7. marraskuuta 2017

Onko CFS/ME/SEID toiminnallinen sairaus/häiriö/oireyhtymä?

Minua lievästi sanottuna vituttaa, että suomalaiset lääkärit ammattitaidottomuuttaan ja tyhmyyttään luokittelevat SEID:n toiminnalliseksi häiriöksi. Ja tulevissa hoito-ohjeissa jne. näin tullaan myöskin tekemään varmasti. Miten näin törkeä VALHE voi päästä läpi ilman kenenkään puuttumatta? Pureudutaanpa tähän valheelliseen uskomukseen ihan itse asiantuntijoiden sanomana:
"Kun potilas tulee lääkäriin, mutta lääkäri ei löydä oireille elimellistä syytä perusteellisista tutkimuksista huolimatta, voidaan puhua toiminnallisista häiriöistä. Vaivat ovat silti todellisia ja aiheuttavat potilaalle kärsimystä."
Juuri näin, tämä kohta täysin oikein. Aivan täsmälleen. 
"Tällä hetkellä tavallisia toiminnallisia häiriöitä ovat esimerkiksi krooninen väsymysoireyhtymä,"

"Kroonisen väsymysoireyhtymän lisäksi kipuina ja väsymyksenä ilmeneviä toiminnallisia somaattisia oireyhtymiä..."
ANTEEKSI MITÄ?!? Eli siis SEID-potilaista ei löydy elimellistä syytä sairauden oireille? Häh? Mutta...kun... 
"Krooninen väsymysoireyhtymä (chronic fatigue syndrome, CFS) on vakavasti elämää rajoittava elimellinen (fyysinen) sairaus, jota psyykkiset syyt eivät selitä."
Eli siis ELIMELLINEN SAIRAUS (fyysinen). Miten sairaus voi olla elimellinen sairaus (Duodecim), mutta kuitenkaan elimellistä vikaa ei muka löydy (Tehy-lehti) ja sairaus on muka toiminnallinen sairaus (Tehy-lehti ja Kelan raportti)? Täysin epäloogista. Täysin epäloogista ja ala-arvoista kirjoittelua Tehy-lehdeltä ja tuolta Kela-raportista.

Mutta, luetaanpa lisää itse lähteestä: 
"Kroonisen väsymysoireyhtymän aiheuttajaksi epäillään monimuotoista immunologisen ja neuroendokriinisen järjestelmän sekä autonomisen hermoston toimintahäiriötä..."
Juuri näin, tämä kohta täysin oikein. Aivan täsmälleen. Eli kyse on neuroimmunologisesta sairaudesta. Aivan. Ei mitään epäselvää. 

Mutta miten sama Kelan raportti sitten väittää sitä toiminalliseksi häiriöksi, vaikka itse tunnustaa, että kyse on elimellisestä toimintahäiriöistä? Vai eikö immunologinen, neuroendokriininen ja autonominen hermosto ole "elimellinen"? Mikä se sitten on? Pyhää Henkeä? Taikaa? Uskomusta? Eikö ihmisellä oikeasti ole mitään elimiä, jotka liittyvät immunologiseen, neuroendokriiniseen ja autonomiseen hermostoon? Vai mitä ihmettä tässä sanotaan? Mielipuolista. 

Tosiasia on, että CFS/ME/SEID on fyysinen sairaus ja potilaista löytyy lukuisia löydöksiä immunologiaan, neuroendokrinologiaan ja autonomiseen hermostoon liittyen, jotka selittävät potilaan oireita ja sairautta (vaikka kaikkea ei toki tiedetäkään vielä). Niin ikään lupaavat hoidot esim. rituksimabilla ja rintatolimodilla, jotka ovat molemmat immunologiaan vaikuttavia valmisteita, vahvistat luonnollisesti käsitystä siitä, että kyseessä on somaattinen sairaus. Kyse ei ole, eikä voi olla mistään "toiminnallisesta oireyhtymästä".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti