23. tammikuuta 2009

Tilastoja ja painotuksia

Tyypillistä uutisointia taas kerran lehdistössä.

Iltalehti:
"Israelin hyökkäys Gazaan tappoi 1330 ihmistä, palestiinalaislääkärit kertoivat torstaina saatuaan uhrien laskennan päätökseen. Haavoittuneita on yhteensä 5450. Ainakin puolet kuolleista oli siviilejä. Kuolleiden joukossa oli 437 alle 16-vuotiasta lasta, 110 naista ja 123 iäkästä miestä."

Kysymyksiä:
Mikä sukupuoli ja ikäryhmä jätettiin kokonaan nimenomaisesti mainitsematta, vaikka uhrit sen joukossa olivat kaikkein suurimmat? Miksi kyseisen sukupuolen ja ikäryhmän ihmisillä ei ole ilmeisesti mitään väliä, heitä sopii kuolla ja tapattaa sodissa ja konflikteissa ilman, että kukaan nostaa meteliä? Eikö tasa-arvoa olekkaan?

Pravda eli Helsingin Sanomat:
"Ulkomaalaiset tehneet vain vähän rikoksia Suomessa...ulkomaalaiset syyllistyvät rikoksiin väestöosuuteensa nähden vuosittain 1,3–1,5 kertaa enemmän kuin suomalaiset."

Kysymyksiä:
Osoittaako hyvää journalistista tapaa esittää otsikossa asia siten, että olennainen tieto vääristyy lukijalle, varsinkin kun itse jutun sisällössä esitetään asia toiselta näkökannalta? Eikö rehellisempi otsikointi olisi kertonut suoraan, että ulkomaalaiset tekevät suhteessa paljon rikoksia Suomessa, vaikka lukumääräisesti rikosmäärät yleisesti ottaen ovatkin pienemmät kuin suomalaisten tekemät (koska, luojan kiitos, ulkomaalaisia on toistaiseksi vielä niin vähän Suomessa)? Eikö rehellisempi artikkeli olisi kertonut myöskin suoraan, että esimerkiksi raiskauksista pääkaupunkiseudulla valtaosa on ulkomaalaisten tekemiä, vaikka ulkomaalaisia on vain murto-osa koko pääkaupunkiseudun väestöstä?

(Totta puhuen olen kyllä suorastaan järkyttynyt, että Helsingin Sanomat ylipäätään mainitsee mitään siitä, että ulkomaalaiset rötöstelevät huomattavasti suomalaisia enemmän. Yleensä moiset kerettiläiset tiedot on pidetty salassa ja niiden julkisesti esittävät tahot tuomittu oikeudessa kiihottamisesta kansanryhmää kohtaan. Outoa, että Helsingin Sanomatkin on alkanut herätä horroksestaan ja uskaltaa jo kertoa näistä asioista, joista kaikki fiksut ihmiset ovat tietysti tienneet jo viimeiset 15v.)

Ei kommentteja: