusministeriön mukaan tämä sähköinen äänestys oli lain mukainen, vaikka ääniä hävisi yli 200 kpl! Tämä siksi, että äänestys "oli merkitty alkavaksi, mutta niitä ei saatettu syystä tai toisesta loppuun". Eli tällä logiikalla, jos äänestyskortti annetaan äänestäjälle, mutta kone ei rekisteröi ääntä, niin "mitään laitonta ei tapahdu". Siis täysin riippumatta tai tietämättä varmuudella sitä, miksi kone ei ole rekisteröinyt ääniä!

Ei jumalauta että Oikeusministeriössä on sairasta porukkaa töissä.

Eli analogia on, että jos lippuäänestyksessä jostain äänestyspaikalta katoaa kokonaan satoja äänestyslippuja, jotka todistettavasti on äänestäjille annettu ja joiden kanssa he ovat koppiin menneet, niin asiassa ei ole mitään ongelmaa tai syytä epäillä laittomuutta tapahtuneen? Ei, vaikka nämä ihmiset vakuuttavat laittaneensa äänensä vaaliuurnaan kuten pitkin? Ei mitään syytä miettiä, onkohan jotain ihan helvetisti pielessä? Tutkia ja raportoida asiaa?

Ei jumalauta että Oikeusministeriössä on sairasta porukkaa töissä.

Tietysti täysin riippumatta siitä, mikä idioottimainen syy on noiden äänien katoamisen takana, sähköisen äänestyksen tietoturva on surkea. Sähköinen äänestys vaarantaa koko demokratian ja on erittäin altis manipuloinnille, eikä siinä huijaamisesta periaatteessa voi jäädä mitenkään edes kiinni. Lukekaa tästä ja tästä mitä olen kirjoittanut aiheesta aikaisemmin blogissani.

Pientä toivonkipinää sopii pitää yllä, hyvin pientä, mutta kuitenkin, että nyt fiaskosta opitaan ja koko sähköinen äänestys unohdetaan kokonaan. Luultavasti näin ei tietenkään käy ja tämä demokratian tuho etenee pian kattamaan koko maan. Kun se tapahtuu ja käy niin, että eräs M. Jansson niminen ehdokas Uudestakaupungista saakin vaikkapa 6 miljardia ääntä, älkää missään tapauksessa epäilkö minua vaalivilpistä. Muistakaa, että viranomaiset ja asiantuntijat ja laitteistojen ja ohjelmistojen tekijät ovat vakuuttaneet meille ja koko oikeusjärjestelmällemme, että systeemi on turvallinen, eikä sitä voi hakkeroida ja ainakin hakkerointi havaittaisiin. Näin ollen ei ole mahdollista, että M. Janssonin 6 miljardia ääntä voisi olla vilpin tai virheen seurausta. M. Jansson on näin ollen kruunattava ennennäkemättömäksi vaalikuninkaaksi. Sähköinen äänestyshän ei voi tehdä virheitä (?).


Kevennyspäivitys 30.10.08. Oikeusministeri Tuija Brax Pravdassa:
"Oikeusministeri Tuija Brax (vihr) kiistää mahdollisuuden siitä, että sähköisessä äänestyksessä voisi kadota ääniä tai joku voisi sabotoida vaalitulosta."

Miettikää näitä asioita. Oikeasti.

6 kommenttia:

 1. Saisi kyllä sähköinen äänestys yleistyä.

  Hakkeroidaan hieman, niin saadaan Mikko Ellilä presidentiksi, Halla Aho, Markus Jansson ja pari muuta liberaalia ministeriöön ja perussuomalaiset suurimmaksi puolueeksi eduskuntaan.

  VastaaPoista
 2. "Jumalauta", "paska", mitähän vielä. Ihmettelet, että miksi sinua ei kuunnella. Kuulostat pikkulapselta jolta on viety tikkari. Onneksi kaltaisiasi tuskin koskaan nähdään Suomen eduksunnassa.

  VastaaPoista
 3. Ahaa. Sinusta on parempi olla epärehellinen kuin sanoa ääneen, mitä ajattelee. Minusta rehellisyys on parempi vaihtoehto, vaikka se kaltaisiasi ääliöitä tietysti harmittaa. PS. Mikä on eduksunta?

  VastaaPoista
 4. Elektroninen äänestys vaarantaa
  koko demokraattisen (kulissi)järjestelmän.

  Euroopan Parlamenttivaalit ovat jo
  8 kuukauden päästä.

  Tässä on tärkeä teema tuleviin
  vaaleihin. Stop electronic voting
  fraud!

  Elektroninen äänestysjärjestelmä on
  hinattava Siperiaan
  mikroaaltouuniin säteilytettäväksi ja poltettavaksi roviolla. Tuhka voidaan ripotella vihreille lihansyöjä kasveille.

  VastaaPoista
 5. Myönnettäköön että ananyymi (se ensimmäinen) on osittain oikeassa. Kirjoitat todella tärkeistä aiheista ja hyvin. Jos et kiroilisi tai vähättelisi lukijakuntasi älykkyyttä/ymmärryskykyä tällaisella blogilla voisi olla paljonkin lukijoita ja siten myös vaikutusta.

  Ei ole mitään vikaa sanoa "olin oikeassa", "poliitikot tekivät virheen" tai vast. Kyse on siitä, miten sinä tuot asian ilmi. Kirosanojen ja vähättelyn vähentäminen ei ole kovin vaikeaa. Se vaatii vain vähän malttia ja itsensä sensuroimista. Tämä ei tietenkään tarkoita asiasensurointia vaan ainoastaan tyylisensurointia...

  Näin btw. miksi asetuit ehdolle Kokoomuksen riveistä, etkä esim. PS:än? Minulle tuore kokoomuslaisuutesi tuli valtavana yllätyksenä.

  VastaaPoista
 6. Minä en mielistele yhtäkään lukijaani pätkän vertaa. Jos joku ei asiaa tajua, koska on idiootti, olkoot tajuamatta. Jos joku ei lue tosiasioita blogistani, koska kiroilen, olkoon ääliö lukematta niitä. EVVK.

  Kokoomus on melko hyvä valinta nähdäkseni, etenkin Ukissa. PS koostuu sellaisista junteista ja hölmöistä että huhhuh. On siellä muutamia järkeviä ehdokkaita, kuten Halla-Aho ja kump. toki.

  VastaaPoista