8. syyskuuta 2010

Vääriä passeja ja ajokortteja netistä muutamalla satasella

Kas näin käy identiteetin kaappaus tai kokonaan uuden luominen. Mynewpass.com tarjoaa useiden eri maiden, mukaanlukien Suomen, passeja sekä joissain tapauksissa myös ajokortteja varsin edulliseen hintaan. Väärennökset ovat hyvälaatuisia ja menevät varmasti läpi miltei missä vain. F-Secure kirjoittikin asiasta jo pari päivää sitten, jätten tietysti mainitsematta ko. nettiosoitteen, josta moisia voi tilata.

Onko tästä jotain opittavaa? No, ainakin se, että henkkareihin ei kannata luottaa. Kun kuka tahansa voi tilata minkämaalaiset tahansa henkilöllisyyspaperit netistä, voi kuka tahansa, etenkin maahantulija, olla todellisuudessa aivan joku muu kuin kuka väittää olevansa. Tämä fakta kun tuntuu olevan mm. Suomen maahanmuuttoviranomaisille helvetin vaikeaa ymmärtää.

Tarvetta vahvaa salausta ja todennusta käyttäville digitaalisille identiteeteille ja älypasseille alkaa olla yhä enemmän. Tämä ei kuitenkaan vielä riitä mihinkään. Vasta silloin, kun kaikkialla hyväksytään ja käytetään vain ja ainoastaan vahvaa salausta ja todennusta sisältäviä, luotettavia digitaalisia identiteettejä ja älypasseja, on edistystä tapahtunut ja turvallisuus parantunut. Niin kauan, kun näitä ominaisuuksia ei vaadita (vaan kaikenlaiset epäturvallisetkin paperit kelpaavat), eivät rikolliset niitä käytä ja pystyvät siis kiertämään kaikki turvallisuusmekanismit, joita kehitetään. Kirjoitin aikaisemmassa blogikirjoituksessani esimerkin, miten olisi mahdollista luoda väärentämätön ja huipputurvallinen passi tai henkilökortti, mutta tietenkään moista turvallisuusparannusta ei ole tiedossa...herääkin kysymys, kenen intresseissä on se, että identiteettejä voidaan väärentää ja kaapata? Kuka estelee moista hanketta?

Mutta siitä vaan tilaamaan sitten väärennettyjä passeja. Uskoisin, että esimerkiksi Sveitsin, Iso-Britannian ja Israelin passeilla, Suomen passista nyt puhumattakaan, voisi olla paljonkin mielenkiintoista käyttöä eri yhteyksissä. Suomen passia varten toki pitää omata olemassaoleva henkilötunnus ja nimi, muuten käry käy hetkessä, joten Suomen passia voineekin lähinnä käyttää ulkomailla sekä kotimaassa identiteettivarkauteen (syöttämällä sinne jonkun muun tiedot, mutta oman valokuvan).Lisäystä 9.9.2010:
Sivusto on siirtynyt osoitteeseen http://www.fakepassportsale.cc/ alkuperäisen palveluntarjoajan poistettua sivuston palvelimiltaan.

10 kommenttia:

Istoo kirjoitti...

Mahtava juttu.

Pitääpi hankkia ennen kuin kerkeää aito Australian passi, ajokortti ja kaikki Australiaan liittyvä. Tällöin saa oleskella kyseisessä maassa niin kauan kuin haluaa.

Ainoana negatiivisena puolena vaan se, että jää kiinni, kun ei ole verotietoja, eikä omia tietoja väestörekisterissä. Siinä mielessä vähän paskamainen juttu.

Ideoita Markus miten ne saisi niin pääsisi pois paskasuomesta?

Markus Jansson kirjoitti...

Ei oikein mitenkään, pitää vain tehdä ko. maassa pimeitä töitä. En tosin tiedä, onko ko. maassa edes mitään väestörekisterijärjestelmää, jos ei ole, niin sitten ei ole mitään ongelmaa välttämättä.

Jimbo kirjoitti...

Kauppalehdessä oli hyvä kommentti:

Mistä saisi ostaa Somalian, Irakin tai Afganistanin passin? Sellainen on paras passi Suomessa: saa ilmaisen asunnon ja rahaa, eikä tarvitse tehdä mitään. Jos on ulkomaisia kavereita, nekin voi kutsua tänne, ja valtio maksaa matkat!

JS kirjoitti...

Mitä asialle pitäisi mielestäsi tehdä?

Onko sinulla varma keino eliminoida kaikenlaiset väärinkäytökset ja väärennökset?

Rikolliset keksivät kaikenlaista.

Pitäisikö luopua yrittämästä torjua väärennettyjä henkilöllisyyksiä, vai mitä haluat sanoa?

Markus Jansson kirjoitti...

> Mitä asialle pitäisi mielestäsi
> tehdä?
> Onko sinulla varma keino
> eliminoida kaikenlaiset
> väärinkäytökset ja väärennökset?

Kirjoitin aivan selvästi:
"Kirjoitin aikaisemmassa blogikirjoituksessani esimerkin, miten olisi mahdollista luoda väärentämätön ja huipputurvallinen passi tai henkilökortti,"

> Pitäisikö luopua yrittämästä
> torjua väärennettyjä
> henkilöllisyyksiä, vai mitä
> haluat sanoa?

Lueppas nyt rauhassa se kirjoitus uudestaan.

Sammalkieli kirjoitti...

Neljä ylimääräistä henkilöllisyyttä takaisi jo ihan mukavan toimeentulon. Kiertäisi työkseen Helsingin, Vantaan, Espoon ja Kauniaisten sosiaalitoimistoja ja täyttelisi kuponkeja. Kuukaudessa saisi rahaa 4x toimeentulotuen perusosan verran.

Lisäksi voisi parhaassa tapauksessa myös vuokrata neljää kaupungin vuokrakämppää pimeästi eteenpäin. Nyt vain kadonneiden sotuja metsästämään! :)

Markus Jansson kirjoitti...

Valitettavasti Suomessa tuo ei oikein onnistu Suomen passilla ainakaan, koska väestötietojärjestelmässä ei ole ko. keksittyjä henkilöitä. Mikään ei toki estä hankkimasta esim. neljää eri Somalian passia ja tekemästä sitten tuota...näinhän ei tietenkään kukaan kulttuurinrikastuttajamme suinkaan tee, eihän? ;)

Sammalkieli kirjoitti...

Onhan tuosta jo ollut ennakkotapauksia.

Mutta ettekös te libertaristit vaadi kaiken turhan väestökirjanpidon alasajoa. Käy sitten meille sosialisteille tuollainen "säätäminen" helpommaksi. Jonkinlainen minimiturvahan on varmaan pakko olla myös hyvin minarkistisessa valtiossa, tai syrjäytyneet ryhtyvät avoimeen väkivaltaan.

Markus Jansson kirjoitti...

> Mutta ettekös te libertaristit
> vaadi kaiken turhan
> väestökirjanpidon alasajoa.

Ei.

> Jonkinlainen minimiturvahan on
> varmaan pakko olla myös hyvin
> minarkistisessa valtiossa, tai
> syrjäytyneet ryhtyvät avoimeen
> väkivaltaan.

Ei. Et ilmeisesti tiedä, mitä minarkia on.

dabljuuembii kirjoitti...

Hyvä kirjoitus.

Jos haluat työpaikan, laita avoin hakemus osaamisestasi ja palkkatoivomuksestasi sekä käytettävyydestäsi osoitteeseen
vesaliiman at gmail.com