9. tammikuuta 2008

Vetoomus allekirjoitettavaksi seksuaalirikoksiin liittyen

En pidä spämmistä, kiertokirjeistä tai muista vastaavista, enkä yleensä tämän tyyppisiä viestejä pistä eteenpäin. Tämän viestin kohdalla teen kuitenkin poikkeuksen. Toivottavasti sinäkin teet. Luultavasti se ei mitään muuta eikä auta, mutta aina se mahdollisuus on olemassa, että joku tästä hieman havahtuu ja asioihin saadaan edes jotain muutosta!

From: Katariina Laaksonen
Date: Tuesday, January 8, 2008 4:14 pm
Subject: vetoomus oikeusministerille

Hyvä Ystäväni

Olen huolissani Suomen nykyisestä oikeuskäytännöstä seksuaalirikosten osalta. Lopullisesti minut sai liikkeelle Hämeenlinnan käräjäoikeuden joulukuussa 2007 antama päätös, jossa isäpuoli tuomittiin kahdeksan vuotta jatkuneesta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä vain viiden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Haluan käynnistää asiasta laajempaa keskustelua joka johtaisi myös lainsäädäntömme ja ennen kaikkea oikeuskäytäntömme muutokseen niin, että seksuaalirikosten tuomiot vastaisivat edes jotenkin sitä vahinkoa ja tuskaa, jota teot aiheuttavat uhreille ja heidän läheisilleen.

Mikäli haluat olla kanssani muuttamassa yhteiskuntaamme tältä osin oikeudenmukaisemmaksi, lue ja allekirjoita tämä vetoomus ja lähetä se sen jälkeen sähköpostina kaikille ystävillesi, tutuillesi, työtovereillesi ja muille joiden sähköpostiosoitteet sinulla on tiedossasi. Allekirjoittaessasi vetoomuksen muista kirjata nimesi eteen myös järjestysnumero monesko allekirjoittaja tässä vetoomuksessa olet. Jos olet vetoomuksen 50. allekirjoittaja, lähetä vetoomus ja allekirjoitukset oman allekirjoituksesi jälkeen kopiona myös takaisin minulle osoitteella: kimmotus@saunalahti.fi

Kerään vetoomuksia kolmen kuukauden ajan jonka jälkeen allekirjoitetut vetoomukset toimitetaan pääministeri Matti Vanhaselle, oikeusministeri Tuija Brax'lle sekä eduskuntaryhmien puheenjohtajille.

Savonlinna 16. 12. 2007
Kimmo Käärmelahti


Ja sitten itse vetoomustekstiin ja allekirjoituksiin jne.:

Vetoomus pääministeri Matti Vanhaselle, oikeusministeri Tuija
Brax'lle sekä Suomen eduskunnan eduskuntaryhmien puheenjohtajille

Seksuaalirikokset aidosti rangaistaviksi teoiksi

Olette mahdollisesti lukeneet Hämeenlinnan käräjäoikeuden joulukuussa 2007 tekemästä ratkaisusta tapauksessa, jossa kaksi eri isäpuolta käyttivät perheen kolmea tytärtä seksuaalisesti hyväksi yli kymmenen vuoden ajan.

Perheen ensimmäinen isäpuoli hyväksikäytti tytöistä vanhinta kahdeksan vuoden ajan. Kaikesta tästä hän sai rangaistukseksi viiden kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen. Nuorempien siskojen hyväksikäyttö jatkui viiden ja kolmen vuoden ajan ja siihen syyllistyi äidin jälkimmäinen puoliso. Tämä mies puolestaan tuomittiin teoistaan seitsemäksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen. Syyttäjä vaati molemmille ehdotonta vankeutta. Tuomio oli kuitenkin lievempi, koska uhrit eivät kyenneet selvittämään, kuinka usein heitä käytettiin hyväksi.

Pitäisikö siis kahdeksan vuotta
hyväksikäyttöä kärsineen lapsen pystyä luettelemaan, montako kertaa häntä on käytetty seksuaalisesti hyväksi? Hämeenlinnan käräjäoikeuden mielestä pitäisi.

