Lounais-Suomen aluehallinto varoittaa, että tällä hetkellä raivoavat myrskyt voivat aiheuttaa vakavia tuhoja Varsinais-Suomessa, lähinnä sähkökatkojen ja tulvien vuoksi. Kansalaisten tulisi varautua varastoimalla vettä, ruokaa ja lääkkeitä viikoksi, jos he eivät ole niin jo kotivaransa vuoksi tehneet.
Kuinka moni on varautunut?
Ainakin omasta tuttavapiiristäni kyselemällä voin todeta, että pahuksen harva. Allekirjoittanutta on pidetty paranoidisena, koska olen huolehtinut riittävästä kotivarasta ja tarvikkeista yllättävienkin tilanteiden varalle.
Ei tarvita kuin pidempiaikainen sähkökatkos, niin fakta on, ettei kauppaan pääse tai sieltä ei saa kohta mitään ruokaa. Myöskään polttoainepumput eivät toimi, eikä myöskään lämmitys. Puhelimetkin mykistyvät muutamassa tunnissa. Vesitorneista loppuu vesi parissa päivässä, jos ja kun siellä ei ole generaattoreita ja polttoainetta pumppaamaan sitä torniin (olettaen, että vedenpuhdistamo voisi toimia ilman sähköä).
Sähkökatkoksen lisäksi voi vaania vaikkapa henkilökohtainen sairastuminen tai epidemia, jonka vuoksi ei pääse- tai kannata lähteä kauppaan tartuttamaan/hakemaan tartuntaa. Pelkästään vedenjakelun häiriöt voivat aiheuttaa huomattavia ongelmia, kuten taannoisesta Nokian vesifiaskosta kävi ilmi. Nykypäivänä myös tietoliikenteen katkot pysäyttävät välittömästi kaikkien pankkiautomaattien toiminnan, samoin tietysti muidenkin maksuvälineiden kuin käteisen käytön kaikkialla...puhumattakaan siitä paniikista, minkä se voi aiheuttaa.
Riippuen asumismuodosta- ja paikkakunnasta, sekä tietenkin vuodenajasta, tilanne voi olla joko katastrofaalinen tai mitätön pikku harmi. Pahin tilanne on tietysti suurissa kaupungeissa asuvilla ihmisillä ja helpoin maaseudulla asuvilla, joilla on käytössään varaava takka/hella ja polttopuita, ynnä puulämmitteinen sauna. Luultavasti maaseudulla voisi myös helposti järjestää aggregaatit tuottamaan sen verran sähköä, että pumput voivat automaattisesti pumpata vettä kaivosta talon käyttövedeksi ja sähköä riittää talon öljylämmityskattilan ja kiertovesipumpun pitämiseksi toiminnassa...ynnä tietysti valaistukseen hieman sähkövaloa. Polttoaineeksi käy öljylämmitykseen (tai traktorien polttoaineena) käytettävä kevyt polttoöljy. Mikäli kevyttä polttoöljyä on tarpeeksi varastossa, ongelmia ei tule pitkään pitkään aikaan. Lämmitykseen voi toki käyttää myös hellaa ja takkaa, eikä puuhella nyt ruoanvalmistukseen mikään huono vaihtoehto luonnollisestikkaan ole. Näin olleen suurimmat ongelmat ja riippuvuudet voi kiertää. Paristokäyttöisellä- tai veivattavalla radiolla voi pysyä ajantasalla tapahtumista ja toki radioamatöörivälineistöllä saada ja välittää paljon muutakin tietoa. Omasta perunamaasta voi nostaa pottuja pöytään ja kellarissa piisaa muutakin perustarpeistoa pitkäksi aikaa - puhumattakaan siellä varastoiduista säilykkeistä ja metsästä ja järvistä saatavasta ruoasta!
