26. helmikuuta 2015

Nyt se on todistettu: Pienet säteilyannokset eivät ole haitallisia!

Olen itse hokenut jo viimeiset 15 vuotta, että pääasiallisin (teko)syy ydinvoiman vastustamiseen on väärä käsitys säteilystä. Pelätään, että pienenpieni määrä säteilyä aiheuttaa suuria vahinkoja ja riskejä ja pelätään, että ydinvoimalasta pääsee tavalla tai toisella, nyt tai jätteen kautta tuhansien vuosien aikana, karkaamaan säteilyä ympäristöön. 

Todellisista säteilyn terveysvaikutuksista harvat tietävät yhtään mitään, puhumattakaan, että osaisivat suhteuttaa ne kaikkiin muihin riskeihin, joita ympäristössämme on koko ajan olemassa. Niin ja puhumattakaan, että ihmiset tajuaisivat suhteuttaa ydinvoiman riskit muiden energiantuotantojen riskeihin, koska jollain se sähkö jne. pitää tuottaa!

Olen kutsunut tätä irrationaalista pelkoa säteilyhysteriaksi. Se on kuvaava termi, koska kyse on todellakin hysteriasta, vailla mitään logiikkaa tai asiaperusteita. Koska faktoilla ja logiikalla ei ole sen kanssa mitään tekemistä, säteilyhysteriaa ei voi argumentoida, eikä perustella mitenkään pois siihen sairastuneen pääkopasta. Säteilyhysteerikon järkeä, jos sellaista hänellä edes on, on mahdotonta tavoittaa millään tiedoilla tai perusteluilla, koska kyse on uskontoon rinnastettavissa olevasta mielipuolisesta käsityksestä. Säteilyhysteria onkin Vihreän Uskonnon yksi päädogmeista ja säteilyn välttäminen yksi sen tärkeimmistä sakramenteista.

(Kaikkien puolueiden) punaviherituhippihörhöt ovatkin ratsastaneet ydinvoiman vastaisuudessaan juuri tällä säteilyhysterialla. Syynkin voitte jo arvata: Koska asiaperusteita ja loogisia syitä vastustaa ydinvoimaa ei yksinkertaisesti ole olemassakaan - ja säteilyhysteerikon käännyttäminen selkopäiseksi ei onnistu sitten millään! Säteilyhysteriaa lietsomalla ja siihen vetoamalla eri muodoissaan saadaan paljon kannatusta ydinvoiman vastaisuudelle ja tietämättömät hölmöt mukaan tähän uskonnolliseen ydinvoiman vastaiseen liikkeeseen. Ydinvoiman vastaisuutta vastaan kamppailu onkin usein pään hakkaamista seinään juurikin tästä syystä.

No miten tämä liittyy pienten säteilyannosten haittoihin tai haitattomuuteen?

Säteilyhysteriaa potevien punaviheruskonnon edustajien pääargumenttina on ns. varovaisuusperiaate. Eli ajatus siitä, että jos jotain ei ole ehdottomasti todistettu turvalliseksi, sitä on pidettävä hirveän vaarallisena eikä sitä saa ottaa käyttöön. (Jostain syystä tämä pätee punaviheruskonnon dogmien mukaan vain ydinvoimaan, eikä esimerkiksi tuulivoimaan, biomassan tai kannabiksen polttoon tai mihinkään muuhunkaan, mutta jätetään tämä nyt huomioimatta, koska uskonnothan tunnetusti eivät ole loogisia.)

Niin, mutta siis miksi?

No siksi, että pieniä säteilyannoksia pidetään haitallisina! Ydinvoimala voi aina teoriassa posahtaa ja ydinjätettä voi aina teoriassa joutua luontoon. Yksikin atomi radioaktiivista ainetta aiheuttaa siis riskin ja jos riskejä ei saa olla, ei ydinvoimaa saa rakentaa! Kuulostaa loogiselta, eikö vaan?

Säteilyannosten riskejä on perinteisesti tarkasteltu ns. lineaarimallin mukaan. Eli jos annos 100x aiheuttaa mitattavan 10% lisäyksen kuolleisuudessa/syövissä, niin 10X annos aiheuttaa 1% lisäyksen kuolleisuudessa/syövissä (vaikka sitä ei voida mitata eikä osoittaa muuten) ja 1x annos aiheuttaa 0,1% lisäyksen kuolleisuudessa/syövissä (vaikka sitä ei voida mitata eikä osoittaa muuten). Kuulostaa loogiselta, mutta se ei todellakaan sitä ole ja voin todistaa sen hyvin helposti: Jos sata ihmistä juo jokainen 20 litraa vettä tunnissa, heistä kuolee vesipöhöön 100 ihmistä, eli 100%. Jos sata ihmistä juo jokainen 2 litraa vettä tunnissa, heistä kuolee vesipöhöön 10 ihmistä, eli 10%. Jos sata ihmistä juo jokainen 0,2 litraa vettä (lasillisen) tunnissa, heistä kuolee vesipöhöön 1 ihminen, eli 1%. Eikun hetkonen, mitävittuahäh?!?!?!?

Aivan. Lineaarimalli on humpuukia. Ei se noin mene.

Lineaarimalli otettiin käyttöön aikoinaan, koska parempaa ei ollut ja säteilysuojelukriteerit haluttiin vääntää tarkoituksella "liiankin" tiukoiksi. Aikoinaan ei voitu kuvitella, että uskonnollinen liike nimeltä Vihreät valjastaa tämän keppihevosekseen ja alkaa peloittelemaan ihmisiä sillä. Haluttiin vain simppeli ja varmasti ylimitoitetun turvallinen keino arvioida säteilyn terveyshaittoja! Ja sehän tuo lineaarimalli tavallaan kyllä onkin.

Olen itse siis väittänyt jo 15 vuotta, että tämä lineaarimalli on ns. paskaa, eikä se pidä paikkaansa. Nyt vihdoin ja viimein asialle on löytynyt konkreettiset todisteet ja tältä Vihreältä Valheelta on putoamassa pohja lopullisesti ja virallisesti pois!

Mikäli Vihreys ei olisi uskonto, se ryhtyisi viimeistään nyt kannattamaan ydinvoimaa, koska sen kuvitellut terveyshaitat (pienet säteilyannokset pieruista tai jätevuodoista) on nyt kumottu. Mutta, koska Vihreys on uskonto, se ei tule ikinä hylkäämään ydinvoiman vastaista dogmiaan, ei nyt, ei huomenna, ei ikinä, täysin riippumatta siitä, mitä tosiasiat ydinvoimasta sanovat! Aivan samalla tapaa Vihreät vastustavat myös fuusiovoimaa ja thoriumvoimaloitakin, vaikka siinäkään ei ole mitään järkeä eikä logiikkaa.

Vaikka Vihreät eivät tule ydinvoimaa ikinä kannattamaan, niin suuret ihmisjoukot voivat alkaa sitä kannattamaan, koska he eivät ole hurahtaneet tuohon uskontoon. Heille tieto siitä, että pienet säteilyannokset eivät ole haitallisia, onkin hyödyllinen. Säteilyhysteria voidaan torpata ennen kuin se ehtii puhkeamaankaan ihmiseen, koska mitään syytä pelätä pieniä annoksia ei ole, eikä voi olla ja se voidaan nyt todistaa heille. Vihreiltä valheita putoaa pohja pois, eivätkä ne saa tarttumapintaa. Ne voidaan lakaista sinne historian hämärään keskiaikaan, jonne ne kuuluvatkin.

Tavallisille ihmisille, niille, jotka eivät säteilystä ja ydinvoimasta tiedä mitään, voidaan nyt sanoa suoraan, että pienistä säteilyannoksista ei ole terveyshaittoja - mutta ydinvoimavajeesta on suuria terveyshaittoja (mm. polttovoiman pienhiukkaset ja tuulivoiman infraäänet, suurista veronmaksajien rahallisista kustannuksista puhumattakaan)! Näin ollen, vaikka sellainen äärimmäisen epätodennäköinen tapahtuma tapahtuisi, että jotain radioaktiivisuutta pääsisi vuotamaan, se ei ole maailmanloppu, eikä se käytännössä voi olla edes niinkään suuri, että se olisi suhteessa nykyiseen säteilytasoomme nähden merkittävää. Terveyshaittoja sillä ei siltikään olisi.

Olisihan se toki hienoa, jos ihmisiä voisi vain tosiasiatiedoilla ja niistä loogisesti johdetuilla johtopäätöksillä saada tajuamaan ydinvoiman todellisuus. Mutta ihmiset ovat ihmisiä. Tunteidensa ja uskomusten vankeja, helposti taipuvaisia hysteriaan ja irrationaalisuuksiin. Nyt, kun tuo pohja, johon ydinvoiman vastustaminen perustuu - pienten säteilyannosten terveyshaitat - on kumottu, ei siitä voida johtaa uskonnollisia, hysteerisiä väitteitäkään ihmisten peloittelemiseksi. Silloin on tosiasioiden vuoro päästä puremaan. Ja se tarkoittaa, että ydinvoiman kannatus tulee kasvamaan. Koska tosiasiat puoltavat ydinvoiman laajamittaista käyttöä.

Odotan mielenkiinnolla, miten Vihreä Uskonto ja sen ylipapit ja papittaret tämänkin asian koettavat selittää ja pystyä näennäisen järkevästi muka perustelemaan yhä ydinvoiman vastaisuuttaan. Siitä tulee surkuhupaisaa katsottavaa, jossa myötähäpeän tunteminen on taattu. Todennäköisesti Vihreän Uskonnon edustajat tekevät ainoan (heidän kannaltaan) järkevän teon ja koettavat "unohtaa" ja "ignoroida" tämän uuden tutkimustiedon parhaansa mukaan. Niinhän uskonnot aina tekevät, torjuvat jyrkästi kaikki faktat, jotka ovat ristiriidassa uskonnon dogmien kanssa!Loppuun vielä jokaiselle selkopäiselle ihmiselle mieluisa näky
ja Vihreän Uskonnon edustajan pahin painajainen.
Näihin tunnelmiin, heippa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti