12. syyskuuta 2015

Miten estää Windows 7 tai 8.1 "päivitys" Windows 10:een tai sen vakoileviin ominaisuuksiin?

Microsoft koettaa kovaa vauhtia saada kaikki päivittämään käyttöjärjestelmänsä uudeksi vakoilevaksi Windows kympiksi. Niille, jotka ko. vakoilevaa käyttöjärjestelmää eivät halua, Microsoft tuo "ystävällisesti" miltei samat vakoiluominaisuudet Windows 7 ja Windows 8 -käyttöjärjestelmiin. Ovela juoni, etten sanoisi.

Sen enempää en jaksa selittää mistä on kysymys, googlettakaa netistä jos haluatte. Sen sijaan keskitytään ratkaisuun. Se on nelivaiheinen. Mikäli vaiheet 1-3 tuntuvat liian monimutkaisilta, niin skipatkaa ne ylitse ja siirtykää suoraan kohtaan 4, senkin suorittaminen on paljon parempi kuin ei mitään ja poistaa suurimman osan noista ruikutuksista ja ongelmista.

 1. Ihan ensimmäiseksi pitää poistaa muutama jo mahdollisesti asentunut päivitys koneeltasi. Tarkemmin sanottuna KB2952664, KB3021917, KB3035583, KB3068708, KB3075249, KB3080149, KB3123862, KB3135445 ja KB971033. Nämä ovat ne vakoilevat ominaisuudet ja Windows 10 tyrkyttävät päivitykset. Näiden päivitysten poistaminen onnistuu helpoiten kun suoritat komentorivikehoitteen järjestelmänvalvojana. 

  Tämä onnistuu Windows 7:ssä hakemalla komentorivikehoitteen ohjelmistasi ja klikkaamalla sitä hiiren oikealla napilla ja valitsemalla "Suorita järjestelmänvalvojana". Windows 8:ssa tämä vaatii, että käytät etsintätoimintoa ja etsit "komentorivikehoite" ja sitten valitset sen alapuolelta "Suorita järjestelmänvalvojana".

  Kun olet saanut komentorivikehoitteen auki järjestelmänvalvojana, kirjoita ja suoritat sieltä seuraavat rivit (yks kerrallaan ja enteriä rivin lopussa). Sitten voit sulkea sen.

  wusa /uninstall /kb:2952664 /quiet /norestart
  wusa /uninstall /kb:3021917 /quiet /norestart
  wusa /uninstall /kb:3035583 /quiet /norestart
  wusa /uninstall /kb:3068708 /quiet /norestart
  wusa /uninstall /kb:3075249 /quiet /norestart
  wusa /uninstall /kb:3080149 /quiet /norestart
  wusa /uninstall /kb:3123862 /quiet /norestart
  wusa /uninstall /kb:3135445 /quiet /norestart
  wusa /uninstall /kb:971033 /quiet /norestart
  wusa /uninstall /kb:3150513 /quiet /norestart

 2. Käynnistä tietokone uudelleen ja mene päivitysten hakuun. Hae päivityksiä tietokoneeseesi. Siellä pitäisi nyt näkyä em. päivitykset saatavilla. Klikkaa niiden kohdalle hiiren oikeaa nappia ja valitse "piilota". Nyt ne eivät enää tule tyrkylle jatkossa eivätkä vahingossa asennu myöhemminkään automaattisesti koneellesi.
 3. Microsoft on julkaissut uuden päivityksen (KB 3083325), joka mahdollistaa Group Policya käyttäen sen, ettei Windows päivity automaattisesti puolivahingossa Windows 10:ksi. No, jos et halua alkaa säätämään Group Policyn kanssa mitään, niin avaa notepad ja kirjoita sinne seuraavat (tai kopioi tuosta)

  Windows Registry Editor Version 5.00

  [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\WindowsUpdate]
  "DisableOSUpgrade"=dword:00000001

  Tallenna se sitten jonnekin tietokoneellesi vaikkapa nimellä x.reg. Huomaa, että sinä et saa tallentaa sitä .txt tiedostoksi vaan nimenomaan .reg tiedostoksi! Joten valitse notepadissa tallennusmuodoksi "kaikki tiedostot" ja kirjoita nimeksi nimenomaan vaikka x.reg ja suorita sitten tuo x.reg tiedosto ja käynnistä kone uudelleen.

 4. Lataa ja asenna GWX Control Panel ja suorita se ja käytä asianmukaisesti. Tämä sovellus hoitaa itsenäisesti oikeastaan kaiken olennaisen em. liittyvän.
Homma on nyt ns. pihvi. Koneesi ei urki sinua enää, eikä päivitä eikä tyrkytä päivityksiä Windows 10 koskaan enää. Tai ei ainakaan, kunnes Microsoft keksii taas uuden keinon tyrkyttää sitä.Päivitystä 5.5.2016:
Päivitelty noita paketteja, koska niitä on tullut taas lisää.
Päivitetty DWS vaihdettu GWX:si, koska DWS on aiheuttanut ongelmia joillekin.

34 kommenttia:

 1. Kiitos Markus. Poistin omista koneista Windows 10 -päivitysmahdollisuuden.

  Tiedätkö muuten, millaista käyttäkätietojen vakoilua Google harjoittaa Android 4.3 ja 5.0 käyttöjärjestelmissään? Kiinnostaisi kovasti tämäkin asia.

  VastaaPoista
 2. Onko vinkkiä siitä miten jo asennettua Win10 voi estää keräämästä/lähettämästä yksityistä dataa?

  VastaaPoista
 3. > Onko vinkkiä siitä miten jo asennettua Win10 voi estää
  > keräämästä/lähettämästä yksityistä dataa?

  Menemällä "Yksityisyys" asetuksiin ja ottamalla kruksit pois kaikista mahdollisista. Kannattaa katsoa Googlella lisätiedot.

  VastaaPoista
 4. Kiitoksia paljon! Enpä olisi osannut itse arvata moisten luikahtavan seiskaan... Taitaapi olla viimeinen Windows mitä tulee käytettyä. Koneen pamahtamisen jälkeen alkaa uuden käyttiksen metsästys. Suosituksia?

  VastaaPoista
 5. Ubuntu (tai Mint) on hyvä jakeluversio aloittelijalle ja saattaa kelvata pitempäämkin. Minä olen Ubuntulla pärjännyt nyt reilun 10 vuotta enkä ole vaihtamassa, vaikka monenlaista jakeluversiota olenkin kokeillut.

  Mikäli pitää päästä windows-ohjelmia vielä käyttämään niin Winen (hakukone: wine ei ole emulaattori) kautta toimii valtaosa, myös asennus. Uusimpana juttuna winestä saa directx:ää nopeasti pyörittäviä versiota (hakukone: wine directx cmst).

  Ubuntua voi helposti kokeilla ennen asennusta livelevyllä (hakukone: ubuntu livecd) ja näin varmistua, että kaikki lisälaitteet toimivat. Nvidian näytönohjeimille on olemassa avoimet ajurit, mutta nvidia tarjoaa myös suljetut ajurit linuxille. Hankalimpia lisälaitteita ovat halvimmat skannerit, joissa itse laite ei osaa mitään ja kaikki äly tulee ajureista, joita laitevalmistaja tarjoaa vain windoussille.

  VastaaPoista
 6. Itse olen siirtynyt takaisin Debianiin työpöydällä oltuani Windows-käyttäjänä pari vuotta. Tuollainen peli ei nimittäin kertakaikkiaan vetele. Ovat Microsoftilla nähtävästi päättäneet, että koska ihmiset eivät suostu päivittämään ihan mihin tahansa (esim. Vista, 8), muutokset tehdään vähitellen ja asennetaan käyttäjien koneille pakolla. Tähän asti oli mahdollista yksinkertaisesti hypätä epäonnistuneiden versioiden yli, nyt Windowsisi vain eräänä kauniina päivänä muuttuukin paskaksi.

  Yrityskäyttäjille on toki pitkän tuen stabiilit versiot, kun taas kotikäyttäjiä käytetään koekaniineina ja vakoilun kohteina. Osan vakoilevista ominaisuuksista saa otettua pois valikoista. Loputkin saanee ymmärtääkseni pois ropeltamalla rekisteriavaimia ja palomuurisääntöjä, tiedä sitten miten jatkossa.

  Sääli, Windows 10 olisi ollut oikein hyvä tuote siedettävillä käyttöehdoilla.

  Debianiin päädyin sen takia, koska se on nykyään hyvin pitkälle Ubuntua muistuttava, mutta vähemmän buginen, ja koska olen käyttänyt sitä ennenkin. Ubuntussa perusjärjestelmä toimii pääsääntöisesti ihan ok, mutta lisäohjelmia sisältävät universe-pakettivarastot ovat suurelta osin heitteillä.