Kaupungissa kerros- tai rivitalossa asuvalla onkin sitten kasapäin ongelmia heti alkumetreistä lähtien. Ainoa keino selvitä on se, että omistaa kaasu/polttoainepulloja ja keittimiä, joilla voi lämmittää ruokaa ja pitää asuntoa lämpimänä talvisaikaan. Näitä ei kuitenkaan saa paloturvallisuuden vuoksi varastoida asuntoihin eikä kellareihinkaan kovinkaan paljoa, joten siinäkin tulee jo ongelmia. Suurin ongelma tulee kuitenkin vedestä ja wc:stä. Jos ja kun vettä ei tule, on katastrofi lähellä. Kasapäin tankkiautoja sun muita ja säilötyt vesitonkat voivat hetkeksi toki tilannetta auttaa, mutta suuren kaupungin ollessa kyseessä nuo eivät ikinä tule onnistumaan. Edessä on pikainen muutto pois suurista kaupungeista, mistä puolestaan seuraa valtavat ruuhkat ja sekasortoa.
Nykyaikainen yhteiskunta on aivan liian haavoittuvainen poikkeusoloissa. On outoa, että kun yhteiskunta holhoaa ja määräilee meidän elämäämme kehdosta hautaan saakka, mutta tähän puoleen se ei viitsi kiinnittää tarpeeksi huomiota. Pelkästään porakaivojen rakentaminen kaikkien väestönsuojien yhteyteen, sekä vaihtoehtoisen lämmitysmuodon vaatimus (esimerkiksi oma keskuskattila ja generaattorit sen pyörittämiseen) myös kerrostaloihin ratkaisisi suurimmat ongelmat. Puhumattakaan tietysti siitä, että väestönsuojien kokoa kasvatettaisiin niin paljon, että niihin voitaisiin helposti varastoida muutakin poikkeusoloissa tarvittavaa materiaalia. Kustannusvaikutus uusien talojen rakentamiskustannuksiin nähden olisi mitätön, eikä tietenkään järjestelmää tarvitsisi käyttää kuin poikkeusoloissa. Elintarvikekauppojen kassajärjestelmät ja kylmäsäilytykset pitäisi niin ikään turvata varavoimalla tai ainakin mahdollistaa ylipäätään toiminta ilman kassakoneita, jotta ihmiset saisivat ostettua edes ne vähät ruoat ja tarvikkeet, joita kaupassa sillä hetkellä on tarjolla. Polttoaineen jakeluasemat tulisi tietysti varmistaa varavoimalla tai käsipumpuin, jotta ihmiset saavat autonsa tankattua hätätilanteessa. Matkapuhelimen tukiasemien varavoimajärjestelmiä pitäisi myös tehostaa ja mahdollistaa ainakin hätäpuheluiden perillemeno kriisitilanteessa. Näilläkin yksinkertaisilla toimenpiteillä saataisiin jo erittäin hyvä suoja häiriötilanteita vastaan jopa viikkojen ajaksi.
Kaikkein tärkeintä olisi kuitenkin kansalaisten asennemuutos. Ihmiset ovat liian tottuneita siihen, että kaikki toimii moitteettomasti. Ei osata, eikä haluta, eikä ymmärretä varautua poikkeustilanteisiin. Harva viitsii edes kantaa käteistä mukanaan tai pitää kotona enempää ruokaa kuin mitä jääkaappiin mahtuu.
Tykkään lukea blogiasi, mutta olet aivan ihan liian paranoidi. Kuvittelet, että maailma romahtaa - taivas tippuu maan päälle ja helvetin demonit pääsee irti tekemään tuhojaan.
VastaaPoistaTodellisuudessa pienet tai suuretkaan ukkoskuurot eivät aiheuta vakavaa ongelmaa maassa, jossa on korkealle kehittynyt infrastruktuuri. On sen verran monia eri vaihtoehtoisia keinoja - vähemmän tehokkaita - jotka pitää huolen siitä, ettei ajauduta Haitin tasolle hakkaamaan ruokapalan takia macheteilla ihmisiä palasiksi.
Kovat ukkoskuurot kyllä katkoo sähköjohtoja, mutta Suomen sähkönjakeluverkko on sen verran kehittynyt ja haarautunut, että sähkökatkoja Turun ja muiden suurkaupunkien alueilla on suhteellisen harvoin ja ne lyhyetkin sähkökatkot kestää korkeintaan muutaman tunnin. Ja jos tapahtuu suurempikin sähkökatko, niin sähköä voidaan johtaa toista reittiä pitkin, jolloin ei ole mitään ongelmaa.
