1. toukokuuta 2007

Lentoliikenteen turvallisuus on pelleilyä

Tulipa tässä matkustettua lentokoneella oikein ulkomaille saakka ja huomioni kiinnittyi tietysti turvatoimiin. Turvatoimia lentoliikenteessä on kiristetty tuntuvasti 911 jälkeen ja vielä senkin tapahtuman jälkeen. Nämä turvatoimien kiristämiset ovat aiheuttaneet ylimääräisiä viiveitä, lisähenkilöstön palkkausta ja epämukavuutta matkustajille. Todellisia terroristeja tai lentokonekaappareita ne tuskin ehkäisevät yhtään. Selitän nyt, miksi.

Ensinnäkin, lentokentillä käytetään metallinpaljastimia estääkseen terroristeja kuljettamasta aseita kuten veitsiä ja pistooleja lentokoneisiin. Kuljin itse tietysti metallinpaljastimen läpi lentokentällä, joka tietysti piippasi. Seurauksena oli, että vartija pyysi levittämään kädet sivuille ja tunnusteli vaatteiden läpi, ettei selässäni tai taskussani ole esimerkiksi katkaistua haulikkoa tai muuta vastaavaa. Pari ongelmaa jotka heti havaitsin: Vartijat eivät kummallakaan kerralla tarkastaneet kenkiäni, eivätkä myöskään nivusteni seutua (tms. "intiimejä alueita"). Olisin voinut hyvin kuljettaa lentokoneeseen sisälle vaikkapa toisessa kengässäni veitsen ja alushousuihin tungetun kaasusumutteen tai pienikokoisen pistoolin. Kyllä niillä koneen kaappaa.

Toiseksi, matkustamoon ei saa viedä nestemäisiä/geelimäisiä tuotteita kuin vähäisiä määriä (10x 100ml, jossain tulkitaan että vain 100ml), jottei terroristi vain tee niistä lentokoneen vessassa nestämäistä pommia. Ottaen huomioon edellä mainitsemani metallinpaljastin, mikäli minulla ei olisi ollut mitään metalliesineitä mukanani, olisin voinut kulkea tarkastuksen läpi ilman että kukaan olisi tunnustellut, onko minulla vaikkapa kehooni teipattuna tai takkini taskuissa litrakaupalla nestemäisiä aineita. Kyllä niillä koneen räjäyttää.

Kolmanneksi, vaikka nestemäisiä aineita ei kuljettaisi mukanaan kuin tuon 100ml, niin mikä estäisi vaikka 10 terroristia menemästä samalle lennolle? Siitä saisi aikaan litran nestemäistä räjähdettä. Kyllä niillä koneen räjäyttäisi.

Neljänneksi, hiljattain oli täällä Suomen Turussa tapaus, jossa ulkomailta ostetut langattomat kuulokkeet häiritsivät tahattomasti lentoliikennettä. Kuulokkeiden omistaja paikannettiin varsin nopsaan ja homma saatiin hoidettua, mutta entäpä jos terroristit tekisivätkin samaa? Kuka tahansa radioalan osaamista omaava henkilö pystyy rakentamaan radiolähettimiä ja häiritsemään lentoliikenteen viestintää. Esimerkiksi antamaan vääriä ohjeita lentokoneille tai vain jumittamalla kanavia. Muutamalla sopiviin paikkoihin sijoitetuilla lähettimillä voisi helpohkosti katkaista tai ainakin merkittävästi häiritä lentoliikennettä varmaan vuorokauden verran vaikkapa Helsinki-Vantaan lähistöllä.

Viides pointti on, että vaikka lentokoneen ohjaamon ovia on vahvistettu, ne saa silti auki. Lentohenkilökuntahan toimittaa mm. ruokaa piloteille. Mikään ei estä terroristeja, jotka ovat salakuljettaneet kengissään veitsiä ja pippurisumuttimia (tai vaikka pistoolia) hyökkäämästä ohjaamoon sillä hetkellä koneen eturivin paikoilta, kun lentoemot kuljettavat ruokaa piloteille. Vahvistettu ovi toimii paremminkin jopa suojana terroristeille, kun nämä ovat päässeet tunkeutumaan ohjaamoon, heillä ei ole enää pelkoa, että matkustajat pääsisivät antamaan heille "isän kädestä".

Lisäksi kannattaa muistaa, että turvatoimet eivät koske sellaisenaan kaikkia henkilöitä, nimittäin henkilökunta saa melko vapaasti touhuilla omiaan. Mikä estää terroristeja soluttautumasta töihin lentoyhtiöihin tai lentokentille ja toimittaa sitä kautta aseita ja räjähteitä lentokoneisiin? Ei mikään.

Tosiasia on, että lentoliikenteen turvatoimet ovat silmänlumetta, jolla suurelle yleisölle luodaan mielikuva turvallisuudesta. Näytetään, että jotain on tehty ja voit astella koneeseen turvallisin mielin. Tämä siksi, että suurimmalta osalta ihmisistä puuttuu suhteellisuudentaju ja kyky hahmottaa todellisia riskejä ja he pitävät lentomatkustusta terrorismin(kin) vuoksi kovinkovin vaarallisena, vaikka se on tosiasiassa turvallisempaa kuin autolla ajo. Kun heille tehdään ja vieläpä laitetaan heidät itse osallistumaan "turvallisuuden parantamiseen" niin johan tuntevat taas olonsa turvatuksi. Vaikka todellisuudessa mikään ei ole muuttunut.

1 kommentti:

  1. Ja tämä naurettava terroristien jahtaaminenhan johtuu vaan usasta itsestään ja heidän halustaan hallita ja tietää jokaisen henkilön olinpaikka. Ensinnäkään se ei voi johtua 9/11 koska eipä siitä nyt ole tullut edes veden pitäviä todisteita, että sen olisi tehnyt muslimi terroristit vaan ennemminkin, kun imee kaiken tiedon mitä käsiin saa tuntuu syy olevan ihan omissa terroristeissa. Naurattaa ihan miten se propaganda jota sysätään attan ja muiden harteille menee läpi ihmisille, kuin vettä vaan. Kas kummaa kun Bushikin oli jo siellä tarhassa/koulussa katsonut tv:sstä kuvaa,ennen luokkaan menoa,kun eka lentokone ajoi päin ekaa pilvenpiirtäjää ja oli omien sanojen mukaan ajatellut että onpa "huono kuski", kun lentää pilvenpiirtäjään ja todellisuudessa se pätkä oli vasta myöhemmin näytetty tv:ssä ja koko episodihan oli silloin vasta käynnissä kun Bush oli jo luokassa, mutta Bush olisi siis nähnyt sen suorassa lähetyksessä. Eikä yhdessäkään kuvassa näy mitään konetta lentäneen Pentagoniin ja näitä asioita voisi jatkaa vaikka päivän..mutta koska jo rikospaikkalta eli ground zerolta alettiin roudaamaan jo seuraavana päivänä romut pois,niin ei ehkä selviä monikaan asia ja koska ihmiset eivät edes halua uskoa, että moinen kusetus on ollut mahdollista koko maapallon laajuisesti, niin kun painostusta ei ole tarpeeksi, niin herrat saa tehdä mitä tykkää ja sopivasti aina joku kuolee "onnettomuudessa" joka asiasta tietää. Nostellaan hälytystasoja aina välillä ja muka löydetään jotain "epäilyttäviä" esineitä lentokentiltä, että saadaan ihmiset hyväksymään typerän kyykyttämisen.

    VastaaPoista