17. toukokuuta 2007

Kokoomus ei ole liberaali - vaan konservatiivipuolue

Otsikossa mainittu asia ei ole ihan kaikkien ihmisten tiedossa, eikä ymmärtämä. Useat ihmiset kannattavat ja äänestävät Kokoomusta, koska luulevat sen olevan jotenkin liberaali puolue tai ajavan jotenkin maagisella tavalla yksilönvapautta. Toki löytyy hölmöläisiä, jotka äänestävät mm. Keskustaa, RKP:ta ja Vihreitä samalla perusteella.

Joni Jantunen kokosi blogiinsa hyvän tiivistelmän siitä, mitä Kokoomuksen ehdokkaat vastasivat useisiin kysymyksiin ja laittoi kontrastiksi Liberaalit rp:n ehdokkaiden vastaukset. Kannattaa käydä lukemassa. Jantusen tekstistä käy hyvin ilmi, että tosiasiassa Kokoomuksen ehdokkaat kannattavat vain taloudellista vapautta, eivät henkilökohtaista vapautta. Näin ollen Kokoomus on profiloituu selvästi konservatiivi- tai oikeistopuolueeksi.

Väännän vielä rautalangasta, että "vasemmisto" kannattaa korkeaa henkilökohtaista vapautta mutta alhaista taloudellista vapautta. Toisinsanoen, että valtio säätelee miten rahat käytetään mutta muuten saat tehdä melkoilailla mitä lystäät. "Oikeisto" taas kannattaa matalaa henkilökohtaista vapautta mutta korkeaa taloudellista vapautta. Toisinsanoen, että valtio ei käytä rahojasi juuri mitenkään, mutta sen sijaan kontrolloi elämääsi.

Käsitteet "vasemmisto" ja "oikeisto" ovat lainausmerkeissä siksi, että ne eivät oikeasti tarkoita juuri mitään. Termit "vasemmisto" ja "oikeisto" ovat peräisin jostain Ranskan vallankumouksen (minkä niistä? anyway...) ajoilta, jossa jengi istutettiin vain parlamentissa eri puolille salia, varmaankin pääasiallisena ideana estää jengiä tappelemasta keskenään riitatilanteissa... ;)

1 kommentti:

  1. Ymmärtääkseni vasemmistolla tarkoitetaan ainakin puhekielessä aatetta, johon liittyy sellaisia ominaisuuksia kuten korkea verotus, hyödykkeiden tuotanto valtio-omisteisesti, laitosmaisuus palvelujen tuotannossa (neuvolasta kalmistoon), uskonnottomuus, pyrkimys tai taipumus säädellä asioita lainsäädännöllä, halu ymmärtää väkivaltarikolliset taloudellisen epätasa-arvon uhreina, halu kriminalisoida toisinajattelijat, seksuaalinen vapaus. Aatetta käytetään elämänhallintaan luomalla turvaverkkoja ja luopumalla omista henkilökohtaisista vapauksista.

    Oikeistoon taas ymmärtääkseni liitetään matala veroaste, yksityisyrittäjyys, pääoman muodostuksen tavoittelu (vauraus), vapaus matkustaa ja ilmaista ajatuksensa, uskonnollisuus, halu eristää ympäristöään vandaloivia ihmisiä (huumeiden käyttäjät, väkivaltaisesti käyttäytyvät, seksuaalirikokset) pitkillä vankeustuomioilla, seksuaalisuuden rajoittaminen. Maailmankuvaan kuuluu joko melkoinen arvokonservatismi (uskonto) tai liberaalius (tiede). Vapaus päättää itse omista asioistaan.

    VastaaPoista