6. maaliskuuta 2010

Lukuvinkki: Miksi psykoterapia toimii?

Marko Hamilo: Miksi psykoterapia toimii? Kolme pientä lainausta itse kirjoituksesta niille laiskoille, jotka eivät jaksa linkkiä klikata:


"Jos nimittäin lääkkeet ovat kutakuinkin yhtä vaikuttavia kuin psykoterapia, miksi veronmaksajien pitäisi kustantaa psykoterapiaa, joka on moninkertaisesti kalliimpaa kuin patenttisuojasta vapautuneet lääkkeet?"

"Jos terapioista jotakin tiedetään, niin se, että niiden vaikutus ei voi perustua siihen teoriaan, mitä ne soveltavat tai ovat soveltavinaan."

"...on oikeastaan vaikea keksiä niin hullua teoriaa ihmismielestä, ettei siihen pohjautuva psykoterapia olisi suunnilleen saman verran (eli melko vaatimattomasti) vaikuttava kuin nykyisetkin psykoterapiat."


PS. Kannattaa lukea myös tämä aikaisempi kirjoitukseni aihepiiriin liittyen.

12 kommenttia:

 1. Sorry! mut en jaksanut lukea kaikkea, mutta aikoinaan kun luin tämän aikaisemman juttusi(missä vertaus auton korjaukseen) niin silloin piti kysyä, oletko lukenut Arthur Janovin kirjan"huuto sisimmästä" jos olet niin mitä pidit? ja jos et niin LUE ihmeessä!

  Myllynsilta murtuu juuri silmieni edessä ja on helvetin kylmää...

  VastaaPoista
 2. Lääkkeet eiväy yksinään auta, vaan tarvitaan myös psykoterapiaa. Vuosikausia kestävä psykoterapia on kuitenkin todella kallista. Lääkkeiden avulla terapiasessioiden määrää voidaan vähentää muutamaan kymmeneen.

  VastaaPoista
 3. > Lääkkeet eiväy yksinään auta, vaan
  > tarvitaan myös psykoterapiaa.

  Paskapuhetta. Luitko yhtään, mistä ja mitä kirjoitin? Nimenomaan huuhaapsykoterapiaa ei tarvita lainkaan, vaan lääkkeillä saadaan ihminen kutakuinkin yhtä kuntoon kuin mitä psykoterapialla parhaimmillaan voidaan joskus saada...lääkkeet tosin maksavat murto-osan siitä, mitä psykoterapia maksaa...

  VastaaPoista
 4. "Nimenomaan huuhaapsykoterapiaa ei tarvita lainkaan, vaan lääkkeillä saadaan ihminen kutakuinkin yhtä kuntoon kuin mitä psykoterapialla parhaimmillaan voidaan joskus saada...lääkkeet tosin maksavat murto-osan siitä, mitä psykoterapia maksaa..."

  LOL, mitä paskaa! :D

  VastaaPoista
 5. > LOL, mitä paskaa! :D

  Jos olisit vaivautunut tai osaisit lukea alkuperäisen jutun ja/tai aikaisemman kirjoitukseni aiheesta (johon selvästi linkkasin), tietäisit, että tuo mitä sanoin, EI ole paskaa, vaan tosiasia. Koska et siis tuota tajua, olet ilmeisesti joko
  A) Liian laiska
  B) Liian tyhmä
  C) Lukutaidoton
  D) Jotain em. yhdessä.

  Hyvää päivänjatkoa sinulle silti.

  VastaaPoista
 6. Minä muuten edustan kaikkia kirjainvaihtoehtoja, mutta en silti menisi kommentoimaan, ennen kuin olisin lukenut jutun.

  Arthur Janovin olen lukenut ja kirja oli hyvin kiehtova, sekä ajatuksia antavia.

  Näin maallikkona minua ovat koskettanut vain Arthur Janov ja Robert De Haren kirjoitukset.(+T.Hellsten)

  Pitkistä terapioista sen verran, että ne nyt ainakin työllistävät terapeutteja ja koukuttavat monet suorastaan terapia riippuvaisiksi.

  kun minulla oli paha kriisi luin Tommy Hellsteniä ja rukoilin, niin kyllä se päivä siitä alkoi paistamaan.(Lääkkeitä en syönnyt, muuta kuin kerran levotsiinin epävirallisesti ja sen kokemuksen muistan lopun ikäni)

  VastaaPoista
 7. "> Lääkkeet eiväy yksinään auta, vaan
  > tarvitaan myös psykoterapiaa.

  Paskapuhetta. Luitko yhtään, mistä ja mitä kirjoitin? Nimenomaan huuhaapsykoterapiaa ei tarvita lainkaan, vaan lääkkeillä saadaan ihminen kutakuinkin yhtä kuntoon kuin mitä psykoterapialla"

  Ei ole paskapuhetta. Tutustupa esim. SSRI-lääkkeisiin ja ahdistuneisuushäiriöiden hoitoon. Ilman terapiaa lääkkeillä ei ole paskan vertaa vaikutusta.

  VastaaPoista
 8. > Ei ole paskapuhetta. Tutustupa
  > esim. SSRI-lääkkeisiin ja
  > ahdistuneisuushäiriöiden
  > hoitoon. Ilman terapiaa
  > lääkkeillä ei ole paskan vertaa
  > vaikutusta.

  Itse TIEDÄN jo koulutukseni ja työni puolesta, että kyllä muuten on. Joten lopeta paskanjauhanta.

  VastaaPoista
 9. "Jos nimittäin lääkkeet ovat kutakuinkin yhtä vaikuttavia kuin psykoterapia, miksi veronmaksajien pitäisi kustantaa psykoterapiaa, joka on moninkertaisesti kalliimpaa kuin patenttisuojasta vapautuneet lääkkeet?"

  Se että terapia toimii yhtä hyvin kuin lääkkeet on jo sinäänsä aika ihmeellistä. Mietikkääpä jos tämä koskisi muitakin ruumiillisia vammoja, esim. päänsärky paranisi puhumisella yhtä hyvin kuin lääkityksellä. Tämä on siis pikemminkin argumentti terapian puolesta kuin sitä vastaan.

  "Jos terapioista jotakin tiedetään, niin se, että niiden vaikutus ei voi perustua siihen teoriaan, mitä ne soveltavat tai ovat soveltavinaan."

  Juuri näin. Kaikki kokeneet terapeutit työskentelevät jotakuinkin samalla tavalla, teoreettisesta taustasta riippumatta. Toimivuus näyttäisi siis enemmän perustuvan pragmaattiseen ihmistuntemukseen kuin yhteenkään tiettyyn teoriaan.

  VastaaPoista
 10. "> Ei ole paskapuhetta. Tutustupa
  > esim. SSRI-lääkkeisiin ja
  > ahdistuneisuushäiriöiden
  > hoitoon. Ilman terapiaa
  > lääkkeillä ei ole paskan vertaa
  > vaikutusta.

  Itse TIEDÄN jo koulutukseni ja työni puolesta, että kyllä muuten on. Joten lopeta paskanjauhanta."

  Luepa kuule uusimmista tutkimuksista. SSRI-lääkkeiden teho on kyseenalaistettu viime vuosien aikana

  VastaaPoista
 11. Ihan Wikipediassakin sanotaan, että SSRI-lääkkeet ei varsinaisesti auta ahdistuneisuutteen mitenkään ilman terapiaa. Kun lääkkeiden käyttö lopetetaan, niin ahdistuneisuus palaa

  VastaaPoista
 12. > Se että terapia toimii yhtä
  > hyvin kuin lääkkeet on jo
  > sinäänsä aika ihmeellistä.
  > Tämä on siis pikemminkin
  > argumentti terapian puolesta
  > kuin sitä vastaan.

  Ei ole, koska terapia on pirun kallista, lääkkeet eivät ole. Veronmaksajien rahoja siinä palaa.


  > Ihan Wikipediassakin sanotaan,

  No sehän muuttaakin heti hoitosuositukset sun muut, kun oikein Wikipediassa sanotaan... LOL. Palataan asiaan, kun kyse on muustakin kuin yhdestä tutkimuksesta jne.

  VastaaPoista