5. tammikuuta 2010

Energiansäästölamppukusetus

En voi sanoa yllättyneeni, kuin luin Ylenannon uutisen energiansäästölampuista. Olen aikaisemmin kirjoittanut energian"säästö"lamppukusetuksesta blogissani mm. täällä ja täällä. No, nyt saksalaistutkimus on taas vahvistanut noita väitteitä.


"Saksalaisia puhuttavat energiansäästölamput. Arvovaltaisen kuluttajalehden lampputestin tulos oli masentava: lamput eivät kestäneet luvattua käyttöikää, ne säteilivät ympäristöönsä yllättävän paljon, sisälsivät elohopeaa, ja kaiken huipuksi valaisivat vielä usein huonosti. 

Testissä oli mukana 16 erimerkkistä energialamppua. Hädin tuskin kolmasosa lampuista sai arvosanan tyydyttävä. Osa oli suorastaan huonoja. Öko-Test -lehden tekemän testin jälkeen myös yhä useammat lääkärit ja tieteentekijät ovat käyttäneet energialampuista kriittisiä puheenvuoroja.

Asiantuntijat varoittavat huonolaatuisen valon pitkäaikaisvaikutuksista kuten lisääntyneestä päänsärystä, neurologisista vaivoista, hormoniongelmista ja jopa syöpäriskistä."


Että silleen. Koko artikkeli on liian pitkä lainattavaksi kokonaisuudessaan, mutta toisaalta niin täynnä niin herkullisia paloja, että minun on aivan pakko poimia vielä pari niistä esille:

"Testissä kuitenkin kallein lamppu yllätti "energiaystävällisyydellään", se kulutti virtaa jopa enemmän kuin vastaavan kokoinen hehkulamppu, eikä kaiken kukkaraksi oikein antanut valoakaan!"

"Valotehoa voi olla enää vain 20 prosenttia jäljellä yli 20 asteen pakkasissa."


Mitä tähän pitäisi sanoa? Eiköhän jokainen vähääkin järkeä ja ajattelukykyä omaava yksilö tajua, että energiansäästölamput ovat kusetusta ja koko hehkulamppukielto puhdasta idiotismia. Vihreää valhetta. Uskontoa.

Ovatko suomalaiset idiootteja kun uskovat tuonkin vihreän valheen mukisematta ja kyseenalaistamatta, eivätkä vastusta hehkulamppujen täyskieltoakaan?

11 kommenttia:

 1. Yleisesti testin energiansäästölamput kuluttivat kyllä energiaa hehkulamppuja selvästi vähemmän

  VastaaPoista
 2. Hämmentävää on se, että miten pienelle huomiolle LED-valaisimet ovat jääneet tässä väittelyssä. LED-valoista joutuu maksamaan vielä reilusti enemmän, mutta ne ovat käytännössä ikuisia, valaisevat kirkkaammin ja käyttävät promillen siitä virtamäärästä, mitä nykylamput.

  Tarjonta on kuitenkin kiltisti lisääntymässä ja hinnat sitä mukaa laskemassa. Tuo energialamppuruuvailu on täysin turha välivaihe ja jos siitä kiukuttelee, niin saa syyttää hyvin itseään.

  http://www.oversol.fi/www/, käy edes katsomassa ja lopeta tuo lapsellinen kiukuttelu energialampuista.

  VastaaPoista
 3. Lisäksi ne säästölamput aiheuttavat päänsärkyä, unettomuuta, tinnitusta, ja herkimmillä kutinaa jalkapohjissa. Ne voivat myös aktivoida sähköallergian, koska tavalliset lamput ei säteile. Nämä säteilee, ja siitä voi saada altistuksen joka pahimmillaanjohtaa silmäpohjan rappeumaan. Plasmatelevisioissa on samaa vikaa, joten pitäisi siirtyä takaisin kuvaputkitelkkareihin.

  VastaaPoista
 4. Hehkulamput takaisin heti! Lämpöä tupaan.

  VastaaPoista
 5. > Tuo energialamppuruuvailu on
  > täysin turha välivaihe ja jos
  > siitä kiukuttelee,

  No mutta sehän tässä nyt ON edessä kun Eurostoliitto on kieltänyt hehkulamput! Sehän tässä pointtina onkin, että umpihullua touhua kieltää ne.

  Ylipäätään kielto on typerää ja yksilönvapautta loukkaavaa, koska ei valtiolle kuulu, miten minä sähköni käytän, itseppä siitä maksan helvetti soikoon!