  VastaaPoista
 7. Windows on alkanut uudelleen julkaisemaan näitä urkkimis ym päivityksiä. Tänään huomasin että se KB3035583 (GWX) oli myös uudelleenjulkaistu, ja vieläpä suositeltuna päivityksenä, elikkä asentuu automaattisesti jos niin WU konfiguroitu. Alkaa ottaa päähän toi Microsoft ja toi kympin pakkosyöttö ja muu p*aska.

  VastaaPoista
 8. Windows on alkanut uudelleen julkaisemaan näitä urkkimis ym päivityksiä. Tänään huomasin että se KB3035583 (GWX) oli myös uudelleenjulkaistu, ja vieläpä suositeltuna päivityksenä, elikkä asentuu automaattisesti jos niin WU konfiguroitu. Alkaa ottaa päähän toi Microsoft ja toi kympin pakkosyöttö ja muu p*aska.

  VastaaPoista
 9. Toi gws blokkaa skypen kokonaan.
  Ei voi soitella mulle enään ton jälkeen.

  VastaaPoista
 10. Skype oli niin kauan hyvä ohjelma, kunnes Microsoft kaappasi sen itselleen,
  jolloin se ei enää olekaan hyvä. Siitä tuli riesa.

  VastaaPoista
 11. Kuinkas on Destroy Windows Spying (DWS) ajamisen jälkeen,Tuli windows update tän näkönen.
  Edellinen päivitystarkistus -Ei koskaan
  Päivitykset asennettiin -Ei koskaan
  Nytkö voi huoletta taas päivittää kaikki mitä ilmaantuu vai edelleen plokata nämä mainitsemasi päivitykset.??

  VastaaPoista
 12. Destroy Windows Spying (DWS)suorittamisen jälkeen, kun yrittää tarkistaa päivityksiä "päivityksiä tarkistetaan" pyörii koko ajan muuta ei tapahdu. Onko niin että DWS poisti jotain tärkeää??

  VastaaPoista
 13. Päivitin lisää ja vaihdoin tuon DWS:n GWS Control Paneliksi, koska se ei aiheuta ongelmia.

  Harri, juu, nuo päivitykset pitää piilottaa, jos Windows niitä vielä tyrkyttää.

  Anonyymi, DWS voi tehdä tommosta, menee ohitse kyllä ajallaan, ilmeisesti Windows sekoilee ja skannaa kaikki päivitykset läpi tms. ihmeellistä. Jos tulee ongelmia, aja joku puhdistusohjelma (esim. Privazer tms.) puhdistamaan tempit ja windowsupdate cachet jne. ja koeta uudestaan ja/tai käytä päivitysten vianmääritystä Windowsista jos ongelma jatkuu.

  VastaaPoista
 14. Tässä kattelin windows updatea oli ok"vihreä" kun klikkasin tarkista päivitykset ilmaantu "winsows ei voinut hakea päivityksiä" uusien päivitysten tarkistamisessa tapahtui virhe (koodi80244019)
  Otin kyllä eilen järjestelmäpalautuksen tuon GWS ajon jälkeen ku homma näytti toivottomalta..

  VastaaPoista
 15. Ei taida vielä kannattaa windows 10 asentaa.

  VastaaPoista
 16. Sori kun tulee näin kiireesti näitä kommentteja, ainakin tuon Privazer ajon jälkeen käynnistin koneen uudestaan ja vielä ainakin näyttää päivitykset olevan kunnossa ilman virheilmoitusta. tuli vain kielipaketti päivitys haulla.
  Kiitos tuhannesti. ;)

  VastaaPoista
 17. KB3035583 Tämä on asentunut monta kertaa, yksi poisto ei riitä. Vaatii kolme neljä.
  KB971033 Ei liity kybään ollenkaan, tarkistaa onko sulla pöllitty seiska. Jos käytät Daz:in Windows Loaderia aivan sama onko toi koneella vai ei. Daz toimii.
  KB3083325 Paskapuhetta, ei microsoft auta sua blokkaamaan yhtään mitään.
  KB3068708 Pakko pysäyttää "Diagnostic Tracking Service" palvelu ensin, muuten ei lähde mihinkään.

