7. lokakuuta 2010

Paskojen talousuutisten aiheuttama ajatuspurkaus

Suomessa ei pahemmin vielä uutisoida siitä, mitä maailmalla on viime aikoina, etenkin aivan viime päivinä tapahtunut. Ainoastaan talousalan lehdet ovat antaneet pientä esimakua tulevasta, kun taas esimerkiksi television pääuutislähetykset ja ajankohtaisohjelmat käsittelevät jotain melko mitättömiä poliitikkojen korruptiojuttuja tai Michelle Obaman julkisuuskuvaa.

Tehdäänpä pikainen ja suppeahko uutiskertaus/katsaus ja tuodaan kaikkein olennaisimpia juttuja esille. Huomatkaa katsoa ja lukea alkuperäiset jutut tai lähteet linkkien takaa, jotta näette, että en todellakaan keksi näitä päästäni. Laskekaa sitten rauhassa 1+1 ja tehkää omat johtopäätöksenne, varsinkin mitä tulee rahan ja asuntojen nykyiseen ja tulevaan arvoon, sekä yhteiskunnan kykyyn jatkaa tällä mallilla eteenpäin.

Romahdus on tulossa ja se voi tulla hyvinkin nopeasti.


Sitten muualta vähän lisää vettä kiukaalle:
25.2.2010 €tanan sääasema: Raha loppuu!
25.3.2010 €tanan sääasema: Maailman varoitetuin asuntokupla
16.9.2010 National Inflation Assosiation: Americans Enjoying Final Days of Artificial Economy
29.9.2010 Taloussanomat: "Tämä on valuuttasotaa"
3.10.2010
Fistful of Euros: Bubble Trouble In Finland?

Karut ja pahimmat faktat ovat:
1) Rahaa ei ole - eikä voi olla ikinä tarpeeksi maksamaan nykyisiä velkoja ja niiden korkoja (koska rahaa syntyy vain velaksi, mikä vain pahentaa tilannetta). Seurauksena loputon velkaorjuus korkojen muodossa tai raha- ja pankkijärjestelmän täydellinen romahdus. Ongelma pahenee eksponentiaalisesti kaiken aikaa, kun korkoa korolle juoksee koko ajan ja lisää velkaakin on pakko ottaa!

2) Rahan arvo uhkaa romahtaa jatkuvan lisärahan tekemisen (eli velanoton) vuoksi. Palkat ja osakekurssit eivät voi seurata perässä, koska rahat kuluvat nykyisten palveluiden ja korkojen maksuun. Mikäli rahojaan ei siirrä hopeaan ja/tai kultaan, kaikki säästöt (mukaanlukien vähät eläkerahastosäästöt sun muut) ovat kohta mennyttä inflaation vuoksi.

3) Asuntojen hintojen romahtaessa ja/tai korkojen noustessa pilviin ihmisten kyky maksaa nykyisiä henkilökohtaisia velkojaan putoaa nollaan, mikä entisestään laskee asuntojen hintoja ja pahentaa talouden kokonaistilaa.

4) Nykyisiä "hyvinvointi"palveluita ei ole kunnilla ja valtiolla mitenkään varaa pitää. Ei mitenkään. Ei, ei ja ei. Tulossa on joko massiivinen palvelujen karsiminen tai lisävelkaantumisen aiheuttama lykätty romahdus ja velkaorjuus suurimassa osassa kuntia ja joka tapauksessa valtion osalta.

5) Ainoa mikä pitää nykyistä kuplaa pystyssä on se, että ihmiset eivät vielä tiedosta tilannetta. Tiedostaminen lykkääntyy sitä enemmän, mitä vähemmän asialle tehdään ja onhan vallassaolevien intresseissä saada lykättyä romahdusta yhä eteenpäin ja jättää rankkojen päätösten tekeminen "jälkipolvien" huoleksi.

6) Markkinoiden, yhteiskunnan ja ihmisten toiminnan säätely vain kasvaa ja kasvaa kaiken aikaa, lisäten byrokratiaa ja huonoja, lyhytnäköistiä päätöksiä (kuten velanottoa ja verovarojen tuhlausta tukiaisiin).

Jos joku vielä kuvittelee, että elämä voi jatkua ennallaan ja kaikki on hyvin tai ainakin parempaan päin, en voi kuin ihmetellä. Aivan sama kuka ja millä höpötihöpöti-perusteluilla koettaa selitellä asioiden olevan parempaan päin. Joko hän on ummikko tai sitten valehtelee tietoisesti syystä tai toisesta. Tietenkin on "tiettyjen piirien" etu, että kansan syvät rivit pysyvät mahdollisimman pitkään mahdollisimman tietämättöminä ja hiljaisina tapahtumista...mieluiten edes sen aikaa, että syylliset ja ne, jotka voisivat ongelmaa ratkoa (jos haluaisivat) ehtivät eläkkeelle tai kultaisen kädenpuristuksen kautta toisiin hommiin (ja maihin) turvaan. Olisihan se kovin ikävää, jos vaikkapa kansa lähtisi kaduille tajutessaan, että heitä on kusetettu rankimman kautta bankstereiden ja heidän kätyreinään toimivien poliitikkojen toimesta jo pidemmän aikaa. Ehei, "parempi" vaan, että kansa uskoo jees-poliitikkoja ja bankstereiden palkkalistoilla olevia talous"asiantuntijoita" heidän kertoessaan, että kaikki on hyvin.

Mitä sitten ihmiset voivat tehdä?

Kollektiivisesti ajateltuna, ihmiset voisivat tietysti tehdä paljonkin. On kuitenkin ylioptimistista kuvitella, että kansojen syvät rivit lähtevät liikkelle asiasta, josta he eivät tiedä, josta he eivät halua tietää ja josta he eivät ehkä edes kykene ymmärtämään mitään. Hallinnosta puolestaan ei löydy ihmisiä (paitsi ehkä Markku Uusipaavalniemi), joiden rahoittajien tai työnantajien intressissä olisi tehdä asialle mitään - jos siis he edes ymmärtäisivät, mistä on kysymys. Tämän vuoksi romahdus lykkääntyy ja ongelmat kasautuvat.

Yksilöt voivat kuitenkin tehdä paljonkin vähentääkseen romahduksen henkilökohtaisia vaikutuksia tai jopa saadakseen romahduksesta taloudellista hyötyä (muiden kustannuksella tietysti). Tehdä mitä tarkkaan ottaen? Se riippuu täysin siitä, mitä ja milloin ja missä järjestyksessä tapahtuu.
- Mikäli velat pyyhitään pois kirjanpidollisilla toimenpiteillä ja/tai inflaatio laukkaa ja syö ne pois, kannattaa tietysti pyrkiä maksimoimaan oma hyötynsä kasvattamalla itselleen mittavat velat (joilla ostaa kiinteää omaisuutta kuten asunnon, kultaa, tms.). Tämän en kyllä itse usko tapahtuvan, en ainakaan vielä. Lisäksi inflaation laukatessa korot yleensä nousevat (mutta, eivät suinkaan välttämättä, eivätkä heti), joten lainojen korkojen maksu voi käydä vaikeaksi.
- Mikäli deflaatio uhkaa, kun kuntien, valtion ja yksityisten ihmisten velkoja aletaan maksamaan kiireesti pois (eli sitä kautta rahan määrä vähenee, koska raha on velkaa), kannattaa tietysti myydä kaikki kiinteä omaisuus ja makuuttaa rahoja tilillä tai piirongin laatikossa kasvamassa arvoa ihan itsestään. Tätä skenaariota pidän ihan mahdollisena, tosin hyvin riskialttiina yksilön kannalta, koska inflaation tai pankin konkurssin riski on kuitenkin aina olemassa.
- Mikäli arvelee valuutan ja/tai pankkijärjestelmän romahtavan, kannattaa tietysti sijoittaa kiinteään omaisuuteen kuten asuntoihin tai kultaan ja hopeaan, jotta uuden valuutan tullessa pääsee siihen mukavasti kiinni. Koska tässä vaihtoehdossa tulee myöskin suojattua itseään inflaatiolta, on tämä kenties paras vaihtoehto. Ongelmaksi muodostuu tietysti asuntokupla, joten ehkä kannattaa keskittää varallisuutensa kullan ja hopean ostamiseen.
- On tietysti mahdollista sekin, että talouden romahdus on niin totaalinen, että seurauksena on jopa anarkiaa tai ainakin hyvin epävakaita aikoja. Tällöin kulta ja hopeakaan eivät välttämättä tuo turvaa ihan siitä syystä, että niitä ei voi syödä. Mikäli tätä "pahinta skenaariota" pelkää, kannattaa investoida omavaraisuuteen niin ruoan kuin lämmityksen (ja mahdollisuuksien mukaan myös sähköntuotannon) suhteen. Pääomat kannattaa sijoittaa esimerkiksi ostamalla sokeria ja suolaa, joita tarvitaan aina ja joiden avulla voi kaikissa tilanteissa käydä myöskin kauppaa. Ylipäätään häiriötilanteisiin varautumisesta on hyötyä.

Mitä ikinä alkaakaan tapahtua ja missä järjestyksessä ja milloin, niin muistakaa:

Kaikkien ongelmien ytimessä on nykyinen leikkirahaan ja loputtomaan velkaantumiseen perustuva finanssijärjestelmä ja rahatalous, sekä verovarojen käyttö bankstereiden ja muiden keinottelijoiden toiminnan tukemiseen poliitikkojen ja byrokraattien toimesta. Legitimoitu, osittain jopa reguloitu ja suunniteltu kansalaisten ja valtioiden varallisuuden kuppaus pienen eliitin taskuihin siis. Jos tätä ongelmaa ei ratkaista, ei muidenkaan pulmien selvittäminen ole mahdollista. Kaikista muista talouden ongelmista puhuminen ja niihin paneutuminen on lähinnä hyväuskoisten ihmisten sumuttamista pikkuasioilla. Kannattaa ottaa aina huomioon, että talouden romahduksessa(kaan) varallisuus ei koskaan häviä, se ainoastaan muuttaa omistajaa ja muotoaan. Varallisuus ei voi hävitä kuin sodassa, jossa taloja jne. tuhotaan. Romahduksessa, kuten sitä ennenkin ja sen jälkeenkin, jotkut tienaavat ja jotkut maksavat laskun.PS. Olisi muuten 2h+k asunto myynnissä Uudessakaupungissa. Pitää saada myytyä ennen kuin...tuota...no, ei mitään, ostakaa vaan pois äkkiä, teette hyvät kaupat kun asuntojen arvohan jatkaa ikuista nousuaan maailmanloppuun saakka! Korotkaan eivät koskaan nouse mihinkään jne. joten eiköhän kannata nyt ostaa... Vai...?

22 kommenttia:

 1. Miten mahtaa käydän Suomen islamisaatiohankkeen, kun rahat loppuvat kesken?

  VastaaPoista
 2. Kuullostat aivan ilmastoalarmistilta maailmanlopun ennustuksinesi. Relaa vähän.

  VastaaPoista
 3. "Mikäli velat pyyhitään pois kirjanpidollisilla toimenpiteillä"
  Kerropa, oi gurumme, miten tuo tehdään käytännössä? Velka ei muutu omaisuudeksi, eikä omaksi pääomaksi laillisin keinoin mitenkään, joten oletan innolla sinun keinojesi kuulemista.

  Vai onko tuo vain erillinen, erittäin vakava, foliohatullinen heitto siitä, miten maailma pyörii?

  VastaaPoista
 4. > Kerropa, oi gurumme, miten tuo
  > tehdään käytännössä? Velka ei
  > muutu omaisuudeksi, eikä omaksi
  > pääomaksi laillisin keinoin
  > mitenkään, joten oletan innolla
  > sinun keinojesi kuulemista.

  Jätetään esimerkiksi kuntien ja valtion velat maksamatta ja siten nollateen ne täysin. Yksityisten ihmisten osalta voidaan vain todeta, että velasta ei tarvitse maksaa kuin vaikkapa 50% tms. tai nostamalla vaikkapa erilaisia velallisten saamia verovähennysoikeuksia jne.

  Mikä tuossa on kovin ihmeellistä?

  VastaaPoista
 5. Miten perustelet, että kannattaa sijoittaa kultaan/hopeaan? Oletuksena tietysti on, että kullan hinta nousee kun ihmiset käyttävät sitä turvasatamana. Mutta mitä kullan hinnalle tapahtuu, jos tulee anarkia ja markkinat romahtavat? Mihin aiot asunnosta liikenevät rahat sijoittaa?