Ja vaikka vedenjakelukin menisikin katki, niin vaatii vain pieniä logistisia toimenpiteitä, niin saadaan jokaiselle vettä. Nytkin jokainen suomalainen voi ostaa maitoja, mehuja ja muita kaupasta ilman, että niistä olisi logistiikan takia pulaa. Niinpä muutamilla yksinkertaisilla toimenpiteillä saadaan vettä suurkaupunkiin helposti: valjastamalle rekat, säiliöautot täyteen vettä ja tuomalla sitä esimerkiksi Turkuun. Myös suhteellisen äkkiä saadaan letkukin vedettyä lähikunnista suurella paineella, jolloin vedestä ei tule olemaan puutetta. Ihminen selviää pelkällä nesteytyksellä viikkoja ja siinä ajassa ehditään muun muassa saamaan sähköt päälle. Myös iso osa ihmisistä omistaa autot ja muut - ja vähän kuin markinnamekanismin vaikutuksesta paine lievittyy, kun väki karkaa kesämökeille ja eri paikkakunnille ravitsemaan itseään. Tällöin veden- ja ruuanjakelu helpottuu.
Henkilökohtaisia sairastumisia ja epimedioita kyllä on ja niitä voi ihan vapaasti tartuttaa muihin, koska Suomessa ei yksinkertaisesti ole mitään vakavia tartuntatauteja - kiusallisia kyllä. Sikainfluenssa paljastui farssiksi, josta sai kuumetta vain - ikävimmät on vain norovirusepimediat. Lisäksi keskivertokansalaisen immuniteetti on ihan eri tasoilla kuin neekereiden, jotka kuolee katastrofin sattuessa perus nuhakuumeeseen.
Itse en näe mitään ongelmaa mihinkään asennemuutokseen - viimeksi sellainen oli tarpeen sodan aikana (huom silloin oli ihan konkreettinen uhka satojentuhansien rauhan armeijan sotilaisen ylittäessä Suomen rajaa kuin jonkun ukkosen takia) Suomen infrastruktuuri on sen verran korkealla tasolla, että vaaditaan tyyliin taivaan putoaminen ennen kuin olemme kusessa.
Historia osoittaa, että oikeassa olen: viimeisen 50 vuoden aikana ei ole ollut mitään suuria ongelmia, sekasortoja ja muita. Myös Euroopassa tasaisin väliajoin joissain kaupungeissa on ollut tulvia ja muita, mutta niistä on selviydytty ilman nälänhätiä tai vesipulaa. Toki Yhdysvalloissa on ollut suurempiakin sähkökatkoksia, mutta maan jakeluverkko on sen verran paska, että se on ymmärrettävää, ja suurista sähkökatkoista huolimatta ollaan selviydytty ihan hyvin. New Orleansin farssia selittää se, että neekerit tyyliin jäivät tulva-alueella ryöstelemään.
Mitä kehittyneempi kansakunta, sen pienemmiksi jää vaikutuksiltaan luonnonkatastrofit, mutta mikä takapajuisempi mesta, niin sen suurempi katastrofi. Haiti olkoon esimerkkinä mitä tapahtuu kun yhteiskunta koostuu ihmisistä ja kun yhteiskunta on kehitysmaatasoa.
Muistukseksi vielä, että makaronia, kuivamuonaa ja purkkimuonaa puhumattakaan vihanneksista ja muista riittää viikoiksi isossakin kriisissä ihan kauppojen varastojen takaa, ja 10 tunnin lentomatkalla saadaan rahdattua makaroonia lisää muista maista, jolloin nälkään ei ainakaan kuole. Viimeksi nälkään kuoltiin 1800-luvulla pulavuosina, jolloin syötiin pottua ja ei ollut mitään logistisia kanavia - ja valtio oli umpihullu, koska valtion verottajat luulivat, että ihmiset kuolivat nälkään välttääkseen veroja.
Joten järki hei hoi noihin sun juttuihin ja ala kirjoittaa jostain positiivisesta välillä.
> On sen verran monia eri
VastaaPoista> vaihtoehtoisia keinoja -
> vähemmän tehokkaita
Kuten?
> Suomen sähkönjakeluverkko on sen
> verran kehittynyt ja
> haarautunut, että sähkökatkoja
> Turun ja muiden suurkaupunkien
> alueilla on suhteellisen harvoin
> ja ne lyhyetkin sähkökatkot
> kestää korkeintaan muutaman
> tunnin.
