28. heinäkuuta 2016

Käkikelloista

Suomalainen herrasmies esittelee
laillista käkikelloaan.
Suomen NRA tarjoaa hyvät käkikellon kätkemisohjeet käkikelloja harrastaville. Pyörittelen tässä itsekin juuri pientä kelloa käsissäni, koska uutena harrastuksenani olen ryhtynyt käkikelloilemaan. Kelloilu on hyvin kehittävä ja hyödyllinen harrastus, etenkin tulevaisuuden epävarmoja oloja ajatellen, sillä mikäpä kaaottisessa ja väkivaltaisessa maailmassa onkaan tärkeämpää, kuin että sinulla on ulottuvillasi kello, jotta voit tietää, mikä aika on?

NRA:n ohjeet käkikellojen kätkemiseen ovat erinomaiset. Haluan kuitenkin tehdä eräitä lisähuomioita asiaan liittyen, jotta aloittelevakin käkikelloilija pääsee parhaiten ja turvallisimmin harrastuksensa pariin ilman kommelluksia:
 • Jokaisen kannattaa hankkia kello. Mieluusti useampikin.
 • Tietynlaisten kellojen saanti voi olla aluksi hankalaa, mutta kun rahaa ja oikeat myyjät löytyy niin kaikkea järjestyy. Yllättäviäkin kelloja ja varaosia.
 • Käytännössä kaikki kellot tarvitsevat toimiakseen paristoja. Paristojen saatavuudesta on pidettävä huolta tai vaihtoehtoisesti ostettava kerralla riittävästi varaparistoja jemmaan. Paristojen suojaamisessa kriminaaleja vastaan tulee noudattaa samoja periaatteita kuin kellojenkin suojaamisessa (ks. alta).
 • Pelkkä kellon omistaminen ei juurikaan auta, kelloa pitää myös opetella käyttämään tehokkaasti. Yksityinen kelloharrastaja voi löytää esimerkiksi samanmielisiä kavereita, joiden kanssa kelloharrastusta, kellon korjaamista ja käyttöä voi harjoitella turvallisessa paikassa.
 • Eniten iloa ja hyötyä kellosta on, kun sitä kantaa aina mukanaan, mutta tämä voi tuoda mukanaan erilaisia ongelmia Suomessa.
 • Viranomaiset ja muut kriminaalit voivat olla hyvinkin kiinnostuneita kelloistasi, joten ainakin osa omistamistasi kelloista kannattaa kätkeä huolella. (USA:n kaltaisessa sivistysvaltiossa, joissa kansalaisilla on vielä oikeuksia, ihmiset voivat useissa osavaltioissa kantaa käkikelloja vaikka näkyvästi kadulla ilman ongelmia.)
 • Omasta käkikelloiluharrastuksesta ei kannata välttämättä kertoa kuin erittäin luotettaville henkilöille. Etenkin, jos olet hankkinut käkikellosi ei-virallista-reittiä käyttäen.
 • Kuolinpesien käkikellot kannattaa "hukata", jotta ne eivät päädy ahneiden ja vapautta vihaavien viranomaisten käsiin. Vanhoilla ihmisillä kun nyt on tapana hukata tavaroita, niin asiasta harvemmin nousee sen suurempaa hälyä.
 • Pieni kello on helpompaa kätkeä kuin iso kello, mutta isommasta kellosta on toki isompi ilo, riippuen toki käyttötarkoituksesta. Pienikin kello on parempi kuin ei kelloa lainkaan.
 • Haastavaa onkin löytää tasapainoa käyttökelpoisuuden ja kellon turvallisen säilytyksen suhteen: Yksi käyttökello aina mukana ja yksi tai useampi turvallisesti säilytetty kello voi tarjota hyvän kompromissin tähän ongelmaan.
Käkikelloja voi ostaa käkikelloharrastajilta ympäri Suomea. Henkilökohtaiset kontaktit ovat paras keino laadukkaan käkikellon hankkimiseen, sekä varaosien ja paristojen saatavuuden varmistamiseksi. Mikä et itse tunne ketään käkikelloilua harrastavaa, etkä halua itse varastaa käkikelloa itsellesi joltain käkikelloilijalta, voit yrittää ostaa käkikelloa esimerkiksi (tarvitset Tor-selaimen) Silkkitiestä, BlackMarketista, HANSA marketista, jne.

5 kommenttia:

 1. Iso Kiusaus näyttää lampaille vähän mallia ja käskee imaisemaan karvaista pallia.

  VastaaPoista
 2. Minulla on sellainen Neuvostoliitossa pian toisen maailmansodan jälkeen suunniteltu ja Bulgariassa joskus 1990 -luvulla valmistettu käkikello. Valitettavasti sitä on heti uutena käsitelty niin, että vaikka useimmat osat siinä toimivat ja liikkuvat, siitä ei kuitenkaan tule ääntä. Patterikotelo on siinä melko suuri, sillä siihen mahtuu 30 paristoa yhtäaikaa. Jos kello olisi kunnossa, se kukkuisi joko monta kertaa harvakseen tai hirvittävän nopeasti peräkkäin. Jostain pitäisi vaan löytää sellainen kelloseppä, joka saisi kellon taas siihen kuntoon, että siitä saataisiin taas ääntä. Olen hankkinut kellon vuosia sitten kovin epävirallista tietä, joten minulla - eikä kenelläkään muullakaan - ole minkäänlaista kuittia sen hankinnasta. Mitä suosittelet?

  VastaaPoista
 3. Sveitsi on oikea käkikellomaa. Lähes kaikilla sveitsiläismiehillä on taajaan käyvä käkikello kotonaan, ja vielä valtion maksama.

  VastaaPoista
 4. Pekan käkikello on Crosman-merkkinen, CO2-toiminen, alkuperäistä Python-mallista esikuvaansa heikkotehoisempi laite.

  VastaaPoista
 5. Joo, mutta Pekalla oli ihan oikeitakin käkikelloja olemassa ja useampia kappaleita. Ainoa syy miksi Pekka esiintyi CO2-toimisella kelloilla kaikissa videoissa oli pelko oikeiden kellojen ja lupien menetyksestä.

  VastaaPoista