  VastaaPoista
 6. > Miten perustelet, että kannattaa
  > sijoittaa kultaan/hopeaan?
  > Oletuksena tietysti on, että
  > kullan hinta nousee kun ihmiset
  > käyttävät sitä turvasatamana.

  Nimenomaan. Kulta ja hopea ovat ikivanhoja ja luotettavia.

  > Mutta mitä kullan hinnalle
  > tapahtuu, jos tulee anarkia ja
  > markkinat romahtavat?

  Silloin sokeri ja suola lienevät parempia sijoituskohteita.

  > Mihin aiot asunnosta liikenevät
  > rahat sijoittaa?

  Pitääpä miettiä, onhan erilaisia käyttötarkoituksia. Hopea vaikuttaa nyt ehkä vielä houkuttelevammalta kuin kulta, joten sitä voisi harkita kyllä ostaa.

  VastaaPoista
 7. Moi!

  Eu, euro ja talous on tuhoontuomittu -linkki viittaa file:// linkkiin eikä no. toimi.

  VastaaPoista
 8. > Eu, euro ja talous on
  > tuhoontuomittu -linkki viittaa
  > file:// linkkiin eikä no. toimi.

  *Kiittää, kumartaa ja korjaa*

  :-)

  VastaaPoista
 9. http://www.s8.createphpbb.com/survivalismi/index.php?mforum=survivalismi

  Ainakin joku on paremmin valmistautunut kuin minä. Tosin minä voitin siinä, että jännitykseen käytetty aika ja raha on minulla mennyt laadukkaan vapaa-ajan ylläpitämiseen. Nyt katsotaan, kuka nauraa viimeisenä.

  VastaaPoista
 10. > http://www.s8.createphpbb.com/
  > survivalismi/index.php?
  > mforum=survivalismi

  Lisätty blogin linkkilistaan. Kiitoksia!

  VastaaPoista
 11. Terve,
  Olet näköjään jo hieman käryllä mitä tulee tapahtumaan.
  Seuraat asioita kuitenkin vain uutisista ja muista tietolähteistä.
  Itse kierrän teollisuutta jatkuvasti ja siellä jos missä näkee tilanteet oikseasti.

  Tämä vallitseva systeemi alkaa hajota jo ennen joulua.

  Jos omistaa auton, kanttaa ostaa varastoon polttoainetta. Itsellä jo varastossa eripaikoissa öljytynnyreissä. Ne eivät maksa tyhjinä mitään. Saippua peseytymiseen ja astioiden pesuun. Nestekaasua ja kaasupoltin tai grillikin hätätapauksessa.
  Ruokaa säilykkeinä ja kuiva-aineina niin paljon kuin kehtaa vain kerralla ostaa. On suoraan sanoen herättänyt välillä hilpeyttä kun niin suuria määriä ostanut samoja tuotteita. Eivät vain tajua asioiden olevan menossa ihan päin persettä.

  Terveisin

  Ville Viis Vee AKA Arska

  VastaaPoista
 12. Suola ja sokeri ei sitten tule paljon lämmittämään jos ei ole mitään syötävää. Itse olen ostanut sadoilla euroilla kun sitä saa nyt vielä niin halvalla erilaisia säilykkeitä, riisiä, makaroonia, tonnikalaa, yms. Kannattaa panostaa näihin jos tulee lakkoja, ei tarvitse kärvistellä ilman sapuskaa.
  Bensa, diesel ja nestekaasu tulevat olemaan myös kovaa kamaa. Ei muuta kuin diilaamaan vaan, mutta tee vielä peliliike ja osta ulkomailta suoraan, tuet kotimaatasi lisäämällä positiivista massavirtaa Suomeen, et taida vain uskaltaa.

  VastaaPoista
 13. Kyllä kannattaa varautua, jos mitään ei tapahdu (HAH!) niin ne kamat voi käyttää johonkin muuhun pikkuhiljaa, eikä häviä mitään.

  VastaaPoista
 14. Kiitos Markus hyvästä blogista! Tuntuu että suurin osa ihmisistä ei todella näe/halua nähdä sitä missä taloudessa mennään.

  Mitähän ihmettä sitä tekisi käteiselle rahalle tälläisinä aikoina, kun sitä sattui puolivahingossa jäämään käteen asunnon myynnissä - ja nyt en uskallakaan ostaa uutta talouden tilanteen vuoksi (eipä markkinoilla kyllä olekaan juuri muuta kuin pitkään myynnissä olleita ylihintaisia tötteröitä kun joulukin lähestyy). Vuokralla kerrostalossa siis ollaan, suurta villasukkaa kutoen... Pankissa en taida rahoja makuuttaa, vaikka summa ei olekaan kuin juuri ja juuri yli nykyisen talletussuojan (no kohtahan sitä nostetaan kuten kirjoitit).

  Onko joku valuutta mihin uskaltaa roposiaan vaihtaa vai pitääkö ihan oikeasti uskaltaa kultakolikoita hankkia... Taloustietämykseni on niin surkeaa että olen ihan tuuliajolla tässä tilanteessa. Ensimmäistä kertaa olen elämässäni siinä (onnellisessa) tilanteessa että joudun miettimään mihin rahani laittaisin - pienituloinen ja velkainen kun olen aina ollut. Kaikki huomiot ja ajatukset otetaan kiitollisena vastaan, sekä lisää pohdintaa siitä miten tavallisen tallaajan tulee varautua kuplan puhkeamiseen. Onneksi on paikkoja joissa käydään muutakin keskustelua kuin "virallista totuutta"!

  VastaaPoista
 15. > Onko joku valuutta mihin
  > uskaltaa roposiaan vaihtaa vai
  > pitääkö ihan oikeasti uskaltaa
  > kultakolikoita hankkia...

  Kulta- ja hopeaharkot tai hopeakolikot voivat olla hyvä sijoitus. Paremman puutteessa ne voi säilöä pankin tallelokeroon, jossa ne ovat paremmassa turvassa kuin kotona.

  Suomesta saa kultaharkkoja ja kolikoita esim.
  http://www.tavex.fi/

  Hopeakolikoita säilytyspalveluineen saa Virosta käsin esim.
  https://www.silverbank.net/

  Hopeaharkkoja saa esim.
  http://www.ikihopea.fi/

  Ottaen huomioon hinnat ja nousupotentiaalinen, kannattaa ehkä sijoittaa 1/3 varallisuudesta kultaan, 1/3 hopeaan ja loppuja pitää joko käteisenä tai hopeana.

  Yksinkertaisimmillaan pääsee, kun ostaa vaikka yhden tai kaksi kilon kultaharkkoa, 20-40 kiloa hopeaa harkkoina ja loput AGD-sijoitushopeana.

  :-)

  VastaaPoista
 16. Kiitos vastauksesta. Kaikenlainen sijoittaminen (ja noiden arvometallien hankkiminen) on niin vierasta puuhaa, että alkaa hiki nousta otsalle... Oletatko että kullan ja hopean hinta siis olisi turvallisempi valinta jos euro heikkenee? Vai puhutko tilanteesta jossa koko talous ja yhteiskunta mullistuu epävakaaksi ja pitää varautua omavaraisempaan elämään ruoan, energian jne suhteen...? Mikä olisi kevyemmän skenaarion vaihtoehto, jos siis "vain" tulee lama ja työttömyyttä ja inflaatiota?

  Huoh, onpas tämä vaikeaa... reikä taskussa olisi ehkä sittenkin parempi vaihtoehto kuin omistaa jotain ;) En ole kullan ja hopean hintoja seurannut, osaatko yhtään valaista ummikolle niiden perusperiaatteita ja tyypillistä hinnakehitystä? Mistä kertoo se, että nyt kaikenmaailman kultarahaksi.fi-palvelut kahmivat yksityisten kultaa? Olisiko kultaan pitänyt sijoittaa jo aikapäivää sitten, onko jo myöhäistä? Huh, pari kevyttä kysymystä, kaikki vastaheitot kuullaan mielellään. Pankkiin en kyllä luottaisi säilytyksessä, ehkä jemma mummun ruusupuskaan on turvallisempi, heh... Foliohattu jo pyörii päässäni kovaa vauhtia :)

  VastaaPoista
 17. > Oletatko että kullan ja hopean
  > hinta siis olisi turvallisempi
  > valinta jos euro heikkenee? Vai
  > puhutko tilanteesta jossa koko
  > talous ja yhteiskunta mullistuu
  > epävakaaksi ja pitää varautua
  > omavaraisempaan elämään ruoan,
  > energian jne suhteen...?

