23. lokakuuta 2010

Sairaslomista ja järjen käytöstä

Satuin törmäämään Uusi-Suomi sivustolla mielenkiintoiseen uutiseen sairaslomakäytännöistä teollisuudessa ja julkisella sektorilla. Teollisuudessa duunarit joutuvat ilmeisesti toimittamaan jo ensimmäisestä sairaspäivästä lähtien lääkärintodistuksen, kun taas toimihenkilöt teollisuudessa ja kaikki työntekijät julkisella sektorilla saavat yleensä sairastaa 1-3vrk kerrallaan (3 tai 5 kertaa vuodessa) ilman lääkärintodistusta. Olen kuullut, että esimerkiksi Ruotsissa julkisella puolella voi olla poissa 1-5vrk kerrallaan vaikka miten monta kertaa vuoden aikana. Kuulostaa oudolta ja se totta puhuenkin onkin sitä.

Omakohtaisena kokemuksena voin kyllä todeta, että julkisella sektorilla on typerää myös se, kun vaikkapa meikäläisen kärsimästä migreenistä johtuen pitäisi alkaa hakemaan sairaslomapapereita "omailmoituspäivien" täytyttyä. Minkä helvetin takia? Ei yksikään lääkäri voi todeta minun kärsivän/kärsineen migreenistä, eikä todeta, etten kärsi/kärsinyt siitä. Sairaslomapaperin saan automaattisesti siis aina. Samahan tilanne käytännössä on kaikilla, jotka menevät valittamaan vaikka mahatautia tms. Ongelmaksi tulee tietysti tässä(kin) tapauksessa myös se, että pelkästään lääkäriin lähteminen pahentaa sairauden oireita, kun pitäisi pystyä lepäämään ja seurauksena on, että yhden päivän sairaslomasta tuleekin 2 päivän sairasloma voinnin huononemisen seurauksena...puhumattakaan, miten epämiellyttävää on lähteä kotoa lääkäriin kipeänä. Hullua hommaa.

Mikä sitten olisi hyvä ja tasapuolinen vaihtoehto?

No, tietysti se, että työntekijä ja työnantaja sopivat keskenään haluamallaan tavalla ko. asiasta joko itse tai valitsemansa neuvottelukumppanin kanssa. Näinhän ei ole nyt tilanne, vaan ammattiliitoilla on erityisvapauksia kuten mm. lakko-oikeus, eikä työnantaja saa esimerkiksi kieltäytyä palkkaamasta ammattiliittoon kuuluvaa töihinsä (tai kieltämään työsopimuksessaan työntekijäänsä liittymään ammattiliittoon). Julkisella puolella myös politiikka ja byrokratia näyttelevät tietysti omaa sairasta osaansa tässä kaikessa. Kaiken yläpuolella on tietysti sitten vielä erikseen Suomen laki, joka mm. kieltää "syrjinnän" (eli erilaisten työehtojen käytön eri työntekijöille jne.). Suomessa ei ole siis mahdollisuutta päättää näistä(kään) asioista henkilökohtaisesti tai edes kollektiivisesti, vaan kaikki perustuu pohjimmiltaan pakkoon. Tämän seurauksena tietysti ei synny myöskään kilpailua ja kehittämistä tällä saralla, kun erilaisia malleja ei tule käytettäväksi ja niiden tuloksia arvioitaviksi parhaan lopputuloksen saamista ajatellen.

Millaisen sairaslomakäytännön minä sitten ottaisin käyttöön, jos minulla olisi oma firma ja voisin täysin vapaasti päättää asiasta? Vaikka asia tietysti riippuisi monista muistakin tekijöistä, niin en usko, että ainakaan nykyisenlaiset käytännöt kelpaisivat minulle lainkaan. Ne ovat liian yksioikoiset ja typerät.

Kannattaisin systeemiä, jossa voisi olla poissa töistä ilman mitään lääkärinpapereita tietyn lukumäärän ajan vuodessa (hieman alle keskiarvon sairaspoissaoloista ko. alalla tms.), esimerkiksi 10 vrk. Ne, jotka ovat terveitä, voisivat tietysti pitää ko. päivät vapaina vaikkapa seuraavien lomiensa yhteydessä tai ottaa vapaapäivät halutessaan rahana. Ylimeneviltä sairastumispäiviltä voisi sitten vaikkapa saada alennettua palkkaa (jokaista erillistä sairaspoissaoloa kohden), esim. 1. päivältä -33%, 2. päivältä -50%, 3. päivältä -66% ja 4. päivä alkaen ei palkkaa lainkaan. Ilman mitään lääkärintodistusta siis. Lääkärintodistuksella voisi sitten saada vaikkapa miten monelta päivältä tahansa (per sairaus) esimerkiksi tuon -33% palkasta. Näin työntekijöiden ei tarvitsisi juosta lääkärissä hakemassa turhia papereita ja toisaalta järjestelmä olisi mahdollisimman oikeudenmukainen myös niitä kohtaan, jotka pitävät terveydestään huolta eivätkä sairastele niin paljon. Madallettu palkka ylimeneviltä sairaspäiviltä ja lääkärintodistuksellakin hankituilta sairaspäiviltä takaisi, että harva viitsii turhaan hakea sairaslomiakiaan.

Systeemi olisi siis varsin yksinkertainen ja tasapuolinen, vai kuinka?

15 kommenttia:

 1. ...ja tmi yrittäjät sairastavat sen kolme päivää ilman mitään korvausta. Sekään ei ole oikein. Toki korvauksia saa jos ottaa kalliin sairaskuluvakuutuksen, mutta niissäkin on omavstuu.

  VastaaPoista
 2. Terveenä olosta palkitseminen voi johtaa sairaana töihin tulemista, joka taas aiheuttaa sairauden leviämistä. Toki siinä on etunsakin. Vähentää "luulosairautta".

  Näiden väliltä pitäisi löytää oikea tasapaino. Sellainen systeemi, joka ei kannusta tulemaan sairaana töihin, mutta ehkäisee oman loman ottamista.

  Toi sun esittämä systeemi saattaisi aiheuttaa sairaana töihin tuloa.

  VastaaPoista
 3. Tässä minarkia hyvällä mallilla:

  http://www.msnbc.msn.com/id/39760545/ns/world_news-americas/

  Suomeenkin sama systeemi kiitos.
  Vapaata on ainakin heillä, joilla on valtaa ja voimaa.

  Tyhmät jääkööt jalkoihin.

  VastaaPoista
 4. 13 virkailijaa ja yksi poliisiauto.
  Näihän se minarkiassa pitää mennäkin.

  VastaaPoista
 5. > Tässä minarkia hyvällä mallilla:

  Idioottina luulet Meksikon olevan minarkia. Et tajua mistään mitään.

  VastaaPoista
 6. "Idioottina luulet Meksikon olevan minarkia. Et tajua mistään mitään."

  Ei koko Meksiko ole. Tuo pikkukaupunki on pitkälti. Siellä ei valtiolla ole valtaa. kuin vain se minimaalinen nimellinen valta, kuten ei minarkiassa muuta pidäkään olla, vaan ihmiset hoitavat itse asiansa kuten parhaaksi näkevät.

  VastaaPoista
 7. > Ei koko Meksiko ole. Tuo
  > pikkukaupunki on pitkälti. Siellä
  > ei valtiolla ole valtaa. kuin vain
  > se minimaalinen nimellinen valta,
  > kuten ei minarkiassa muuta
  > pidäkään olla, vaan ihmiset
  > hoitavat itse asiansa kuten
  > parhaaksi näkevät.

  Ei ole. Rikollisten tyrannia ja valtion byrokratia eivät ole minarkiaa.

  VastaaPoista
 8. Haluaisin nähdä sen paikan maapallolla, jossa ihmisillä todella olisi ne oikeudet, joista niin saarnaat, sillä paljon on paikkoja, joissa valtiolla on vain minimalistiset voimavarat tai sitten ei mitään voimaa (Somalia)
  Missään niistä eivät mielestäni vapauden aatteet toteudu.
  Ei Suomikaan mikään täydellinen "lintukoto" ole, mutta parhaimpia paikkoja maailmassa, jossa ihmisllä sentään on oikeuksia toteuttaa itseään.

  VastaaPoista
 9. "Ei ole. Rikollisten tyrannia ja valtion byrokratia eivät ole minarkiaa."

  Millä ihmeellä kuvittelet saavasi jonnekin valtajärjestelmän, joka ei tyrannisoisi ketään, pitäisi rikolliset aisoissa ja ei olisi lainkaan byrokraattinen?

  Mistä löydät ne ihmiset ja varat, jolla systeemi saadaan pyörimään?

  VastaaPoista
 10. > Haluaisin nähdä sen paikan
  > maapallolla, jossa ihmisillä
  > todella olisi ne oikeudet,
  > joista niin saarnaat

  Yhdysvalloissa itsenäisyyden alkuajoista aina tuonne 1900-luvun alkuun saakka oli aika pitkälti sen kaltaiset (joskaan ei kokonaan, mutta lähimpänä ehkä).

  >, sillä paljon on paikkoja,
  > joissa valtiolla on vain
  > minimalistiset voimavarat tai
  > sitten ei mitään voimaa (Somalia)
  > Missään niistä eivät mielestäni
  > vapauden aatteet toteudu.

  Luulet erheellisesti, että minarkiassa valtio olisi heikko tai voimaton.

  > Ei Suomikaan mikään täydellinen
  > "lintukoto" ole, mutta
  > parhaimpia paikkoja maailmassa,
  > jossa ihmisllä sentään on
  > oikeuksia toteuttaa itseää

  Paskanmarjat! Suomessa joutuu poliitikkojen pilkkaamisestakin vankilaan vuosikausiksi, puhumattakaan kaikenlaisista "kiihotus kansanryhmää kohtaan" tuomioista, nettisensuurista, järjettömästä verotuksesta jne. Et vain halua nähdä totuutta.

  VastaaPoista
 11. > Millä ihmeellä kuvittelet saavasi
  > jonnekin valtajärjestelmän, joka
  > ei tyrannisoisi ketään, pitäisi
  > rikolliset aisoissa ja ei olisi
  > lainkaan byrokraattinen?
  > Mistä löydät ne ihmiset ja
  > varat, jolla systeemi saadaan
  > pyörimään?

  Ota selvää mikä minarkia on, en ala sinulle rautalangasta jokaista asiaa vääntämään, jonka voit itse hakea googlesta tai wikipediasta.

  Lue vaikkapa
  http://liberalismi.net/wiki/Etusivu

  VastaaPoista
 12. Suurimmilla teollisuustyönantajilla on käytössä paikallisella tasolla sovitut omailmoitusmenetelmät lyhytaikaisten sairaslomien varalta.

  VastaaPoista
 13. En vaan ny millään kykene löytämään vinkeistäsi sitä graalin maljaa, joka lupaisi kaiken vapauden, mutta silti myös yhteiskunnan vakauden, turvallisuuden, hyvinvoinnin ja onnellisuuden.

  Uskotko, että se on olemassa?

  VastaaPoista
 14. Onko virhe minussa, kun olen niin skeptinen?
  Itse väität itseäsi skeptikoksi, mutta uskot sumeilematta kaikkeen, mitä sinulle kerrotaan koskien haluasi vapauden ihanteesta. jonka ymmärrän sinulle olevan kovin tärkeä.
  On se minullekin, mutta en usko mm. ystäväsi Ellilän keinoihin sen mahdollismman optimaaliseksi saavuttamiseksi.

  Jos nyt vielä haluat minua kritisoida, niin kerron, että en ole kommunisti, sosialisti, kapitalisti, vihreä, uskovainen, homo, mystikko, homeopaatti tai ylipäänsä mitään. En kuulu mihinkään luokituskategoriaan.

  Skeptikko kyllä olen.
  Haluan ja toivon asioita, jotka oikeasti parantavat ihmisten ja maapallon hyvinvointia ja onnellisuutta.

  VastaaPoista
 15. Tässä linkki, mutta en halua, että tämä yleistyisi.
  Annetaan villieläimille heidän tilansa ja pärjätään me muuten.

  http://www.youtube.com/watch?v=7oEYH7m1cmo

  VastaaPoista