30. toukokuuta 2022

Ehdotus tykistöammunnan mullistamiseksi

Tykistön ammunta on nykyisellään turhan tehotonta. Suomen armeijassa on saatu toki tykkikohtaiset laskimet, jotka mahdollistavat ammunnan tykit hajauttaen ja hajauttamalla tykit myös ammusten hajonta kohteessa on optimaalisempaa, eli useampi ammus osuu fiksusti suunnilleen sinne minne pitääkin osua. Mutta silti ammunta vaatii turhan paljon ammuksia ja liian moni ammus osuu väkisinkin toisaalta "liian lähelle toisiaan" (ylivaikutus) ja toisaalta "liian kauas toisistaan" (alivaikutus), jota sitten joudutaan kompensoimaan ampumalla sitten enemmän kranaatteja kohteeseen. Lisäksi on hankalaa ampua kohteeseen, jos pitäisi ampua sekä sirpale, että pst-ammuksia (esim. BONUS / SMArt), puhumattakaan jos pitäisi vaikuttaa myös pistemaaliin samalla kertaa. Niin ikään jokainen kranaatti vaatii lisäksi ampuvan tykin ja huollon, sekä jokainen tykki ja huolto taas oman miehistönsä ja huoltonsa. Toisin sanoen "homma kertaantuu" nopeasti ammusmäärän lisääntyessä ja toisaalta myös "jakaantuu" nopeasti ammusmäärän vähentyessä.

Miten kummassa hommaa voisi parantaa nykytekniikalla ja saavuttaa moninkertainen tykistötulen teho ja kaukaa vaikuttaminen, vieläpä tarvittaessa pienemmällä määrällä kalustoakin ja edullisesti? Kuulostaa mahdottomalta yhtälöltä, mutta olen miettinyt erästä ratkaisua ongelmaan.

Mitäpä jos ammuttaisiinkin PELKÄSTÄÄN gps/inert ohjattuja täsmäammuksia (sirpale, pst, jne.) siten, että JOKAINEN ammus osuu OMAAN tarkkaan määrättyyn kohteeseensa ampuma-alueella ja vieläpä niin, että systeemi (tulenjohtajan pääte / ammunnanhallintakeskus / whatever) laskisi ja määräisi automaattisesti juuri optimaaliset ammukset ja ampuvat yksiköt?

Perinteisten kranaattien osumakuvio vs. älykranaattien osumakuvio

Kuten kuva havainnollistaa, tulen teho olisi sama tai parempi, mutta ammuttujen kranaattien määrä olisi vain miltei kolmasosa aikaisemmasta!

Pienempi määrä kranaatteja olisi myös mahdollista ampua kohteeseen siten, että ne osuvat sinne samaan aikaan täten maksimoiden tulen tehon (tykistötuli on tehokkainta ensimmäisten sekuntien aikana). Vähemmän ammuttavia kranaatteja per yksikkö per tehtävä tarkoittaa myös, että kaikki ampuvat tykit ehtisivät myös lähteä asemista pois jo ennen, kuin yksikään kranaatti osuu kohteeseen, toisin kuin mikäli ammutaan esim. minuutin mittainen keskitys jokaisella tykillä. Pienempi määrä kranaatteja tarkoittaisi myös siis paitsi pienempää huollon kuormaa, mutta vaihtoehtoisesti myös useampia mahdollisia tulitehtäviä samassa ajassa (koska per putki pitää ampua yhteen kohteeseen vähemmän kranaatteja). Älyammuksilla on mahdollista myös ampua tyhmiä ammuksia kauempaa tehokasta tulta, mikä vähentää vihollisen vastatykistön mahdollisuuksia. Älyammuksilla ammuttaessa jokaista tykkiä ei tarvitse edes uudelleenkohdistaa laukauksen jälkeen tai tähdätä muutenkaan pilkuntarkasti, koska älyammus ohjautuu joka tapauksessa kohteeseensa tarkasti. Suurempi tarkkuus tarkoittaisi myös huomattavasti pienempää varoetäisyyttä omille joukoille, eli voitaisiin ampua röyhkeästi hyvinkin lähelle omia puolustavia/hyökkääviä joukkoja ilman pelkoja omista tappioista!

Systeemi vaatisi siis "vain" sen, että järjestelmä määrittää ja sen jälkeen tietoverkon kautta välitetään automaattisesti jokaiselle määritellylle ampuvalle yksikölle jokaiseen sille määrättyyn ammuttavaan kranaattiin ko. kranaatin järjestelmän määrittelemä osumispiste, jonne ammus sitten ohjaisi itsensä. Tulta pyytävän tahon päässä tarvitsisi vain määritellä maalialue kartalta, kertoa mitä maalityyppejä siellä on ja miten monta ja mikä on haluttu tulen teho ja ajankohta, systeemi hoitaisi itse loput ja määrittelisi ja käskisi täsmälleen oikeat tykit ampumaan täsmälleen oikeat ammukset täsmälleen oikeaan paikkaan tuolla alueella jakaen alueelle tarvitun vaikutustehon ko. kranaattien vaikutusteholle täsmälleen oikeaan aikaan. Moderneissa tykistösysteemeissä, kuten "K9 Moukari" tämän kaiken voisi sitten toteuttaa ampujan päässä pelkästään nappia painamalla, vedettävän tykistön osalta pitäisi tykin miehistölle kertoa montako kranaattia pitää ampua ja tykissä olla laite tarkan maalitiedon automaattiseen ohjelmointiin kranaatille.  Tulta ampumaan kykenevät tahot voisivat myös ilmoittaa itsestään ja näin voitaisiin automaattisesti kompensoida esim. tuhotut omat tykit toisilla siirtäen niiden ampumistehtävä automaattisesti toimintakykyisille tykeille ilman hetkenkään sähläystä tai viivettä...niin ikään yksiköt voisivat kuitata tehtävänsä suoritetuksi jotta voitaisiin olla varmoja, että kaikki vaaditut ammukset todellakin ovat matkalla kohteisiinsa ja tarvittaessa kompensoida lisäyksiköiden tulella mikäli jokin yksikkö ei kuittaa tehtäväänsä suoritetuksi, jne. Tiedon lisääntyessä (esim. GPS häirinnän teho, kranaattien teho kohteissa tosielämässä jne.) voitaisiin systeemi päivittää kompensoimaan havaitut puutteet ja parannukset pelkällä ohjelmiston päivittämisellä.

Järjestelmä voisi aivan yhtälailla määrittää automaattisesti esim. että jos alueelle on tulenjohtaja merkannut 4 panssarivaunua, että sinne ammutaan eri BONUS ammuksilla siten, että saadaan peitto koko alueelle, esimerkiksi 6 kpl BONUS kranaattia, joista jokainen sisältää kaksi itsestään maaliin hakeutuvaa pst-ammusta...jos 4 vaunua voidaan haarukoida vaikkapa vain 50x50m alueelle tuolla 300x100m maalialueella niin luonnollisesti systeemi voisi laskea tarvittavankin vain 3 kpl BONUS kranaattia jne. Samalla tapaa voidaan määrätä ampumaan vaikkapa 3-4 ammusta hidastetulla sytyttimellä esim. kiinteään pesäkkeeseen tai 1-2 laserohjattua ammusta (jos laserosoitus on vaikkapa lennokista) kiinteään pesäkkeeseen...ilman muita (sirpale) kranaatteja tai niiden kanssa.

Mikään ei tietenkään rajoita järjestelmän käyttöä vain tykkeihin, aivan yhtä hyvin voitaisiin raketinheittimillä ampua tulta tämän järjestelmän puitteissa (esim. täsmä/siroteammuksia) tykkien sijasta tai niiden lisänä...tai vaikka merimaaleihin tulta tykeillä tai vaikka raketinheittimilläkin...tai kranaatinheittimilläkin jos vain sopivia älyammuksia niihin löytyy...mahdollisuudet ovat miltei rajattomat, koska perusjuju on kaikessa sama: Järjestelmä laskee annetun tiedon perusteella maalin ja siihen käytettävät ammukset, joista jokainen ohjautuu täsmälleen juuri sinne minne juuri sen yksittäisen ammuksen järjestelmän laskujen mukaan on optimaalisesti osuttavakin!

Edut ovat siis täysin ilmeiset ja suorastaan mullistavan ylivertaiset verrattuna perinteiseen tykistöammuntaan! Saadaan täsmälleen tarvittu tulen teho niin piste- kuin aluemaaleihin ja myös panssarivaunuihinkin, ei yhtään liikaa, eikä yhtään liian vähän ja juuri oikea ammus juuri oikeaan paikkaan juuri oikeaan kohteeseen nopeasti ja yhtä aikaa sen sijaan, että ammuttaisiin vain "sokkona" "tyhmiä" ammuksia minuuttikaupalla toivoen, että riittävä määrä osuu riittävän lähelle kohteita tehden niille jotakin vahinkoa! Tulenjohtokin muuttuu helpommaksi, periaatteessa pelkäksi "klikkaa kartalta kohde ja mitä siellä on ja mitä haluat", koska KAIKKI MUU hoituu systeemin ja kranaattien toimesta itsestään.

Toki täsmäammukset maksavat enemmän kuin tavalliset. Hintoja on monenlaisia, mutta rautalankana voidaan arvioida, että yksi 155mm tyhmä ammus maksaa noin 2000€, täsmäammus M1156 PGK noin 12000€ ja BONUS noin 100000€. Yhden täsmäammuksen hinnalla saa siis 6 tyhmää ammusta ja kun tulen teho on näillä kolminkertainen, voisi tyhmästi laskea, että on halvempaa ampua enemmän ja tyhmiä kuin vähemmän ja täsmäammuksia...mutta...tällöin unohdetaan laskea kokonaiskustannukset, mitä tulee tykkien määrästä, miehistöstä, huollosta! Kun nämä kaikki huomioidaan, hinta on käytännössä jopa halvempi, kuin mitä tyhmillä ammuksilla. Tulen teho on joka tapauksessa huomattavasti parempi ammuttaessa älyammuksia.

Tässäpä vinkki tykistöaseemme kehittäjille, jonka toivoisin pääsevän käyttöön pikaisesti.PS. Pakko mainita, että kun minä ehdotin nostolavoja käytettäväksi olkapääohjusten ampuma-alustoiksi ja mönkijöitä kulkupeleiksi miltei 20v sitten, minulle naurettiin...mutta, kas kummaa, Puolustusvoimat otti nimenomaan mönkijät ja nostolavat käyttöön nimenomaan tuossa tarkoituksessa vain muutamia vuosia myöhemmin! Voisiko olla, että tämäkin ammuntajärjestelmä päätyisi muutaman vuoden päästä "yllättäen" Puolustusvoimien käyttöön, kun saavat iden varastettua minulta, kuten nostolavat ja mönkijätkin? ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti