4. syyskuuta 2010

Paskamokkula(t)

Saunalahdelta löytyi hyvät tarjoukset liittyen mokkuloihin. 13,90€/kk saa rajoittamattoman nopeuden ja mokkulan. Ei paha, ei paha. Niinpä päivitin sekä vanhan liittymäni (puhelinta varten, sisältää mokkulan myös läppäriä varten tms.), että otin pöytäkonettani varten toisen mokoman tuollaisen liittymän. Kyllähän kunnon netinkäyttäjällä pitää kolme eri nettiliittymää olla, pahus vieköön!

Hinta on ADSL:ään verrattuna erittäin kilpailukykyinen. Vaikka paikalliselta tarjoajalta olisi mahdollista hommata myös kaapelilaajakaista (100Mbs!), niin tuo on vähän turhan tuhti ja tarpeeton meikäläisen käyttöön. Myöskin näissä mokkulaliittymissä on se hyvä puoli, että niitä voi käyttää siis ihan missä sattuu olemaan, ympäri Suomea. Kaiken kaikkiaan siis mobiililaajakaistat ovat erittäin hyviä vaihtoehtoja nykyään, kun nopeuttakin alkaa jo piisaamaan tarpeeksi.

Tai siis olisivat erittäin hyviä vaihtoehtoja, jos mokomat paskat toimisivat.

Käytössäni on kaksi eri mokkulaa, Huawein E169 ja Nokian CS-15. (Kumpaakaan ei enää saa Saunalahden kautta näköjään.) Yhteydet pätkivät vakiona, ajankohdasta riippuen. Välillä riittää uudelleenyhdistäminen, välillä pitää repiä mokkula irti koneesta, odotella hetki ja liittää takaisin, jotta toimii taas tovin aikaa. Raivostuttavaa. Tämäntyyppistä ongelmaa ei koskaan ollut ADSL:ää käyttäessä.

Päivitä firmware? Kokeiltu on. Ei muuten ollut sekään helppoa. CS-15 pitäisi automaattisesti päivittää firmware asennusohjelman myötä. No, eipä päivittänyt. Piti poistaa koko Nokia Internet Modem asennus koneelta, repiä rekisteri puhtaaksi, ladata netistä uusi versio ja asentaa se...sitten ja vain ja ainoastaan sitten se havaitsi, että tikussa on vanha firmware ja pystyi sen päivittämään. Kuten totesin, ohjeissa sanotaan, että ohjelma päivittää firmware automaattisesti kun se tarkistaa automaattisesti päivityksiä. Hohhoijaa. Huawein päivitys sentään sujui helposti ko. valmistajan sivuilta ladattavan päivitysohjelman avulla.

Firmware-päivitykset eivät kuitenkaan poistaneet ongelmaa, jopa päinvastoin. Ainakin Huawein tikun nopeus putosi selvästi päivityksen jälkeen, Nokialaisella ei ollut havaittavissa mitään muutosta mihinkään suuntaan.

Nettifoorumeilla on kehoitettu parantamaan antenneita. Huaweihin saa onneksi ulkoisen antennin, jota lienee syytä harkita. CS-15 antennia ei saa kuin kikkailemalla ja/tai koteloa auki repimällä ja kolvaamalla, joten saas nähdä, viitsiikö sitä tehdä. Tällöin takuu ainakin raukeaa, joten ei liene kovin hyvä vaihtoehto.

Pitäisikö palauttaa ko. nettitikku (CS-15, Huaweista on takuu rauennut aikoja sitten) Saunalahdelle vaiko luottaa siihen, että kyse on vain verkon viasta ylikuormituksen sattuessa (näin aamusella moista häikkää ei ole)? Mene ja tiedä. Tää on niin tätä näiden kanssa. Oletan, että monilla muilla on vastaavia ongelmia omien laitteidensa kanssa?

...4G:tä odotellessa ja samalla toivoen, että mokomassa vasteajat olisivat kohtuulliset (mokkulalla luokkaa 80-400ms), jotta myös nettipelaaminen onnistuisi...

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Saunlahden liittymästä ja Nokian CS-15:sta kun on kyse, niin vika on todennäköisesti verkossa. Kokemusta on.

Anonyymi kirjoitti...

Moro Ukista! Kuulostaa tutulta. Mokkulat on oiva markkinamiesten myyntituote joilla saadaan taas ict- asioiden sielunelämää tuntemattomien ihmisten ajankäyttöä suunnattua säätämiseen, säätämiseen ja kiroamiseen. Lopputulos on luettavissa kuluttajaviraston palutteista.

Tässä helppota(a)juinen rautalankamalli "mokkulasta":

http://yle.fi/alueet/satakunta/2010/08/mista_johtuu_mokkulan_hidas_sielunelama_1931796.html

Notta näin.
T. adsl ja 2 max. nopeus-mokkulan onnellinen omistaja. Onneksi en irtisanonut adsl-linjaa!

Markus Jansson kirjoitti...

Netistä löytyy paljon tietoa eri mokkuloiden ongelmista ja antennivirityksistä. Ongelmana vaan on, että tietoa on jo LIIKAA, eikä sieltä löydä haluamaansa infoa. Lisäksi mokkulat vaihtuvat niin nopeasti toisenmerkkisiin, että tieto on pian vanhentunuttakin.

Kuluttaja-asiamies voisi ottaa terävämmän kannan näihin mokkulajuttuihin. Pelkästään se, että pehmustan, pakkaan ja kiikutan postiin mokkulan ja odotan viikkokaupalla uutta tulevaksi (jos myöntävät että mokkulassa on jokin vika), on kaikki MINULTA POIS. Saunalahti selviää uuden mokkulan lähettämisellä, mutta MINÄ joudun olemaan viikkokaupalla ilman nettiä ja näkemään valtavasti vaivaa korjatakseni ongelman, joka johtuu Saunalahdesta. Ei ihan oikein mene tuokaan.

Vasarahammer kirjoitti...

Kiinnität tässä huomiota ihan oikeaan ongelmaan. Oman kokemukseni mukaan mokkulat ja erilaiset 3G-verkkoon perustuvat internet-liittymät ovat kusetusta eivätkä pärjää ADSL-liittymille.

Mokkulasta on tietysti hyötyä ympäristössä, jossa ei ole langatonta verkkoa. Kuitenkin nykypäivänä sellaisia tiloja alkaa olla yhä vähemmän.

3G-verkkoon perustuva liittymä on junassakin täysin käyttökelvoton, koska metsäosuuksilla 3G-verkkoa ei ole vaan pelkkä GPRS-yhteys.

JJ kirjoitti...

Minä jätän suosiolla mokkulayhteydet väliin. Kännykällä tai muuten liikenteessö ollessa surffailut on sitten asia erikseen. Asiaan tietysti vaikuttaa se, että kartan perusteella olemme keskellä 3G-aluetta, mutta käytännössä 2G on ainoa josta voi olla varma ettei kenttä yht'äkkiä katoa hetkeksi, 3G:ssä on max. yksi tolppa kenttää. Ison kallion alarinteellä kun asustellaan...

ADSL:llä ping kaikkiin suomalaisiin operaattoreihin 10-30 ms luokkaa. Mokkulalla tuon saa vähintään kymmenkertaistaa. Normi on luokkaa 300 - 500 ms. Se tuntuu jo surffailussa.

JS kirjoitti...

Kerrankin ollaan samaa mieltä. Mun mokkulat katko ja pätki kaiken aikaa ja olivat hitaitakin. Lopetin molemmat ja siirryin takas kiinteään.

Anonyymi kirjoitti...

Sulla taisi olla XP-käyttis? Itselläni on kokemusta DNa liittymästä ja Nokia CS-15 mokkulasta. Pelaa paremmin Vistassa kuin XP:ssä jostain syystä. Ei ole samanlaista jatkuvaa katkeilua Vistan kanssa kuin mitä on XP:ssä. Muutenkin jos on heikomman kuuluvuuden alueella ja vaarassa tippua 3g:stä Edgeen niin laajakaista on ihan ehdoton, päihittää mokkulan 10-0. SE 14 euroakin on aivan liikaa huonosti toimivasta liittymästä.

Markus Jansson kirjoitti...

Onko jollakin tietoa 4G yhteyksien vastaavista ongelmista?