  Molemmissa tapauksissa. Jälkimmäisessä tosin AGD kolikot ja esim. sokeri voivat olla vielä parempia sijoituksia kuin kultaharkot.

  > Mikä olisi kevyemmän skenaarion
  > vaihtoehto, jos siis "vain"
  > tulee lama ja työttömyyttä ja
  > inflaatiota?

  Kuten sanoin, hopeaa ja kultaa ostamaan vaan.

  > En ole kullan ja hopean hintoja
  > seurannut, osaatko yhtään
  > valaista ummikolle niiden
  > perusperiaatteita ja tyypillistä
  > hinnakehitystä?

  Historiallisesti tarkasteltuna hyvin vakaita ja kriisiaikoina reippaasti nousevia.

  > Mistä kertoo se, että nyt
  > kaikenmaailman kultarahaksi.fi-
  > palvelut kahmivat yksityisten
  > kultaa?

  Heh, siitä, että ihmiset ovat rahapulassa ja nuo keksivät vetää siitä narusta ja veikkaavat myös, että kullan hinta tulee nousemaan. Tuplavoitot siis heille tulossa.


  > Olisiko kultaan pitänyt
  > sijoittaa jo aikapäivää sitten,
  > onko jo myöhäistä?

  Ei vielä myöhäistä ole, ei suinkaan, mutta muutama vuosi sitten kun olisi ostanut niin...huhhuh...

  VastaaPoista
 18. Mitenkäs sitten käy, jos eu päättää kieltää direktiivin voimalla jalometallin, esim kullan, omistamisen/kaupankäynnin ja jopa ehkä takavarikoi sen? Näin jotenkin on kai ollut joskus usa:ssa(?).

  VastaaPoista
 19. > Mitenkäs sitten käy, jos eu
  > päättää kieltää direktiivin
  > voimalla jalometallin, esim
  > kullan, omistamisen/
  > kaupankäynnin ja jopa ehkä
  > takavarikoi sen? Näin
  > jotenkin on kai ollut joskus
  > usa:ssa(?).

  Sitten on aika tarttua aseisiin omien ja muiden vapauden suojelemiseksi.

  Tuskin kyllä löytävät sitä kaikkea, mutta toki, kaupankäynnistä ja salakuljetuksesta tulee vaikeampaa. Toisaalta, kun tuo kielto joskus toivottavasti loppuu, nuo ovat kovassa arvossa.

  VastaaPoista
 20. Tjaa-a, jalometalleja olisi pitänyt ostaa jo aikapäivää sitten :/ Vieläkö niitä kannattaa harkita vai olisiko viisainta suojata osa käteisestä vaihtamalla muuhun valuuttaan (euro ja usdollari nyt ainakin uppoavat)? Pankkiin en taida rahojani kiikuuttaa enään. Vinkkejä?

  VastaaPoista
 21. Olisiko ihan typerää vaihtaa osa käteisestä (n. 20 000€) muuhun valuuttaan (Sveitsin frangi, NOK, Ruotsin kruunu?) vai vieläkö kannattaa mielestäsi harkita jalometalleja? Nyt pelottaa, kun pohjalle tippuu niin sieltä on perusköyhän vaikea päästä enää tämän kriisin jälkeen ylös... Ole kiltti ja kerro mielipiteesi, olet ollut pitkälti oikeassa ennustustesi suhteen tähänkin saakka!
  - Maija Myöhästynyt

  VastaaPoista
 22. Mikäli rahoja on paljon, voi tietysti hajauttaa niitä. Vaihtaa osan vaikka Sveitsin valuutaksi, osalla ostaa kultaa ja hopeaa ja osan pitää käteisenä.

  Kullan ja hopean hinta ei ole vielä missään nimessä korkealla, joten sijoitusmielessä on ehkä parasta ostaa molempia. Vaikkapa siten, että 1/3 rahoista kultaan ja 2/3 hopeaan.

  VastaaPoista