20. maaliskuuta 2009

Kilpailuttakaa ruokakauppanne!

YLEnanto kirjoittaa taas ruoan hinnasta. Ruoka on sen mukaan kallistunut viime vuodesta yli 7% ja vuodesta 2005 lähtien jopa yli 18%! Huomatkaa kuitenkin myös seuraava erinomainen toteamus:

Maataloustuottaja saa ruuan hinnasta keskimäärin viidenneksen ja kauppa sekä teollisuus molemmat kolmanneksen. Valtion osuus on arvonlisäveron muodossa yli 14 prosenttia.

Täsmälleen näinhän on asian laita, vaikka tuossa uutisessa ei mainita sitäkään, että EU:lla on valtavat tullit EU:n ulkopuolisille maataloustuotteille, jotka tietysti näkyvät huomattavasti niiden hinnoissa. Juntit luulevat, että kuristamalla maanviljelijää tai vaihtoehtoisesti maksamalla lisää maataloustukia maanviljelijälle, voidaan laskea ruoan hintaa. Tosiasia on, että maajussille voitaisiin maksaa vaikka tuplahinta hänen tuottamastaan ruoasta, eikä se välttämättä näkyisi ruoan hinnassa kaupassa lainkaan.

Olen aikaisemminkin kirjoittanut blogissani asiaan liittyen esim. täällä, täällä ja täällä. Säätely ja tuet eivät toimi, päinvastoin, esim. Uudessa-Seelannissa on maataloustuet lakkautettu kokonaan jo parikymmentä vuotta sitten ja maatalous kukoistaa!

Kuten Ylenannon uutisesta käy ilmi, syyt ruoan hinnan nousuun ovat aivan jossain muualla kuin maajusseissa. Kun kauppa ja teollisuus yhdessä saavat 2/3 ruoan hinnasta Suomessa nykyään, niin on selvää, että meillä ei ole toimivaa kilpailua elintarvikealalla. Tai, tarkemmin sanottuna, meillä on toimivaa kilpailua, mutta meillä on liian laiskat ja ennakkoluuloiset ihmiset...Lidl on nimittäin onneksi tullut jo vuosia sitten haastamaan kotimaiset S- ja K-ryhmät ja hyvä niin. Kuluttaja äänestäkööt lompakollaan, jos on tarpeeksi fiksu. Jos ei, niin maksakoon hölmö vaan vaikka satakertaista hintaa ruoastaan. EVVK.

Itse olen käyttänyt Lidliä kauppanani jo vuosikaudet. Syitä on oikeastaan kaksi: Edullisemmat hinnat ja haluni olla maksamatta suomalaisille kartellisteille euroakaan. Suosittelen samaa muillekin. Minua ei ainakaan huvita maksaa euroa per litra vaikka jostain kolajuomasta, kun vastaavaa saa Lidlistä puoleen hintaan. Bonuksena mainittakoot, että Lidlin elektroniikka, etenkin tietotekniikkavehkeet, ovat aivan loistavaa laatua ja hintakin on kohtuullinen. Anekdoottina todettakoot, että käytän mm. vieläkin Lidlistä ostamaani läppäriä, vaikka se on jo vuosikausia vanha.

Käyttäkää jalkojanne ja äänestäkää lompakollanne. Älkää suostuko ostamaan ylihintaisia tuotteita, vaan jättäkää ne kylmästi hyllyyn. Kilpailuttakaa ja säästäkää rahaa katsomalla mistä ja mitä kannattaa ostaa...jokaista elintarviketta ei kannata hakea eri liikkeestä, mutta yleistä hintatasoa kannattaa ehdottomasti seurata ja hyödyntää. Kyse on sinun rahoistasi.

3 kommenttia:

  1. Minä olen omin silmin todennut, että tekemällä suurimman osan ostoksista Lidl-myymälässä säästää noin 20-25 prosenttia elintarvikemenoissa verrattuna S- ja K-ryhmien kauppoihin.

    Valitettavasti kyseinen myymäläketju ei vielä ole levinnyt ihan kaikkialle. Itselläni lähin Lidl-myymälä on 15 kilometrin päässä enkä lähde sinne varta vasten ajamaan vaan käyn siellä silloin, kun satun olemaan muista syistä lähistöllä.

    VastaaPoista
  2. Lidlin tulo suomeen on ainakin näin oluen ystävälle todella tervetullut! "Mäyräkoira" saattaisi hyvinkin kustantaa 20€ ilman Lidlin markkinoilla oloa. Ja hintojen suunta maitoa lukuunottamatta olisi todellakin saman suuntainen muissakin tuotteissa. Maidossa hinta muodostuu poikkeuksellisesti melko suoraan tuottajalle maksettavasta hinnasta koska jalostusaste on alhainen.

    Onneksi meillä on vielä mm. Olvi ja Ingman haastamassa laadukkailla tuotteillaan isompiaan. Ilman Ingmannia emme saisi nauttia Pietarsaaren jäätelöitä tai Kuusamon juustoja. Lidlikään ei paikkaisi tätä vajetta.

    Lidl pystyy kuitenkin myymään edullisemmin monia muitakin suomessa valmistettuja tuotteita jotka ovat jopa laadukkaampia kuin ns. merkit S- ja K-ryhmissä. Ja siltikin minusta tuntuu, että Lidl on vain hinnoitellut ne "sopivasti" alle suurten ketjujen ja tekee näin hyvää tiliä suomessa.

    Uudesta-Seelannista puheenollen, on kuluttajasta käsittämätöntä, että maapallon toiselta puolelta rahdattu saksanhirvi-käristeliha maksaa korkeintaan puolet siitä mitä Suomen Lapissa tuotettu poron käristeliha. Tuotantomenetelmä on käsittääkseni melko samantapainen niin Suomessa kuin Uudessa-Seelannissakin, eli eläimet ovat puolivapaita eli ainakin Suomessa käyvät kuopimassa talven aikana piloille heinäpellot ja puutarhojen mansikkamaat.

    Joka tapauksessa olen ostanut parhaan poron lihan -LIDL:stä! Viime syksynä nimittäin oli erä sisäfilettä paikallisessa tarjolla muistaakseni n. 35€/kg, voin suositella! Tähyilkäähän Lidlin valikoimia!

    Juha Pätsi-Liberaali

    VastaaPoista
  3. > Maidossa hinta muodostuu
    > poikkeuksellisesti melko suoraan
    > tuottajalle maksettavasta
    > hinnasta koska jalostusaste on
    > alhainen.

    Jos näin on, olen kovin ihmeissäni, koska maidon ja maitotuotteiden hinta kipuaa kipuamistaan, vaikka juuri nyt tuottajahintaakin ovat laskemassa. Kyllä käsitykseni on, että muut vetävät välistä ja paljon, myös maidossa.


    > Uudesta-Seelannista puheenollen,
    > on kuluttajasta käsittämätöntä,
    > että maapallon toiselta puolelta
    > rahdattu saksanhirvi-käristeliha
    > maksaa korkeintaan puolet siitä
    > mitä Suomen Lapissa tuotettu
    > poron käristeliha.

    Tämä pitäisi vääntää rautalangasta kaikille, jotka uskovat maataloustukien mahdollistavan "kotimaisen ruoan" ja "sen, että köyhillä on varaa ruokaan".

    VastaaPoista