15. lokakuuta 2010

Rahaliikenne(kin) takkuaa pankeissa ja hopea noussut 20% kuukaudessa

Edellisen kirjoituksen kommenttiosastossa lukijani huomautti, että palkkojen maksut ovat viime aikoina olleet ongelmissa useissa pankeissa. Osuuspankissa on parhaillaan ongelmia, Sampo Pankissa oli juuri tovi sitten ongelmia ja kesällä oli Nordeassa vastaavanlaisia ongelmia, kuten myös rahan nostamisessa, puhumattakaan vain hetki sitten tapahtuneesta ongelmavyyhdistä kortteihin liittyen. Muistaakseni pari viikkoa sitten tms. myöskään Nordean nettipankki ei toiminut viikonlopun aikana (en löytänyt tästä mitään tietoja enää netistä).

Samaan aikaan hopean arvo on noussut viimeisen kuukauden aikana n. 20% suhteessa dollariin (ja 10% suhteessa euroon).

Onko tämä kaikki sattumaa, vaiko...?

Kannattaa kyllä nyt nostaa rahojaan pankeista ja pitää niitä kukkarossaan tai tallessa, ihan vaan varmuuden vuoksi. Hopeaa ja kultaa kannattaa tietysti myös ostaa, koska niiden hinta tuskin on laskemassa, vaan päinvastoin, jatkaa nousuaan.

19 kommenttia:

 1. Ehdottomasti kannattaa tyhjentää tilit myös maksujen laskua varten. 100€ laskuun ei tule kuin 7€ käsittelykuluja, jos ei voi asiaa hoitaa nettipankin kautta, joten eihän tuo ole ollenkaan paha kulusuhde siitä, että vainoharhaa puskee niin pirusti.

  Tietenkin voi myös postittaa vuokraisännälleen vaikka kasan hopealusikoita, eiköhän fiksu sitä ymmärrä.

  Hopeaan ja kultaan rakennetaan tällä hetkellä jännittävää hintakuplaa, koska niiden käyttöarvo ei ole kasvanut samassa suhteessa. Voisihan tuosta kuoria kermat, mutta kuten aina, enemmistö siinä takkiinsa tulee ottamaan.

  VastaaPoista
 2. > Ehdottomasti kannattaa tyhjentää
  > tilit myös maksujen laskua
  > varten. 100€ laskuun ei tule
  > kuin 7€ käsittelykuluja, jos ei
  > voi asiaa hoitaa nettipankin
  > kautta, joten eihän tuo ole
  > ollenkaan paha kulusuhde siitä,
  > että vainoharhaa puskee niin
  > pirusti.

  En ole väittänytkään, etteikö laskuja kannattaisi maksaa nettipankin kautta. Ainoastaan, että (ylimääräiset) rahat kannattaa nostaa pois.

  > Tietenkin voi myös postittaa
  > vuokraisännälleen vaikka kasan
  > hopealusikoita, eiköhän fiksu
  > sitä ymmärrä.

  Itse asiassa yllättävän monia laskuja voi maksaa myös paikanpäällä käteisellä. Hassua, että pidät hopean ja kullan sijoitus- ja käyttömuotona lusikoita, kyllä minä pidän vaikkapa AGD:tä ja harkkoja parempana vaihtoehtona, heh.

  > Hopeaan ja kultaan rakennetaan
  > tällä hetkellä jännittävää
  > hintakuplaa, koska niiden
  > käyttöarvo ei ole kasvanut
  > samassa suhteessa. Voisihan
  > tuosta kuoria kermat, mutta
  > kuten aina, enemmistö siinä
  > takkiinsa tulee ottamaan.

  Hopealla ja kullalla ei ole koskaan ollut merkittävää käyttöarvoa, eikä ole nytkään. Niiden tärkein arvo tulee siitä, että niitä arvostetaan ja ne säilyttävät varallisuuden erittäin hyvin inflaatiota vastaan. Niitä tukee tuhansien vuosien käyttöhistoria ja talous, toisin kuin vaikkapa leikkiraha-Euroa, jolla on ikää vain reilut kahdeksan vuotta.

  VastaaPoista
 3. Kullan hinnasta löysin äkkiä 36 vuoden taulukon. 70-luvun lopulla kullan hinnassa täysin vastaava piikki, kullan hinta nelinkertaistui muutamassa vuodessa pysyen sen jälkeen noin 20 vuotta 400$ pinnassa.

  Viimeisen 4-6 vuoden aikana hinta on taas nelinkertaistunut lähes nelinkertaistunut, mutta 80-luvun alun romahdusta ei VIELÄ ole tapahtunut.

  http://goldprice.org/charts/history/gold_all_data_o_usd.png

  Hyvää sijoittelua sinne sitten vaan.

