23. elokuuta 2010

Windows XP:n asennus uusiksi - ja hyvä niin

Jälleen kerran koitti se aika, että päätin lähettää vanhan Windows XP:n asennuksen bittien taivaaseen. Olin pitänyt toista tietokonettani pitkään poissa käytöstä ja kun aloin sitä uudelleen ottamaan käyttöön, olisi tietysti pitänyt asennella kaikenlaiset päivitykset sun muut paikoilleen jne. Kyseinen käyttöjärjestelmä oli ollut pyörimässä ko. koneessa jo puolitoista vuotta, joten muutenkin taisi jo olla aika asentaa se uudelleen.

Ai miksi?

Ensinnäkin, kyse on turvallisuudesta. Koska ei voi olla varma, onko koneeseen asentunut joko pöpö (jota virustentorjunta ei löydä), parempi aloittaa aina välillä puhtaalta pöydältä. Toiseksi, kyse on tietyllä tapaa käytön helppoudesta, kun kaikki pikkuhiljaa asennetut tarpeettomat ohjelmat tulevat putsattua pois ja voi pohtia taas, mitä siellä oikeasti tarvitsee ja mitä ei. Kolmanneksi, Windowsilla on ikävä tapa pikkuhiljaa hidastua käytössä, luultavimmin johtuen rekisterin paisumisesta ja muusta kököstä, jota ei pysty täysin erilaisilla puhdistusohjelmillakaan siivoamaan pois. Niin ja on tietysti mukava päästä näpertämään vähän tietokoneellakin tuolla tapaa, heh.

Ei, Windows Vistaa tai Windows 7 -käyttistä en ole asentanut vielä, enkä toistaiseksi aio asentaa, koska mitä ilmeisemmin Windows XP:lle on tarjolla päivityksiä vielä pitkään, ainakin vuoteen 2014 saakka, kuten myös mahdollisuus muuttaa Windows Vista tai Windows 7 -käyttöjärjestelmä Windows XP:ksi halutessaan!

Itse asennusprosessiin ja sen jälkimaininkeihin... Olen aikaisemmin blogissani kirjoittanut siitä, miten Windows XP Pron saa helposti turvallisemmaksi ja lukituksi. Tuota kikkaa en nyt kuitenkaan käyttänyt itse, mutta sen sijaan käytin hyväkseni Security & Privacy Complete ohjelmaa, joka mahdollistaa useiden tärkeiden asetusten säätämisen yhdeltä istumalta. On käsittämätöntä, ettei moisia valintoja voi tehdä suoraan Windowsista käsin, vaan siihen tarvitaan kolmannen osapuolen ohjelma. Itse laitoin ko. ohjelmassa alla olevat asetukset ja suosittelen niitä tietysti muillekin


Myöskin XP-antispy:tä tuli käytettyä asetusten viilaamiseen kohdalleen alla olevan kuvan mukaisesti asetusten viilaamiseen kohdalleen. Suosittelen.Virustentorjunnaksi ilmainen Avast!, toimisto-ohjelmaksi ilmainen OpenOffice ja tietysti Shockwave, Flash ja Java paikoilleen, sekä pieni muiden asetusten säätö (mm. virtuaalimuisti pois päältä kun fyysistä muistia piisaa gigatavukaupalla). Siitä se lähtee taas... Kyllä, normaalina selaimena saa toimia Internet Explorer ja kakkosselaimena toimii tietysti muistitikulta käytettävä Portable Firefox. Mediaa käytetään VLC mediaplayerillä, tietenkin...

10 kommenttia:

Vittuuntunut kirjoitti...

Miksi vitussa käytät IE-selainta?

Eiköhän Firefox olisi hieman turvallisempi veto ottaen huomioon, että sille saa aikamoisen läjän hyviä add-oneja.

jaska kirjoitti...

Onkos nää työkalut käypiä myös XP Homen kanssa?

Markus Jansson kirjoitti...

> Miksi vitussa käytät IE-selainta?
> Eiköhän Firefox olisi hieman
> turvallisempi veto ottaen
> huomioon, että sille saa
> aikamoisen läjän hyviä add-oneja.

1) IE on itse asiassa turvallisempi kuin Firefox tällä hetkellä (näiden aukkojen ja paikkaustahdin jne. mukaan ainakin).
2) Sanoin selvästi, että käytän (myös) Portable Firefoxia.

Markus Jansson kirjoitti...

> Onkos nää työkalut käypiä myös XP
> Homen kanssa?

Ovat tietysti. :-)

Anonyymi kirjoitti...

Asiallinen artikkeli!

Itse olen downgreidannut yhden vistakoneen ja yhden 7 koneen. Toinen oli fujitsu siemens ja toinen hp. Molempien koneiden kanssa tuli ongelmia ajureiden kanssa, mutta etsivä löytää nekin. HP kone on vajaan vuoden vanha ja suurimmaksi ongelmaksi muodostui verkkokortti.

Parasta tässä se että alkuperäinen XP levy ei sisällä SP1 yms päivityksiä, eli säätämiseksi meni.

Selaimena itse käytän firefoxia ja silloin kun vaaditaan anonymiteettiä käytän TOR ohjelmaa.

Virustutkana toimii avast! ja palomuurina zone alarm.

Lisää näitä tietotekniikka/tietoturvaan liittyviä artikkeleita :-)

Markus Jansson kirjoitti...

Jep, ongelmana noissa Fujitsun jne. koneissa on se, että ajureita ei tahdo löytyä mistään! Mokomat paskat eivät usein toimita edes Windowsin asennusromppua koneen mukana, vaan luottavat "palautusosioon". Lain mukaan romppu pitää kuitenkin antaa, samoin ajurit.

Oma vitutuksen aiheensa on tietysti kaiken ylimääräisen kökön poistaminen tuollaisesta koneesta, jotka sen valmistaja on sinne laittanut. ÄRSYTTÄVÄÄ!!!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos kommenteista. Fujitsun sivuilta sain sellaisen ohjelman kuin hdprep.exe. Tämä ajaa kovalevyn täysin tyhjäksi. Ainoastaan käynnistyksen alkuvaiheessa tulee koneen merkin logo, mutta muita ohjelmia ei kummittele taustalla.. tai ainakaan mitä mä tietäisin :-)
Hdprep.exe raksutti 10h 500GB levyn kanssa, kait se jotenkin ylikirjoittaa levyn.

Pitäis saada jostain vähän uudenmi xp levy, jossa olis sp2 tai sp3. Saattaisi helmpommin löytyä ajureita.

OFFTOPIC:
Tiedätkö muuten miten haavoittuvainen tietokone on kirjautumisvalikossa??? Käynnistin vahingossa koneen uudellee, vaikka piti sammuttaa ja kone oli yön ja seuraavan päivän kirjautumisvalikossa.
Onko palomuurit yms päällä taustalla???

Anonyymi kirjoitti...

" Security & Privacy Complete ohjelmaa, joka mahdollistaa useiden tärkeiden asetusten säätämisen yhdeltä istumalta. On käsittämätöntä, ettei moisia valintoja voi tehdä suoraan Windowsista käsin"

Kyseinen ohjelma on vain käyttöliittymä ko. asetuksien muuttamiseen ja onnistuu myös suoraan windowsissa joskin ei noin helpolla käyttöliittymällä.
Olet itsekin tutustunut mm. gpedittiin, joka sisältää samojen muutoksien tekemisen kuin ko. ohjelma tarjoaa helpolla käytöliittymällä.

Esa-Matti kirjoitti...

Tuo Security & Privacy Complete ohjelma oli minulle ihan uusi tuttavuus. Täytyy kokeilla, näytti olevan kaikki samassa ikkunassa.

Markus Jansson kirjoitti...

Pirun hyvä ohjelma. Pirun hyvä. :-)