28. tammikuuta 2008

Helposti XP turvallisemmaksi ja nopeammaksi

Voiko tämän helpompaa olennaisten turvallisuuteen vaikuttavien asetusten säätäminen kohdalleen olla?!? Ottakaapa oppia Linux- ja Mac-maailma!

Security & Privacy Complete -ilmaisohjelman avulla voit helposti säätää kaikkia olennaisia turvallisuuteen vaikuttavia asetuksia Windows XP:llä. Suosittelen ehdottomasti käyttämään. Alla esimerkkiasetukset, joilla koneesi pyörii jatkossa paitsi turvallisemmin, mutta myös nopeammin kun turhat palvelut on poissa päältä!


Nuo asetukset toimivat siis aivan loistavasti varmaankin 99% kotikoneista. Mikäli jaat tulostimesi tai tiedostosi kotiverkossa tai teet jotain eksoottista muuta, asetuksia pitää tuolla ohjelmalla säätää hieman toisella tapaa. Oletan, että ymmärrät miten, jos kerran ymmärrät miten tiedostojen ja tulostimien jakaminen ja kaikenlainen paljon eksoottisempikin puuhastelu XP:llä tapahtuu. :) Varmuuden vuoksi kannattaa ehkä käyttää "System Restore" toimintoa ennen kuin alkaa tällä ohjelmalla toimimaan, tai vaihtoehtoisesti hyödyntää ohjelman mahdollisuutta tallentaa alkuperäiset asetukset. Ihan vaan varmuuden vuoksi.

Muita tietoja siitä, miten XP:n saa turvattua, löydät esimerkiksi tältä nettisivultani. Koska kertaus lienee opintojen äiti, todettakoon lyhyesti muutama tärkeä juttu:
 1. Tarkista, että XP:n palomuuri on päällä ja poikkeuksia ei ole annettu millekään ohjelmalle, jota et nimenomaisesti tunne ja jonka toimintaa et tiedä.
 2. Tarkista, että XP:n automaattiset päivitykset ovat päällä ja hakevat ja asentavat päivitykset automaattisesti vaikkapa joka ilta kello 20:00.
 3. Tarkista, että tietokoneessa on virustentorjuntaohjelmisto ja virustentorjunta ei ole vanhentunut ja se todella toimii. Voit testata toiminnan esimerkiksi eicar-testivirustiedostolla.
 4. Luo tietokoneeseen käyttäjä-tasoiset tilit kaikille käyttäjille ja käytä tietokonetta normaalisti niillä. Laita Järjestelmänvalvoja - ja oletuskäyttäjätilille (jolla on silläkin järjestelmänvalvojan oikeudet) vahva salasana...eli yli 15 merkkiä pitkä ja monimutkainen...käytä järjestelmänvalvojan oikeuksilla tietokonetta vain, kun asennat tai päivität ohjelmia. Ei muuten. Normaalikäytössä tietokonetta tulee käyttää käyttäjä-tason oikeuksin omaavalla käyttäjätunnuksella.
 5. Asenna ja suorita tietokoneessa vain ohjelmia, jonka turvallisuudesta voit olla varma. Luuleminen ei riitä, sinun pitää tietää, että ohjelma todella on turvallinen ja mitä se tekee. Jos et ole varma, älä suorita kyseistä tiedostoa vaan poista se koneeltasi.
 6. Kaikki ohjelmat, jotka ovat turvallisia asentaa, pitää myös pitää turvallisina: Tarkista kaikkien asennettujen ohjelmien päivitykset ohjelmiston valmistajan sivuilta, sekä tarkista ohjelmien asetukset jotta ne ovat kunnossa. Älä vain jätä asennettua ohjelmaa lojumaan sellaisena kuin se on, pidä siitä huolta myös jatkossa!
Eiköhän tuossa taas vähän infoa. :)

13 kommenttia:

 1. Ja jokainen järkevä ihminenhän ei ota tuota softaa käyttöönsä töissä. Siellä voi konfata sellaisia asioita, joista it-osasto riemastuu. :)

  VastaaPoista
 2. Heh, niinpä. Ehkä on parempi noudattaa työpaikan omia ohjeita. Ja itse asiassa, jos tietoturva on kunnossa firmassa, niin käyttäjä ei voi sekoittaa konetta omilla säätämisillään ja ajamillaan ohjelmilla, joten... ;)

  Mutta kotikoneille tuo sopii erinomaisesti.

  VastaaPoista
 3. Ohjelma ei nyt toiminnoiltaan poikkea siitä, mitä XP:n mukana tulee työkaluja.
  Esim. gpeditillä saa noista kaiken paitsi viimeisen osion hoidettua ja vielä laajemminkin.
  Ainoa "helpottava" tekijä tuossa on helppo käyttöliittymä joka pienellä toiminnallisella vilasulla ajaisi scriptein GPO muutokset.

  Itse käytän mieluummin gpedittiä joka on paljon monipuolisempi vaikkakin vaatii enemmän opettelua/tutkimista tuohon esille tuomaasi softaan verrattuna.

  VastaaPoista
 4. Kokeilin tuota ja koneestani hävisi nettiyhteys ja omat tiedostot katosivat valikosta. Ilmeisesti olen enemmin kuin käsi tietokoneiden kanssa lol

  VastaaPoista
 5. > Ohjelma ei nyt toiminnoiltaan
  > poikkea siitä, mitä XP:n mukana
  > tulee työkaluja.

  Niin, paitsi, että tuon kautta voi kaikkia niitä säätää yhdellä klikkauksella kätevästi ja helposti.


  > Kokeilin tuota ja koneestani
  > hävisi
  > nettiyhteys ja omat tiedostot
  > katosivat valikosta.

  Noilla asetuksilla jotka tuossa näytin? Vaikeata uskoa. Millainen nettiyhteys on?

  VastaaPoista
 6. Noilla asetuksilla jotka tuossa näytin? Vaikeata uskoa. Millainen nettiyhteys on?

  Juuri noilla asetuksilla. Ongelma ilmeni vasta kun käynnistin koneen uudelleen. Ongelman korjasin palautuspisteen kautta.

  Nettiyhteys on Elisan laajakaista. ilmoitti ettei ip-osoitetta voi uusia ja lähiverkkoyhteyssivulta hävisivät kaikki tiedot.

  VastaaPoista
 7. Todella hämärää. Ei minkään noista asetuksista pitäisi vaikuttaa mitenkään noihin. Vaikuttaisi siltä, että DHCP olisi jotenkin rikki, mutta ei sen pitäisi olla. Oletko NAT takana vai oletko suoraan pömpelin kautta netissä? Jos olet NAT takana niin voisit koettaa laittaa manuaalisesti IP:si johonkin kelpo pömpelisi osoiteavaruuteen (jos pömpeli on vaikka aaa.bbb.ccc.ddd. niin laittamalla mikä tahansa aaa.bbb.ccc.XXX pitäisi onnistua). Muista laittaa oletusyhdyskäytäväksi ja oletusnimipalvelimeksi se aaa.bbb.ccc.ddd joka on siis pömpelin itsensä IP.

  VastaaPoista
 8. Itsekin Security&Privacyn. Ennen käyttöön ottoa poistin varmuuden vuoksi XP-antispyn. Voiko näitä käyttää rinnan tai tarviiko edes käyttää? Entä Safe XP?

  VastaaPoista
 9. Hyvä kysymys!
  XP-Antispytä voi ja kannattaakin käyttää tuon rinnalla, siinä on monia hyviä ominaisuuksia, joita tuossa ei ole...esimerkiksi maksimiyhteyksien määrän säätely, jolla voi ohittaa XP:n omat rajoitukset jotka tulevat helposti vastaan esim. netistä imuttaessa.

  SafeXP:n voi unohtaa.

  VastaaPoista
 10. Miten ko. ohjelma toimii (asennus) tuossa kuvassa ei näy mitään save tai apply kohtaa, täytyykö ohjelma suorittaa aina kun koneen aukaisee?

  VastaaPoista
 11. Ohjelma tallentaa asetukset koneeseen aina, kun jotain asetusta siitä muutetaan. NE pysyvät, kunnes niitä taas muutetaan itse ohjelman kautta.

  VastaaPoista
 12. Kiitokset pirusti, ostin meille kotiin Acer Aspire One läppärin, laitoin linuxin tilalle XP:n. Ongelmaksi muodostui pirunmoinen tahmaaminen. Tuo antamasi ohjelmalinkki herätti xp:n ihan uuteen eloon, ei tarvitse kuunnella vaimon tuskailua kauppakorkean tehtävien parissa, kun aspire one, sekä vaimo tuskailee;)

  Eli ihan noilla antamallasi asetuksilla xp nopeutui pirusti, thanks=)!

  Juha Lipsanen

  VastaaPoista
 13. Ihan hyvä muuten mutta artecin digiTV
  tikku ei löydä kanavia enää ,mikä asetus siihen vaikutti

  VastaaPoista