19. syyskuuta 2008

Nykyinen taloudellinen kriisi johtuu valtion sekaantumisesta talouselämään

En yleensä copypasteta toisten tekstejä, mutta nyt teen poikkeuksen. Kirjoittaja kertoo asiansa niin hyvin Suomi24-keskustelupalstalla. Nykyinen taloudellinen kriisi, liittyen lähinnä pankkeihin ja asuntoluottoihin, on käytännössä kokonaan valtion säätelyn aiheuttama sotku. Huvittavinta on, että sotkusta syytetään tietysti "uusliberalismia talouspolitiikkaa", vaikka sotkun nimenomaan aiheutti valtion sääntely. Sotku ei johdu uusliberalismista, vaan liberalismin ja muun vapauden puutteesta.

Valtio määräsi pankit luotottamaan köyhiä. Pankeilta evättiin myös oikeus pyytää suurempaa korkoa näistä suuririskisistä lainoista. Pankkien oli pakko löytää joku keino vähentää pakollisten paskalainojen tuomaa riskiä ja se löytyi puolivaltiollisten asuntoluottolaitosten, Federal Home Loan Mortgage Corporation (Freddie Mac) and Federal National Mortgage Association (Fannie Mae), takaamista "mortgage-backed securities":sta. FED on lyhyenä aikana kolminkertaistanut taloudessa olevan rahan määrän. (inflatoinut rahakantaa).Että silleen.

Sosialismi ja markkinoiden säätely ei toimi. Ei ole koskaan toiminut, eikä tule koskaan toimimaan. Kriisi on käytännössä kokonaan valtion talouden säätelyn seurausta. Laskun maksavat veronmaksajat ja kuluttajat. Laskua on tulossa lisää, sillä veronmaksajat on jo valjastettu rahoittamaan näitä ongelmiin valtion säätelyn vuoksi joutuneita pankkeja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti