22. syyskuuta 2008

Asuntomarkkinahullutusta

Jokohan alkaa asuntojen hintakupla puhkeamaan? Euribor on noussut jo 5,44% korkeuteen ja asuntojen myynti-ajat ovat pidentyneet. Kun tähän vielä ynnätään ennätyskorkea inflaatio, eli suomeksi se, että kansalaisten ostovoima junnaa paikoillaan, ei hyvää seuraa. Ei ainakaan tavalliselle pulliaiselle.

Jos ostit asunnon kolmisen vuotta sitten ja otit sitä varten velkaa 150000 euroa 20v maksuajalla, maksoit lyhennyksiä kuussa 850 euroa. Nyt samansuuruisen lainan kuukausierä onkin jo 1100 euroa kuussa, eli 250 euroa enemmän. Mikäli tuohon ei ole varaa, voi tietysti pidentää lainan takaisinmaksuaikaa, mutta se nouseekin sitten jo 20 vuodesta tuonne 35-40 vuoteen!

Onneksi asuntojen hinnat ovat nousseet kuitenkin kolmessa vuodessa tuntuvasti. Mikäli lainanlyhennyksiä ei ole varaa maksaa, voi tietysti myydä asuntonsa ja muuttaa asumaan jonnekin halvempaan paikkaan. Kannattaa kuitenkin toimia ripeästi, koska mikäli asuntokupla ehtii puhkeamaan, asunnon hinta voi pudota melkoisesti.

Tietysti jotkut alkavat nyt inttämään, että asunto on sijoitus ja hyvä sellainen. Ehkäpä niin onkin. Ehkä. Mutta kun nykyiset asuntojen hinnat ovat ns. hatusta revittyjä, eli liiallisten toiveiden ja suuruudenhullujen suunnitelmien ynnä tietysti asuntomarkkinoiden säätelyn vuoksi käsittämättömän korkeat, voi tietysti miettiä, onko sijoitus ollut hyvä? Tuleeko se olemaan hyvä? Jos kupla jatkaa kasvamistaan vuosikaudet, voi tietysti kalliin asunnon ostanut saada myytyä sen pyramidihuijauksen tavoin jollekin hyväuskoiselle hölmölle vielä kalliimmalla hintaa.

Mutta mitäs sitten? Toiset asunnot ovat nekin järjettömän kalliita, joten ainoa toivo hyötyä tästä kaikesta on ostaa asunto jostain halvemmalla sitten myöhemmin. Mistä tietysti päästäänkin siihen, että ehkäpä olisi kannattanut alunperinkin ostaa asunto halvemmalla muualta ja sijoittaa säästyneet rahat johonkin luotettavampaan sijoitukseen...

Itse en tajua niitä, jotka ostavat ökyhintaisia asuntoja vain voidakseen elää vuosikymmenet velkaorjuudessa pankille. Kertomassani esimerkissä 150000 euron asuntolainen ottanut maksaa 20v maksuajalla ja tuolla 1100 euron kuukausilyhennyksellä pelkkiä korkoja 100000 euroa. 150000 euron asunnon hinnaksi tuleekin todellisuudessa siis 250000 euroa. Tämä kannattaa muistaa ottaa laskuissa huomioon.

Voin itse tunnustaa tehneeni hyvät asuntokaupat. Ostin ja myin parin-kolmen vuoden päästä asuntoni mukavalla voitolla eteenpäin ja muutin halvempien asuntojen ja töiden perässä Uuteenkaupunkiin. Myyntivoitto riitti käytännössä rahoittamaan uuden asuntoni oston täältä, hiukan piti toki ottaa velkaa sisustukseen sun muuhun touhuun. Mutta velkaorjuutta ei ole - eikä tule. Jää mukavasti rahaa elämiseenkin. Säästyneillä rahoilla voin vaikka matkustella taksilla Turkuun halutessani, no, käyhän tuo matkustus omalla autollanikin.

Asunto on iso ja pitkäaikainen investointi. Sen tekemisessä kannattaisi koettaa käyttää järkeä. Nyt ainakin minun järkeni sanoo, että homma on paisumassa käsiin. Kupla tulee puhkeamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti