29. marraskuuta 2017

Tiesittekö, että poliisi manipuloi aina todisteita?

Suomalaiset ovat varmasti yleisesti ottaen siinä uskossa, että poliisi ja syyttäjä esittävät syytteeseen liittyvät alkuperäiset todisteet oikeudessa. Muokkaamattomina. Autenttisina. Ei-editoituina. Koska jos todisteita jotenkin muokattaisiin tai editoitaisiin, olisi olemassa aina kaksi vakavaa vaaraa:
  1. Todisteiden editoinnissa menee vahingossa jotain pieleen ja seurauksena on oikeusmurha.
  2. Todisteiden editoinnissa voidaan tahallaan manipuloida todisteita siten, että seurauksena on oikeusmurha.
Arvatkaas mitä?

Suomessa ei esitetä oikeudessa alkuperäisiä ja muokkaamattomia todisteita, ei ainakaan tietotekniikkajutuissa. Ehei. Todisteita muokataan, hienosti sanottuna "korjataan", jotta ne olisivat "helpommin ymmärrettävissä" oikeudessa. Esimerkiksi tietokoneelta otettujen tiedostojen aikamääreet muokataan toisiksi, sen sijaan, että ne pidettäisiin alkuperäisinä. Kyllä, luit aivan oikein. Oikeudessa ei Suomessa esitetä alkuperäisiä, muokkaamattomia todisteita, vaan de facto pelkästään poliisin itse manip...muokkaamia todisteita!

"Jos me otetaan vaikka tietokone ja me huomataan, että sen päiväys heittää vaikkapa viis, kuus tuntia, niin se, siihen alkuperäiseen materiaaliin sitä oikaisua ei tehdä, mutta oikaisu tehdään tavallaan siinä prosessin keskellä, laittaa sen nykyaikaan, ettei joka ikisen tiedoston kohdalla tarvitse miettiä, että hetkinen, tästähän pitäisi vähentää viis tuntia...vaan se...niinku...huomioi sen. Ja tämä tunnin virhe johtuu minun väärästä asetuksista mitä siinä on pistetty siihen ohjelmaan."
- Hra. Levonen, poliisin atk-tutkintaguru
Yllä olevan, suoran lainauksen poliisin todistuksesta oikeudessa voisi siis kääntää myös toisenlaiseen muotoon:
"Niin siis emme me esitä täällä oikeudessa alkuperäistä todistusaineistoa. Me esitämme täällä itse väsäämämme materiaalia, jonka olemme manipuloineet siitä alkuperäisestä todistusaineistosta, mm. muokkaamalla aikamääreet vastaamaan näkemyksiämme aikamääreistä. Nyt tässä prosessissa sitten tapahtui minun toimestani virhe, josta johtuen tämä lavastamamme materiaali on sen lisäksi, ettei ole siis alkuperäistä lainkaan vaan ihan jotain muuta, vieläpä virheellistä. Eli lavastuksessamme kävi pieni moka. Mutta kyllähän se kelpaa silti todisteeksi ja tuomioon, koska minä poliisina sanon, että ei tässä oo koiraa haudattuna. Oikeasti. Kautta kiven ja kannon. Kaikki on jees. Ok?"
- Eräs poliisi
Järkyttävää, eikö? Suomessa ei siis noudateta yleisiä oikeusvaltioperiaatteita, joissa todisteet ovat sinetöityinä ja muuttumattomina, sekä ne esitetään oikeudessa alkuperäisinä! Suomessa todisteita muutellaan poliisien toimesta ennen niiden tuomista oikeuteen - jossa ne kuitenkin esitetään ikäänkuin alkuperäisinä ja luotettavina todisteina! Kun tähän pelottavaan menettelyyn yhdistetään vielä poliisien ammattitaidottomuus, inhimilliset virheet tai puhtaat petokset ja lavastukset, on lopputulos karmiva.

Vieläkö ihmettelette, miksi Suomi on ihmisoikeuksien takapajula ja saa per kapita 6x määrän langettavia päätöksiä Euroopan Ihmisoikeustuomioistuimelta Venäjään verrattuna? Oletteko tietoisia, että Venäjän rikoslakikin on paremmalla tolalla epäillyn oikeuksien suhteen kuin Suomen lait? Jos Venäjä on siis takapajua ihmisoikeuksien ja epäillyn oikeuksien suhteen - voinee perustellusti kysyä, millä tasolla Suomi sitten on?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti