13. helmikuuta 2016

Duodecim Terveyskirjastossakin hyvää tietoa SEID liittyen!


Kirjoitin blogissani puolisen vuotta sitten, että Duodecim-lehti on tehnyt täyskäännöksen ja alkanut oikeasti oppimaan systeemisestä rasitusintoleranssisairaudesta (SEID, ent. CFS eli krooninen väsymysoireyhtymä). Tosin "pieniä" virheitä siinäkin kirjoituksessa oli, jotka korjasin omassa vastineessani. Mutta nyt sain ilokseni huomata, että Duodecimin Terveyskirjastossa, joka lienee lääkäreiden Google, on päivitetty radikaalisti siellä olevaa opastusta ko. sairaudesta! Aikaisemmin ko. artikkeli oli suoraan sanottuna täyttä roskaa, nyt se on miltei kokonaan täyttä asiaa! WAU!

Eli, olennaiset faktat todettu oikein:
On invalidisoiva neurologinen sairaus, jossa liikunnan lisääminen pitää tapahtua (jos sitä edes yritetään) todella hitaasti ja varovasti, sekä masennuslääkkeet voivat auttaa joitakin potilaita, vaikkei kyse ole mistään masennuksesta. Vakuutuslaitokset ovat nihkeitä korvaamaan.

Tietyt perusasiat kuitenkin vieläkin väärin:
Ei ole mitään tekemistä VÄSYMYKSEN kanssa vaan kyse on ensisijassa UUPUMUKSESTA, ja suurinosa potilaista ei koskaan paranu työkykyiseksi millään keinolla. Ja objektiivisia löydöksiä voidaan löytää, jos vain tiedetään, mitä hakea, mutta Suomessa ei tietenään tiedetä.


Parhaat palat:
"Pitkäaikainen väsymysoireyhtymä on invalidisoiva pitkäaikaissairaus, jolle on ominaista kuukausia ja usein vuosia kestävä voimakas väsymystila ja väsymysalttius.
...
Vastoin aikaisempia käsityksiä sitä pidetään nykyisin luonteeltaan neurologisena sairautena eikä siis suinkaan etiologialtaan tuntemattomana psykiatrisena oireyhtymänä.
...
Nykykäsityksen mukaan jatkuva väsymystila voi olla tiettyjen virusinfektioiden seuraus. Tutkimusten valossa osalla oireyhtymästä kärsivillä elimistön vasta-aineita tuottava immuunijärjestelmä saattaa toimia tavallista jonkin verran heikommin.
...
Joillakin pitkäaikaisesta väsymysoireyhtymästä kärsivillä voidaan todeta lievää veren sokeripitoisuuden nousua tai pieniä muutoksia hypotalamuksen, aivolisäkkeen tai lisämunuaisen erittämien hormonien pioisuuksissa.
...
Vaikka väsymysoireyhtymä ei nykyisen käsityksen mukaan useimmiten ole taustaltaan psykiatrinen häiriä, väsymysoireyhtymän seurauksena voi olla eriasteiset masennustilat, sosiaalinen eristäytyminen, elämän kaventuminen, lisääntyvät poissaolot työstä ja työkyvyttömyys. Käytännön ongelmana on usein se, että niiden oireyhtymän subjektiivisen luonteen vuoksi vakuutuslaitokset eivät useinkaan myönnä työkyvyttömyyseläkettä pelkän pitkäaikaisen väsymysoireyhtymän perusteella. Monet somaattiset tai psykiatriset sairaudet voivat diagnosoimattomina ja hoitamattomina aiheuttaa pitkäaikaista väsymystä. Tällaisia sairauksia ovat mm. anemia, sokeritauti, kilpirauhasen toiminnanhäiriöt, masennustilat sekä traumaperäinen stressihäiriö.
...
Jos liikunta johtaa väsymyksen lisääntymisen seuraavaan päivään asti, liikunnan määrää tulee vähentää ja lisätä sitä vähitellen kunnon kohentumisen myötä. Osa pitkäaikaisesta väsymystilasta kärsivistä hyötyy masennuslääkkeiden käytöstä, vaikka oireiden taustalla ei olisikaan masennustilasta tai masentuneisuus.
...
Vaíkka krooninen väsymysoireyhtymä ei useimmiten ole taustaltaan psykiatrinen tai psykologinen häiriö, oireyhtymästä kärsivät voivat hyötyä kognitiivisesta psykoterapiasta oireyhtymän seurauksena syntyvien itsetunto-ongelmien ja ristiriitoja synnyttävien ihmissuhdeongelmien vuoksi.
...
Oireyhtymästä kärsivän puolison, läheisten ja ystävien on tärkeätä ymmärtää, että jatkuva väsymys ei useimmiten ole psykiatrinen häiriö eikä koskaan haluttomuutta tai laiskuutta, vaan elämänlaatua voimakkaasti kaventava sairaustila. Läheisten tukeva ja ymmärtävä asenne auttaa oireyhtymästä kärsiviä tulemaan paremmin toimeen jatkuvan väsymyksensä kanssa.
Mutta, ei voi kuin olla iloinen, että tämän sairauden tuntemus ja tietämys etenee kovaa vauhtia. Haluan muistuttaa, että pidän Facebookissa tähän sairaustuneiden ja heidän läheisten (sekä toki asiasta ammatillisesti kiinnostuneiden) cfsfinland-ryhmää, olen kerännyt Google Driveen kasapäin asiaan liittyvää materiaalia ja mm. itse kirjoittamani SEID-oppaankin. Eli jos aihepiiri kiinnostaa, niin noista on hyvä lähteä liikkeelle (etenkin tuosta kirjoittamastani SEID-oppaasta).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti