14. helmikuuta 2010

Pahoinvointivaltion päivähoito maksaa yli tonnin per lapsi per kuukausi!

Järkytyin pahasti luettuani Iltalehdestä tämän uutisen: Lapsen päivähoitopaikka maksaa keskimäärin 1076 euroa kuukaudessa Espoossa, kun palvelun tuottaa kaupunki. Tietysti palvelun käyttäjälle, eli lapsiperheelle, summa on paljon pienempi, jotain parisen sataa per lapsi per kk, lopun maksavat (muut) veronmaksajat tai tulevat sukupolvet kuntien ja valtion ottamien velkojen muodossa.

(Mistä päästäisiinkin taas palaamaan edelliseen blogini kirjoitukseen, eli "Suomalainen vanhemmuuspolitiikka hyysää naisia ja polkee miesten, lasten ja lapsettomien oikeuksia", mutta ei nyt sentään niin ilkeitä olla...)

Miettikää nyt hetki tuota summaa! Tuhat euroa per taapero per kuukausi! Eli, kahden pienen lapsen omaava perhe joutuisi maksamaan pari tonnia kuukaudessa päivähoidostaan, jos eivät saisi veronmaksajien tukia tuohon hommaan. Tuosta seuraisi, ettei juuri kenelläkään olisi varaa (kunnalliseen) päivähoitoon. Päivähoito ei siis ole taloudellisesti järkevää ilman huomattavia veronmaksajien tukia. Päivähoito on siis tehotonta näpertelyä ja rahan tuhlausta, joka pitäisi tietysti lopettaa tykkänään.

Mutta miten noin korkea hinta on mahdollinen?

Selitys on pahoinvointivaltiossa ja siinä, miten se vääristelee ja häiritsee markkinoita, sekä tuhlaa mielipuolisia summia (vero)varoja tehottomaan näpertelyyn. Kyse on klassisesta esimerkistä, joka pitäisi aina tuoda esille, kun joku alkaa lässyttämään roskaa hyvinvointivaltiosta ja kunnallisista palveluista ja miten niitä muka tarvitaan ja miten ne muka ovat hyviä ja tehokkaita.

Todellisuudessa, tuosta "tuhat euroa summasta" menee valtavasti rahaa erilaisiin palkkoihin ja palkkojen typeriin sivukuluihin (työnantajan työttömyysvakuutus, eläkevakuutus, sosiaaliturvamaksuihin jne. jne.), veroista ja byrokratiakuluista nyt puhumattakaan. Niin ja kiitos työmarkkinoiden ja tarhojen säätelyn, lastentarhan henkilökunnaltakin vaaditaan täysin tarpeeton määrä koulutusta mikä tietysti nostaa heidän palkkatoiveitaan ja siten kokonaiskustannuksia huimasti.

Niille, jotka eivät tätä usko tai ymmärrä, niin väännetään rautalankaa: Kääntäen ajateltuna, jos minä jäisin kotiin ja ottaisin hoitooni vaikkapa 4 lasta, voisin saada siitä neljä tuhatta euroa rahaa kuukaudessa, koska summahan per lapsi on tonni kuussa per hoitopaikka, eikös vaan? Senkun vaan jään kotiin hoitamaan muiden lapsia ja tienaan kelpo summan rahaa - vai mitä? Mutta eihän se noin mene, ei tietenkään, eihän perhepäivähoitajakaan saa moisia summia, ei sinnepäinkään! Miksi ei saa? Koska rahat valuvat muualle, sivukuluihin, byrokratiaan, tuhlailuun ja tehottomuuteen, kuten selitin.

(Sama pätee yleisesti ottaenkin työn ostamisen laillisesti toiselta ihmiseltä pahoinvointivaltiossamme. Itse saat käteen ehkä kympin tunnilta, mutta jos viet vaikka autosi huoltoon niin sinun pitääkin maksaa 60 euroa tunnilta - eikä autoasi huoltava duunarikaan saa kuin ehkä sen kympin tunnilta kouraansa. De facto sinun pitäisi siis ITSE tehdä 6 tuntia töitä, jotta voisit rehellisesti palkata jonkun tekemään sinulle 1 tunnin töitä. Kyllä, luit oikein. Juuri näin hullu on "hyvinvointivaltiomme" työmarkkinoiden säätelyineen ja mielipuolisine verotuksineen sun muineen. Tämän vuoksihan ihmiset tekevät koko ajan "pimeätä työtä" itselleen, eli esimerkiksi laittavat itse ruokansa ja siivoavat asuntonsa itse, koska heillä ei ole varaa tehdä vaikkapa 1 tunti enemmän töitä ja palkata joku sillä rahalla tekemään heille 1 tunti kotitöitä päivässä.)

Jokaisen, joka puolustaa kunnallisia palveluita ja pahoinvointivaltiota, sietäisi ihan oikeasti miettiä juurikin tätä yksinkertaista asiaa: Miksi minä tai sinä et saa neljää tonnia kuussa rahaa, jos hoidat neljää lasta kotonasi, kun kerran se hinta on tonni per lapsi per kuukausi kunnallakin?

Vituttaako, kun sinun verovarojasi tuhlataan maksattamalla lapsen hoidosta tonni kuussa, mutta itse et voisi ikinä tienata tonnia kuussa hoitamalla yhtä lasta kotonasi?

Vituttaako pahoinvointivaltio? Syytä olisi.


Pahoinvointivaltion markkinoihin sekaantumisen vuoksi työn, jota olisi varmasti kannattavaa tehdä vapaassa markkinataloudessa, tekeminen muuttuu kannattamattomaksi, eikä siihen ole oikeasti varaa palkata ketään (verovaroilla voidaan toki surutta palkata ihmisiä vaikka kaivamaan ja täyttämään ojia, mutta tätä en nyt tarkoita). Seurauksena on tietysti joko A) Työttömyyttä, koska kukaan ei voi palkata tappiota tuottavaa työntekijää, tai B) Verovarojen tuhlausta, kun kannattamattomaan työhön upotetaan verovaroja.

Juuri tämä on syy siihen, miksi meillä on työttömyyttä. Tappiota tuottavaa työntekijää ei ole varaa palkata. Työntekijä tuottaa tappiota, koska työntekijän työpanoksen arvo on pienempi kuin se summa, mitä tuosta palvelusta on ihmisillä varaa maksaa (koska palvelun hinta on noiden sivukulujen sun muiden vuoksi niin järjettömän korkea). Absurdiuden huippu onkin siinä, että suurin syy noihin korkeisiin sivukuluihin on korkea sosiaaliturva työttömyysturvineen...eli on syntynyt itseään toteuttava noidankehä: Ei ole varaa palkata ihmisiä töihin, koska sivukulut ovat niin suuret ja sivukulut ovat niin suuret, koska on työttömiä, joille pitää maksaa sosiaaliturvaa lorvimisesta. Jos sivukuluja ei olisi, olisi varaa palkata työttömät töihin, eikä sivukuluihin olisi siis mitään tarvettakaan! Työttömyys siis ruokkii hienosti itse itseään pahoinvointivaltiossamme!

Mutta itse asiaan palatakseni...

Mikäli valtio ja kunnat eivät sekaantuisi markkinoiden toimintaan, päivähoitopaikka voisi hyvinkin maksaa kuussa vaikkapa 400 euroa per muksu. Tuohon olisi aivan hyvin perheillä varaa, varsinkin, kun verotus olisi tietysti paljon nykyistä pienempi (koska rahaa ei tarvitsisi haaskata edestakaisin siirtelyyn, byrokratiaan ja sosialistiseen tuhlaukseen ja tehottomuuteen). Niin ja maksavathan perheet nytkin parisen sataa euroa itse per lapsi per kuukausi tehottomasta kunnallisesta päivähoidosta.

Vapaassa markkinataloudessa ei ehkä käytännössä kannattaisi tarhoja kylläkään perustaa, koska monet esimerkiksi opiskelijat, nuoret, kotiäidit tai vähän koulutusta ja ammattitaitoa omaavat voisivat hyvinkin sivutoimenaan hoidella lapsia - näinhän nykyäänkin itse asiassa melkoinen osa lastenhoitoa toimii! Ongelmana nykyään on vain se, että nykyään tämä toiminta tapahtuu pimeästi (koska noita sivukuluja sun muita ei ole varaa maksaa), valvomatta ja ilman juuri mitään takuita tai sitoumuksia.

Koska keskituloiset maksavat veroja kutakuinkin saman verran minkä saavat palveluita takaisin kunnalta ja valtiolta, he eivät tarvitse nykyistä umpisosialistista ja tehotonta kunnallista päivähoitoa mihinkään. Rikkaista nyt puhumattakaan, hehän ovat nettomaksajia. Kunnallinen päivähoito on siis vain tulonsiirtoa rikkailta köyhille ja lapsettomilta lapsiperheille. Tämä on sinällään varsin hupaisaa, koska köyhien ei kannata välttämättä edes tehdä töitä nykyään, eli heillä ei ole tarvetta laittaa lapsia päivähoitoon, koska pahoinvointivaltion sosiaaliturvalla elää varsin hyvin kotona maaten ja toisaalta heikolla koulutuksella ei välttämättä saa kuin matalapalkka-alalta töitä.

Niin, mainitsin siitä, että lapsettomathan joutuvat nykyään erityisen epäreiluun tilanteeseen, koska he maksavat veroistaan tuota tehotonta kunnallista päivähoitoa, mutta heillä ei ole lapsia, jotka sitä käyttäisivät. Tämä on tietysti väärin. Jokaisen pitäisi itse huolehtia omien valintojensa seurauksista, myös taloudellisessa mielessä, eikä maksatella omia hupeja ja harrastuksia ja valintoja toisten rahoilla.

Eli miksi ylläpidetään kunnallista päivähoitoa lainkaan?

Keskituloiset ja rikkaat eivät sitä tarvitse, heillä olisi varaa vapailla markkinoilla tuotettuihin hoitoratkaisuihin ja köyhien kannattaa jo nykyäänkin jäädä itse kotiin hoitamaan omaa lastaan sosiaaliturvalla - tai mikä parasta vapaassa markkinataloudessa - ottaa siihen samaan syssyyn pari keskituloisten tai rikkaiden lasta myös hoitoon ja tienata siitä rahaa!

Kysyn uudestaan: Miksi kunnallisia päivähoitopalveluita ylläpidetään verovaroista lainkaan?

(Olisi muuten kiintoisaa tietää, paljonko yhden peruskoulun oppilaan kuukausi maksaa veronmaksajille, koska kaikki, mitä kirjoitin tässä päivähoidon hullutuksesta, pätee aivan yhtä hyvin peruskouluhullutukseenkin.)

11 kommenttia:

 1. Eikös meillä ole vielä kaiken huippuna ns. subjektiivinen päivähoito-oikeus. Eli kunnan on järjestettävä päivähoitopaikka, vaikka vanhemmat olisivat kotona.

  VastaaPoista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Kunnallisella sektorilla on täysin liian suuret palkat, nyt tarvitsee sille puolella kunnon palkan alennukset. Kokoomushan aja hallituksessa päivähoitoa, joten kiitos sille.

  VastaaPoista
 4. > Etenkin allekolmevuotiaiden
  > päiväkotihoito vastaa hyvin
  > huonosti tämän ikäisten lasten
  > ja heidän vanhempiensa
  > tarpeisiin.

  Muistan itsekin lukeneeni tutkimuksia, joiden mukaan paras paikka alle neljävuotiaalle on koti tai perhepäivähoito tms. pienryhmä.

  VastaaPoista
 5. Kyselit peruskoulun hinnoista. UusimassA Olli Herralan blogissa sanotaan näin:

  "Manninen esitti hyvän listan: Suomessa peruskoulu maksaa noin 6 200 euroa/oppilas vuodessa ja ammattikoululainen maksaa noin 9 000 euroa/oppilas vuodessa. Veikkaisin, että yliopistokoulutus monissa tiedekunnissa maksaa selvästi edellisiä enemmän."

  http://olliherrala.blogit.kauppalehti.fi/

  VastaaPoista
 6. Oletko Markus ajatellut tuota toiselta kantilta?

  Millä hinnalla itse kykenisit hoitamaan vaikkapa 10 lasta.
  Muistathan että tonni ei ole vain hoidosta vaan sisältää myös aamupalat, ruuan, välipalat, tilat leikkivälineitä, jne, jne.

  Millä hinnalla sinä tekisit tuota työtä kustantaen kaikki hoidosta aiheutuvat kulut?

