29. toukokuuta 2008

Järkipuhetta asunnoista Taloussanomissa

Harvoin saa valtamediasta lukea näin järkevää tekstiä kun Taloussanomista tänään liittyen asuntopulaan, asumisen kallistumiseen ja rakentamiseen ylipäätään. Taloussanomatkin on jo oivaltanut, että kun asuntopulaa- ja ongelmia helpottaisi kummasti, jos
  • Kaavoitettaisiin avokätisesti tilaa asunnoille.
  • Rakennettaisiin enemmän asuntoja jotta hinnat painuisivat alas.
  • Rakennettaisiin heikommin varusteltua asuntoja jotta hinta pysyisi kohtuullisena.
  • Karsittaisiin byrokratiaa ja tiukkoja pykäliä liittyen asuntorakentamiseen ja asuntojen vaatimuksiin.
  • Rakennettaessa huomioitaisiin rakennuksen koko elinkaari, energiansäästö, helppo ylläpito ja remontointi jatkossa, sekä talon yleinen kestävyys.
  • Huomioitaisiin jo rakennusvaiheessa, että osa - ja yleensä nimenomaan vain osa, talon asukkaista tarvitsee esteetöntä kulkua pyörätuolilla jne. Koko taloa ei tarvitse suunnitella vammaisten tarpeisiin.
Tähän voisin vielä itse lisätä, että mikäli rakennusmiehiä olisi enemmän ja palkkakartelli rikottu, rakentaminen olisi myöskin edullista. Nykyään rakennusmiehistä on pulaa ja palkat niin korkeat, että rakentaminen on tästäkin johtuen tolkuttoman kallista puuhaa. Työllistämiskustanukset ovat Suomessa hirvittävät.

Rakennusmiehiä olisi käytettävissä enemmän jos alunperinkin rakennettaisiin kestävästi, jolloin uunituoreita rakennuksia ei tarvitsisi jo 20v kuluttua remontoida uudelleen. Olisihan se inhaa rakennusmiehiä kohtaan, kun eivät voisi paikkailla koko ajan vanhaa huonoa työtään ja sitä kautta olla jatkuvasti täystyöllistettyjä rahasampoja itselleen ja rakennusfirmoille... "Vanhojen" rakennusten jatkuva korjaaminen näet sitoo melkoisen määrän rakennusmiehiä.

Palkkakartelli yleissitovine työehtosopimuksineen aiheuttaa työttömyyttä, koska kaikien ihmisten työpanoksen arvo ei ole niin suuri kuin mitä heille pitäisi palkkaa maksaa - jolloin heitä ei tietenkään palkata. Toisaalta, esimerkiksi rakennusalalla työttömyys on varsin pientä, mutta palkkojen yleissitovuus ei tarjoa joustoa, eikä houkuttele enemmän väkeä alalle töihin esimerkiksi ulkomailta. Veikkaanpa, että jos palkoista neuvoteltaisiin face-to-face, voisi esimerkiksi Venäjältä ja Virosta tulla hetkessä kymmeniä tuhansia työmiehiä Suomeen töihin. AY-vetoinen työvoiman liikkuvuutta ja joustavaa sopimista vastustava kartelli estää tämän nykyään varsin tehokkaasti.

Asuntojen kalliit hinnat kasvukeskuksissa ja toisaalta rakentamisen kalleus on sinällään signaali markkinoille ja hyvä niin. Se tuppaa sanomaan: Painukaa helvettiin täältä, ei täällä ole varaa asua ja olla, menkää muualle. Niin ikään se tuppaa sanomaan: Rakentakaa nyt hitto soikoon tänne lisää, siitä saa hyvän hinnan. On varsin surkuhupaisaa, että ihmiset, yritykset ja poliitikotkaan eivät näitä signaaleja tunnu ymmärtävän. Miksi kaikkien ja kaiken pitää änkeä itsensä kehä3 sisäpuolelle ja sitten ihmetellä kun se maksaa mielettömästi? Miksi kaivellaan nenää kaavoituspuolella, eikä anneta rakentaa vaikkapa pilvenpiirtäjiä tai muita taloja, joissa ihan oikeasti asuisi iso määrä ihmisiä?

No, eivät kaikkien puolueiden sosiaalidemokraatit tunnetusti tajua taloudesta eivätkä järkiperusteluista yhtään mitään.

Syynä tähän järjettömään asunto- ja rakennustilanteeseen on toki muuallakin kuin demareissa. AY-liike palkkakartelleineen ja työvoiman liikkuvuuden rajoittamiseen pyrkii maksimoimaan omien jäsentensä, siis rakennusmiesten, palkat...kaikkien suomalaisten kustannuksella, kun rakentaminen ja asunnot ovat sen vuoksi kalliita! Niin ikään kiinteistöjen omistajat, isot pamput, joilla on paljon vaikutusvaltaa mm. kunnallispolitiikassa ja kaavoituksessa, eivät halua kaavoitettavaksi lisää asuntoja, koska silloin heidän sijoitustensa - asuntojensa - arvo laskisi. Mitä suurempi on asuntopula ja mitä suuremmat ovat rakennusmiesten palkat, sitä paremmin asuntojen omistajat ja sijoittajat, sekä rakennusmiehet tienaavat. Meidän kaikkien muiden kustannuksella.

Ongelmaan on siis turha hakea ratkaisua tai neuvoja sen enempää kunnallispoliitikoilta, rakennusliikkeiltä, duunareilta, kuin kaavoitusbyrokratiastakaan. Kaikilla niistä on oma lehmä omassa ja omat edut ja hyödyt nykyisessä asuntokaaoksessa. Kuluttajan, eli sinun ja minun kustannuksella.



Päivitystä 13.6.2008:
Jopas jotakin, jopa YLEnanto uskaltaa myöntää, että olen täysin oikeassa asuntojen korkeiden hintojen syystä. Hahahahahaa!
Kilpailuviraston ensi viikolla julkaistavan selvityksen mukaan asuntorakentamisen kalleuden syynä on kilpailun puute ja sääntely. Selvitykseen jo perehtynyt Rakennuslehti kertoo, että Kilpailuviraston kritiikki kohdistuu rakennusliikkeiden ja rakennusteollisuuden lisäksi Helsingin kaupunkiin, joka haluaa määrätä rakennusliikkeiden tekemien asuntojen keskipinta-alasta ja vuokra-asuntojen suhteellisesta osuudesta. Erityisen huolestunut Kilpailuvirasto on yksityiskohtaisista kaavamääräyksistä, joissa on suoraan mainittu materiaali-, maali- ja varustetoimittaja.

En voi sanoa olevani yllättynyt. Heh.

3 kommenttia:

  1. Lisäksi suuri osa vaalirahoittajista on rakentamiseen liittyviä yhtiöitä. Juuri niitä, jotka hyötyvät eniten hyvistä suhteista kaupungin, puolueiden ja eduskunnan johtajiin.

    VastaaPoista
  2. On tunnustettava että tein pienen mokan kun kirjoitin kommenttini ensimmäisen osion tuonne Rootkit artikkelin jälkeen, tarkoitus oli tietysti laittaa sen tähän asunto asian kohdalle. Mutta, tai juuri siihen liittyen, huomaan että on mielenkiintoista että juuri tähän asiaan ei ole kommentteja mutta taas tuo nukke aihenen asia tuntuu kiinnostavan.............

    VastaaPoista
  3. Oikeastaan en näe mitään järkeä asua isossa kaupungissa, en ole koskaan niin tehnyt, paitsi muutaman kuukauden siellä täällä, olosuhteista johtuen. Olen aina asustanut hieman sivussa. Se alkoi jo nuoruudestani, kasvoin Lauttasaaressa, ja aikanaan se oli todellista surburbiaa. Sama trendi on kuitenkin jatkunut elämäni läpi, ja en voi nähdä itseäni asumassa tuollaisessa hirveässä betonimöhkäleessä jossa asuu satatuhatta ihmistä, on kuin muurahaispesä. Se on vain tehokasta, mutta ei inhimillistä. Nyt kuitenkin kuuluu kaikennäköisiltä ihmisiltä, kuten kunta ja kaupunkisuunnittelijoilta, että kaupunki asuminen on ilman muuta se ainoa ja paras. Joo, ei ole lähteitä mutta nekin löytyy tarvittaessa, pointti on se, että kulujen kasvaessa, valtio yrittää keskittää kaiken, asumisenkin, niin että se on mahdollisimman halpaa viis välittäen mitä kansalainen siitä sanoo. Koska heidän käsissään on pitkälti se kuka rakentaa ja mihin, on tämäkin kohta mielestäni juuri sellainen mikä voi ikäänkuin huomiotta kasvaa piilossa kuin pahin rikkaruoho, ja kun se viimein havaitaan, on se liian myöhäistä. Esimerkkin tästä on esim. juuri Soneran uhka siitä että he rullaavat piuhansa pois syrjäseuduilta koska mukamas se ei tuota heille tarpeeksi. Aivan täyttä horsemanure!

    VastaaPoista