Mutta, sovelluksessa on myös perustavaa laatua olevia ongelmia, jotka häiritsevät sen optimaalista käyttöä:
- Koronavilkun käyttö vaatii Androidin BLE:n ja ko. Koronavilkun paskan toteutuksen vuoksi, että käyttäjä pitää puhelimensa sijainnin/GPS:n koko ajan päällä. Tämä paitsi kuluttaa tarpeettomasti akkua, niin myöskin mahdollistaa sijaintiedon haun päälläolon muillekin sovelluksille ja Googlelle itselleen. (Tähdennetään vielä kerran, että Koronavilkku EI tallenna, välitä tai hyödynnä tuota sijaintitietoa itse mitenkään.)
---> Kiertäkää tämä juttu jotenkin tai laittakaa asiasta edes selvät tiedot ko. ohjelmaan itseensä! - Koronavilkku toimii idioottimaisesti ja lopettaa tietojensa vaihdon muiden lähellä olevien laitteiden kanssa, kun henkilö merkitsee itsensä sairastuneeksi. Toisin sanoen, toteuksen idioottimaisena oletuksena on, että kun henkilö on sairastunut, hän ei missään tapauksessa enää kulje ulkona tai käy missään, missä hän voisi altistaa muita enää koronavirukselle. Valitettavasti ihmiset ovat niin saatanan tyhmiä, että eivät näin toimi ja täten Koronavilkun tehosta jää puolet saamatta: Koronavilkku tavoittaa ne, jotka ovat sairastuneesta altistuneet ennen sairauden toteamista, mutta ei tavoita niitä, jotka ovat sairastuneesta altistuneet sairauden toteamisen jälkeen!
---> Tietojen vaihtoa pitäisi jatkaa ainakin kaksi viikkoa sairaaksi merkitsemisestä! - Koronavilkku määrittelee altistuksen riskin pisteytyksellä, jossa on liian tiukat kriteerit. Tosiasiassahan altistus voi tapahtua hetkessä ja ei aivan lähietäisyydelläkään. Lisäksi henkilö voi tartuttaa kyllä päiväkausia ennen omien oireiden alkamista. Käytännössä vieressäkään ollut naamalle yskijä ei yleensä ylitä sovelluksen hälytyskynnystä, jos sattuu olemaan lähellä alle minuutin ja hän merkitsee myöhemmin oireensa alkaneeksi "sopivan huonosti". Paljon jää tavoittamatta altistuneita, koska kriteeristö on liian löysä ja nimenomaan tämän sovelluksen ideana pitäisi olla tavoittaa kaikki altistuneet, jotta turhia testaamisia voitaisiin vähentää ja keskittyä niihin, jotka todennäköisesti ovat altistuneet!
---> Lyhytkin lähietäisyyden altistus pitää aina merkitä kriittiseksi ja aikakriteeristönkin painoarvoa nostaa. Oireiden alkamisajalla ei ole syytä olla kovin suurta merkitystä, varmuuden maksimoimiseksi! - Koronavilkku saattaa päätyä virransäästötilaan tai sen nettiyhteys katketa puhelimen virransäästö- ja datansäästöominaisuuksien vuoksi, sekä tämän lisäksi vielä ainakin Samsung-puhelimien "Laitteen ylläpito" -sovelluksen omien toimien vuoksi. Tällöin koko Koronavilkku on täysin hyödytön ja toimimaton, eikä käyttäjä saa asiasta edes mitään huomautusta!
---> Tämä asia pitäisi kertoa käyttäjille selvästi tai pistää ko. ohjelma itse näpertelemään itsensä noista irti tai laittamaan itsensä noiden toimien ulkopuoliseksi automaattisesti! Lisäksi ohjelman pitäisi pitää kirjaa siitä, koska se on ollut aktiivinen ja netissä ja varoittaa käyttäjää, jos ohjelma on jostain syystä ollut pois päältä tai pois netistä!
Emme voi mitenkään vaikuttaa kohtiin 1-3, joten kohdistankin niiden osalta parannusehdotukseni sovelluksen tekijöille. Kohdan 4 osalta asialle on tehtävissä käyttäjän itsensäkin toimesta vaikka ja mitä, joten olenkin tehnyt alla olevat ohjeet Koronavilkku -sovelluksen säätämiseksi kohdalleen siltä osin. Kyseiset ohjeet on tehty Android 10 silmällä pitäen, mutta sovellettuina se toki sopivat muihinkin versioihin, esim. jotkin painikkeet ja asetusvaihtoehdot eivät välttämättä löydy juuri samasta paikasta jne.
Suosittelen noudattamaan näitä ohjeitani, tai koko sovelluksesta ei ole välttämättä mitään hyötyä sinulle tai kenellekään muullekaan!
Varmista, että molemmat, sekä "Salli taustadatan käyttö", että myös "Salli sovellus, kun Datansäästö on käytössä" ovat aktivoituina! |
Palaa takaisinpäin ja mene nyt "Akku" -kohdan asetuksiin. |
Mene "Optimoi akun käyttö". |
Huolehdi, että "Koronavilkku" osalta valinta on pois päältä. Jos et näe heti "Koronavilkku" valinnoissa, klikkaa kaikki sovellukset näkyviin. |
Palaa takaisinpäin ja varmista, että "Salli taustatoiminnot" on aktivoituna tai aktivoituna ja harmaana. |
Mene "Sovellusten virranhallinta". |
Mene "Lepotilaan siirtämättömät sovellukset". Lisää aukeavasta valikosta "Koronavilkku" kyseiselle listalle! |
Palaa taaksepäin pari pykälää ja mene sieltä nyt "Muisti". |
Mene "Puhdistuksesta pois jätettävä sovellukset". Lisää aukeavasta valikosta "Koronavilkku" kyseiselle listalle! Valmista tuli! |
Vastaukset:
VastaaPoista1) Sovelluksen kehittäjät eivät voi muuttaa tätä, koska sovelluksen käyttämä palikka (ENS) on Googlen ja Applen tekemä. Google on luvannut eriyttää Bluetoothin ja sijainnin seuraavassa versiossa.
2) Tähän tartuntatautiasiantuntijoilla on varmasti hyvä selitys. Todennäköisesti asia liittyy siihen, että tartunnan saanut on tartuttavimmillaan oireiden alkamisen tienoilla.
3) Sovelluksen tavoitteena ei ole tavoittaa kaikkia altistuneita, koska se ei ole mahdollista. Liian tiukoista kriteereistä olisi vain haittaa.
4) Asetusten säätäminen ei ole tarpeellista, koska sovellus käyttää palikkaa (ENS), joka toimii käyttöjärjestelmätasolla. Google ja Apple ovat siis huolehtineet asiasta käyttäjän puolesta.
1) Pienellä googlettamisellakin löytyy kiertotiet tuon ohittamiseen.
Poista2) Voi olla. Ottaen huomioon miten täällä on kustu koko koronahomma, en luota näihin "asiantuntijoihin" yhtään. Parempi olisi pelata varman päälle.
3) Tietenkään tarkoitus ei ole kaikki tavoittaa, mutta liian tiukoista kriteereistä olisi hyvin vähän haittaa, mutta voisi olla hyvin paljon hyötyä. Kuten sanoin, testaamisen voisi keskittää näihin, joista on OIKEASTI syytä epäillä tartuntaa, eikä vain kaikkiin, joilla vähän on kurkku kipeä tms.
4) Jos sovellusta ei tarvita koska jokin muu hoitaa homman, niin miksi koko sovellus sitten pitää asentaa edes? Niih. Logiikka halloo. Kyllä juttu on niin, että tuo sovellus pitää olla ja sen pitää toimia välittämässä noita tietoja ja se ei voi onnistua jos sovellus ei ole käynnissä tai ei saa dataansa netistä.
4) Jos sovellusta ei tarvita koska jokin muu hoitaa homman, niin miksi koko sovellus sitten pitää asentaa edes? Niih. Logiikka halloo. Kyllä juttu on niin, että tuo sovellus pitää olla ja sen pitää toimia välittämässä noita tietoja ja se ei voi onnistua jos sovellus ei ole käynnissä tai ei saa dataansa netistä.
PoistaÄlyhoi älä jätä.
Google ja Apple ovat toteuttaneet rajapinnan mitä Koronavilkku hyödyntää, ja tässä tapauksessa koska Koronavilkku käyttää Exposure Notification APIa ja joka on käyttöjärjestelmä tason implementaatio niin kaikki varsinainen logiikka toimii tuon rajapinnan kautta.
Koronavilkku vain implementoi tuon APIn, ei se juurikaan muuta tee kuin tarjoaa kivan käyttöliittymän.
Android -asetuksista kun menet Google -> Exposure Notifications niin näkyy ekana että mitkä sovellukset käyttävät tuota rajapintaa.
Et selvästikään ymmärrä sovelluksen varsinaisesta logiikasta, niin suosittelen lukemaan ainakin:
https://developers.google.com/android/exposure-notifications/exposure-notifications-api
https://www.google.com/covid19/exposurenotifications/ (alhaalla Hyödyllisiä linkkejä ja tietoja)
1) https://stackoverflow.com/questions/33045581/location-needs-to-be-enabled-for-bluetooth-low-energy-scanning-on-android-6-0
VastaaPoistaJos viittaat tähän niin ei toimi. Tällöin skannataan muutkin BT -laitteet, ja koronavilkku käyttää Exposure Notificationia joka ei salli tuota.
https://developer.android.com/reference/android/bluetooth/BluetoothAdapter#startDiscovery()
Vaatii BLUETOOTH_ADMIN -luvan, eikä Notification Exposure Apia käyttävät sovellukset voi vaatia tuota lupaa.
https://developers.google.com/android/exposure-notifications/exposure-notifications-api
>but your app doesn't require and can't include ACCESS_COARSE_LOCATION, ACCESS_FINE_LOCATION, nor BLUETOOTH_ADMIN.
Androidin vika tämä sijainnin BLE sijainnin naittaminen. iOS:llä ei ole tätä toimintatapaa.