18. marraskuuta 2009

Kuntatalouden terveys ja sairaus

Poimin Kauppalehdestä erinomaisen uutisen taloudellisesti hyvin pärjäävästä kunnasta Suomesta. Kunta on pieni, eikä mitenkään erityisen rikaskaan. Kuntaa vaan on johdettu helvetin hyvin ja pihdaten menonkorotuksia. Jokaisen kunnan pitäisi ottaa Valtimon kunnasta oppia! Samaa ei voi sanoa nykyisestä kotikunnastani. Uusikaupunki aikoo nostaa veroäyriään ennätysmäisesti ja talous on muutenkin kuralla. Ei tajuta leikata palveluita ja järkeistää toimintoja rajulla kädellä. Ei tajuta elää suu säkkiä myöden.

3 kommenttia:

  1. Verot on hukan ja tehottomuuden mittari. Valtimo osoittaa esimerkillisellä tavalla kuinka oikein johdettuna kunta vähentää veroja ja siitä huolimatta menestyy entistä paremmin.

    Se on tietenkin näin. Tämän asian ymmärtäminen on todella vaikeaa ihmisille jotka saa toimeentulonsa verovaroista.

    On ilmeistä, että tehokkaasti toimiva valtio ja kunta tarvitsee vähemmän veroja toiminnan ylläpitämiseen. Kun toiminta on tehokasta, verovarat voidaan suunnata sinne missä yhteisten varojen tarve on välttämätöntä.

    Verojen korottaminen on luovuttamisen merkki. Se kertoo älyllisestä epärehellisyydestä ja syvästä piittaamattomuudesta äänestäjää kohtaan. Verovarat tulee kansalaisilta, toki muitakin lähteitä on, mutta kuitenkin. Kansalainen on poliitikon ja päättäjän asiakas.
    Asiakasta olisi syytä kuunnella. Jos asiakas lopettaa maksamasta, mistä rahat sitten saadaan? Lainaamalla tietysti, hah!

    VastaaPoista
  2. > Verojen korottaminen on
    > luovuttamisen merkki. Se kertoo
    > älyllisestä epärehellisyydestä
    > ja syvästä piittaamattomuudesta
    > äänestäjää kohtaan.

    Erinomainen toteamus.
    Verot pitäisi mitoittaa sellaiselle tasolle, että niillä voidaan ylläpitää hyvää taloutta. Ei veroja pitäisi joutua nostamaan tai luultavasti laskemaankaan, jos ei mitään todella mullistavaa tapahdu (tyyliin kuntaliitos). Pitäisi olla pelivaraa jo muutenkin.

    Se, että veroja ollaan korottamassa kertoo, että kunnan taloutta on hoidettu vuosikaudet epäpätevästi ja valtaapitävillä ei ole munaa järkeistää toimintaa.

    Jep, lainaaminen se vasta onkin tapa rahoittaa kunnan toimintaa. Todella edesvastuutonta jättää jälkipolvien tai ylipäätään tulevien kunnanhallintojen vastattavaksi tämän päivän mokat ja rahan tuhlaukset.

    VastaaPoista
  3. Ehdottomasti paras uutinen pitkiin aikoihin! Ihan mieltä lämmittää kuulla, että jossain vielä osataan käyttää järkeä, eikä eletä kuin karjalauma viljapellossa.

    Oman kotikuntani Hausjärven päätöksenteko myös pistelee suorastaan vihaksi! Ensiksi kunnanvaltuusto päätti yksimielisesti ja keskustelematta korottaa veroäyrin 20:een. Sitten kunnanhallitus esittää talousarviossaan v.2010 4% kasvua toimintamenoihin vaikka tulot pienenevät äyrin korotuksesta huolimatta. Säästöjä kunta yrittää löytää lakkauttamalla kyläkouluja sekä supistamalla kirjastojen aukioloaikoja. Samalla kunnan on katsottu tarpeelliseksi ostaa kiinteistöjä yksityisiltä maanomistajilta.

    Itse olen kuitenkin päätökseni tehnyt. En aio muuttaa pois, vaan aion itse vaikuttaa kunnan päätöksiin! Sinne on vain vielä haastava matka edettävänä, koska ensin on eduskuntavaalit ja puolueeni on saatava takaisin puoluerekisteriin keräämällä 5000 kannattajakorttia. Eduskunnasta ovat lähtöisin kunnille sälytetyt velvoitteet ja meillä on asettaa vahvoja ehdokkaita eduskuntavaaleihin.

    Markus, sallinet pienen mainostuksen?

    Kun tapaatte Liberaalit ry:n kannattajakortteja keräävän henkilön, olemme suuresti kiitollisia kiinnostuksesta tavoitteisiimme ja täytetystä kannattajakortista. Muuten, Helsingissä Asema-aukiolla sunnuntaina 22.11.2009 alkaen klo. 11.30 on mahdollisuus tulla keskustelemaan ja täyttämään kannattajakortti Liberaalit ry:n teltalla.

    VastaaPoista