4. toukokuuta 2009

Sananvapauksia ja rikoksia

Ei taaskaan tiedä, pitäisikö itkeä vaiko nauraa. Sananvapauden päivänä, 3.5. Ylenanto uutisoi toisaalla:
Sananvapauden väärinkäytöksestä tehtyjen rikosilmoitusten määrä on lähes kaksinkertaistunut 2000-luvulla,

Toisaalta Ylenanto uutisoi:

Suomi on saanut Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta viimeisen 15 vuoden aikana enemmän langettavia päätöksiä kuin muut Pohjoismaat yhteensä...Kiusallisimpia Suomelle ovat olleet sananvapautta koskevat tuomiot. Viimeksi Euroopan ihmisoikeustuomioistuin huomautti Suomea helmikuussa rikosuutisen kuvitusta koskevassa jutussa. Lisää on tulossa, sillä ihmisoikeustuomioistuin on ilmoittanut ottavansa käsittelyyn yhdeksän Suomen sananvapausasioita koskevaa tapausta.

Suomessa rangaistaan ihmisiä heidän sananvapautensa käyttämisestä (esim. kiihotus kansanryhmää kohtaan, uskonrauhan häiritseminen, kunnianloukkaus, yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen, jne. rikosnimikkeet) ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuin puolestaan katsoo, että Suomen valtio - oikeuslaitos käytännössä - puolestaan loukkaa yksilöiden sananvapautta törkeästi ja jatkuvasti.

Olenko minä taas ainut, joka pitää näitä kahta hieman kysymyksiä herättävinä juttuina? Kertovatkohan nämä "jostain" "jotakin"? Vai onko tämä kaikki vain sattumaa?

Onko mitenkään mahdollista, että nämä kaikki kertovat siitä, että Suomessa koko käsitys sananvapaudesta on täysin perverssi ja jo Euroopan ihmisoikeustuomioistuinkin antaa Suomelle sapiskaa kovalla kädellä - mutta juntit poliitikot, byrokraatit ja oikeusjärjestelmä eivät vain opi. Sananvapausrikoksia käytetään Suomessa siis keppihevosena ihmisten hiljentämiseen nostamalla kasapäin syytteitä ja jakamalla ihmisille tuomioita sananvapautensa "väärinkäytöstä"...vaikka Suomen valtio ja oikeuslaitos hyvin tietää, että sen tulkinta sananvapaudesta on täysin kansainvälisen oikeuskäytännön vastainen ja loukkaava. Järjestelmä ei ota opikseen, eikä vapauta sananvapautta.

Vähintä mitä tulisi tehdä olisi, että EIT:n antamat tuomiot otettaisiin tosissaan ja niistä langettavat päätökset saaneet tahot laittaisiin henkilökohtaisesti vastaamaan ratkaisuistaan, esimerkiksi nostamalla virkarikossyytteet oikeuden puheenjohtajia, poliiseja ja syyttäjäviranomaisia vastaan sekä laittamalla heidät henkilökohtaiseen ja täysimääräiseen korvausvastuuseen aiheuttamastaan vahingosta. Voisi tämä pelleily loppua aika äkkiä.

Mikäli jotain radikaalia ei tehdä, Suomi on ja pysyy sananvapauden Valko-Venäjänä.PS. Huomasin juuri Mikko Ellilän loistavan kirjoituksen juurikin tästä asiasta.

Ei kommentteja: