26. marraskuuta 2009

Suomalaisten kyky ostaa asuntoja - parempi?

Sain taas nauraa, kun luin Ylenannon uutisia. Niiden mukaan suomalaisten kyky maksaa asuntolainojaan on parantunut keväisestä selvästi, ollen nyt "ennätyskorkealla". Uutisessa puhutaan myös siitä, että korkojen lasku on edesauttanut tätä maksukyvyn parantumista.

Katsokaapa vaikkapa 12kk Euriborin kehitystä. Noin vuosi sitten se alkoi laskea rajusti, mutta, koska korkoja ei tarkisteta joka päivä vaan vaikkapa kerran vuodessa, ei korkojen lasku ollut vielä ehtinyt vaikuttaa asuntolainojen maksukykyyn kovinkaan paljon. Ollut ehtinyt - nyt se vaikuttaa ja jos ja kun korot tulevat pomppaamaan, se vaikuttaa taas viiveellä maksukykyyn, koska asuntolainojen korot eivät nouse salamana silloinkaan vaan vasta kun korot tarkistetaan.

Kun lainan korko putoaa 5,5% aina 1% asti, niin tietysti sillä on jumalaton vaikutus kykyyn maksaa suurta lainaa takaisin. Vaikkapa 200000 euron asuntolainasta korkoja tarvitsee nyt maksaa vuodessa 9000 euroa vähemmän kuin mitä vuosi sitten, eli noin 750€ kuussa. Olisi se kummakin, jos 750€ kuussa lisää käyttövaraa ei nostaisi perheen kykyä maksaa vaikkapa asunnosta enemmän.

Huomattavaa on, että Ylenannon uutisen mukaan maksukyky on parantunut siis tuntuvasti, mutta kun lukee samassa jutussa olevia tilastolukuja, ero onkin itse asiassa varsin vaatimaton. Maksukyky on siis parantunut vain hieman, vaikka rahaa tulee perheelle käteen jopa 750€ kuussa nyt enemmän!

Miettikää, mikä olisi maksukyky, jos korot nousisivat takaisin 5,5% tasolle.

Miettikää nyt, mikä on oikeasti ihmisten kyky maksaa ylihintaisista paska-asunnoista ja miten se realisoituu kun inflaation iskiessä korot pomppaavat ylös.


PS. Lukekaapa, miten BBC istui ilmeisesti hakkeroitujen ilmastonmuutosuskonnon sähköpostiviestien jne. päällä kuukauden verran - eikä tietenkään viitsinyt uutisoida asiasta...eihän ilmastonmuutosuskontoa saa kiistää. Tässä tulee teille taas rautalankaesimerkki median puolueettomuudesta ja avoimuudesta.

2 kommenttia:

  1. Markka-aikaan oli niin siistejä yli 10% korkoja. Kaipauksella niitä muistelen.

    VastaaPoista
  2. Jokainen fiksu ihminen on ottanut tässä tilanteessa 3kk Euriborin (tai jopa vielä lyhemmän aikavälin) kun vaihto viitekorosta toiseen ei maksa kuin satkun ja sen säästää hyvässä lykyssä muutamassa päivässä jos vertaa 12kk euriborin tasoon vuosi sitten vs. nykyinen 3kk euribor.

    Jos joku neropatti maksaa vuoden vanhaa 12kk euriboria tällä hetkellä niin se on yhtä fiksua kuin pyyhkiä pyllynsä päivittäin tukolla seteleitä.

    VastaaPoista