16. helmikuuta 2015

Erityisherkät (HSP) = huuhaata, sensuuria ja rahastusta

Satuin Facebookin kiemuroissa kuulemaan semmoisesta kuin "erityisherkkä ihminen" tai "erityisherkkyys", "High Sensitive Person" tai "HSP". Olen siitä aikaisemminkin kuullut jossain jotain, mutta nyt päätin perehtyä tähän "vaivaan" ja "porukkaan" paremmin. Se olikin sangen valaisevaa ja paljasti paljon enemmän kuin mitä uskalsin aavistaa.

Nythän on paljon kaikenlaista ihme hörhöyttä ilmassa. On "sähköallergiaa", "ympäristöherkkyyttä" ja sitten näitä "erityisherkkiä". Kaikissa on pohjimmiltaan kyse samasta perussetistä: Otetaan joukko ihmisiä, jotka saavat jotain hieman epämääräisiä neurologisia ja psykosomaattisia oireita ympäristöstä, kerätään ne yhteen, annetaan muodikas termi tai "diagnoosi" ko. vaivalle ja sitten aletaan myymään yhtä sun toista roskaa ko. sakille. Samalla tehokkaasti ylläpidetään kultin ideologiaa, eli kritiikki ja loogiset selitykset oireille vaiennetaan ja uskotellaan ryhmäläisille, että he kuuluvat johonkin "erikoiseen" ja "herkkään" ja "väärinymmärrettyyn" ryhmään, joita kohtaan on suorastaan salaliitto yhteiskunnan ja terveysviranomaisten taholta.

Ja se toimii. Joka ikinen kerta. Joka ikisen uskonnon tai kultin kanssa. Sellaisia ihmismassat ovat, että ne tarkertuvat tuollaiseen hömpötykseen ja sulkevat terveen järjen ja asiaperusteet, vaikka ne olisivat kuinka selviä tahansa. Mukavampi valhe on kivampi kuulla kuin epämukava totuus. Plus, että tietyt kultin ylipapittaret hyötyvät siitä valheesta myös taloudellisesti aika huikeita summia, kun voivat myydä erilaisia "hoitoja", "kursseja" ja "apuvälineitä" kultin jäsenille, kuten vaikkapa sähkösuojia tai erilaisia terapioita ja muuta.

Osa näistä erikoisuuksista onkin saamassa diagnoosinsa diagnoosiluetteloon, seikka, josta nämä kultit ovat kovin riemuissaan. Lokero, johon ne sijoitetaan, on tosin R68.81, joka siis ei edes kuulu sairauksiin vaan eräänlaiseen oireilujen jämälaariin ICD-tautiluokittelussa, samaan esim. ei-sairaudesta johtuvan kuivan suun tai omituisten lapsuudenaikaisten oireilujen joukkoon. Mutta eipä sillä väliä, koska harvoimpa uskonnot nyt tosiasioista välittävät, pääasia on kultin jäsenten mielestä, että saavatpahan "diagnoosin"!

Tulipa pitkä alustus.

Anyway, kaikki nämä näiden ihmisten oireet ovat kyllä enemmän tai vähemmän todellisia. Olennaista on kuitenkin se, että heille valehdellaan näiden kulttien toimesta siitä, mikä niiden aiheuttaja on ja miten sitä voi hoitaa tai sen oireita helpottaa. Sähköyliherkkyys (Lukekaa Lilja Tammisen hyvä kirjoitus asiasta) helpottaa, kun luulee, ettei sähkökenttiä ole lähistöllä ja muutenkin rentoutuu ahdistavasta kiireisestä hektisestä ympäristöstä. Ympäristöherkkyys on vähän sama juttu, tosin hieman monimutkaisempi ja taustalla on toisinaan kyllä oikeita vaivoja, kuten vaikkapa homealtistuksen aiheuttama pitkäaikainen infektio jne., joka sitten oireilee jos vaikkapa huoneilma on paskaa - kuten yleensä nykyrakentamisen seurauksena monessa paikassa onkin (kiitos Vihreän Uskonnon edustajat tästäkin pullotalorakentamisesta). 

Mutta itse erityisherkkyyteen ja miksi se on sellaisena kuin sitä nyt tyrkytetään joka tuutista, 99% huuhaata:

Erityisherkkiä ihmisiä on joidenkin arvioiden mukaan jopa 20% väestöstä, heidän tunnereaktionsa ovat ihan mitattuina voimakkaammat kuin sen 80% väestöstä ovat. Siihen se tutkittu fakta ja yksimielisyys sitten loppuukin, eikä tietenkään mitään tietoa ole siitä, ketkä esimerkiksi jossain näissä kulteissa olevista oikeasti siis kuuluvat tuohoon 20%:iin väestöstä ja ketkä eivät. Kuka tahansa, joka vain tuntee olevansa "erityisherkkä", voi itse itsensä diagnosoida sellaiseksi ja liittyä kultin jäseneksi.

Erityisherkillä on myös oman kertomansa mukaan laaja-alaisia, mutta yksilöllisiä aistiyliherkkyyksiä ja heillä on vaikeuksia tunnistaa esimerkiksi kasvonilmeitä tai toisen osapuolen tunteita oikein (he arvioivat ne liian herkästi). Soittaako kelloa? Mihin sairauteen kuuluu voimakkaat, yksilölliset aistiyliherkkyydet ja vaikeudet tunnistaa ihmisten todellisia tunteita ja ilmeitä?

Vinkkivinkkivinkki:

Lähdinkin pohtimaan tätä autismin ja erityisherkkyyden yhtäläisyyksien hypoteesia hieman lisää ja ajauduin kyseisen kultin yhdelle monista Facebook-sivuista, eli Erityisherkät - HSP. Sivuja on useita muitakin, kuten kulttiin kuuluu. Huomatkaa, että esimerkiksi aspergereille tarkoitettuja Facebook-ryhmiä on vain muutama ja jäsenmäärä on niissä jokaisessa ehkä 1/10 näiden ryhmien jäsenmääristä. Mikä kertoo omaa karua kieltään kummankin muodik...tarkoitan tietenkin yleisyydestä!

Kyseisessä Erityisherkät - HSP -ryhmässä eräs kultin jäsenistä kiinnittikin muuten huomiota mielenkiintoiseen seikkaan: Ryhmässä kirjoitettiin miltei poikkeuksetta kieliopillisesti virheetöntä, erittäin hyvää suomea. Kirjoitusvirheitä ei käytännössä ollut ja pilkut ja pisteet olivat orjallisesti oikeilla paikoillaan. Hymähdin ja huomautin, että niin, aspergerit ovat tunnetusti pilkuntarkkoja kirjakielen käyttäjiä ja ärsyyntyvät suuresti pienistäkin kirjoitusvirheistä. Kulttilaisten mielestä tämä(kin) oli tietenkin puhdasta sattumaa, eikä tietenkään osoitus mistään autismin kirjolaisuudesta...

Otin kyseisessä ryhmässä puheeksi sen, ovatko ryhmäläiset huomanneet tämmöistä yhtäläisyyttä ja miten paljon ko. ryhmän jäsenet saavat esimerkiksi asperger-seulassa pisteitä? Voisiko olla niin, että osa näistä HSP:stä onkin vain joko diagnoosittomia aspergereita, sellaisia jotka eivät ihan aspergerin kriteereitä täytä, tai vain ylipäätään jotain autismin kirjon häiriön suuntaan olevia? Onko ajatus siitä, että heillä onkin ehkä asperger tai muu autismin kirjon häiriö, epämieluisa verrattuna ajatukseen "herkästä ihmisestä"? Onko asperger-diagnoosi epämuodikas ja "erityisherkkä" muodikas ja etenkin naisille "kivampi" diagnoosi (suurinosa ryhmän jäsenistä oli naisia)?

Keskustelu eteni aluksi mukavasti. Ryhmäläiset tekivät tuota testiä ja postasivat tuloksiaan, osalle tuli selvästi asperger-tasolle yltävät pisteet, osa jäi sinne noin sadan pisteen hujakoille, eli ei aivan riittävästi aspergeriin. Normaalit pisteet tavalliselle pulliaiselle tuosta testistä ovat jotain ehkä 53-80 luokkaa. Tälle tasolle ei yksikään ryhmäläinen, joka testin teki, päätynyt, mikä on erittäin huomionarvoinen seikka.

Osa ryhmäläisistä kertoikin, miten heidän lähisuvussaan on diagnosoituja aspergereita ja AD(H)D:tä. Osalla ryhmäläisistä oli itselläkin ko. diagnooseja, mutta suurinosa näistä ihmisistä oli sitä mieltä, että ko diagnoosi "oli väärä" tai "eivät kokeneet sen kuvaavan heitä". Huomasin itsekin, että ryhmässä oli jäsenenä useita henkilöitä, joilla tiedän olevan diagnosoitu aspergerin syndrooma tai diagnosoimaton, mutta "ihan saatanan selvä" asperger.

No, autismin kirjon häiriöissä periytyvyys on varsin suurta, joten voitte laskea toki 1 + 1 ja miettiä, jos lähisuvussa on autismin kirjon häiriön diagnoosilla varustettuja tyyppejä ja itse saat asperger-testistä korkeat pisteet...mikä on loogisin johtopäätös neurologisen poikkeavuutesi taustalla:

  • Uusi, tuntematon tila ja ominaisuus eli erityisherkkyys, jota salaillaan ja josta ei ole käytännössä mitään faktatietoa saatavilla?
  • Vanha kunnon asperger, tai muu autismin kirjon häiriö, yksilöllisten vaihteluiden välissä tai hieman ehkä erillään niistä?

Moni ryhmäläinen alkoikin pohtimaan asiaa ja pohtimaan, voisiko asia todellakin olla näin. Eli vaikka he eivät ihan huippupisteitä asperger-testistä saa, voisiko juttu kuitenkin selvästi liittyä tähän neurologiseen poikkeavuuteen? Etenkin, kun sitä ei nyt heidän ikäisilleen osattu vielä aikoinaan diagnosoida, kun se oli heidän lapsuudessaan miltei tuntematon tila. Kulttilaisia ei myöskään oltu koskaan neuropsykologisissa testeissä käytetty aikuisenakaan, joten sitä, oliko heillä asperger (tai joku HSP), ei voitu varmuudella tietää, asia vaatisi selvityksiä ja niitä neuropsykologin testauksia huuhaan, keittiöpsykologian ja kultin aivopesun sijaan.

Sitten odottamani/pelkäämäni tapahtui.

Ketjuni poistettiin äkkiarvaamatta, ilman mitään ennakkovaroitusta tai huomautusta minulle.

Olin ilmiselvästi osunut arkaan kohtaan kultin ideologiassa. Olin esittänyt tutkittua tietoa ja loogisia johtopäätöksiä, jotka eivät olleet kultin oppien mukaisia ja saattanut jotkin kultin jäsenet jopa epäilemään kulttia. Niinkin lyhyessä ajassa kuin puolessa tunnissa oli lukuisa joukko ihmisiä osallistunut keskusteluun ja alkanut pohtia tätä asiaa. Toisinajattelija piti vaientaa kulttia häiritsemästä pikavauhtia. Ei ollut aikaa huomauttaa, perustella eikä esittää pyyntöjä. Eikä etenkään saanut jättää todisteita jäljelle ketjun muodossa, siksi minulle ei annettu varoitustakaan ketjun poistamisesta, silloinhan olisin voinut ottaa ketjun talteen!

Hetken kuluttua ylläpitäjä pisti selityksen ketjun poistolle. Ketjussa oltiin kuulemma menty "henkilökohtaisuuksiin". En tiedä, kenen toimesta ja missä, se jäi selittämättä. Kuten jäi toki sekin, miksei vain ko. "henkilökohtaisuutta" ei oltu poistettu, miksi koko ketju piti muka tuhota sen vuoksi? 

Ainoa, johon minä "syyllistyin" oli, että vaadin eräältä kultin jäseneltä perusteita hänen esittämälleen väitteelle:"Olen lukenut ihan viime aikoina useita luotettavia tutkimuksia, joissa on perusteltu, miksi tämä HSP poikkeaa autismin kirjosta ratkaisevasti ja tämä on aivan eri asia.". Useita kertoja vaadin häntä kertomaan, mistä "tutkimuksista" mahtaa olla kysymys ja mistä ne voisi lukea. Kun en saanut vastausta, huolimatta siitä, että tämä kultin jäsen kyllä vastaili minulle toistuvasti jotain ympäripyöreää jostain muusta, totesin, että "Koska et toistuvista pyynnöistäsi huolimatta pysty osoittamaan mitään tutkimuksia, joihin viittaat, minun pitää katsoa, että valehtelet".


Kyseisen ilmoituksen jälkeen poistin itseni ko. ryhmästä. Ihan vaan vaikka siksi, ettei ylläpito saa sadistista tyydytystä minun poistamisestani sieltä. Se olisi joka tapauksessa ollut seuraavaksi edessä ja toisaalta, kun kerran ryhmässä ei voi itse asiasta ja asiaa keskustella, niin mitäpä järkeä sinne kuulumisessa olisikaan enää?

Jokainen voi tehdä tässä esitetyistä faktoista omat johtopäätöksensä. Kaikkia niitä ei valitettavasti voi tarkistaa, koska kyseinen kultti poisti ko. ketjun, jossa näitä huomioita esitettiin, joten joudutte luottamaan sanaani ja muistiini tässä suhteessa. Minä olen omat johtopäätökseni joka tapauksessa tehnyt. Ne ovat seuraavat:
  1. Suurinosa "erityisherkiksi" tai HSP:ksi itseään pitävistä ei ole todellisuudessa millään muotoa poikkeavia ihmisiä, vaan ihan tavallisia peruspulliaisia, jotka vain haluavat uskoa olevansa jotain erikoista ja hienoa. Mikäpä sen mukavampaa kuin saada pitää itseään "erityisen herkkänä ihmisenä", sehän alkaa olla muodissakin kun mediaa katsoo, siellä tästä jutusta toitotetaan jatkuvasti! Pelkästään jäsenmäärä näissä ryhmissä kertoo karua kieltään tästä faktasta.
  2. Mitään "erityisherkkyyttä" tai HSP:tä ei ole olemassakaan siinä mielessä kuin tämä kultti väittää. Joidenkin ihmisten tunnereaktiot ovat toki voimakkaampia kuin toisten, koska se on yhteisön henkiinjäämisen kannalta järkevää evoluutiomielessä, mutta thats fucking it.
  3. Suurinosa "erityisherkistä" tai HSP-ihmisistä, joilla oikeasti on kultin kertomia neurologisia poikkeavuuksia, ovat todellisuudessa diagnosoimattomia aspergereita tai muita autismin kirjon häiriön omaavia ihmisiä (esim. vanha PDD-NOS).
  4. Kultti ja ihmiset itsekään eivät pidä ajatuksesta, että he ovat aspergereita (tai tavallisia ihmisiä), koska assius on enemmänkin finninaamaisen tietokonenörtin diagnoosi - eihän sellainen nyt sovi menevälle 30-50-vuotiaalle naiselle sitten laisinkaan! Niin epämuodikasta, leimaavaa ja negatiivista verrattuna "erityisherkyyteen".
  5. Kultin tarkoitus on toimia yleisenä höpöhöpölautana, keskinäisenä ihqudaa-jauhantana ja samanmielisten turvapaikkana pahassa maailmassa. Siinä sivussa osa porukasta heittää bensaa liekkeihin ja myy kivaan hintaan kaikenlaista höpöhöpöpalvelua, "tietoa" ja "kurssia" ja "ymmärrystä" näille höynäytetyille.

Kääntääkseni puukkoa kultin haavassa, annan vielä tälle "erityisherkkyydelle" tai "HSP":lle sitä paljon kuvaavamman nimen. Kutsuttakoot sitä jatkossa termillä: "Hysteerinen Autismi (HA)", eli latinaksi "Hysteria Autismus (HA)". Katsotaan, montako wannabe "erityisherkkää" kokee ihmeparantumisen, kun nimi muutetaan vähän realistisemmaksi ja vähemmän seksikkääksi?!?

Jos nämä johtopäätökseni satuttavat tai vituttavat sinua, niin hyvä. Se kertoo, että osui ja upposi. Sillä jos puhun täyttä paskaa vailla perusteita, mitäpä siitä sen enempää välittämään, nettihän on paskaa täynnä. Mutta jos osuin oikeaan, etkä halua sitä myöntää, niin sepäs vasta sattuukin ja kovasti. Ja sen kuuluukin sattua. Mutta fiksu ihminen ymmärtää, että jos on luullut väärin, jos on omannut virheellistä tietoa, on järkevää korjata erheensä ja tajuta faktat ja alkaa toimia niiden mukaan.

Toivon, että mahdollisimman moni lukee tämän kirjoitukseni, etenkin jos epäilee itsellään tai läheisillään olevan tätä "erityisherkkyyttä" tai HSP:tä. Toivon myös, että levitätte tätä kirjoitusta niille, jotka muuten eivät sitä saisi käsiinsä, mutta joiden olisi syytä se lukea. Etenkin näiden kulttien jäsenille ja kulttien palstoille jne. Totuushan ei pala tulessakaan, sanotaan, joten why the fuck not?




PS. Pitää myöntää, että itse kärsimäni sairaus, krooninen väsymysoireyhtymä (CFS) - tai pitäisi varmaakin puhua nykyään systeemisestä rasitusintoleranssisairaudesta eng. "Systemic Exertion Intolerance Disease (SEID)" on myös kultteja keräävä sairaus. Tähänkin liittyy paljon huuhaata ja kulttimaista fanaattisuutta, jossa tosiasioilla ei ole mitään merkitystä. Sain tähän liittyvästä Facebook-ryhmästä taannoin kenkää, koska arvostelin siellä asiasta vellovaa uskomuslääkintää ja toisesta suomenkielisestä ryhmästä lähdin itse pois, koska en kestänyt siellä liehuvaa kulttimaista pseudotieteellistä roskaa.

Kun kyseessä on kohtuullisen tuntematon, harvinainen sairaus, josta lääkäritkään eivät Suomessa pysy ajantasalla, on alttius huuhaalle ja kulteille suuri. Huuhaa ja kultit tarjoavat vastauksia kysymyksiin, joihin ei ole vielä vastauksia ja tukea niille, jotka eivät sitä etenkään julkisesta terveydenhuollosta saa. Tästä kaikesta on kuitenkin suurta haittaa itse sairaudelle ja sitä sairastaville, koska uskomuslääkintä ja huuhaa ei hyödytä ketään eikä mitään - paitsi siitä rahaa takovia käärmeöljykauppiaita! Tieto on tietoa ja faktat ovat faktoja, ainoastaan niistä voi löytyä apua todelliseen vaivaan. Kaikkea ei voida tietää, mutta tärkeintä on tietää, mitä todella tiedetään ja mitä ei!

24 kommenttia:

  1. Joo, näitä kulttilaisia riittää.

    Niputan nämä huuruilijat samaan kastiin 9/11 hourujen, NWO hourujen, holokaustin kieltäjä hourujen, HAARP-hourujen, chemtrails-hourujen, illuminaatti hourujen yms yms. kanssa.

    VastaaPoista
  2. Jos usean tuhannen jäsenen ryhmän yhdestä keskustelusta vedät tuollaisia johtopäätöksiä, niin aika mutkien oikomiseksihan se menee. Yhtä hyvin olisit voinut kysyä "kuinka moni on ollut auto-onnettomuudessa?" ja todennäköisesti saanut vastauksia pääasiassa niiltä, joilla on aiheesta jotain kerrottavaa. Ja vetää siitä johtopäätöksen, että autokolareilla on jotain tekemistä erityisherkkyyden kanssa.

    Toki aina löytyy näitä, jotka etsivät suojapaikkaa pahasta maailmasta. Kaikenlaisten diagnoosien ja nimikkeiden taakse on helppo piiloutua. Mutta samalla perusteella voisi väittää, että vaikkapa masennus on samanlaista huuhaata ja pakoilua.

    Erityisherkkyys on, kuten sanotkin, ihan luonnollinen asia - taipumus reagoida voimakkaammin ärsykkeisiin. Sitähän esiintyy eläimilläkin. Jenkeissä tämä uusi "muotiterm" on ollut käytössä jo parikymmentä vuotta, eikä sen turvin ole juuri muuta myyty kuin muutamia kirjoja. Termin suurin anti on se, että voi oppia ymmärtämään itseään paremmin ja sitä kautta myös oppia paremmin huolehtimaan itsestään. Ainakin allekirjoittaneen kohdalla on ollut hyötyä tämän ominaisuuteni sanallistamisesta.

    Kyse ei ole sairaudesta tai diagnoosista, eikä siihen myöskään liity esim. kasvojentunnistusvaikeuksia, kuten kirjoitit. Moni aspergereista varmaankin on erityisherkkiä, mutta erityisherkistä vain harva on asperger.
    Ymmärtäisin tuon vouhkaamisen, jos erityisherkkyyttä oltaisin ajamaksi joksikin diagnoosiksi ja kehittämässä siihen lääkitystä. Näin ei kuitenkaan ole. Toki jos jollakulla on normaalia elämää haittaavia oireita, tulee niiden syy selvittää. Silloin on kyse muustakin kuin herkkyydestä.

    VastaaPoista
  3. Arvasinkin, että sinussa ei ole miestä julkaisemaan aiemmin postaamaani kommenttia, joka oli oman mielipiteesi vastainen :D :D

    Lienee helppoa olla mustavalkoinen yhden asian jankuttaja. Mitä kulttia itse edustat? Idiotismin?

    VastaaPoista
  4. Juu eikös sinullakin Markus ollut jokin oma krooninen laiskuussyndrooma, jonka kaltaisesi pummit ovat omasta päästään keksineet vetääkseen lonkkaa pankolla ja rahastaakseen meitä veronmaksajia. On se hauskaa kun yhden kultin uskovainen paheksuu toista hörhökulttia.

    VastaaPoista
  5. Kirjoituksesi herättää enemmän aggressioita kirjoitustavan vuoksi kuin sisältönsä vuoksi. Asiaa on vaikeampi ottaa vastaan kirosanoin höystetystä tekstistä. Olkoon oireyhtymä mikä tahansa nimeltään, tunnistettava mistä tahansa, mutta 'leimat' lukijaa kavahduttavat, ei asia.

    VastaaPoista
  6. Jep. Minä kuulun tähän kyseiseen ryhmään, tosin mielenkiinnosta ihmisyyttä kohtaan.
    Olen lukenut aspergerista, autismista, HSP:stä, kaikenmaailman -verteista ja alkanut pohtimaan näitä asioita. Kukaanhan ei halua olla "vammainen"? Ja kaikki haluavat olla erilaisia sekä erityisiä? Halu olla yksilö ja kuulua johonkin yhteisöön on ihmisellä kova. Onneksi tarjontaa riittää, vaikka uskonnot eivät enää ole muodissa. Nykyisin muodissa ovat diagnoosit. Tuntuu, että tietynlaisten ihmisten keskuudessa on myös kilpailua siitä, kenellä on enemmän diagnooseja ja vielä hienompaa jos on jokin harvinainen diagnoosi. Ja diagnoosia tarvitaan siihen, että muut ihmiset (lue: itse) ymmärtää ja hyväksyy minut sellaisena kuin olen.
    No, työllistää lääkäreitä ja terapeutteja, kuormittaa terveydenhoitopalveluita. Pitää lääketeollisuuden hengissä.
    Minkäänlaisia tutkimustuloksia ei ole esittää, menee ihan mutu-tuntumalla! Hyvä kirjoitus sinulla!

    VastaaPoista
  7. itse kärsimäni sairaus, krooninen väsymysoireyhtymä (CFS) - tai pitäisi varmaakin puhua nykyään systeemisestä rasitusintoleranssisairaudesta

    Puhutaan vain kroonisesta lusmuoireyhtymästä ja systeemisestä omahyväisen nilkin sairaudesta. Ja rasitusintoleranssi sulla on perseessäs. Toivottavasti pääset pian vankilaan jossa ne heroiinikyrpähomot sitten rasittelevat peräreikäsi toleransseja.

    VastaaPoista
  8. Tämä oli hyvä :)

    VastaaPoista
  9. > Juu eikös sinullakin Markus ollut
    > jokin oma krooninen
    > laiskuussyndrooma, jonka kaltaisesi
    > pummit ovat omasta päästään
    > keksineet vetääkseen lonkkaa
    > pankolla ja rahastaakseen meitä
    > veronmaksajia. On
    > se hauskaa kun yhden kultin
    > uskovainen paheksuu toista
    > hörhökulttia.

    Hassu tämä mun laiskuussyndroomani, kun se on ihan neurologiseksi sairaudeksi ICD-10 määritelty (G93.3) ja justiinsa USA:n terveysviranomaiset antoivat siitä ukaasin, jolla patistivat lääkäreitä diagnosoimaan ja hoitamaan sitä! Itse asiassa, antoivat sille jopa uuden nimen, paremman nimen, jotta lääkärit oikeasti tajuaisivat, että kyse on sairaudesta:"Systemic Exertion Intolerance Disease" (SEID)". Suoraan suomennettuna siis "Systeeminen rasitusintoleranssisairaus".

    ks.
    http://www.nap.edu/openbook.php?record_id=19012

    Sen sijaan "erityisherkkyys" ei kuulu mihinkään tautiluokitteluun, eikä tule kuulumaan mihinkään tautiluokitteluun, koska se on paskaa. Se laitetaan joskus tulevaisuudessa yhteen muiden jämädiagnoosien kanssa "ei-sairauksien" osastoon, kuten jo selitin.

    VastaaPoista
  10. > Puhutaan vain kroonisesta
    > lusmuoireyhtymästä ja systeemisestä
    > omahyväisen nilkin sairaudesta. Ja
    > rasitusintoleranssi sulla on
    > perseessäs. Toivottavasti pääset
    > pian vankilaan jossa ne
    > heroiinikyrpähomot sitten
    > rasittelevat peräreikäsi
    > toleransseja.

    Vituttaako noin kovasti, kun osuin kirjoituksellani oikeaan? Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa jne.

    VastaaPoista
  11. En ymmärrä tätä vouhkausta, kun ei HSP:stä olla mitään diagnoosia tekemässäkään. HSP:hen tai yleisesti aistiyliherkkyyksiin (nekin on muuten neurologisia, oli sitten diagnoosikoodit tai ei, esimerkkinä ADHD) ei liity toisten tunteiden tai kasvojen tunnistamisen vaikeuksia, päinvastoin nämä yleensä tunnistavat niitä erittäin herkästi. Eikä taida olla mikään salaisuus, että itselläsi sattuu olemaan juuri tuo asperger. Ei ole vaikea lukea sitä rivien välistä teksteistäsi. Pilkut on viilattu hyvin tarkasti ja muistanpa miten olet saanut kilarit toisten kielioppivirheistä :D Ihan vain yhtenä esimerkkinä. Hyvää kevään jatkoa sinulle!

    Ps. Kannatat sananvapautta, mutta kommenteillasi on ennakkosensuuri ja jätät osan julkaisematta! :D :D :D

    VastaaPoista
  12. > En ymmärrä tätä vouhkausta, kun ei
    > HSP:stä olla mitään diagnoosia
    > tekemässäkään.

    Et näköjään osaa lukea, mitä kirjoitin kulttiutumisesta, rahastuksesta ja muusta.

    > HSP:hen tai yleisesti
    > aistiyliherkkyyksiin (nekin on
    > muuten neurologisia, oli sitten
    > diagnoosikoodit tai ei, esimerkkinä
    > ADHD) ei liity toisten tunteiden
    > tai kasvojen tunnistamisen
    > vaikeuksia, päinvastoin nämä
    > yleensä tunnistavat niitä erittäin
    > herkästi.

    Et sitten viitsinyt lukea lainkaan kirjoitustani? Vittu että olet idiootti. Tulet tänne soittamaan suutasi kirjoituksesta, jota et viitsi edes lukea. Vituttaako niin paljon kun osui oikeaan, että lopetit lukemisen heti otsikon kohdalla? Pelle. Ääliö. Kusipää.

    Sanoin nimenomaan kirjoituksessani:"Erityisherkillä on myös oman kertomansa mukaan laaja-alaisia, mutta yksilöllisiä aistiyliherkkyyksiä ja heillä on vaikeuksia tunnistaa esimerkiksi kasvonilmeitä tai toisen osapuolen tunteita oikein (he arvioivat ne liian herkästi)...Mihin sairauteen kuuluu voimakkaat, yksilölliset aistiyliherkkyydet ja vaikeudet tunnistaa ihmisten todellisia tunteita ja ilmeitä?...Lähdinkin pohtimaan tätä autismin ja erityisherkkyyden yhtäläisyyksien hypoteesia hieman lisää..."

    Et siis idioottina tajua, että SEKÄ aspergereilla ETTÄ autistista hysteriaa sairastavilla on MOLEMMILLA VAIKEUKSIA TUNNISTAA KASVOJEN ILMEITÄ OIKEIN! *OIKEIN!* PAINOTUS, KOROSTUS, HUOMIO, ALLEVIIVAUS JA TUMMENNUS SANALLE "OIKEIN"!!! Kummatkin tekevät siinä virheitä, aspergerit alitulkitsevat ja autistisesta hysteriasta kärsivät ylitulkitsevat niitä.

    > Ps. Kannatat sananvapautta, mutta
    > kommenteillasi on ennakkosensuuri
    > ja jätät osan julkaisematta! :D :D
    > :D

    Hei idiootti, sananvapaus ei tarkoita oikeutta tulla kenen tahansa kotiin huutamaan törkeyksiä tai tunkea postiluukun täydeltä spämmiä sisään. Sananvapaus tarkoittaa, että on oikeus OMASSA OMISTUKSESSAAN julkaista mitä haluaa. Ei se anna oikeutta julkaista TOISTEN OMISTUKSESSA mitä haluaa. Jos sinusta antaa, niin kerro heti, missä asut, niin tulen täyttämään koko asuntosi roskapostilla heti huomenna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä pitäisin kyllä erityisherkkyyden olemista tai olemattomuutta paljon pienempänä ongelmana sun kielenkäyttön verrattuna :'D Onko ihan mahdotonta keskustella rakentavasti, ottaa kriittisiä eri mieltä olevia mielipiteitä vastaan haukkumatta toisia. Vaikka ärsyttäis kun joku on eri mieltä niin kyllä aikuisen ihmisen pitäis silti osata rakentava keskustelu ja jos ajattelee jonkun olevan yhden kommentin perusteella "idiootti, pelle" niin voi pitää sen ihan omana tietonaan.

      Poista
  13. Semmoista vaan, että ihmettelen suuresti miksi sanot että tuon kyseisen aspergeritestin normaalitulos on 20-50, kun kyseisessä testissä minimi tulos on 53.

    VastaaPoista
  14. > Semmoista vaan, että ihmettelen
    > suuresti miksi sanot että tuon
    > kyseisen aspergeritestin
    > normaalitulos on 20-50, kun
    > kyseisessä testissä minimi tulos on
    > 53.

    Korjattu muotoon 50-80.

    VastaaPoista
  15. Kiitos hyvästä ja analyyttisestä pohdinnastasi.
    Huomiona haluaisin kommentoida.
    Facebookin erilaiset vertaisryhmät ja keittiöpsykologia ovat kaksi eri asiaa.
    Osa ryhmäläisistä saattaa olla kuvaamasi tautiluokituksen saaneita, osa taas ei sovi kaavaan
    Tekstisi löytyy muuten ryhmästä Avarakatseiset erityisherkät.
    Sillä foorumilla keskustelu on vapaampaa...
    Kannattaa tarkastaa huolella kunkin ryhmän säännöt, ennen kuin aloittaa kirjoittelun

    VastaaPoista
  16. Tsekatkaa Mark Passio youtubesta jos pää kestää. Menee suoraan asiaan.

    VastaaPoista
  17. Tää on varmaankin se harhaluulo, mistä ihmisillä on jostain syystä tapana vetää "hernettä nenään". Suomeksihan Highly sensitive personality on erityisherkkyys, joka on vain sanansa takia harhaanjohtava. Sille on mietittykin muita vaihtoehtoja, mutta koska ei löytynyt mitään, päädyttiin tähän sanaan. Erityis-sanaa miettittiin siksi, että siitä tulee mieleen jotain negativiista (erityisluokka) tai positiivista niinkuin erityinen. Mitään erityistähän HSP-tyyppisissä ihmisissä ei ole.

    Mulla itsellä avautu vaikka kuinka monta sellasta pientä kysymysmerkkiä, kun kuulin tästä HSP-aiheesta. Tajusin, miksi reagoin välillä herkemmin kaikkeen.
    HSP:tä on tutkittu eläimilläkin yli 100 lajilla, ja kaikilla lajeilla oli sama n. 20% määrä niitä yksilöitä, jotka reagoivat ns. varovaisesti uusiin tilanteisiin. Sama määrä oli passiivisempia ja varmistavaisempia uusissa tilanteissa. Sitä on selitetty luonnon kannalta niin, että koska enemmistö on aktiivisempi ja vaaraa päin menevämpi, niitä kuolee luonnossa enemmän ja siksi ne ovat enemmistö.

    Myöskään mistään kirjoitustyylistä facebookissa on aika huono vetää mitään johtopäätöksiä miten tarkkaan joku kirjoittaa, ihmiset on erilaisia. Sanotaan, että herkät ihmiset ovat tarkkoja, mutta taas ei voi yleistää.
    Teksti vaikutti ehkä vähän aggressiiviselta, kun mitään ihmeellistä tai loukkaavaa ei silti ole tapahtunut että missäköhän syy?
    Herkkiä ja ei-niin-herkkiä ihmisiä koko kirjossaan tarvitaan yhtä paljon, kumpikaan ei ole erityinen. Autismi on sitten erikseen, vaikka tietty autistisellakin voi olla HSP-tyyppinen luonne.

    Ja siitä vielä, että kyseessä ei ole eikä koskaan tule olemaan mikään diagnoosi tai lokero johon tungetaan ihmisiä, sitä mieltä on myös erityisherkät ihmiset.

    VastaaPoista
  18. Joo ei HSP ja autismi ole lähelläkään toisiaan...Sama kun vertaisit
    vaikka ekstrovertin luonteenpiirteitä ADHD:seen.

    Kannattaa tutustua aiheeseen, niinkuin tuossa edellä mainittiin.
    Kuka tahansa hermostuu, jos aletaan "syyttelemään" jotain autistiksi.

    En kuitenkaan ihmettele, että sun viestiin suhtauduttiin tuolla FB puolella negatiivisesti, onhan tääkin blogin teksti kirjoitettu jotenkin halveksuvaan sävyyn ja miksiköhän?

    VastaaPoista
  19. > Joo ei HSP ja autismi ole lähelläkään toisiaan...Sama kun vertaisit
    > vaikka ekstrovertin luonteenpiirteitä ADHD:seen.

    Perustelut kiitos.
    Minä perustelin rautalangasta vääntäen ja yksityiskohteisesti juurikin päinvastaista. Sinun "ei se ole noin" ei oikein vakuuta. Tai itse asiassa vakuuttaa, nimittäin siitä, että minä olen oikeassa ja sinä olet aivan saatananmoinen idiootti. Täysi saapas. Ääliö. Vituttaako olla assi?

    > Kannattaa tutustua aiheeseen, niinkuin tuossa edellä mainittiin.

    Kumpikohan meistä "ei ole tutustunut aiheeseen"? Tajuatko, vitun debiili, että väitteitä kuuluu PERUSTELLA, kuten minä tein. Sinä sen sijaan jauhat vain paskaa vailla MITÄÄN perusteluja, vailla MITÄÄN faktaa. Vituttaako, kun olet väärässä, etkä voi sille mitään?

    > Kuka tahansa hermostuu, jos aletaan "syyttelemään" jotain autistiksi.

    Aijaa, miksi ihmeessä, jos se on oletettavasti oikea diagnoosi? Kertoo aika paljon ihmisestä itsestään ja siitä torjuntareaktion tasosta, jossa elää, jos "suuttuu" siitä, että epäillään hänen olevan aspergeri.

    > En kuitenkaan ihmettele, että sun viestiin suhtauduttiin tuolla FB puolella
    > negatiivisesti, onhan tääkin blogin teksti kirjoitettu jotenkin halveksuvaan
    > sävyyn ja miksiköhän?

    Voivoiyhyhyyyhyyy. Koetat esittää kohteliasta, asiallista, mutta todellisuudessa olet vain saatanan tyhmä kusipää. Sinulla ei ole esittää MITÄÄN FAKTOJA väitteittes tueksi, toisin kuin minulla. Suksi vittuun, ääliö.

    VastaaPoista
  20. Kaikki ilkeämielinen tai muuten vain negatiivinen luokittelu loukkaa.

    Luokittelu kuitenkin kuuluu inhimilliseen ajatteluun, ja sen avulla asioita voidaan ymmärtää ja keskustella niistä. Ja ennen kaikkea jakaa kokemuksia. Niinpä luokitella voi - kunhan vain ymmärtää, että rajat ovat useimmiten häilyviä, ja että päätavoite on tuo erilaisten elämänilmiöiden pohdiskelu. Ei niiden arvottaminen.

    Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia! Tuollainen asenne kun on sydämessä, vuorovaikutus sujuu :)

    En ole itse törmännyt mihinkään kulttiin esim. tuon erityisherkkyyden kohdalla. Onpahan vain tiettyjä faktoja, jotka saattavat täsmätä esim. omaan elämään. Mutta kyllä samaan ryhmään kuuluu paljon niitäkin, joiden kanssa ei paljon yhteistä ole. Eivätkähän kaikki suinkaan ole joutuneet kaupallisuuden armoille ollenkaan. Näkisin, että oikeastaan päinvastoin :)

    Minun nähdäkseni esim. niin introvertti-ekstrovertti -luokittelussa, autismissa kuin erityisherkkyydessäkin on kyse erilaisuuksien kirjoista. Ja monesti asiat ovat vieläpä tilannekohtaisia. Eivätkähän edes kaikki esim. skitsofreenikot - tai heidän läheisensä tai kaikki asiantuntijatkaan - pidä ko. ominaisuuksia / tapoja sairaina vaan vain erilaisina :)

    VastaaPoista
  21. Psykologia on siitä hauska aine, ettei erilaiset diagnoosit tai eroavuudet temperamentissa ole helposti näkyviä. Toisen maailmansodan aikaan oli käytössä vain muutama diagnoosi, joihin kaikki oireilevat tungettiin. Skitsofrenia on (joskin eri nimellä) yksi näitä vanhoja diagnooseja. Kun aikoinaan tuli ADHD-diagnoosit yleisemmäksi, niin niitä vastustettiin samalla tavalla hömppänä. Kyse oli vaan kurittomista lapsista. Autismi johtui niinikään huonosta kasvatuksesta ja aspergerin (lievä autismi) hyväksyminen diagnoosina oli todella pitkän kaavan takana.

    Mitä tässä nyt ajan takaa on se, että uusien psykologisten ilmiöiden hyväksyminen ja ymmärtäminen on aina ollut vaikeaa suurimmalle osalle ihmisistä. Erityisherkkyys ei tässä ole poikkeus. Muutaman vuosikymmenen päästä se on valtavirtaa ja uusia löydöksiä vastustetaan taas raivokkaasti.

    VastaaPoista
  22. Heh olet näköjään itse pistänyt tänne sensuurin päälle, vaikka ylläolevassa tekstissä riehut siitä kun erityisherkällä yhteisöllä on sensuuria. :)

    VastaaPoista
  23. "heillä on vaikeuksia tunnistaa esimerkiksi kasvonilmeitä tai toisen osapuolen tunteita oikein (he arvioivat ne liian herkästi)."

    Olisi mielenkiintoista tietää mistä olet lukenut tai päätellyt näin? Asianhan sanotaan olevan aivan päinvastoin, että erityisherkät ovat empaattisia ja havaitsevat ja samaistuvat toisten ihmisten tunnetiloihin herkästi ja lukevat ja aistivat asioita, kuten kasvojenilmeitä, herkästi. Erityisherkkyyteen kuuluu myös syvällinen asioiden prosessointi, joten näitä eleitä, ilmeitä, toisten tunnetiloja tulee varmasti mietittyä paljon ja joo joskus voi varmasti mennä pieleenkin havaitseminen/analysointi toisen tunnetiloista tai ehkä eniten niiden syistä, mutta pääasiassa erityisherkät nimenomaan tunnistaa toisten tunnetiloja helposti ihan ilman sanojakin, eli juurikin niistä ilmeistä ja kehonkielestä.

    Ymmärrän että "erityis" sana tässä alussa aiheuttaa varmasti ärsytystä muissa, että miksi leimata itseään erityiseksi. Ja aina saa kyseenalaistaa ja olla eri mieltä että ei tuollaista ole olemassa. Mutta kaikki varmasti tietää ja myöntää että ihmisten välillä on eroa esimerkiksi herkkyydessä, empaattisuudessa/eläytymisessä, pienten vivahteiden havainnoinnissa, siinä kuinka syvällisesti analysoi asioita ja sitten se mikä tässä erityisherkkyydessä on pohjana niin ihan biologinen asia siitä että aistijärjestelmä reagoi herkästi (esim. ääniin, valoihin, hajuihin) ja kuormitusalttius tästä suuresta informaatiomäärästä minkä ympäristöstä aistii.
    Voi hyvinkin olla jotain perää ja yhteyttä autismin piirteiden ja erityisherkkyyden välillä, mutta ne tuskin kulkevat täysin käsi kädessä eikä toinen poissulje toista. Mutta oli pakko tarttua tuohon heti alussa mainitsemaasi asiaan ja ilmeisesti syyhyn sille miksi yhdistit asian aspergerin oireyhtymään, koska erityisherkyys ei todellakaan tarkoita sitä että toisen ihmisen kasvojen ilmeiden lukemisessa olisi ongelmia, vaan päinvastoin niitäkin havainnoi tarkasti ja toisten tunnetiloja on helppo huomata ja tunnistaa.

    VastaaPoista