6. tammikuuta 2009

Valtio tarjoamassa ilmaista lainaturvaa asuntovelallisille

Taas alkaa mulla keittää yli ja pahasti. Digitoday uutisoi, että pankit ovat ihan jees-mielellä Jan Vapaavuoren ehdotuksesta, että valtio takaisi uusien asuntovelallisten lainoja työttömyyden varalta muutamana tulevana vuonna ja tarjoaisi korkokattoa ko. lainoille.

Pankit ovat itse tarjonneet kyseisenlaisia vakuutuksia lainoille maksullisina "lainaturvavakuutuksina" jo vuosikaudet.

Jan Vapaavuori siis haluaa, että ihmisille ei itselleen enää annettaisi mitään vastuuta omista lainoistaan ja niiden järkevästi vakuuttamisesta, vaan valtio antaisi verovaroista ilmaiseksi kyseisten edun kaikille uusille lainanottajille.

Jan Vapaavuori siis haluaa, että kaikki, jotka ovat aikaisemmin ottaneet vapaaehtoisesti tämän markkinatalouden suoman lainaturvan pankeilta ja maksaneet siitä, saisivat nyt haistaa pitkän paskan, koska valtio tarjoaa jatkossa sen saman ilmaiseksi uusille lainanottajille. Jan Vapaavuoren mielestä valtion ei tulisi myöskään esimerkiksi maksaa korvauksena vastaavaa summaa vanhoille asuntovelallisille, jotka kyseisen lainaturvan ovat fiksuina jo aikaisemmin ottaneet ja josta maksaneet melkoisia summia pankeille rahaa vuosikaudet.

Jan Vapaavuori siis haluaa asettaa verovaroin tukemalla samaan asemaan ne, jotka ovat olleet huolellisia ja kauaskatseisia ja vakuuttaneet kovaan hintaan omat asuntolainansa aikaisemmin ja ne, jotka nyt, asuntojen hintojen ollessa vielä huipussaan, menevät vastuuttomasti ostamaan ylihintaisia asuntoja työttömyyden uhatessa.

Siis aivan käsittämättömän typerää, vanhoja asuntovelallisia halveksuvaa ja markkinoita vääristävää touhua, jossa taas poltetaan veronmaksajien varoja savuna ilmaan.

Ihmisten tulisi itse miettiä, kannattaako nyt ostaa asuntoa vaiko ei ja ottaa huomioon siinä päätöksessä mm. oma mahdollisuus joutua työttömäksi, asuntojen hintakehitys, oma varallisuus, korkokehitys ja niin edelleen. Mikäli ihmiset tekevät näistä omalla kohdallaan sellaisen johtopäätöksen, että investoimalla pankin maksulliseen lainaturvavakuutukseen se on järkevää, niin sitten ihmiset tekisivät niin. Mikäli ihmiset tekevät näistä omalla kohdallaan sellaisen johtopäätöksen, että investoimalla pankin maksulliseen lainaturvavakuutukseen se ei ole järkevää, niin sitten ihmiset eivät tekisi niin. Näin homman tulisi pelata.

Jokainen tehkööt omat valintansa, omista lähtökohdistaan, omalla riskillään ja omilla rahoillaan. Jokaista, niin nykyisiä kuin tulevia asuntovelallisia tulisi kohdella valtion taholta tasavertaisesti.

Miksi näin yksinkertaisten asioiden tajuaminen voi olla joillekin näin vaikeaa?


Bonuskysymys:
Miten vaikuttaa asuntomarkkinakuplaan se, että valtio verovaroin ryhtyy pönkittämään ylihintaisten asuntojen ostamista nyt? Onko tällä asuntomarkkinakuplaa A) tervehdyttävä vaiko B) pahentava vaikutus?

Tuplabonuskysymys:
Kuka maksaa laskun koko tästä sekoilusta, onko se A) Jan Vapaavuori B) Asunnonostajat C) Kaikki veronmaksajat?

2 kommenttia:

Jiri Keronen kirjoitti...

Ellen ole aivan väärässä, yksi syy Amerikan talouskriisiin on nimenomaan se, että siellä on annettu asuntolainoja ihmisille, joiden maksukyvystä ei ole varmuutta. Tämä Vapaavuoren idea voi johtaa aivan samaan tilanteeseen.

Anonyymi kirjoitti...

No jos meikä vuokralla asuva jää työttömäksi, niin toki sitten myös valtio maksaa vuokrani, tai ainakin puolet siltä ajalta kun kykyni maksaa vuokraa on suuresti estynyt.

Tasapuolisuutta kansalaiskeskusteluun, ja miksi ylipäätään jotlut rupiset kipsilevyseinät pitäisi omistaa ?!