12. marraskuuta 2009

Viro, sikainfluenssa, Yle, uutisointi

Ylenanto uutisoi otsikoiden:"Viro taistelee sikainfluenssaa vastaan diskomusiikilla".

Uutista lukiessa kuitenkin hyppää silmille seuraavat kohdat:"Viron terveydenhuoltovirasto on päättänyt, että maa suhtautuu sikainfluenssaan tavallisen kausiflunssan tavoin. Rokotuksia ei ole aloitettu eikä rokotteen tilaamisesta päätetty...Epidemiologi Kuulo Kutsar sanoi Viron TV-uutisissa, että uusi virus on osoittautunut hyvin tavanomaiseksi, joten asiantuntijat eivät ole kiinnittäneet siihen Virossa kovinkaan suurta huomiota. Viranomaisten mukaan virus leviää kuten muutkin virukset."

Minkä vuoksi Yleisradion pitää jälleen levittää sikainfluenssahysteriaa uutisoiden sikainfluenssaa vastaan "taistelemisesta" Virossa? Miksei Yleisradio voi uutisoida asiasta totuudenmukaisemmin ja vähemmän raflaavasti, vaikkapa:
- "Viro ei ryhdy erityistoimiin sikainfluenssan vuoksi"
- "Viro suhtautuu sikainfluenssaan kuten normaaliin kausi-influenssaan"
- "Viron terveysviranomaiset eivät pidä sikainfluenssaa vaarallisena"

Tosiasiahan on, että nimenomaan virolaiset toimivat asiassa aivan järkevästi, välttäen turhaa hysterisointia ja liioittelua. Suomen viranomaisten tulisi ottaa pikaisesti oppia lahden takaa siitä, miten asioita pitää hoitaa. Virolaiset ovat ymmärtäneet, että mihinkään paniikkiin ei ole mitään syytä, eikä koko asiaan kannata oikeastaan haaskata sen enempää rahaa kuin aikaakaan. TÄTÄ asiaa Ylenanto ei halua tuoda esille.PS. Muistakaa lukea sikainfluenssarokote Pandemrixin tuoteseloste:
"Pandemrix on saanut myyntiluvan ns. poikkeuksellisissa olosuhteissa. Se tarkoittaa, että lääkevalmisteesta ei ole ollut mahdollista saada täydellistä tietoa. Euroopan lääkevirasto (EMEA) tarkastaa vuosittain mahdollisesti saataville tulevat uudet tiedot, ja tätä yhteenvetoa päivitetään tarvittaessa.

Mitä tietoja Pandemrixista odotetaan vielä saatavan?
Pandemrixiä valmistava yhtiö kerää tietoja rokotteen turvallisuudesta ja tehosta ja välittää nämä tiedot CHMP:n arvioitavaksi.

Miten voidaan varmistaa Pandemrixin turvallinen käyttö?
Pandemrixiä valmistava yhtiö kerää tietoja rokotteen turvallisuudesta sen käytön aikana. Tähän sisältyvät tiedot sen sivuvaikutuksista ja turvallisuudesta vanhuksilla, raskaana olevilla naisilla, vakavasti sairailla potilailla ja ihmisillä, joiden puolustusjärjestelmässä on ongelmia.


PPS. Miksi pandemiarokotteen haittailmoituksiin ei rekisteröidä lainkaan ainoana oireena alle 40C asteen kuumetta eikä pistokohdan turvotuksia, kipua tms. jos nämä eivät ole olkavartta suuremmalla alueella? Millä tahansa lääkkeellä jo pelkkää kuumeiluakin pidetään selvänä haittavaikutuksena, mutta ilmeisesti sikainfluenssarokotteen haittavaikutuksilla ei ole viranomaisten ja lääkefirman mielestä väliä...

2 kommenttia:

vmt kirjoitti...

Eihän tuo vouhottaminen yksistään ylen ansiota ole, vaan kyllä iltapäivälehdet ovat se suurin "uutisviemäri" tässäkin asiassa.

Tähän mennessä en ole ainakaan itse kyennyt vielä tekemään päätöstä otanko rokotteen vai en. Saattaa tosin olla, että ei minun edes tarvitse koskaan tuota päätöstä tehdä. Sen verran hienosti on tämäkin farssi organisoitu.

THL:llä ja muilla terveydenhuoltoalan organisaatioilla on ollut viime keväästä lähtien aikaa varautua pandemian tuloon. En tiedä sotkivatko kesälomat työkuviot, mutta aika heikoissa kantimissa valmistautuminen on ollut.

Anonyymi kirjoitti...

Mitä itse olen seurannut iltapäivälehtiä, niin niissä yleensä kerrotaan paremmin totuus kuin sanomalehdissä tai tv:ssä. Ainakin maahanmuuttoon liittyvistä ongelmista kerrotaan paljon vapaammin.