  VastaaPoista
 6. "No mutta sehän tässä nyt ON edessä kun Eurostoliitto on kieltänyt hehkulamput!
  Ei, vaan on täysin käyttäjästä kiinni, että siirtyykö suoraan noihin LED-lamppuihin. Värilämmön saa itse jo valita ja hinnat tulevat koko ajan alemmas. Tuolta oversolin sivuilta saa jopa laskettua sähkösäästön vuositasolla, kun vertailukohtana on halogeenivalot.

  Pointtina on se, että kaikesta voi valittaa, mutta turha itkeminen saa ihmisen vain vaikuttamaan tyhmältä. Hyvää työtä sillä saralla.

  VastaaPoista
 7. > Ei, vaan on täysin käyttäjästä
  > kiinni, että siirtyykö suoraan
  > noihin LED-lamppuihin.

  Oletko idiootti?

  Mitään hehkulamppujen kieltoa ei ikinä olisi tarvinnut eikä pitänyt määrätäkkään. SE oli pointti. Lisäksi siirtyminen LED-valaisimiin on muutenkin vielä nyt typerää, koska ne ovat yhä vielä kalliita jne. Voi hyvin olla, että vuosikymmenen päästä niihin kannattaa siirtyä, sitten niihin siirryttäisiin täysin ilman mitään Eurostoliiton määräyksiäkin.

  VastaaPoista
 8. "Voi hyvin olla, että vuosikymmenen päästä niihin kannattaa siirtyä"
  Kilpailun vapauttamisesta puhuvaksi ihmiseksi olet tavattoman vastahakoinen hyväksymään uutta teknologiaa ja siirtämään 120 vuotta vanhat jämät hautaan.

  Kun tuo hehkulamppu ja asbesti on nyt kielletty, niin voidaan keskittää sitä voimien käyttöä uuden teknologian hyödyntämiseen ja kehittämiseen. Kieltäisivät öljynkin, niin sillä saralla ehkä tapahtuisi viimein jotain, mitä 2010-luvulla voitaisiin odottaa.

  VastaaPoista
 9. > Kilpailun vapauttamisesta
  > puhuvaksi ihmiseksi olet
  > tavattoman vastahakoinen
  > hyväksymään uutta teknologiaa

  Vapaaseen kilpailuun ja valinnanvapauteen kuuluu myös se, että voi käyttää halutessaan myös vanhaakin teknologiaa. Eurostoliiton sosialismiin kuuluu se, että Eurostoliitto päättää, mitä minä ja sinä saamme ostaa ja mihin rahamme käyttää, emmekä me itse.


  > ja siirtämään 120 vuotta vanhat
  > jämät hautaan.

  Aivan sama vaikka hehkulamppu olisi 1000 vuotta vanha, jos ja kun se on hyvä ja toimii ja on halpa, ei ole mitään syytä käyttää huonoa ja kallista sen tilalle, vaikka se huono ja kallis oliskin miten uutta tahansa.

  Mikä näin selvässä asiassa on noin ylivoimaista ymmärtää?


  > Kun tuo hehkulamppu ja asbesti
  > on nyt kielletty, niin voidaan
  > keskittää sitä voimien käyttöä
  > uuden teknologian hyödyntämiseen
  > ja kehittämiseen.

  Miksi toimivaa, edullista ja luotettavaa teknologiaa ei pitäisi käyttää, vaan mielivaltaisesti alkaa suunnitelmatalouden käskystä kehittämään jotain "uutta"? Mielipuolista.

  Asbestin suhteen asia onkin eri, koska se on vaarallista ja siksi se on kielletty. Hyvä niin. Energiansäästölamputkin ovat ihmiselle ja ympäristölle vaarallisempia kuin hehkulamput, joten nekin voisi kyllä samalla logiikalla kieltää...


  > Kieltäisivät öljynkin, niin
  > sillä saralla ehkä tapahtuisi
  > viimein jotain, mitä 2010-
  > luvulla voitaisiin odottaa.

  Voi vittu sentään.
  Kas kun ei kielletä suoraan vaan sähköäkin sitten, keksittäis jotain kivaa varmaan tilalle ehkä - ehkä ei.

  VastaaPoista
 10. > Mikset käytä näitä?

  Hmmm... Kuluttaa sähköä 30% vähemmän, maksaa 300% enemmän kuin hehkulamppu... Tuota...

  Anyway, tuo ei ole olennaista. Olennaista on, että Eurostoliiton fasistihallinnolle ei kuulu paskan vertaa, mihin minä sähköni kulutan. Itseppä sen maksan. Hehkulamppujen kiellossa ei ole sitä paitsi edes mitään järkeä, kuten jo useampaan kertaan todettu ja osoitettu.

  VastaaPoista