25. huhtikuuta 2010

Mitä on pankin ryöstö pankin perustamiseen verrattuna? (osa 2)

Oppikirjoissa kerrotaan ja meille jatkuvasti selitetään, että rahan lainaaminen, sekä pankkijärjestelmämme kokonaisuudessaankin perustuu seuraavaan prosessiin: Ihminen tallettaa pankkiin 100 euroa rahaa, joista pankki tallettaa (keskuspankkiin) esimerkiksi 10 euroa ja lainaa loput 90 euroa eteenpäin. Tässä ei sinällään ole mitään outoa tai moraalitontakaan.

Harvoin muistetaan kuitenkaan kertoa, että jos nämä 90 euroa pankista lainannut tallettaakin ne takaisin pankkiin, pankki tallettaa näistä rahoista 9 euroa (keskuspankkiin) ja lainaa 81 euroa eteenpäin jne. jne. Tämän seurauksena markkinoille syntyy tyhjästä toimintaa ja erilaisia velkakirjoja ja sitoumuksia niin, että 100 eurosta tuleekin lähemmäs 1000 euroa rahaa. Rahan määrä siis kymmenkertaistuu. Pyramidi kasvaa ja romahtaa heti, jos ihmiset alkavatkin nostamaan talletuksiaan pankeista.

Tätä voidaan pitää törkeänä touhuna, mutta tosiasiassa tilanne on vielä paljon pahempi. Todellisuudessa nimittäin tapahtuu seuraavalla tavalla: Ihminen tallettaa pankkiin 100 euroa rahaa, joista pankki tallettaa (keskuspankkiin) kaikki 100 euroa rahaa ja lainaa itse suoraan eteenpäin 1000 euroa rahaa, keräten tietysti siitä kaikesta korkoa. Kun rahan tallettanut saa korkoa vuodessa pääomalleen (vaikkapa 2% korkotasolla) 2 euroa vuodessa, saa pankki tästä hyvästä korkoa 20 euroa. Itse asiassa, kun ottaa huomioon pankin katteet, niin pankki saa luultavasti vähintään 30 euroa korkoa pääomasta, josta sen todellinen omistaja saa vain 2 euroa korkoa. 2% nimelliskorko muuttuukin 32% reaalikoroksi siten, että rahan tallettaja saa 2% korkoa ja pankki 30% korkoa.

Tietysti, mitä korkeampi korkotaso ja mitä pienempi on se summa, jonka pankin pitää tallettaa (keskuspankkiin), sitä suuremmaksi pankin voitto kasvaa. Jos korkotaso onkin vaikka 5% ja talletettava osuus vain 1 euro sataa euroa kohti, pankki voi lainata 100 euron talletuksesta 10000 euroa ja kerätä siitä siten 500 euroa korkoa vuodessa! Toistan: 100 euron talletuksesta sen tallettaja saa 2 euroa korkoa vuodessa, mutta pankki voikin saada siitä jopa 500 euroa korkoa vuodessa!

Sitten joku vielä kuvittelee, että nykyinen leikkirahaan, väärennettyyn kultaan ja loputtomaan velkaantumiseen perustuva talous- ja yhteiskuntajärjestelmämme on kestävällä pohjalla. Se ei ole. Se on tuhoon tuomittu.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kas. Janssonille alkaa avautua kapitalismin mahdottomuus. Seuraava puolue SKP?

Anonyymi kirjoitti...

Huomaamme että pankkiryöstö on pankkitoimintaan verrattuna lähestulkoon laupiasta, kolehdin keräämistä.

Kun pankkiryöstäjä astuu pankkiin
sisään ja pyytää arvokkaasti läsnäolevia olla
liikkumatta ja pankkivirkailijoita lapioimaan setelit kasseihin hän tekee itse asiassa pienen "tilisiirron"
ilman kuitteja.

Pankki saa petoksella aikaansaadut rahat
takaisin vakuutuksesta.

Pankkivalvontaviranomaiset ovat enemmän kuin
hyvin tietoisia tästä massiivisesta kusetuksesta.

Anonyymi kirjoitti...

Joo mut kyl se o vääri, et jos aikoo ryästää suamen panki ni pitää nykyää menna helsinki saakka.

Enne se oli paljo helpompaa ku pankki ol tos linnankarul.

Kaikki olis sujunu iha hyvi, jos auto olis hankittu jolta muult ku tommoselt virolaiselt hölö suult!