25. tammikuuta 2008

Windows 7 on jo tulossa - hypätkää Windows Vistan yli!

Jälleen yksi hyvä syy unohtaa suosiolla koko Windows Vista - uusi Windows käyttöjärjestelmä on jo tulossa! Ehkä jo ensi vuonna. Tämän Windows 7 -niminen käyttöjärjestelmä lienee selvästi Vistaa nopeampi, koska ainakin ydin käyttää huomattavasti vähemmän muistia ja tiedostoja. Lisäksi Windows 7 -käyttöjärjestelmän ulkoasussa on selvästi Macistä tuttuja piirteitä.

Muista parannuksista ja toisaalta yksityisyyden suojan loukkauksista Windows 7 -liittyen lienee vielä turhan aikaista puhua. Ehkä tulossa on hyvää, ehkä roskaa. Koska Windows Vista on joka tapauksessa roskaa, ei ainakaan mitään ole menetettävissä jos hyppäät suoraan Vistan ohitse ja odotat Windows 7-käyttöjärjestelmää.

Aikaisempia kirjoituksia Windows Vistasta voit lukea esimerkiksi tästä, tästä, tästä ja tästä.

Microsoft on tietysti typeryksissään julkaisemassa Windows 7 -käyttöjärjestelmän myös 32-bittisenä. Tämä entisestään vähentää ihmisten ja yritysten intoa siirtyä 64-bittisiin suorittimiin ja sitä kautta saada lisää tehoa koneestaan irti. Omasta mielestäni Vistassa olisi jo pitänyt siirtyä 64-bittisyyteen ja jättää XP pyörimään 32-bittisen tuoteperheen viimeiseksi vesaksi. Mutta ei. Eieiei. (Tietysti, jos tarkkoja ollaan, koko Vistaa ei olisi kannattanut julkaista lainkaan, koska se on susi.)

Jos uusi käyttöjärjestelmä olisi tulossa vain 64-bittisyyttä tukevana, se olisi kannustin myös ohjelmistovalmistajille siirtyä tukemaan 64-bittisyyttä...samalla vaivalla kun ryhtyvät tukemaan uutta käyttöjärjestelmääkin. Nyt tilanne on kaoottinen, koska sekä XP, Vista että tuleva Windows 7 -käyttis on saatavilla sekä 32, että 64-bittisenä versiona! Valtavasti turhaa työtä ohjelmistofirmoille heidän vääntäessään softaansa pyörimään jokaisella käyttisversiolla ja jokaisella bittiversiolla.

Prosessoreita kotitietokoneisiin on ollut 64-bittisenä jo vuodesta 2003 (tarkemmin sanottuna 2001) lähtien ja Windows XP:n 64-bittinen versio valmistui jo vuoden 2005 alussa. Selvästi suuremman nopeuden lisäksi 64-bittisessä systeemissä on yksi merkittävä lisäetu verrattuna 32-bittisiin: 32-bittisen järjestelmät tukevat vain alle 4 gigatavua käyttömuistia, kun taas 64-bittisillä järjestelmillä käyttömuistia voi olla 16,8 miljoonaa terabittiä...ei ihan heti lopu kesken. ;)

Kaiken tämä Microsoft / Windows myllerryksen keskellä lienee taas syytä muistuttaa, että Windowsille löytyy myös aivan loistava vaihtoehto - myös aloittelijalle!

5 kommenttia:

  1. 32 bittisyydelle on edelleen selkeästi tarvetta etenkin yritysmaailmassa.

    Vanhat softat eivät välttämättä toimi 64 bittisessä ympäristössä ilman puukotusta. Legacy-järjestelmien konvertointi uudelle alustalle maksaa yleensä älyttömästi, jos järjestelmätoimittaja edes suostuu / pystyy hommaan.

    Myös koko talon laitekannan uusiminen tulee firmoille kalliiksi, eikä sitä haluta tehdä vain sen takia, että päivitetään käyttöjärjestelmä. It-budjetit ovat melkein yrityksessä kuin yrityksessä tiukoilla.

    Vanhojen softien pyörittäminen 64 bittisessä ympäristössä onnistuu tietenkin virtualisoinnilla, mutta se taas lisää kustannuksia eikä ole järkevä ratkaisu.

    VastaaPoista
  2. Kuinkahan hyvin Windows 7 mahtaa edes toimia 32-bittisillä prosessoireilla?? Ei kai sellaisia ole valmistettu enää pariin vuoteen.

    32-bittiset Windowsit pystyy muuten oletuksena antamaan ohjelmille korkeintaan 2 gigaa muistia. Loput jää käyttöjärjestelmälle. Kikkailemalla saa ohjelmille 3 gigaa ja käyttikselle yhden - kuten Linuxissa oletuksenna

    Mac OS X:n dock on muuten varsin kätevä. Ilmeisesti sellainen tulee Windows 7:aankin. Aluksi pidin Dockia turhana, mutta sen jälkeen kun aloin kunnolla käyttämään Macciä, niin manasin Windowsin käynnistä-valikon alimpaan helvettiin. Dockiin on kätevä tiputtaa tiedosto sen ohjelman päälle, jossa haluaa tiedoston avata. Windowsin käynnistä-valikko menee ihan sotkuun kun kaikki ohjelmat lisäilee sinne kuvakkeensa automaattisesti.

    VastaaPoista
  3. > Windowsin käynnistä-valikko menee
    > ihan sotkuun kun kaikki ohjelmat
    > lisäilee sinne kuvakkeensa
    > automaattisesti.

    Kun ei tuota omaa mäkkiä vielä ole, niin apropoo, kerrohan miten ne ohjelmat jotka on sinne Dock-valikkoon menneet saa sieltä POIS? Kaverilla oli tämä ongelma. Dock valikko vaan kasvaa ja kasvaa ja kasvaa kun lisää ohjelmia tulee sinne, eikä kaveri haluais kuin muutaman olennaisen ohjelman sinne ja loput muualle. :)

    VastaaPoista
  4. Dockista saa kuvakkeita pois tarttumalla kuvakkeeseen ja raahamalla se johonkin kohtaan työpöydälle. Kuvake katoaa savupilvenä ilmaan.

    Toinen vaihtoehto on klikata hiiren oikealla (tai Ctrl + hiiren vasen) kuvakkeen päällä ja valita sieltä "Poista Dockista".

    Kaverisi on ilmeisesti itse lisännyt kuvakkeet Dockiin(?). Ainakaan minun tietääkseni mikään ohjelma ei lisää niitä itsestään.

    Ei minullakaan vielä omaa Maccia ole, mutta töissä käytän jatkuvasti. Kunhan Omenayhtiö julkistaa Penryn-prosessorilla varustetun iMacin, niin sen jälkeen ostan sellaisen

    VastaaPoista
  5. Tattista. Noin simppeli juttu eikä kaveri keksinyt. Heh. No, enpä itse vajoa samaan vipuun. Vaikka on sitä pari kirjaakin jo mäkistä tullut tilattua että olen valmis kun omani saapuu... :)

    VastaaPoista