  Sama pätee myös vertaukseesi, jossa saat kympin palkkaa ja joudut tekemään 6 tuntia töitä jotta voit ostaa toiselta 60e/h palveluita.
  Ei palvelun hinta koostu vain työstä, vaan myös tilat, työvälineet, jne, jne maksavat ja nämä on huomioitava loppuasiakkaan hinnassa.

  VastaaPoista
 7. > "Manninen esitti hyvän listan:
  > Suomessa peruskoulu maksaa noin
  > 6 200 euroa/oppilas vuodessa

  Eli noin 500 euroa kuukaudessa. Miten pikkulasten hoito voi maksaa tuplaten sen minkä vähän vanhempien lapsien opettaminen maksaa?

  VastaaPoista
 8. > Sama pätee myös vertaukseesi,
  > jossa saat kympin palkkaa ja
  > joudut tekemään 6 tuntia töitä
  > jotta voit ostaa toiselta 60e/h
  > palveluita.
  > Ei palvelun hinta koostu vain
  > työstä, vaan myös tilat,
  > työvälineet, jne, jne maksavat
  > ja nämä on huomioitava
  > loppuasiakkaan hinnassa.

  Tiedän toki. En vain jaksa uskoa, että noista kertyy kovin suurta summaa. Ei niin suurta, että se selittää edes merkittävää osaa kokonaiskuluista. Sen sijaan työnantajan maksamat maksut ja muut piiloverot selittävät aika paljon.

  VastaaPoista
 9. Olin juuri kahden *oman* lapseni kanssa koko päivän ja pakko sanoa, että olet kyllä niin hukassa. Näyttää siltä, että lapsista ei kannata sanoa yhtään mitään jos niistä ei ole omakohtaista kokemusta.

  Lastenhoitajien palkat ovat aivan naurettavan pienet työn vastuuseen ja vaativuuteen nähden. Päiväkotien yksityistäminen nostaisi päivähoidon kustannuksia runsaasti juuri tästä syystä, koska silloin hoitajat voisivat aidosti kilpailuttaa itsensä. Tämähän toki on argumentti yksityistämisen puolesta, kerroin vain mikä seuraus sillä olisi.

  Usein olen sitä mieltä, että olisi mukava nähdä liberaaleja/libertaareja viroissa, mutta jos tämä on taso, sitä ei koskaan tule tapahtumaan.

  VastaaPoista
 10. > Olin juuri kahden *oman* lapseni
  > kanssa koko päivän ja pakko
  > sanoa, että olet kyllä niin
  > hukassa. Näyttää siltä, että
  > lapsista ei kannata sanoa yhtään
  > mitään jos niistä ei ole
  > omakohtaista kokemusta.

  Voiko tyhmempää perustelua olla kuin tuo, jonka juuri esitit?

  Sinusta siis esitetyt tosiasiat, mm. päivähoidon kalleus ja sosialistisen mallin surkea toteutus kumoutuvat sillä, että sinulla on lapsia, joiden kanssa olet. Hahaaahaahhahaaa!


  > Lastenhoitajien palkat ovat
  > aivan naurettavan pienet työn
  > vastuuseen ja vaativuuteen
  > nähden.

  No onpas kovaa vastuuta joojoo... Jokainen vanhempi joutuu samanlaista kantamaan joka päivä.


  > Päiväkotien yksityistäminen
  > nostaisi päivähoidon
  > kustannuksia runsaasti juuri
  > tästä syystä, koska silloin
  > hoitajat voisivat aidosti
  > kilpailuttaa itsensä.

  No ei todellakaan. Päiväkotien yksityisyys tai kunnallisuus ei muuta alan PALKKAUSTA mitenkään, koska on yleissitovat työehtosopimukset.


  > Usein olen sitä mieltä, että
  > olisi mukava nähdä liberaaleja/
  > libertaareja viroissa, mutta jos
  > tämä on taso, sitä ei koskaan
  > tule tapahtumaan.

  LOL.

  VastaaPoista
 11. >Eli noin 500 euroa kuukaudessa. >Miten pikkulasten hoito voi maksaa >tuplaten sen minkä vähän vanhempien >lapsien opettaminen maksaa?

  Ehkä yksi opettaja pystyy valvomaan vaikkapa 30 oppilasta samanaikaisesti? Mutta pystyykö yksi aikuinen valmomaan 30 pikkulasta?

  Vankeinhoidossahan tuota rahaa vasta sitten palaakin...

  VastaaPoista