22. huhtikuuta 2020

Koronavaara on kaikkea muuta kuin ohi

Kylmäävää lukea mädätysmediasta, että koronahuippu ja vaara olisi ohitse. Jopa Mikko Paunio väittää, että vaara olisi ohitse, että korona tappaa vain 0,1% väestöstä ja jopa 30% pääkaupunkiseudun asukkaista olisi jo sairastanut sen oireettomana tai vähäoireisena. Tämä on äärimmäisen vaarallista ajattelua ja pelottaa lukea rivien välistä, mitä muuta tämä voi kertoa ja miten muutoin tätä voi tulkita.

Puhutaan aluksi tartuttavuudesta. Mikäli 30% pääkaupunkiseudun asukkaista olisi jo sairastanut koronan, se kertoo pelottavan karua kieltä siitä, että koronavirus on todellisuudella ollut HUOMATTAVASTI tartuttavampi mitä on kehdattu myöntää. Normaalin influenssan sijasta tarttuvuus lieneekin enemmänkin polion tai tuhkarokon luokkaa - jos ei olisi, ei 30% pääkaupunkiseudun väestöstä olisi voinut saada tartuntaakaan! Jos ja kun näin on, tämä on äärimmäisen huolestuttava uutinen. Toinen karu fakta on, että näin ollen tehdyt karanteeni- ja rajoitustoimet ovat olleet täysin riittämättömiä ja/tai ne on tehty aivan liian myöhään. Tämäkin on äärimmäisen huolestuttava uutinen, sillä nykyisiäkin rajoituksia on ollut tuskaa ylläpitää ja tyhmät lampaathan eivät ole näitäkään edes noudattaneet.

Mitä merkitystä tällä sitten on, että korona tarttuisikin kuin tuhkarokko tai polio, jos se kerran ei tapa kuin 0,1% kantajistaan? Käännetään asia näin päin, että miksi poliosta ollaan oltu kauhuissaan ja se on rokotteilla koetettu ja miltei onnistuttu karkoittamaan maailmasta, vaikka siinäkin kuolettavuus on loppupeleissä vain tuota luokkaa (itse asiassa vain 0,05%)? Eihän moiseen ole mitään syytä, eihän? Häh? Niin. Miettikääpä sitä näin alkujaan.

0,1% kuolettavuus on kuitenkin aika raju osatotuus. Se on, kuin sanoisi, että ei kukaan kuole heti löydettyyn syöpään. Ei kuolekaan, koska syöpään kuolee usein vasta kuukausien kuluessa. Koronaviruksesta on löytynyt jo 30 erilaista kantaa, sekä korona aiheuttaa usein pysyviä vakavia elinvaurioita, jotkut tuntuvat sairastavan koronaa hyvin pitkään parantumatta siitä ilmeisesti "koskaan", eikä ole mitään todisteita siitä, että koronalle kehittyisi immuniteettia. Espanjantaudissakin 2. aalto sairaudesta oli tappavampi ja on merkkejä siitä, että 2. aalto olisi jo lähtemässä Kiinasta leviämään (toki se voi syntyä ja levitä muuallakin jo).

Polioon pystyttiin kehittämään rokote, koska siitä ei ollut valtavaa määrää erilaisia kantoja. Polio aiheutti osalle potilaista elinvaurioita ja virusinfektion jälkeistä väsymysoireyhtymää, muttei kuitenkaan tässä laajuudessa pysyviä vaurioita, mitä covid-19 aiheuttaa. Poliolle niin ikään syntyi immuniteetti sitä sairastaneille, jonka vuoksi poliosta ei syntynyt 2. aaltoa, ennen kuin riittävästi polion sairastamattomia uusia lapsia oli syntynyt jne, eli ei vuosikausiin edellisestä aallosta. Miksi poliota siis pelättiin ja pelätään, häh? Miksi?

Koronaviruksessa on myös yksi pelottava piirre, jota esimerkiksi poliossa ei ole: Se jää ilmeisesti ainakin joidenkin - ehkä kaikkienkin, emme tiedä - elimistöön uinumaan herpesviruksen tapaan. Se voi aktivoitua sieltä tartuttavaksi ja oireelliseksi ties mistä syystä ja milloin, ehkä mikäli uusi infektio iskee tai elimistön puolustuskyky jostain syystä laskee tilapäisesti tai...mitä vaan. Emme tiedä. Osa potilaista on sairastanut koronan, tullut oireettomaksi ja testattu negatiiviseksi ja sairastanut joitain päiviä sen jälkeen uudelleen ja kuollut nopeasti.

Suomeksi sanottuna tämä kaikki tarkoittaa mielestäni seuraavaa:
 • Covid-19 leviää kuin polio tai tuhkarokko, eli suojautumis- ja eristämistoimia olisi radikaalisti tiukennettava niistä, mitä nyt on käytetty.
 • Covid-19 on yhtä vaarallinen tai vaarallisempi jo ensimmäisenkin kerran sairastettuna kuin polio, joten siihen tulisi suhtautua äärimmäisellä varovaisuudella.
 • Covid-19 toinen aalto on vielä paljon vaarallisempi ja voi aiheuttaa massiivisen määrän kuolonuhreja, kuten espanjantaudissakin.
 • Covid-19 voi jäädä elimistöön uinumaan ja syttyä uudelleen, laukaisten paikallisen - tai koska immuniteettia ei synny - laajankin epidemian myöhemmin täysin sattumanvaraisesti.
 • On mahdollista, että uudelleensairastettuna covid-19 voi olla huomattavasti vaarallisempi, kuin sen ensimmäisellä kertaa sairastaen. Tähän voi olla syynä elimistön yliherkistynyt immuunipuolustus, mutatoitunut kanta, eri kantojen sekoittuminen tai elimistöön uinumaan jäänyt koronavirus.
 • On mahdollista, että nämä luvut 0,1% kuolleisuudesta ovat yksinkertaisesti kukkua ja näistä "30% on jo sairastanut" melkoinen osa voi yhä sairastaa tai kantaa virusta, sekä oirehtia vasta myöhemmin. Suomen virallisissa "koronaluvuissahan" parantuneeksi katsotaan henkilö, josta ei ole koronaan liittyviä terveysmerkintöjä tehty kahteen viikkoon (!!!) ja on jo nyt myönnetty, että esimerkiksi pääkaupunkiseudun koronakuolleisuus voikin tosiasiassa olla kolminkertainen kerrottuun nähden (!!!).

On hyvin todennäköistä, että covid-19 jää kiertämään ympäri maailmaa ja Suomeakin jatkuvasti, kuten vaikkapa norovirusepidemiat, korkeintaan hiipuen muutamiksi viikoiksi tai ehkä jopa kuukausiksi, mutta palaten aina uudestaan. Tosin norovirusepidemioista poiketen, entistä vaarallisempana mutaatioiden, immuunipuolustusten ylireagointien ja uinuvien infektioiden aktivoitumisten vuoksi. Pahimmassa tapauksessa suuri osa koko kansasta kantaa covid-19 virusta itsessään ja sen uudelleenaktivoituessa sattumanvaraisesti sairastuu nopeasti ja kuolettavasti siihen, samalla laukaisten tautiryppään lähipiirissään ja lähialueillaan.

Olisin paljon mieluummin ottanut influenssan lailla tarttuvan ja 20% kantajistaan tappavan koronaviruksen, joka ei jäisi uinumaan, ei mutatoituisi, ei omaisi 30 eri kantaa ja jolle kehittyisi vastustuskyky...kuin tämä, mitä meille nyt on "annettu".PS. Omat arvioni tartunnan saaneiden ja kuolleiden määrästä ei ole osuneet kohdalleen. Tai itse asiassa jos nuo "30% pääkaupunkiseudun asukkaista ovat sairastaneet koronan" pitää paikkaansa niin sitten tartunnan saaneiden määräni pitää paikkaansa, mutta kuolleiden määrässä ollaan kaukana jäljessä. Vielä. Toistaiseksi.

4 kommenttia:

 1. Eikä tuo 30% riitä alkuunkaan laumaimmuniteetiksi. Äärimmilleen yksinkertaistettu mutta hahmottamista helpottava kaava sille, kuinka suuren osan populaatiosta pitää olla immuuneja, jotta laumaimmuniteetti riittää, on 1 - 1/R0. Jos R0 on vaikkapa 2,5 (usein käytetty arvo COVID-19 yhteydessä), niin osuuden on oltava vähintään 60%. Voi sen toki laskea toisinkin päin. 30%:n laumaimmuniteetti riittää taudille, jonka R0 on noin 1,4.

  VastaaPoista
 2. https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/a6594feb-d78f-467b-8ac9-22e29b192944

  VastaaPoista
 3. Nää tautiasiat vaatii laajempaa ymmärrystä, mitä voi lukea lehdistä. Ei tämä korona ole juurikaan tavallist kausiflunssaa pahempi.

  Tässä on hyvä analyysi:
  https://www.youtube.com/watch?v=5RAtFBvKrVw

  VastaaPoista
 4. Näin valvotaan karanteenia. Pitäisi suomaloisiakin lyödä kepillä perseeseen!

  NYT JUSSI KOTIIN EI KALJALLE

  MARKO HETI KOTIIN NYT EI POLTELLA KESKUSTASSA PILVEÄ

  PENA YLÖS PUISTON PENKILTÄ JA KOTIIN NYT EI MAATA KESKELLÄ PÄIVÄÄ PUISTOSSA

  https://www.riemurasia.net/video/Pysykaa-kotona/223697

  VastaaPoista