Helsingissä on ollut useampaan kertaan kaupunki pimeänä vain yhden muuntajan pienen kärähtämisen seurauksena. Mietis mitä tapahtuu, jos muuntajia posahtaakin muutama samalla kertaa?
> Ja vaikka vedenjakelukin
> menisikin katki, niin vaatii
> vain pieniä logistisia
> toimenpiteitä, niin saadaan
> jokaiselle vettä.
"Pieniä"? Nokiallakin on täysi kaaos, vaikka kaupunki on pieni ja apua tulvi muualta. Jos useampi isompi kaupunki on ilman vettä, ongelmat ovat massiiviset.
> valjastamalle rekat, säiliöautot
> täyteen vettä
Vain vesisäiliöautot auttavat. Mutta milläs tankkaat ne ja organisoit systeemin, jos ei ole sähköä? Et mitenkään.
> Ihminen selviää pelkällä
> nesteytyksellä viikkoja
Aikuinen, terve ihminen joo. Entäs muut?
> väki karkaa kesämökeille ja eri
> paikkakunnille ravitsemaan
> itseään.
Jos muuallakin on sähkö- ja vesiongelmia, niin eipä tuo paljoa auta. Kaikilla ei edes ole kesämökkiä, eikä muualla ole sukulaisia tms. jonka nurkissa voi majoittua - hotellit jne. täyttyvät hetkessä.
> Suomessa ei yksinkertaisesti ole
> mitään vakavia tartuntatauteja -
Nyt ei ole. Voi tulla huomenna.
> Itse en näe mitään ongelmaa
> mihinkään asennemuutokseen -
> viimeksi sellainen oli tarpeen
> sodan aikana
Mielenkiintoinen sanavalinta. Silloin asenteena oli, ettei sotaa voi tulla jne. Kas kummaa, eipäs varauduttu ja kas kummaa kun se sota tulikin sitten ja oltiinkin pulassa.
> Suomen infrastruktuuri on sen
> verran korkealla tasolla, että
> vaaditaan tyyliin taivaan
> putoaminen ennen kuin olemme
> kusessa.
Nimenomaan päinvastoin: Meidän infra on niin herkkää ja monimutkaista, että pienikin ongelma voi aiheuttaa valtavasti harmia. Mieti vaikka itse, miten yhteiskuntamme toimisi, jos verkkoyhteydet olisivat vaikka vain viikon totaalisesti kaputt...ei mitenkään.
> Muistukseksi vielä, että
> makaronia, kuivamuonaa ja
> purkkimuonaa puhumattakaan
> vihanneksista ja muista riittää
> viikoiksi isossakin kriisissä
> ihan kauppojen varastojen takaa,
Arvaas riittääkö, kun ihmiset alkavat rohmuamaan niitä sieltä? Kun tuoretuotteet jne. loppuvat, kaikki kulutus kohdistuu sitten noihin tuotteisiin.
> ja 10 tunnin lentomatkalla
> saadaan rahdattua makaroonia
> lisää muista maista,
Miten se voidaan organisoida ja kuljettaa, jos ei ole sähköä, eikä voida autoja tankata eikä pitää kirjaa tai maksaa mitään?
Ei muuta kuin jääkaapin sisältö reppuun ja sitten kävellen pois katastrofialueelta. Parissa päivässä pääsee helposti 100 km:n päähän.
VastaaPoistaJanssonin jutuissa on pointtia, mutta ne menevät tässäkin tapauksessa hiukan överiksi. Viime viikolta esimerkki (tämä ei ole mikään yleistävä esimerkki, joskus voi käydä pahemmin ja hommat kestää kauemmin) keski-suomalaisesta kaupungista /taajamasta jossa ajettiin MM-rallin osakilpailu ja ihmisiä oli liikkeellä alueella moninkertainen määrä normaalitilanteeseen verrattuna.
VastaaPoistaSähköt katkesivat laajalta alueelta, ihmiset olivat märkiä (ja humalassa) teltoissaan, mutta onnellisia. Puita kaatui teille huomattavia määriä (sadoittain myös rallin erikoiskokeiden ajo-osuuksien päälle), mikään ei toiminut. Ainoastaan sairaalassa oli varavoiman ansiosta sähkö. Pikkuhiljaa matkaviestinverkot kaatuivat varavoiman loppuessa, VIRVE-viranomaisverkon tukiasemat alueella lopettivat toimintansa.
Rallin järjestäjien tilapäinen VHF-verkko oli ainoa joka saatiin ripeästi pystyyn aggregaatilla kun Soneran saittipaikkojen varavoima ehtyi.
Aggregaatit järjestettiin huoltoasemalle pyörittämään pumppuja ja erilaisia järjestelyjä tehtiin maksusitoumuksista. Metsätyökoneet saatiin poistamaan teiden päälle kaatuneet puut.
Vaikea on kuvitella (toki mahdollista), että ko. infrastruktuuria ei jostain syystä pystyttäisi suhteellisen nopeasti korjaamaan tai pystyttämään uudestaan, tai ihmiset eivät pystyisi tekemään mitään vaihtoehtoista tuolla välillä. Lähinnä tulee mieleen todella laaja tuho parissa kohtaa kantaverkkoa joka lamaannuttaisi perusvoiman saannin. Se mitä sitten tapahtuisi on minulle epäselvää, eli missä mittakaavassa voitaisiin ajaa paikallisilla voimaloilla paikallisiin tarpeisiin sähköä.
"Helsingissä on ollut useampaan kertaan kaupunki pimeänä vain yhden muuntajan pienen kärähtämisen seurauksena. Mietis mitä tapahtuu, jos muuntajia posahtaakin muutama samalla kertaa?"
VastaaPoistaTodennäköisyys sille, että muuntajat kärähtää samanikaisesti siis useat sellaiset Suomen suurimmissa kaupungeissa ja tärkeimmissä logistisissa keskuksissa?
Todennäköisyys on lähellä nollaa prosenttia, ja historia osoittaa, että Euroopassa ei ole ollut vuosikymmeniin mitään katastrofisähkökatkoksia.
""Pieniä"? Nokiallakin on täysi kaaos, vaikka kaupunki on pieni ja apua tulvi muualta. Jos useampi isompi kaupunki on ilman vettä, ongelmat ovat massiiviset."
En ole tutustunut Nokian tilanteeseen, mutta ihan hyvin siitä selviydyttiin.
"Nimenomaan päinvastoin: Meidän infra on niin herkkää ja monimutkaista, että pienikin ongelma voi aiheuttaa valtavasti harmia. Mieti vaikka itse, miten yhteiskuntamme toimisi, jos verkkoyhteydet olisivat vaikka vain viikon totaalisesti kaputt...ei mitenkään."
Tämä infra on niin "herkkää ja monimutkaista", että maanjäristyksien vaivaamassa Japanissakin asiat palasivat suhteellisen lyhyellä aikavälillä normaaliksi tuhoisimpienkin maanjäristysten jälkeen, ja Euroopassa ei ole ollut koko maata pimeänä sitten toisen maailman sodan.
"Miten se voidaan organisoida ja kuljettaa, jos ei ole sähköä, eikä voida autoja tankata eikä pitää kirjaa tai maksaa mitään?"
Ei Haitikaan maksanut, pitänyt kirjaa tai maksanut mitään avusta, mutta silti sinne sitä jaettiin. Eiköhän taikaseinästä tule apua Suomeen, kun on tarvetta.
Selitä ensiksi, miten sähköt voi pimeentyä koko maassa.
Sekasinhan yhteiskunta menisi, jopa Suomen tasolla oleva jos sähköt olisivat isommista kaupungeista poikki, kaupat eivät saisi täydennystä varastoihinsa, vedenjakelu ei toimisi jne...
VastaaPoistaMutta kerro yksikin tai mielellään toki useampi skenaario, jotka edellä mainittuja voisivat aiheuttaa?
Nokian vesikriisikin oli vain yhdellä pienellä alueella. Sähkökatkot koskevat yleensä korkeintaan kymmeniä tuhansia ihmisiä, kaupungeissa jopa sataa tuhatta, mutta kaupunkien sähkökatkot saadaan korjattua todellisessa tarpeessa todella nopeasti kun apujoukkoja saadaan tekemään ympärivuorokautista työtä.
Ilmastonmuutos.
VastaaPoista> Viime viikolta esimerkki keski-
VastaaPoista> suomalaisesta kaupungista /
> taajamasta jossa ajettiin MM-
> rallin osakilpailu
Missä tuo tapahtui tarkkaan ottaen? Mistä saisi lisätietoa?
