30. elokuuta 2018

Kuinka suojata omat tiedot?

Olen itsekin joutunut viime aikoina erilaisen häiriköinnin kohteeksi (linkki1 ja linkki2), joten ajattelin kerätä kattavat ohjeet, joilla voi merkittävästi vaikeuttaa eräiden ääliöiden suorittamia häiriköinti- ja kusetustoimien onnistumista. Ilman minkäänlaista suojausta voi helposti joutua esimerkiksi erilaisten tilausten, huijausten, häiriköintien ja muiden uhreiksi, puhumattakaan, että nämä henkisesti sairaat yksilöt voivat tulla vaikkapa pihallesi riehumaan ja rikkomaan paikkoja. Oletuksena tietosuojaa ei Suomessa näet ole ja hyvin suojauduttunakin se on varsin heikkoa.

On kuitenkin olemassa muutamia tapoja, joilla omaa tietosuojaa voi merkittävästi parantaa ja siten suojata itsensä useanlaisia hyökkäyksiä vastaan, sekä aiheuttaa ns. persekipua kaikenlaisissa sekopäissä ja viranomaisissa. Tässä keräämäni vinkit, joiden mukaan kannattaa toimia ja nimenomaan tässä järjestyksessä, tai homma ns. kusee helposti.

  1. Laita omalla teleoperaattorillasi puhelinnumerosi salaisiksi.  Näin tietojasi ei saa numerotiedusteluista, eikä toivottavasti operaattoriltakaan ainakaan yhtä helposti. Varmempaa on toki hankkia prepaid-liittymä, jonka numeroon sinulla ei ole mitään virallista yhteyttä. Kyllä, myös nettiliittymä prepaidiksi jos mahdollista ja jakoon esimerkiksi kämppään asianmukaista mokkulaa käyttäen.

  2. Laita kaikki tietojenluovutuskiellot päälle osoitteeseesi väestörekisterikeskuksen sivujen kautta. Vrk.fi - Omien tietojen tarkastus - Ilmoita itse - Tietojenluovutuskiellot. Näin tietojasi ei anneta viranomaispalvelun kautta eteenpäin ja esimerkiksi osoitetietopalveluihin.

  3. Laita kaikki tietojenluovutuskiellot päälle ajoneuvoihisi Trafin sivujen kautta. Trafi.fi - Oma asiointi - Omat tiedot - Tiedonluovutus. Näin ajoneuvosi kautta ei saada sinun tietojasi, eikä sinun tiedoillasi ajoneuvojesi tietoja. Toki varmempaa on käyttää ns. bulvaania auton osalta, eli ajaa autolla, joka ei ole lainkaan omissa nimissäsi. Muutenhan esimerkiksi poliisi voi auton perusteella löytää sinut tien päällä.

  4. Hanki omaehtoinen luottokielto täältä ja myös täältä (maksaa 16€ / 2v ajaksi). Tällöin nimissäsi ei voida ottaa velkaa kuten pikavippejä jne. eikä tilata tuotteita laskuilla. Säilytä saamasi todistus luottokiellon omaehtoisuudesta, sillä tarvitset sitä eri tilanteissa kun esim. haet lainaa tms. koska sillä voit todistaa, ettet ole menettänyt luottotietojasi hölmöilyjesi vuoksi, vaan kyseessä on omaehtoinen hakemus väärinkäytösten estämiseksi!

  5. Hanki turvakielto maistraatista näiden ohjeiden mukaan, jos mahdollista. Merkitse yhteysosoitteeksi postilokero-osoite tai muu turvallisempi osoite virallista postia varten, jos vain mahdollista. Hätätapauksessa "Poste Restante" käy myös.

  6. Muuta toiseen osoitteeseen, mutta älä anna uutta osoitetta mihinkään, jos se vain on mahdollista (eli et tarvitse esim. asumistukea, toimeentulotukea tms.). Älä vain anna sitä niin älä vaan anna, vaikka kuka tai mikä taho mistä syystä ja mihin tarkoitukseen sitä haluaisi. Koskee myös sukulaisia ja kavereita.

    Koeta hommata asunto, jossa etenkin sähkö mutta mieluusti myös vesi kuuluvat vuokran hintaan. Jos näin ei ole, sovi vuokranantajan kanssa, jos mahdollista, että hän tekee ja maksaa sähköt ja vedet asuntoosi ja maksat ne hänelle vuokranmaksun yhteydessä (useimmat suostuvat kimppadiiliin, jossa maksat vaikkapa 60€ ekstraa näistä hyvistä, joka kattaa hyvin sähkön ja veden yhdelle henkilölle). Jos em. sähkön ja veden maksu ei onnistu, tee sähkösopimus paikalliseen sähköyhtiöön ja yritä saada siellä tietojasi salaisiksi siten, ettei tietoja vahingossakaan luovuteta kenellekään missään tilanteessa tai syystä. Uhkaa ja tarkista tietojesi katselut ko. sähköyhtiön palveluissa kerran vuodessa, jotta mahdolliset vuotajat paljastuvat. Toki parasta on asunnonkin osalta käyttää ns. bulvaania, jolloin missään papereissa ei lue mitään sinusta.

    Tee muuttoilmoitus, jossa ilmoitat olevasi "vailla vakinaista osoitetta" ja anna yhteysosoitteeksi vaikkapa postilokero-osoite, jonka olet hankkinut, hätätapauksessa "Poste Restante" käy myös. Muista ohjata postit vanhasta osoitteesta tuonne postilokeroon tai Poste Restanteen muuton jälkeen esimerkiksi vuoden ajaksi, jotta varmasti kaikki tärkeät kirjeet löytävät kuitenkin tiensä sinulle.

  7. Laita oma "muuttosuojaus" päälle Posti.fi - Kirjaudu sisään - Omat tiedot - Asiakaspalvelu - Palautetta Postinohjaus- tai Lähilaatikkopalvelusta - Ilmoita haluavasi muuttosuojauksen päälle ja ilmoita jokin yhteystietosi, vaikkapa tilapäinen prepaid-numero tms. Näin kukaan ei voi tehdä muuttoilmoitusta puolestasi jonnekin postiin.

  8. Laita oma "muuttoesto" päälle ottamalla yhteyttä paikalliseen maistraatiin. Näin kukaan ei voi tehdä muuttoilmoitusta puolestasi maistraatiin.

  9. Laita Patentti- ja rekisterihallitukseen päälle "rekisteröintikielto", jotta sinua ei voida rekisteröidä eli lisätä mihinkään yhdistykseen, yhteisöön tai yritykseen vastuutehtäviin.

  10. Jos et ole saanut uutta asuntoa täysin salaiseksi, eli sen tiedot ovat jossain, niin sinun kannattaa varmuuden vuoksi tehdä myös "huoneiston muuttoesto" ottamalla yhteyttä paikalliseen maistraatiin. Näin kukaan ei voi tehdä muuttoilmoitusta sinun asuntoosi (eli merkitä itsensä asuvaksi asunnossasi). Mikäli asuntosi on hankittu täysin salaisesti, tätä vaihetta ei kannata tehdä, koska tällöin luonnollisesti viranomaiset saavat sitten tietoonsa asuntosi osoitteen.

  11. Ilmoita aina vain sinne, minne on ehdottomasti pakko, vain ne tiedot, joita on ehdottoman pakko. Esimerkiksi sairaala voi haluta yhteysosoitteen laskuja varten ja puhelinnumeron yhteydenottoja varten lähiomaisesta: Anna postilokero-osoite ja prepaid-numerosi (jos sitäkään). Esimerkiksi pankki voi olla hyvin nyrpeä ja haluaisi ehdottomasti osoitteesi: Mikään laki ei velvoita sinua antamaan heille osoitettasi (tai siis tuon "vailla vakinaista osoitetta" voi hyvin sanoa pankille) ja voit hoitaa asiointisi verkossa tai pankin tiskillä aina ja kaikissa tilanteissa. Esimerkiksi kaupat haluavat usein osoitetietojasi ja muuta kun ostat tuotteen, mukamas takuupapereita varten: Älä missään nimessä anna tietojasi moisille tahoille. Älä anna. Älä anna, niin älä anna, niin älä anna. Jos tässä mokaat, kaikki edellä mainittu on ollut täysin turhaa ajanhukkaa, kun tietosi kuitenkin löytyvät ko. rekistereistä halukkaille.

  12. Kun kirjoittelet netissä tai lähetät sähköpostia, käytä VPN-palvelua (esim. erittäin luotettavaa Ipredatoria) identiteettisi maskeeraamiseen tai käynnistele mokkulaasi uudelleen vähän väliä (jotta IP vaihtuu). Vaikka prepaid-mokkulasi IP:tä ei voida sinuun yhdistää, voidaan IP:si yhdistää eri palveluihin ja sitä kautta yhdistää se myös sinuun, ainakin teoriassa. Käytä turvallista sähköpostia (esim. Protonmail), mieluiten vielä useita eri sähköpostitilejä (anonyymi ja ei-anonyymi). Vältä luottokortilla maksamista netissä, käytä mieluummin PayPalia tai Bitcoineja, vaihtoehtoisesti suorat maksut verkkopankista menettelevät. Älä muutenkaan anna mitään ylimääräisiä tietojasi ikinä netin kautta mihinkään, voit hyvin tilata netistä tavaraakin postilokero-osoitteeseen, jos maksat sen etukäteen (joka sinun on muutenkin tehtävä, kun sinulla on oma luottokielto). jne. Käytä järkeäsi.

  13. Mikäli sinulla on lapsia, hanki myös heille (ja uusperheiden tapauksissa myös heille kaikille) em. kiellot ja liittymät yms. jotteivat tiedot vuoda heidän kauttaan. Teroita lapsillesikin (ja uusperheen jäsenille), ettei omaa kotiosoitetta ja muita tietoja saa antaa kenellekään missään tilanteessa, eikä syystä, eikä mikään tekosyy tai selitys kelpaa, niitä ei saa antaa niin ei saa antaa niin ei saa antaa ja sillä hyvä. Muista aina ohjata heidät kertomaan sinulle kaikista tietojenkalasteluyrityksistä.
Mikäli suojaat hyvin tietosi, eivät myöskään ns. fobbat pääse jäljillesi kovinkaan helposti. Postilokeroon tulleet kuulustelukutsut voi heittää suoraan roskiin ja poliisin soittoihin nauraa räkäisesti päälle. Kun sinua ei saada kuulusteltua, eikä haasteita toimitettua, ei mitään oikeusjuttujakaan voida sinua vastaan saada aikaan. Tämä mahdollistaa esimerkiksi rajattoman vihapuhumisen ja muun keppostelun, koska pelkoa seurauksista ei de facto ole. Toki et itsekään voi sitten fobba- ja oikeusjuttuja mistään asioista tehdä ja hoitaa, mikä voi joissain tilanteissa aiheuttaa ongelmia.

Moni toki lapsellisesti ajattelee, että viranomaisiin voi luottaa ja eipä sillä nyt väliä, jos tiedot ovat turvakieltojen takana viranomaisten rekistereissä. Kyllä on väliä. Viranomaiset vuotavat ihmisten tietoja, myös turvakiellon alaisia osoite- yms. tietoja täysin rutiininomaisesti ja eivät joudu koskaan niistä mihinkään vastuuseen. Itse tiedän useita tapauksia (omani mukaanlukien), joissa näin on käynyt. Älä luota viranomaisiin(kaan) yhtään tässäkään asiassa, ole selvillä oikeuksistasi ja pidä kiinni niistä.



PS. Muista lukea blogikirjoitukseni:
- Suojautuminen viranomaisilta(kin)
- Mitä tehdä jos valtio kytkee netin pois päältä?
- Varautumisvinkkejä tulevan varalle
- Häiriötilanteisiin voisi varautua jos haluttaisiin
Matkapuhelinten (ja vastaavien) tietoturvaongelmat ja niiden ratkaisut

5 kommenttia:

  1. Hyvä Make. Hyvä blogi taasen.

    VastaaPoista
  2. Hyvä blogi taasen. Kynä on hallussa ja asiat selkeästi ilmaistu.

    VastaaPoista
  3. Tuo turvakielto jäi itseäni mietityttämään. Lukemani perusteella tuohon tarvitaan perusteltu hakemus. Kuinka tarkat perustelut tuohon sitten vaaditaan vai riittääkö perusteluiksi esim ennaltaehkäisevä tietojen vuodon estäminen ja omasta turvallisuudesta huolestuminen.

    VastaaPoista
  4. Kyllä siihen vaaditaan jokin peruste, eri asia sitten on, millainen tarkkaan ottaen. Jotain näyttöä pitää ilmeisesti olla jostain vainoamisesta tai sen merkittävästä vaarasta, jotta sen saa.

    VastaaPoista
  5. Kirjanpitolaki vaatii yrityksiä kysymään asiakkaan osoitetiedot joissakin tapauksissa - ainakin jos laskulla ostaa jotain.

    VastaaPoista