27. toukokuuta 2008

Linux ja Mac tavanomainen käyttö on Suomessa laitonta!

En voi kuin ihmetellä Suomen lainsäätäjien - ja tulkitsijoiden idioottimaisuutta. Ovatko mokomat Microsoftin palkkalistoilla vai mistä ihmeestä voi johtua, että näin hölmöön ja ihmisten oikeuksia loukkaavaan toimintaan on Suomessa jo menty? Linuxin ja Macintosh tietokoneiden normaalikäyttö on Suomessa nykyään laitonta uusimpien oikeustapausten pohjalta.

Linuxilla ei saa katsoa DVD-elokuvia, koska uusimman hovioikeuden päätöksen mukaan silloin rikotaan lakia kiertämällä DVD:n kopiointisuojausta. Normaali tietokoneen käyttö on siis tältä osin kiellettyä. Käyttö, jota miltei kaikki tietokoneensa käyttäjät useasti tekevät. Raippaa tulee jos jäät kiinni!

Macintosh OS X käyttöjärjestelmän omaavat tietokoneet ottavat automaattisesti yhteyttä, heti käynnistettäessä, lähistöllä oleviin avoimiin WLAN-verkkoihin mm. hakeakseen verkosta päivityksiä. Suomen oikeusjärjestelmän mukaan avoimen WLAN-verkon käyttäminen on rikos. Eli, kun käynnistät Macintosh koneesi jo ensimmäistä kertaa, tee se jossain elektronisesti suojatussa paikassa tai kaukana sivistyksestä, tai muuten syyllistyt automaattisesti rikokseen jos lähistöllä on suojaamaton WLAN!

Aina puhutaan siitä, miten Microsoft dominoi markkinoita ja vaihtoehdot ovat vähissä. Kun tämän kaltaisia päätöksiä putkahtelee suomalaisista oikeusistuimista, ei tarvitse pelätä, että tilanne olisi ainakaan vähään aikaan muuttumassa mihinkään.

Tavalliset ihmiset, sinä ja minäkin, olemme rikollisia kun vain avaamme tietokoneemme tai katsomme laillisesti ostamamme DVD:n sillä! Puhumattakaan tietysti vaarasta, että saamme tuomion lapsipornon hallussapidosta jos vain kytkeydymme jotenkin nettiin ja voimme esimerkiksi vastaanottaa sähköpostia. Olenko minä ihan oikeasti ainoa ihminen, jonka mielestä systeemimme ns. kusee ja aika pahasti?!?Lisäystä 19.10.2009:
Oikeusministeriö on herännyt asiaan, muistiossa kaavaillaan, ettei avoimen WLAN käyttäminen voisi olla rikos. Lukekaapa koko juttu tästä.

5 kommenttia:

 1. Toi mun Macintosh ainakin kysyy luvan ennen yhdistämistä langattomiin verkkoihin.

  VastaaPoista
 2. Mikäs Mac sulla on? Tietääkseni ainakin Mac OS 10.5 yhdessä MacBookin kanssa yhdistää automaattisesti nettiin langattoman verkon kautta jo ensimmäistä kertaa käynnistettäessä.

  VastaaPoista
 3. Mac:it saisi julistaakkin laittomiksi, kauheaa roskaa kun ovat

  VastaaPoista
 4. "Macintosh OS X käyttöjärjestelmän omaavat tietokoneet ottavat automaattisesti yhteyttä, heti käynnistettäessä, lähistöllä oleviin avoimiin WLAN-verkkoihin mm. hakeakseen verkosta päivityksiä. Suomen oikeusjärjestelmän mukaan avoimen WLAN-verkon käyttäminen on rikos. Eli, kun käynnistät Macintosh koneesi jo ensimmäistä kertaa, tee se jossain elektronisesti suojatussa paikassa tai kaukana sivistyksestä, tai muuten syyllistyt automaattisesti rikokseen jos lähistöllä on suojaamaton WLAN!"

  Tietyssä mielessä tuo on väärin. Jos liityt toisen WLAN:iin, niin tällöin etäkäytät hänen laitteistoaan.

  Käytännössä avointa WLAN:ia pitäisi kuitenkin saada käyttääm koska muutenhan asiat menisivät aivan liian vaikeaksi

  VastaaPoista
 5. Ainakin 10.4 kysyy lupaa kytkeytyä avoimiin verkkoihin.

  VastaaPoista