  Listastasi uupuu
  KB3112343
  KB3090045
  KB3012973
  KB3022345 Diagnostic Tracking Service eka versio
  KB3102810
  KB3046480
  KB2999226

  ja nämä kaikki Windows Update Client jotka on saastutettu 10 sonnalla
  vanhuusjärjestyksessä
  KB2990214
  KB3050265 KORVAA KB2990214
  KB3065987 KORVAA KB3050265
  KB3075851 KORVAA KB3065987
  KB3083324
  KB3083710 KORVAA KB3083324

  Sitten koko ruljanssin päätteeksi aja disk cleanup ja poista 6-8 Gigaa 10-tiedostoja jotka microsoft sulle hommannut.
  Uudelleenkäynnistyksen jälkeen puhdistukseen menee rattoisat 45 minaa.

  Toi GWX control panel on ihan pelle ohjelma.

  VastaaPoista
 18. No jos sattuu asentamaan omasta halusta windows 10. onko siihen saatavilla täydellistä poistettavat päivitys listaa ??

  VastaaPoista
 19. Millasen Scriptin voin kirjoittaa asennuslevylle $OEM$ että ei koskaan edes lataa W10 asennuspäivityksiä tms. haitallisia päivityksiä.

  Tuo rekisteriin kirjoittaminen on helppoa...

  VastaaPoista
 20. Osaako joku kertoa selityksen miksi en näe päivityksiä mitä olisi asennettavissa kun menen ohjauspaneelin kautta sinne mistä löytyy saatavilla olevat päivitykset? Näyttää kyllä montako "tärkeää" ja "valinnaista" päivitystä on saatavilla mutten näe niitä päivityksiä siinä listalla.

  VastaaPoista
 21. Osaako joku sano miksen näe päivityksiä mitä olisi saatavilla? Näyttää kyllä määrän montako päivitystä on saatavilla mutta listaan ei tule mitään näkyviin.

  VastaaPoista
 22. Ongelma on se että noiden päivitysten poistaminen ei enää hävitä niiden lisäämiä urkintapalveluita, jotka edelleen koittavat ottaa yhteyttä M$/Akamai/NSA -palvelimiin ja lähettää tietoja. Näiden palveluiden automaattikäynnistyykset saa onneksi sammutettua esim. CCleaner - Työkalut - Käynnistys - Ajoitetut tehtävät (Edistynyt tila) kautta.

  VastaaPoista
 23. Olen yrittänyt poistaa Win 10 päivityksiä ja noudattanut ohjeit. Nyt en saa suotitettua
  komentoriviä: [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\WindowsUpdate]
  "DisableOSUpgrade"=dword:00000001 Missä menen vikaan.


  VastaaPoista
 24. Moi,

  kiitos paljon kun olet tehnyt tällaisen ohjeen jota koneista ymmärtämätönkin osasi käyttää.
  Kiitos.

  Terveisin
  Marko N.
  Espoo

  VastaaPoista
 25. Hei,
  kiitos ohjeista, sain estettyä win 10 päivityksen, joka siis alkoi ilman lupaani. Nyt tarkistan jokaisen päivityksen ennen asentamista. Mutta, mutta, onkohan listaan tullut uusia, joita ei pitäisi sallia, voisitteko te tietotekniikkanerot kommentoida tätä!

  VastaaPoista
 26. NÄIN HILJENNÄT WINDOWS 10:N TYRKYTYKSEN
  http://www.mikrobitti.fi/2016/02/nain-hiljennat-windows-10n-tyrkytyksen/

  Mikäli et haluat Windows 10 -päivitystä tai siitä muistuttavia ilmoituksia ei enää haluta nähdä, tulee seuraavat päivitykset poistaa.
  Osa päivityksiä lisää Windows 7 ja 8.1 koneisiin vielä Microsoftin seurantaosia:

  KB 2952664
  KB 2990214
  KB 3035583
  KB 3072318
  KB 3022345
  KB 3044374
  KB 3075853
  KB 3068708
  KB 3075249
  KB 3080149

  Päivitykset eivät ole numerojärjestyksessä, joten helpoin tapa on etsiä ne yksitellen kirjoittamalla numero hakupalkkiin. Mikäli päivitystä ei löydy haulla, sitä ei ole asennettu. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että olet turvassa Windows 10 -päivitykseltä. Päivitysten KB-tunnistenumero saattaa myös vaihdella riippuen siitä, onko kyseessä esimerkiksi Windows 7 tai Windows 8.1.

  Onko noiden 10:n asentamatta jätettävän päivityksen lisäksi tullut lisää Windows 10:iin pakotuspäivityksiä tai urkintapäivityksiä esim. viime viikon Windows Update -päivitysten mukana? Noita päivityksiä ei siis kannata asentaa lainkaan, sillä ainakin KB3068708, KB3022345, KB3075249 ja KB3080149 asennuksen poistaminen jättää edelleen telemetriankeräyspalvelut Windows 7:aan seuraamaan käyttöä ja lähettämään tietoja Microsoftille. Niiden asennus siis kannattaa estää alkuunsa.

  VastaaPoista
 27. Eiköhän nuo oo jo selvillä, ei tarvi toistaa

  VastaaPoista
 28. Moro, kiitos teille kaikille noista windows kybä ohjeista.
  Olisi vielä yksi kysymys: Mitä tässä: "CCleaner - Työkalut - Käynnistys - Ajoitetut tehtävät (Edistynyt tila) kautta" pitää muuttaa, ettei noi tiedot mene Mikkisoftalle ?

  VastaaPoista
 29. Tuhannet kiitokset teille jotka jaksatte pitää tätä ajantasalla. Suunnaton apu meille jotka ei osata ja ymmärretä muuta kun että ei haluta 10:n pakkosyöttöä.

  VastaaPoista
 30. Kiitos avusta Markus. Mulle noi 1,-3. oli liian vaikeita mutta käytin neloskohtaa. Hyvin meni. Seuraillaan tilannetta.

  VastaaPoista
 31. jaahas! se on sitte w7 tukittu jollain security sonnalla, jolla saadaan päivitys tukittua varsin tehokkaasti, jotta saadaan w7 käyttäjät siirtymään w10:iin!! kuulun tohon spiceworksiin, jossa on noin 6-7 miljoonaa it-ammattilaista. w7:aan lisättiin update osatoon uusi pakollinen päivitys, jotta se edes toimii ja siihen sitten lisättiin päivitys, joka estää w7:n päivittymisen kokonaan! siistii, etten sanois!!
  hyvin on blokissa kerrottu ne päivitykset, jotka johtaa w10:iin , mutta ms on hienosti huomannut tämän ja lisännyt uusia mutkia w7-käyttäjien matkaan. uudet päivitykset KB3163018 ja KB3163017 ovat luokassaan mielenkiintoisimmat.. jälkimmäinen ainakin nimittäin kuuluu w10 järjestelmään, eikä sillä ole mitään tekemistä w7:n kanssa. kaiken lisäksi se aiheuttaa esim. pelien latautumisen järjetöntä hidastumista. asiaa korjataan kommunityn voimin, koska reportoinnit asian johdosta ms:ään eivät ole tuottaneet minkäänlaista vastausta???
  mikä päivitys sitten blokkaa updaten w7? se on pakollinen update-toolin päivitys, jota ilman et voi päivitys-palvelua edes käyttää!!! seurailen, mikäli saadaan tähän uutta tietoa kommunityssä. pojat ovat aika taitavia näissä, mutta sitä ennen suosittelen olemaan päivittämättä ainakin näitä kahta.
  palaan asiaan mahd. pian.

  VastaaPoista
 32. Aikaa meni ja melkein hermot tuon prkleen kympin poistossa, ohjeiden mukaan tein ja poistelin noita kyseisiä päivityksiä, mutta tuo KB 2952664 ei meinannut millään poistua, päivitystä oli lähetetty useaan otteeseen monta kertaa aina kun poisti ponnahti takaisin. Ongelmana oli updateen pesiytynyt kymppi, ja se kehoitti käynnistämään koneen uudestaan asennuksen suorittamiseksi,käynnistäminen ei kymppiä asentanut eikä tilannetta auttanut vaan päivitys istui tiukassa jumittaen updaten, lopulta koitin https://support.microsoft.com/fi-fi/kb/971058 Windows Update -osien automaattinen palautus, sen ajamalla 10 päivitys poistui vihdoin updatesta, ja hetikohta ponnahti nuo kaikki poistetut päivitykset taas tyrkylle, mutta nyt onnistui onneksi niiden piilottaminen. Eli ongelma toistaiseksi pois päiväjärjestyksestä !

  VastaaPoista
 33. Onkos pitkään aikaan tullu päivityksiä tähän
  GWX Control Paneliin

  VastaaPoista
 34. Olen vahingossa ladannut W10:n, mutta en asentanut sitä (odottaa napin painallusta "asenna päivitys käynnistämällä kone uudelleen". Nyt tietokone ei sitten päivitä W7 millään tavalla automaattisesti tuon W10 lataamisen johdosta. Saanko poistettua ko. latauksen kun ei sitä ole vielä asennettu? Vai joudunko asentamaan ja sitten poistamaan 10 tai palauttamaan elämään ennen 10? Kiitos!!

  VastaaPoista