  VastaaPoista
 4. Nyt loppui toi foliohattuilu talouden romahtamisesta.

  Taloudella menee nyt lujempaa kuin koskaan ja tulee menemään seuraavat viisi vuotta ainakin.

  VastaaPoista
 5. Ai menee taloudella lujaa?
  Lueppas
  http://markusjansson.blogspot.com/2010/10/paskojen-talousuutisten-aiheuttama.html

  Ja etenkin
  http://markusjansson.blogspot.com/2010/02/karua-matematiikkaa-valtion-ja-kuntien.html

  Eivätkö pidä paikkaansa, häh?

  VastaaPoista
 6. Millä logiikalla sait muuten suomalaisten pankkien järjestelmäongelmat kytkettyä kullan markkina-arvoon? Ihan oikeasti, globaalisti ko. ongelmia ei ole ollut ja jos Osuuspankin kautta ei Sammosta tullut raha pariin tuntiin liiku, niin teet johtopäätöksen "nyt kannattaa ostaa, koska kurssi ei tule laskemaan".

  Huh. Toivottavasti todellisuudentajusi esim. liikenteessä on paremmin kohdallaan kuin näissä asioissa.

  VastaaPoista
 7. Toki Internetin syövereistä aina löytyy samaa mieltä olevia, ja aina joku tuomiopäivän profeetta ennustaa talouden romahtamista vuosi vuoden jälkeen...

  Valtaosan asiantuntijoiden mukaan talous on suhteellisen vakaa ja niin se sitten on.

  VastaaPoista
 8. Kokemuksesta osaan suhtautua noihin pankkien käyttökatkoihin ja ohjelmavirheisiin rauhallisesti. Nykyajan ongelma on se, että jokainen atk-ohjelmia käyttävä ja sen varassa toimiva yritys vaatii koko ajan muutoksia ja parannuksia ohjelmiin, Ihan sama ähkytauti alkaa vaikuttamaan verkkopankeissa ja lopputulos on tätä. Ohjelmamuutoksia on saatava äkkiä ja kun on kiire, niin bugeja tulee. Nyrkkisääntö on se, että yksikin muutos eskaloi 3 bugia ja joskus ne ovat viattomia, mutta joukkoon mahtuu pahojakin. Oma ongelmansa on myös internetti, jota kautta välitetään yhä enenevissä määrin pankkitoimeksiantoja ja nettikatkothan ovat melkein arkipäivää. Joten ei mikään ihme, että bugi per kuukausi on tulevaisuuden visio. Mutta ketäänhän ei voi syyttää. Tekniikka nyt vaan sattuu olemaan tällaista ja ihmiset siellä tekniikan takanakin on. Suosittelen kuitenkin säilyttämään ne tiliotteet ja varsinkin suuret rahansiirrot erillisinä tositteinaan. Jos niinkin iso ja hurja tilanne pääsisi käymään, että suuri pankkipöpö sekoittaisi koko pankkiliikenteen, niin hyvin nopeasti tuo korvattaisiin luontaistaloudella, jossa jo aikoinaan elettiin. Tietenkin rikkaat voihkisivat, mutta aina työtä ahkerasti tekevä selviytyy, tuulesta ja tuiskusta. Venäläiset ovat tästä hyvä esimerkki. Välillä on vaan se ruoka haettava tuolta takapihalta ja metsästä.

  VastaaPoista
 9. Moro taas. Olen se, jonka mielestä kulta oli yliostettua tuossa jokunen postaus sitten. Edelleen samaa mieltä ja nyt entistä vahvemmin (kupla on muodostunut ja odottaa puhkeamista). Huippulla tai lähellä huippua ollaan ja odotan reversalia 1-3 viikkon sisään. Positio kultashortti EFT:a ensi viikolla. ;)

  VastaaPoista
 10. > Millä logiikalla sait muuten
  > suomalaisten pankkien
  > järjestelmäongelmat kytkettyä
  > kullan markkina-arvoon?

  Kytkinkö ne? Totesin vain, että kummia ongelmia ollut samaan aikaan pankeissa ja kysyin, että onko tämä sattumaa?

  > jos Osuuspankin kautta ei
  > Sammosta tullut raha pariin
  > tuntiin liiku, niin teet
  > johtopäätöksen "nyt kannattaa
  > ostaa, koska kurssi ei tule
  > laskemaan".

  Ei, vaan yleisestä taloudellisesta tilasta ja tulevaisuudesta johtuen, kuten blogissani olen aikaisemminkin kertonut. Totesin vain, että hopean hinta on lähtenyt aika vauhdikkaaseen nousuun.

  VastaaPoista
 11. > Kokemuksesta osaan suhtautua
  > noihin pankkien käyttökatkoihin
  > ja ohjelmavirheisiin
  > rauhallisesti.

  Hyvä niin. Kannattaa silti varautua ja olla valppaana.


  > Nykyajan ongelma on se, että
  > jokainen atk-ohjelmia käyttävä
  > ja sen varassa toimiva yritys
  > vaatii koko ajan muutoksia ja
  > parannuksia ohjelmiin, Ihan sama
  > ähkytauti alkaa vaikuttamaan
  > verkkopankeissa ja lopputulos on
  > tätä. Ohjelmamuutoksia on
  > saatava äkkiä ja kun on kiire,
  > niin bugeja tulee.

  Juuri näin.

  VastaaPoista
 12. > Moro taas. Olen se, jonka
  > mielestä kulta oli yliostettua
  > tuossa jokunen postaus sitten.
  > Edelleen samaa mieltä ja nyt
  > entistä vahvemmin (kupla on
  > muodostunut ja
  > odottaa puhkeamista). Huippulla
  > tai lähellä huippua ollaan ja
  > odotan reversalia 1-3 viikkon
  > sisään. Positio kultashortti
  > EFT:a ensi viikolla. ;)

  Hyvä nimettömänä heittää tuollaisia arvioita, kun ei tarvitse kantaa vastuuta, kun käykin päinvastoin. Itse olen aivan julkisesti esittänyt vahvat arvioni kullan hinnasta tulevaisuudessa, voit kaivaa niitä blogistani. Mutta katsotaan, mitä tapahtuu.

  VastaaPoista
 13. Jos kullan hinta nousee vaikkapa 100-kertaiseksi, niin myös kullasta tehtyjen korujen hinta nousee räjähdysmäisesti. Siinä vaiheessa ihmiset alkavat miettimään, että onko se kulta todella hintansa arvoista.

  Kultakorujen markkinat romahtavat ja ihmiset menettävät mielenkiintonsa kultaa kohtaan. Markkinoille tulee muista materiaaleista tehtyjä uusia heinoja koruja. Kullan hinta romahtaa mahdollisesti paljon alhaisemmalle tasolle kuin nykyään.

  Kullan hinta on suurimmaksi osaksi kupla samaan tapaan kuin vaikkapa joku huippukallis postmodernistinen roskataideteos. Niin kauan kuin suuri osa ihmisistä mieltää kullan tavoittelemisen arvoiseksi, niin kullan hinta on korkealla.

  VastaaPoista
 14. Perehtyissitkö arkiseempisiin ihsen huijaamiseen?

  Kiinnostaako ylipäästää sua jos ihmistä huijataan?

  Muulla kuin rahalla

  Monet nettifirmat ovat niin ja näin.

  Glory of Fellowland toistuvista erityksistäni, ne ovat aina takoneet mun maan rakoon
  Niin usein, että en usko, että ois kyse enää sattumasta

  Tee paljastusjuttu tästä firmasta feeltainment.com

  VastaaPoista
 15. Lopulta se, mikä oikeasti on arvokasta on maa ja vesi ja ilma.

  VastaaPoista
 16. Noniin, positio avattu (vain 100kpl näin alkuun): http://www.google.com/finance?client=ob&q=NYSE:DZZ

  ;)

  VastaaPoista
 17. Kupla rupeaa pukeamaan... ;)

  VastaaPoista
 18. Sinä joka puhut kullan hintakuplasta et ilmeisestikään ymmärrä mikä kupla on tai mitkä talouden fundamentaalit pääasiassa vaikuttavat kullan hintaan.

  70-80 -luvun hintapiikki aiheutui silloisesta inflaatiokierteestä Yhdysvalloissa. Kullan hinta romahti tuolloin koska Fedin johtaja Paul Volcker nosti ohjaukoron 20 prosenttiin ja pelasti dollarin hyperinflaatiolta.

  2000-luvulla kullan hinta on myös noussut inflaation seurauksena ja nousu jatkuu niin kauan kuin löysä rahapolitiikkakin. Erona 80-lukuun on se että nyt taloudelliset ongelmat ovat suurempia ja maailmanlaajuisia. Usan keskuspankki ei pysty tällä kertaa puolustamaan dollaria; ohjauskoron nostaminen 20 prosenttiin tänä päivänä olisi poliittisesti mahdotonta julkisen velan valtavan kasvun takia.

  Joten 80-luvun kaltaiselle kullan hinnan romahdukselle ei ole perusteita näkyvillä olevassa tulevaisuudessa. Mutta pistä toki vaikka koko omaisuutesi likoon "kultakuplan" puolesta; on aina ilouutinen kuulla idioottien menettävän rahansa.

  VastaaPoista
 19. http://www.uusisuomi.fi/raha/108865-opn-munaus-raha-loppui

  VastaaPoista