28. lokakuuta 2010

Turun Sanomissa hyvä kasku

On ikävää pilkkoa kasku osiin, koska sen huumoripitoisuus tietysti laskee siitä. Mukavampaa on lukea ensin koko kasku ja vasta sitten käydä sitä lävitse, joten jos näin haluatte tehdä, niin lukekaapa Turun Sanomien pääkirjoitus 28.10.2010:"Elpymisen nopeus yllättää." ja palatkaa sitten vasta tämän kirjoitukseni pariin.

En voi kuin ihmetellä sitä optimismin määrää, jonka virallinen totuus suoltaa ulos ja jonka media täysin kritiikittömästi julkaisee. Kokonaisuutta ei analysoida pätkän vertaa. Ikävät uutiset unohdetaan. Tulevaisuutta ei edes yritetä hahmottaa ja pohtia. Tartutaan vain, kuin hukkuva oljenkorteen, tässä ja nyt oleviin sellaisiin tilastoihin, jotka tukevat tuota ponzi-kuplaa edes hetkellisesti. Mitään syvällisempää analyysiä ja kritiikkiä on aivan turha odottaa. Onko syynä sitten toimittajien ammattitaidottomuus, tietämättömyys, välinpitämättömyys vaiko suorastaan suunnitelmallinen petos, en voi ottaa kantaa.

Mutta kyseistä pääkirjoitusta aion kyllä hieman ruotia:


"Jos oli talouden taantuma odottamattoman jyrkkä, elpymisen nopeuskin on yllättänyt lähes kaikki taloutemme kehitystä arvioineet..."

Miksi sitten valtionvelan määrä on noussut yli 30% viimeisen 18kk aikana ja on jo yli 73 miljardia euroa? Häh? Mistähän tämä väitetty nousu on rahoitettu? Laskekaapa 1+1.

"Työ- ja elinkeinoministeriö ennusti keväällä, että suhdanteen kääntymisestä huolimatta työttömyys kasvaa viime vuoden 8,2 prosentista tänä vuonna 9,5 prosenttiin. Tiistaisen ennusteen mukaan se väheneekin alle kahdeksaan prosenttiin."

Lue: Työttömiä on siivottu sairas- vanhuus- tai työttömyyseläkkeelle tai tekotyöllistetty verovaroilla tekemään jotain hyödytöntä näpertelyä. Tuottavan työn määrä on laskenut rajusti ja sosiaali- ja terveysalalle on palkattu lisää työvoimaa (velaksi, tietenkin, koska rahaa ei ole). Valtion velkaa on muuten tullut niin paljon lisää viimeisen puolentoista vuoden aikana, että pelkästään tästä lisävelasta riittäisi jokaiselle työttömälle yli 60000 euroa per lärvi. Miettikääpä sitä.

"Teollisuus on oikeassa arvioidessaan, että vuokra-asuntojen rakentamiseen kohdistuvia valtion tukia tarvitaan vastedeskin, jotta asuntojen riittävyys voidaan varmistaa."

Eli tuottavasta toiminnasta pitää imeä parasiitin lailla tehoja pois verotuksella, jotta rahoja voidaan antaa tuottamattomaan toimintaan (eli ylihintaisten asuntojen tuotantoon) lisää? Sepäs kuulostaakin todella fiksulta. Vinkki: Asunnoista ei ole pulaa, vaan asuntomarkkinat ovat romahtamassa. Asuntolainat ovat yhä ylisuuria.

"Suomalaisten tutkimuslaitosten kasvuennusteet tälle vuodelle vaihtelevat 2,1 ja 3,7 prosentin välillä."

Ahaa. Mitenkäs mahtaa olla ennusteet inflaation suhteen? Saanko arvata, että rahaa tulee tileille vaikkapa 3% enemmän kuin viime vuonna...mutta samalla inflaatio onkin 5%, joten...no, laskekaapa ihan itse loppusumma. USA:ssa virallinen inflaation on jotain, mutta todellinen inflaatio laukkaa jo hurjana, täällä lienee sama tilanne, koska rahaa luodaan koko ajan tyhjästä lisää "elvytyksen" nimissä ja tästä seuraa inflaatiota. Mitenkäs muuten tälle väitetylle kasvulle käy, kun valtionvelan korkomenoa pomppaavat taivaisiin ja verotusta pitää roimasti korottaa?

"Kotimaisen kysynnän näkymiin pientä epävarmuutta aiheuttaa se, että kuluttajien odotukset talous- ja työllisyyskehityksestä ovat notkahtaneet syyskuun lukemista. Luottamus on silti selvästi vahvempaa kuin pitkällä aikavälillä keskimäärin."

Suomalaiset ovat tyhmiä. Kohta suomalaiset(kin) ovat sekä tyhmiä että köyhiä, kunhan ponzi-kupla puhkeaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti