3. helmikuuta 2010

LS Ydinhysteriasta

Paikallinen sanomalehti, Länsi-Suomi, julkaisi mielenkiintoisen artikkelin ydinvoiman ja säteilyn terveysriskeistä. Herättää varmasti vähän ajattelemaan sitä, miksi ydinvoimalta vaaditaan niin tiukkoja turvallisuusmääräyksiä sun muita, vaikka samaan aikaan niitä ei vaadita muilta teollisuudenaloilta - vaikka riskit suhteutetaankin toisiinsa.

Tosiasia on, että turvallisuusperiaate, jota ydinvoima-ala noudattaa, on suorastaan surkuhupaisa. Se menee kutakuinkin näin:"Koska suuret säteilyannokset aiheuttavat tunnetusti terveyshaittoja ja ei voida osoittaa, että pienet säteilyannokset eivät ole aiheuttamatta terveyshaittoja, niin pieniäkin säteilyannoksia pitää pyrkiä ehdottomasti minimoimaan, hinnasta viis." Toinen periaate menee kutakuinkin näin:"Koska säteilyannos X aiheuttaa Y suuruisen kuolleisuuden, niin säteilyannos 1/100X aiheuttaa 1/100Y suuruisen kuolleisuuden."

Vaikka kuulostaakin näennäisen loogiselta, että pienemmän annokset aiheuttavat haittaa, mutta vain pienemmässä määrin kuin suuret annokset, asia ei todellakaan ole näin yksinkertainen. Kyse ei ole mistään, mikä voidaan suoraviivaisesti todistaa ja on olemassa paljon vastaavanlaisia asioita ja esimerkkejä, joissa tilanne on juurikin päinvastoin: Pienet annokset ovat jopa hyödyksi! Kuitenkin esimerkiksi säteilystä aiheutuvien syöpäkuolemien määrä lasketaan silti suoraviivaisesti suurempien säteilyannosten haitoista arvioimalla. Todellisuudessa pienistä säteilylisistä aiheutuva syöpäkuolemien määrä voi olla jopa pienempi kuin mitä olisi, jos pientä säteilylisää ei saisikaan!

Otan esimerkin samankaltaisesta ajattelusta ja sen johtamisesta toiselle sektorille:"Koska 20l veden juominen nopeasti aiheuttaa 100% kuolleisuuden vesipöhön kautta ihmisille, pienikin hörppäys vettä voi olla vaaraksi. 2dl vettä aiheuttaa siis 1% kuolleisuuden juotuna. Nyt pitää alkaa varoittamaan ihmisiä vedestä ja säännöstelemään sitä voimakkaasti jne. jne."

Hulluako?

Jep. Sitä säteilyhysteria on. Maailmassa on lukuisia paikkoja, joissa ihmiset saavat säteilyä useita - jopa kymmeniä kertoja enemmän kuin mitä Suomessa saadaan, silti ilman mitään havaittuja terveyshaittoja. Niin ja jos Suomen säteilytasoa verrataan vaikka Hollantiin, niin sen mukaan koko Suomi pitäisi evakuoida, koska täällä ihmiset saavat 4mSv ja Hollannissa 2mSv...uudelleenasuttamisen raja on 1mSv lisäannos per vuosi! (Itse asiassa melkoisessa osassa Tshernobylin "eristettyä aluetta" säteilyaltistus on paljon pienempi kuin mitä Suomessa keskimäärin saadaan, heh).

Hulluako?

Kyllä, sitä se säteilyhysteria on. Luvut ovat karuita faktoja luettavaksi. Lisää infoa säteilyhysteriasta ja ydinvoimasta voi lukea vaikkapa tästä.

2 kommenttia:

 1. Oletko tietoinen Vermont Yankeen tritium "ongelmasta"? Alkuun pääsee vaikka tästä:

  http://atomicinsights.blogspot.com/2010/01/comparing-leak-of-tritium-that-causes.html

  Melkoista tuubaa.

  VastaaPoista
 2. Lisää asiaa Vermonth Yankeen tritium-tuubasta:

  http://yesvy.blogspot.com/2010/02/tritium-summary.html

  VastaaPoista