> Todennäköisyys sille, että
VastaaPoista> muuntajat kärähtää
> samanikaisesti siis useat
> sellaiset Suomen suurimmissa
> kaupungeissa ja tärkeimmissä
> logistisissa keskuksissa?
Riittää, kun yhdessä kaupungissa kärähtää kunnolla. En puhunut todennäköisyyksistä, vaan siitä, mitä tapahtuu jos niin käy.
> historia osoittaa, että
> Euroopassa ei ole ollut
> vuosikymmeniin mitään
> katastrofisähkökatkoksia.
Paskapuhetta, lueppas
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_power_outages
> En ole tutustunut Nokian
> tilanteeseen, mutta ihan hyvin
> siitä selviydyttiin.
Et todellakaan ole tutustunut Nokian tilanteeseen.
> Tämä infra on niin "herkkää ja
> monimutkaista", että
> maanjäristyksien vaivaamassa
> Japanissakin asiat palasivat
> suhteellisen lyhyellä
> aikavälillä normaaliksi
> tuhoisimpienkin maanjäristysten
> jälkeen
Japanissa on varauduttu paremmin. Anna toki lähteet kyllä väitteillesi kiitos.
> , ja Euroopassa ei ole ollut
> koko maata pimeänä sitten toisen
> maailman sodan.
Viimeksi Italiassa vuonna 2003 vaikkapa näin äkkiä kaiveltuna. Lue tuo Wikipedian linkki.
> "Miten se voidaan organisoida ja
> kuljettaa, jos ei ole sähköä,
> eikä voida autoja tankata eikä
> pitää kirjaa tai maksaa mitään?"
>
> Ei Haitikaan maksanut, pitänyt
> kirjaa tai maksanut mitään
> avusta, mutta silti sinne sitä
> jaettiin.
Sinusta siis Haitissa ei ollut ongelmia ja kaikki toimi hyvin? Just.
> Eiköhän taikaseinästä tule apua
> Suomeen, kun on tarvetta.
Lapsellinen tapa ajatella ja vältellä vastuuta.
> Selitä ensiksi, miten sähköt voi
> pimeentyä koko maassa.
Lue nyt vaikka se Wikipedian juttu ja niistä eri sähkökatkoista, joita on ollut.
> Mutta kerro yksikin tai mielellään
VastaaPoista> toki useampi skenaario, jotka
> edellä mainittuja voisivat
> aiheuttaa?
Luonnonilmiöistä vaikkapa juurikin tulvat ja myrskyt, sekä auringonpurkaukset ja sitä kautta sähkömagneettiset pulssit. Ihmisen tekosista vaikkapa terrorismi, hyökkäys sähkönjakeluverkkoihin (http://www.cbsnews.com/stories/2010/08/03/tech/main6740790.shtml), ydinaseen käyttö ja EMP, inhimilliset virheet konfiguroinnissa, tulipalot muuntajissa tai voimalinjoilla, tietokonevirukset, jne.jne.jne.
"Lapsellinen tapa ajatella ja vältellä vastuuta."
VastaaPoistaMutta ihan realistinen: jos kehitysmaatasolla oleva Haiti saa ruokaa ja muuta humanitäärisenä apuna, niin kyllä Suomikin.
Ja katsoin tuon sähkökatkoswikipediajutskan läpi. Toisiaan Italiassa oli vähän pitempiaikainen ja maanlaajuinen sähkökatkos, mutta kummasti siitäkin selviydyttiin, eikä tarvinnut edes hamstrata ruokaa ja sähköt saatiin hyrräämään. Tämä tukee edelleen väitettäni siitä, että infra on suhteellisen kestävää , eikä taivas tippunut maanpäälle.
Japanihan on myös esimerkkinä siitä: kun tapahtuu maanjäristys, voimakaskin, niin tuhot korjataan ja elämä jatkuu suhteellisen normaalina. Kun taas Haitissa tai jossain takapajulassa tärisee maa, niin YK:n täytyy rahdata ruokaa, ettei ihmiset kuole nälkään eli toisin sanoen elintasolla ja katastrofisietokyvyllä on voimakas yhteys.
Paljon porua tyhjästä
Historia osoittaa, että oikeassa olen: viimeisen 50 vuoden aikana ei ole ollut mitään suuria ongelmia, sekasortoja ja muita.
VastaaPoistaMikäli teet päätöksiä/suunnitelmia aina tuolla perusteella niin onnea vaan.
http://takkirauta.blogspot.com/2010/09/ela-ja-anna-toisten-kuolla-osa-ii.html
VastaaPoistaTakkirauta kirjoitti hyvin. Uudessa-Seelannissa maa järisi. Sen sijaan, että infran mentyä paskaksi ihmiset olisivat seonneet, kuolleet kulkutauteihin ja nälkään, niin vain kolme kuolonuhria, ja tilanne menee nopeasti hallintaan.
Sinä sen sijaan kuvittelet, että kun infra menee paskaksi niin kaikki menee päin helvettiä...
Summa summarum oikeassa olin.
> Takkirauta kirjoitti hyvin.
VastaaPoista> Uudessa-Seelannissa maa järisi.
> Sen sijaan, että infran mentyä
> paskaksi ihmiset olisivat
> seonneet, kuolleet
> kulkutauteihin ja nälkään, niin
> vain kolme kuolonuhria, ja
> tilanne menee nopeasti
> hallintaan.
> Sinä sen sijaan kuvittelet, että
> kun infra menee paskaksi niin
> kaikki menee päin helvettiä...
Erona on se, että tuolla Uudessa-Seelannissa kyse oli vain paikallisesta ongelmasta ja apua on saatavilla ulkopuolelta ja tilanteeseen oli varauduttu jo aikaisemmin. Eikä ole lainkaan sanottu, että ongelmia ei ole tulossa. Tuurilla saattoi myös olla oma osansa.
Tulipas luettua tämä teksti ja nämä kommentit ja täytyy sanoa, että kiintoisia näkemyksiä kommentoijillakin. Ehkä olen itsekin sitten vain ns. "paranoidi" kuten sinusta tunnutaan näissä kommenteissa sanottavan, mutta täyttä asiaa kirjoitat tuosta varautumisesta.
VastaaPoistaOn jotenkin uskomatonta olettaa että "kaikki vain toimii" aina. Ja juuri tosiaan nytkin tuo Iltalehden uutinen: http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011012513066829_uu.shtml
Mutta onneksihan tuollaista ei koskaan tapahdu Suomessa kun täällä on niin korkea infrastruktuuri ja muuta vastaavaa... :=)
No niin, pitääpä vielä taas palata tähän aiheeseen: http://yle.fi/alueet/hame/2011/12/tassa_alkaa_hamalainenkin_hermostua_-_jo_neljas_sahkoton_paiva_3137176.html
VastaaPoistaJo neljättä päivää ilman sähköä. Milloinkahan ihmiset alkavat laajemminkin tajuamaan että yhteiskunta on todella haavoittuva. Kyseessä oli luonnonilmiö jonka seurauksena tuhansittain talouksia ollut vailla sähköä jo hyvän tovin.
Entä jos joku tekisi samanlaisen teon terrori-iskuna sähkölaitoksia vastaan, mutta isommassa mittakaavassa - kuinkahan nopeasti yhteiskunta mahtaisi toipua? On surullista että monet eivät edes ole sisäistäneet kuinka heikko yhteiskuntamme monessa mielessä kuitenkin on...
Katadtrofi on nurkan takana. Koko talousjärjestelmä sortuu, satelliitit mykistyvät,tietoliikenne lakkaa,jne, kun EMP-asetta käytetään.
VastaaPoistaSähkökatkojen aikaiseen kansalaisten välttämättömimpien viestiyhteyksien varmistamiseen tarkoitettua turvaviestintätoistinten verkkoa rakennetaan ja kokeillaan mm. Savo-Karjalassa:
VastaaPoistahttps://www.facebook.com/groups/108089039526164/permalink/217449621923438/
https://fi.wikibooks.org/wiki/Radiotaajuuskirja/OH7RAC
Istoo kirjoitti:
VastaaPoista"Suomessa ei yksinkertaisesti ole mitään vakavia tartuntatauteja."
Markus Jansson vastasi:
"Nyt ei ole. Voi tulla huomenna."
Nyt on koronavirus Suomessa eli Jansson puhui ihan asiaa.