Meidän allekirjoittaneiden oikeuskäsityksen mukaan näissä tapauksissa täyttyy kiistatta Suomen rikoslain mukaiset lapsen törkeän seksuaalisenhyväksikäytön kriteerit. Suomen rikoslain 20. luvun seitsemäs pykälähän määrittelee lapsen törkeän seksuaalisen hyväksikäytön osalta mm. seuraavaa: Kun rikos on omiaan aiheuttamaan erityistä vahinkoa lapsellehänen tekijää kohtaan tuntemansa erityisen luottamuksen tai muutentekijästä erityisen riippuvaisen asemansa vuoksi, on rikoksentekijätuomittava törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä vankeuteen vähintään yhdeksi ja enintään kymmeneksi vuodeksi.

Mielestämme lapsen on voitava tuntea isäpuoltaan kohtaan erityistä luottamusta ja hänen on myös katsottava olevan isäpuolestaan erityisen riippuvaisessa asemassa. Tältä osin ei pitäisi olla minkäänlaista epäselvyyttä siitä, täyttyykö isän käyttäessä lastaan seksuaalisesti hyväksi lain edellyttämät lapsen törkeän seksuaalisen hyväksikäytön kriteerit.

Lainsäädäntömme mutta ennen kaikkea oikeuskäytäntömme on muutenkin seksuaalirikosten osalta aivan liian löysä. Esimerkiksi raiskaustapauksissa lieventäviä asianhaaroja käräjäoikeuksien ja jopa korkeampien oikeusasteiden mielestä ovat mm. raiskauksen lyhyt kesto, uhrin pukeutuminen ja humalatila tai vaikkapa tekijän nuhteeton menneisyys ja asian julkitulon tuoma negatiivinen julkisuus.

Me tämän vetoomuksen sähköpostitse allekirjoittaneet kansalaiset haluamme vedota maan hallitukseen ja eduskuntaan asiantilan pikaiseksi korjaamiseksi. Suomen lainsäädäntöä ja oikeuskäytäntöä on mielestämme mahdollisimman nopeasti uudistettava niin, että eri tyyppisistä seksuaalirikoksista annettavat tuomiot edes jotenkin vastaavat sitä tuskaa ja kärsimystä, mitä kyseiset teot aiheuttavat uhreissa ja heidän läheisissään.

1. Kimmo Käärmelahti, Savonlinna

2. (SINUN NIMESI)

3. (SEURAAVAN HENKILÖN NIMI, jne. jne


Suosittelen kuitenkin kaikkia lukijoitani miettimään, miksi Suomessa on näin naurettavan lyhyet tuomiot ja oikeuskäytännöt? Miksi ei oikeus, eikä oikeustaju ainakaan, toteudu Suomessa?

Voisiko se johtua siitä, että
A) Kyseessä on puhdas sattuma?
B) Kyseessä on jokin ihme salaliitto kaikkien pahisten ja päättäjien kanssa?
C) TE, RAKKAAT IHMISET, olette niin helvetin tyhmiä, että vuodesta toiseen äänestätte vaaleissa niitä samoja puolueita ja samoja ehdokkaita, jotka tekevät vuodesta toiseen huonoja ja teidän mielipiteitänne vastaan sotivia päätöksiä ja lakeja?

Äänestäkää toisin. Äänestäkää vaikka Suomen Kansan Sinivalkoisia, Perussuomalaisia, Itsenäisyyspuoluetta, tms. todellista vaihtoehtoa. Äänestää vaaleissa puolueita ja henkilöitä, jotka todella ajavat muutoksia tähän maahan. On turha ruikuttaa, kun ensin äänestätte (jonkun puolueen) demarin valtaan ja sitten kaskummaa, se demari tekeekin demarimaisia paskapäätöksiä ja säätää demarimaisia paskalakeja tähän maahan, joita te ette halua. Niin makaa kuin petaa. Demokratia on siinä mielessä helvetin oikeudenmukainen yhteiskuntajärjestelmä, että kansa saa juuri niin paskan hallinnon, lait ja oikeuslaitoksen kuin mitä se itse haluaa.

Älkää koettako paeta vastuutanne. Suomessa on naurettavan lyhyet tuomiot mm. seksuaalirikoksissa vain ja ainoastaan siksi, että sinä ja kaverisi äänestätte eduskuntaan puolueita ja ehdokkaita, jotka kannattavat lyhyitä tuomioita. Kun seuraavan kerran jokin laki tai tuomio ns. kyrpii, katsokaa peiliin. Oma on valintasi, jonka olet äänestyspäivänä tehnyt.

(Sanomattakin lienee selvää, että minä en ole ikinä äänestänyt yhdenkään puolueen demaria - enkä aio ikinä äänestää.)PÄIVITYS 16.1.2008:
Ilta-Sanomat on laittanut nettisivuilleen vetoomuksen käytännössä samasta asiasta - se on saanut jo yli 45000 nimeä taakseen! Marsmars laittamaan oma nimesi listaan!

12 kommenttia:

 1. Allekirjoitajan tuon vasta sitten kun fyysisestä väkivallasta saa kovemmat tuomiot kuin raiskauksesta. Nykyään toisen puukottamisesta puolikuoliaaksi ei saa kuin päiväsakkoa ja parin sadan euron korvaukset uhrille. Raiskauksesta saa paljon kovempia tuomioita, vaikka siinä ei yleensä aiheuteta kovin suurta fyysistä kipua.

  VastaaPoista
 2. Liäsisin vetoomuksen tietoon sen, jonka uutisoinnit on mm. ko. tapauksestakin jättäneet pois.
  Mies sai kyllä ehdotonta, mutta se ei ollut ainoa rangaistus. Lisäksi hän joutui mielentilatutkimuksiin ja pakkohoitoon.

  Iltasanomissa joku kirjoitti mm. Jammusta joka aikoinaan linnaan tuomittiin ja pidettiin liian lyhyenä tuomiona. Kuitenkin "rangaistus" jatkuu pakkohoitona vaikka tuomio on jo istuttu. Pakkohoito kestänee Jammun kohdalla ilmeisesti hautaan saakka.

  Näin ollen muistutan, että ottakaa ne muutkin rangaistusmuodot huomioon kuin vain ehdoton ja ehdollinen linnatuomio.
  Tällöin on ehkä helpompi suhteuttaa eri rikoksia toisiinsa kuin vertaamalla vain linnatuomiota.

  VastaaPoista
 3. "Allekirjoitajan tuon vasta sitten kun fyysisestä väkivallasta saa kovemmat tuomiot kuin raiskauksesta. Nykyään toisen puukottamisesta puolikuoliaaksi ei saa kuin päiväsakkoa ja parin sadan euron korvaukset uhrille. Raiskauksesta saa paljon kovempia tuomioita, vaikka siinä ei yleensä aiheuteta kovin suurta fyysistä kipua."

  Ei ehkä fyysista kipua, kyseessä on kuitenkin lähes tappoon rinnastettava teko joka pilaa käytännössä uhrin elämää useita kymmeniä vuosia.
  saisi syöttää omat vehkeensä tälläisille paskiaisille.
  Porataan 200m syvä reikä maahan ja pudotetaan kaikki raiskarit ja pedofiilit sinne ja valetaan kunnon kansi päälle

  VastaaPoista
 4. ", kyseessä on kuitenkin lähes tappoon rinnastettava teko joka pilaa käytännössä uhrin elämää useita kymmeniä vuosia."

  Kuten myös puukotus. Raiskauksessa on useimmiten täysin uhrin korvien välistä kiinni millaiset ovat henkiset kärsimykset. Puukotuksesta voi tulla aivan yhtä lailla henkisiä kärsimyksiä. Sen lisäksi siitä tulee fyysiset päälle. Seurauksena on yleensä elinikäiset fyysiset kivut.

  VastaaPoista
 5. theodor:
  Ei ehkä fyysista kipua, kyseessä on kuitenkin lähes tappoon rinnastettava teko joka pilaa käytännössä uhrin elämää useita kymmeniä vuosia.

  Tämän lisäksi raiskaus on huomattavasti halveksuttavampi teko kuin jonkun äijän puukottaminen nakkikioskin jonossa. Nainen on käytännössä puolustuskyvytön. Samaa kaliiberia pikkulapsen raiskauksen kanssa.

  Naurettavaa, miten tässä sairaassa yhteiskunnassa osoitetaan ymmärrystä ja myötätuntoa kaikenlaisia geenijätetteitä kohtaan.

  VastaaPoista
 6. Ei rangaistuksia kuulu sen mukaan jakaa kuinka halveksuttava joku teko on tai kuinka puolustuskyvytön uhri on.

  VastaaPoista
 7. No ei ehkä 100%:sti, mutta kyllä on hyvä jos se vaikuttaa asiaan.

  VastaaPoista
 8. "No ei ehkä 100%:sti, mutta kyllä on hyvä jos se vaikuttaa asiaan."

  Kertoisitko hieman miksi se on hyvä? Ja vaikka se olisikin hyvä, niin onko se moraalisesti oikein?

  VastaaPoista
 9. Allekirjoittakaa mieluummin se Iltasanomien vetoomus kuin tuo Kimmo Käärmelahden. Eikö kukaan teistä hoksaa, että jos Kimmo lähettää kirjeen esim. kymmenelle ja he kaikki taas kymmenelle jne. Niin monellako listalla on samat nimet. Esim. Kimmo Käärmelahden nimi 50. nimen kohdalla niin hurja kuin 1 ja viisikymmentä nollaa !!! Siis jos jokainen on lähettänyt vetoomuksen kymmenelle ystävälleen. Taitaa loppua ihmiset maapallolta. huh. huh. ja hah hah

  VastaaPoista
 10. Hei kaverit, kelatkaa nyt vielä muutama kerta läpi ne mekanismit, joilla rangaistuksien koventamisella voidaan vaikuttaa rikosten esiintymistodennäköisyyksiin ja miettikää, että miten todennäköisesti nimenomaan seksuaalirikosten kohdalla voidaan vaikuttaa niihin.

  Näen kyllä, että kovien rangaistuksien vaatiminen on hemmetin terapeuttista, mutta noin niinkuin yhteiskunta- ja sosiaalipoliittisesti se ei vaan olisi järkevää. Mutta minua ilahduttaa kyllä ajatella sitä tyydytystä, minkä tän tekstin kirjoittaminen on mahdollisesti tuottanut, vastaavien tuntemuksien avullahan tuohon iltaläpyskän adressiinkin nuo kaikki nimet ovat kerääntyneet ;-).

  VastaaPoista
 11. kyse ei todellakaan ole välttämättä fyysisestä kivusta.. siitä seuraa henkinen tuska joka jatkuu läpi elämän. moni tilanne muistuttaa tapahtuneesta! ei voi verrata fyysiseen väkivaltaan.
  tapahtumahetkestä saattaa olla puolikin vuotta ennen kuin on edes oikeuskäsittely, ja mitä kuvittelette että sillä välin tapahtuu?

  VastaaPoista
 12. Tervehdys kaikille.

  Haluan lähettää teille terveisiä siitä,miten nimien keräyksessä kävi.

  Siis näin:

  Nimien keruu seksuaalirikoksista annettavien rangaistusten kiristämiseksi käynnistyi 16.12.2007. Ilmoitin alkuperäisessä viestissäni kerääväni nimiä adressiin kolmen kuukauden ajan. Niinpä nimien keräys päättyi 19. 3. 2008 ja vetoomus ja sen allekirjoittaneet 39 500 nimeä luovutettiin 20. 3. 2008 oikeusministeri Brax'lle ja eduskuntaryhmille.

  Olisitko ystävällinen ja katkaisisit ketjun omalta osaltasi. Voit vaikka lähettää tämän viestin omilla terveisilläsi niille ystävillesi, joille jo ehdit vetoomuksen lähettää. Jotta nimien keruu ei enää jatkuisi kun en pysty niitä enää ministerille ja eduskuntaryhmille toimittamaan. Kiitos tästäkin.

  Vetoomus saatesanoineen toimitettiin siis 20. 3. 2008 ministeri Brax'n lisäksi myös kaikille eduskuntaryhmille. Eduskuntaryhmien johtajilta olen saanut ainoat kommentit sosialidemokraattien Tarja Filatovilta ja vasemmistoliiton Annika Lapintieltä, jotka lupailivat viedä asiaa eteenpäin ja kiittelivät meitä tärkeästä työstä. Muilta eduskuntaryhmiltä ei sitten minkäänlaista palautetta ole tullutkaan. Surullista.

  Vetoomuksen tekstinhän tunnetkin, mutta liitän tähän vielä ne saatesanat, jotka vetoomukseen omavaltaisesti liitin painottaen tosin sitä, että ne on vetoomusten paluuviesteistä keräämiäni ajatuksia eivätkä missään tapauksessa vastaa jokaisen vetoomuksen alekirjoittajan näkemyksiä.

  Vetoomukseen liitetyissä saatesanoissa totesin, kuinka minulle on vetoomusprosessin aikana kirjoittanut ja soittanut useampi raiskauksen tai hyväksikäytön uhri ja kertonut tuntojaan. Myös useampia raiskattujen vanhempia ja ystäviä on ottanut minuun yhteyttä kertoen siitä tuskasta, mitä rikoksen uhriksi joutuminen on aiheuttanut uhrissa itsessään sekä hänen lähipiirissään.

  Uhrien ja heidän läheistensä lisäksi myös yhteyttä ottaneiden ammatti-ihmisten kirjo on melkoinen, papista psykologiin, terapeutista tuomariin, lautamiehestä lääkäriin. Ja heidänkin tarinansa seksuaalirikosten uhrien kokemuksista ja elämästä ovat melko karmaisevaa kuultavaa ja luettavaa.

  Näiden henkilökohtaisten viestien kirjosta olen päättänyt toimittaa joitakin keskeisimpiä ehdotuksia ja vaatimuksia vetoomuksen liitteenä valtioneuvoston ja eduskunnan pohdttavaksi Sen lisäksi, että vetoomuksessa vaaditaan seksuaalirikoksista langetettavien tuomioiden saattamista kansalaisten oikeudentajua tyydyttävälle tasolle, on aiheellista toisaalta kehittää keinoja näiden rikosten ehkäisemiseksi ja toisaalta parantaa seksuaalirikosten uhrien asemaa, hoitoa ja selviämistä takaisin mahdollisimman turvalliseen ja tasapainoiseen elämään.

  Lasten seksuaalisen hyväksikäytön ehkäisemiseksi on kehitettävä ja lisättävä lastensuojelun ennalta ehkäisevää työtä, kehitettävä lasten parissa työskentelevien ammatti-ihmisten mahdollisuuksia havainnoida ja puuttua lasten elämässä ilmeneviin riskitekijöihin sekä vahvistettava vastuunkannon ja välittämisen ilmapiiriä niin, että kansalaiset kantavat aitoa vastuuta niin omista lapsistaan kuin "muiden mukuloistakin".

  Seksuaalirikosten uhrien aseman parantamiseksi on lisättävä erilaisia tuki- ja terapiapalveluita niin, että rikoksen uhriksi joutuneet kansalaiset ovat tasavertaisessa asemassa asuinpaikastaan, varallisuudestaan tai elämäntilanteestaan riippumatta. Myös erilaisten seksuaalirikosten uhrien tukijärjestöjen ja vastaavien kansalaistoimintaan perustuvien toimintaryhmien toiminnan tukemiseen on aiheellista jatkossa panostaa nykyistä enemmän voimavaroja, sillä useat seksuaalirikosten uhrit ovat viesteissään kertoneet, miten he ovat saaneet uuden elämän keskeisiä rakennusaineita juuri näiden ryhmien ja järjestöjen toiminnasta.

  Myös seksuaalirikosten tutkintaa ja oikeuskäytäntöä on kehitettävä. Tämä kehittämistyö vaatii myös panostusta, pelkät kauniit puheet ja korulauseet eivät tilannetta paranna. Tuomioiden koventaminen ihmisten oikeustajua vastaavaksi ei tässä suhteessa ole ainut tavoite vaan koko tutkinta- ja oikeusprosessia on kehitettävä uhrin asemaa tukevaksi ja helpottavaksi. Koska seksuaalirikosten uusimisriski on monasti hyvin suuri, on huomiota kiinnitettävä myös seksuaalirikoksiin syyllistyneiden hoitoon ja terapiaan. Kovennetut rangaistukset eivät tällöin välttämättä ole rikollista toimintaa poistavia vaikka ehkäisevätkin rikoksen uusimisen joksikin aikaa.

  Hyvät ystävät, arvoisat allekirjoittajat.

  Kuten olen jo aiemminkin todennut työ ei lopu tähän.

  Aion omalta osaltani olla aktiivinen keskustelussa esittämiemme asioiden parantamiseksi. Niin toivon myös mahdollisimman monen vetoomuksemme allekirjoittajan toimivan. Uskon siihen, että oikeudenmukaisesti toimivassa kansalaisyhteiskunnassa mielipeemme ohjaa yhteiskunnan toimintaa.

  Vaikka vähän kerrallaankin.

  Käärmelahden kartano 25. 7. 2008

  Kimmo Käärmelahti
  Puhelin: 0400-801838
  Osoite: Pellossalontie 400, 57230 Savonlinna

  VastaaPoista