16. helmikuuta 2010

Karua matematiikkaa valtion ja kuntien taloudellisesta tilasta

En ole aikoihin lukenutkaan näin suorapuheista ja karua tekstiä. Aivan loistavaa tuotosta. Kalle Isokallio kirjoittaa Iltalehdessä upeasti. Tuo kirjoitus pitäisi olla jokaisen kanavan pääuutislähetyksessä seuraavan viikon ajan, jotta juntit tajuaisivat, miten surkeassa kunnossa oikeasti pahoinvointivaltio ja sen rahoitus on.

Mikäli kansalaiset eivät tajua matematiikan alkeitakaan, eivätkä ymmärrä nykytilannetta ja valtion ja kuntatalouden ongelmia, vaarana on, että ihmiset eivät tajua tilanteen vakavuutta eivätkä ole myöntyväisiä leikkauksiin, vaan antavat asioiden jatkua ns. perseellään kunnes Suomen valtion ja kuntien tilanne on sama kuin Islannin ja Kreikan tilanne on nyt...ellei jopa pahempi.

"Matematiikka kertoo mitä pitäisi tehdä, jotta valtio välttyisi velanotolta...Pitäisi korottaa tulovero jokaisen kansalaisen kohdalla kaksinkertaiseksi, mikä tarkoittaisi ylimmissä veroluokissa sadan prosentin veroa. Tai korottaa arvonlisävero kaksinkertaiseksi, mikä tarkoittaisi 50 prosentin veroa suomalaiselle työlle...Jotta kunnat selviäisivät tulevista vuosista ilman velanottoa, niissä pitäisi kiinteistövero korottaa nelinkertaiseksi tai nostaa kunnallisveroprosentti kolmeenkymmeneen...Jos valitaan leikkauslinja, niiden rajutta kuvaa se, että kaikkien valtion virkamiesten irtisanominen ei riitä. Pitää myös irtisanoa puolet kuntien palveluksessa olevasta henkilökunnasta."

Että silleen.

Kannattaa muistaa, että oikeasti velan ottaminen on todella idioottimaista ja lyhytnäköistä. Tulevaisuudessa kun pitää pystyä sekä maksamaan itse kaikki nykyiset kulut, niin myöskin maksamaan sen lainan korot sekä tietysti vielä itse lainakin takaisin! Velan ottaminen on törkeää jälkipolvien niskaan kaatamista. Tietysti, mikäs siinä suurilla ikäluokilla on ollessa ja velkaa ottaessa, kun on ensin varmistettu itselle hyvä eläke ja vanhainkotipaikka - parinkymmenen vuoden päästä sitten koko korttitalo romahtaa se jälkipolvet maksavat hirmuisen laskun.

Voihan toki Euroopan keskuspankki painaa rahaa ja rahoittaa sillä kuluja - eli nostaa rahan määrää markkinoilla ja sitä kautta syödä inflaatiolla ihmisten säästöt ja tulot pois. Aivan saman tekevää loppujen lopuksi, mikä linja valitaan, koska samat velat pitää kuitenkin maksaa pois ja palvelut hoitaa. Turpaan on tulossa ja lujaa, kyse on vain siis siitä, milloin ja kenen turpaan...nykyisen vaiko tulevan sukupolven?

Itse kannatan tietysti koko pahoinvointivaltion täydellistä alasajoa.

Valtion ja kuntien pitäisi kieltäytyä maksamasta euroakaan ottamiaan lainoja takaisin ihan siksi, että A) Siihen ei ole rahaa ja ennen kaikkea B) Sijoittajat, jotka rahoittavat moraalitonta pahoinvointivaltiota, sietävätkin menettää rahansa. Myöskin siksi toki, että C) Kun valtio ja kunta eivät maksaisi lainojaan takaisin, kukaan ei jatkossa uskaltaisi enää lainata valtiolle ja kunnilla euroakaan rahaa, mikä pakottaisi valtion ja kunnan pistämään taloutensa kuntoon nyt ja aina tulevaisuudessakin. Toisinsanoen, ajamaan alas koko pahoinvointivaltion kaikkine osa-alueineen vaikka itkua tihrustaen pakon edessä.

3 kommenttia:

 1. Pitihän tämä arvata kun Kokoomuksen kykypuolue pääsee valtionvaroja hoitamaan niin konkurssihan tässä meinaa tulla. Samoin oli edellisen laman aikana kun oli Kokoomus valtionvarainministeriössä.

  VastaaPoista
 2. > kun Kokoomuksen kykypuolue
  > pääsee valtionvaroja hoitamaan
  > niin konkurssihan tässä meinaa
  > tulla.

  Minun piti kirjoittaa tästä asiasta jo yksi blogipostaus, mutta näköjään ehdit ensin.

  Katsos, sinun näkemyksesi on juurikin niin tyhmä ja junttimainen kuin suurella osalla kansaa on. Ihan samalla tapaa kuin jenkit syyttävät talouskriisistä Obamaa, niin Suomessa junttilat syyttävät talouskriisistä ja valtion ja kuntien taloudellisesta tilasta Kokoomusta.

  Tosiasia on, että talouskriisin ja rahoituskriisin syntipukki on vuosikymmeniä jatkunut holtiton julkisten menojen paisuttaminen ja talouden säätelyn kiristäminen. Siinä ei sen enempää Obamalla kuin Kokoomuksellakaan ole osaa eikä arpaa. Päinvastoin, koettavat tehdä parhaansa asian korjaamiseksi.

  Ongelmana on, kaltaisesi juntit eivät tajua tätä, vaan luulevat istuvan hallinnon olevan syypää. Tämän vuoksi yleensä kulloinkin istuva hallinto puolestaan ei uskalla mm. leikata kuluja rajusti, koska saa silloin syyt niskaansa SEKÄ talouskriisistä ETTÄ sen hoidosta. Tämän vuoksi hallinnot tuppaavat vain siirtämään ongelmaa eteenpäin ottamalla lisää velkaa, koska siihen ei junttikansa tajua protestoida mitään.

  Onneksi olkoon, olet juuri niin hölmö kuin suurinosa kansaa, etkä ymmärrä talouskriisin syitä etkä seurauksia. Varmasti äänestät taas demarit hallitukseen ensi vaaleissa pahentamaan talouskriisiä entisestään.

  VastaaPoista
 3. ..niinpä. Niin kuin tämän valtion talous olisi saatu tähän tilaan ainoastaan ja vain tämän hallituksen aikana. Mistä noita perusteltuja kommentteja oikeen tulee? Mutta kieltämättä bloginpitäjän alustuksetkin herättävät määrätyissä kansan osissa kiihotusta. Siksi on niin helppo heitellä tommonenkin kommentti maailmaan. Ilman perusteluja. Anonyymitulitusta joka suuntaan kunnes lippaista loppuu patruunat. Sitten hiljenee ja ne antautuu.

  VastaaPoista