6. huhtikuuta 2009

WGA paskaa taas Windows Updatesta

Microsoft on taas pistänyt jakoon Windowsin automaattipäivitysten ja microsoftupdaten kautta WGA Notifications päivityksen. Tarkoituksena on tietysti seuloa pois luvattomien eli piratoitujen Windowsien käyttäjiä paljastamalla heidät ja nalkuttamalla heille tämän jälkeen jatkuvasti heidän ruudullaan, ettei heidän Windowsinsa ole laillisesti hankittu. Windows Vistassa on mahdollista myös rajusti rajoittaa Windowsin käytettävyyttä, jos Windowsia epäillään laittomaksi versioksi.

Hyvä ajatusko? No, aikaisemmin WGA oli raportoinut jopa 42% väärin perustein piratoiduiksi versioiksi, vaikka lisenssit olivat kunnossa. Tästä aiheutui tietysti valtavasti ongelmia ja ajanhukkaa, kun ongelmaa piti koettaa korjata. Ajanhukkaa ja ongelmia nimenomaan käyttäjille itselleen.

Voi olla parempi pelata varman päälle ja olla asentamatta tuota päivitystä. Mutta miten voi olla varma, ettei se asennu? Annan sattuneesta syystä ohjeet englanninkieliseen versioon ;-) mutta kielitaitoiset osaavat varmasti myös tehdä saman suomenkielisellekin Windowsille.

1. Mene Windowsupdate / Microsoftupdateen Internet Explorer selaimellasi ja valitse "Custom"...älä missään nimessä klikkaa "Express" vaan nimenomaan "Custom"!


2. Mene sitten "High priority" valikkoon ja sieltä valitse edelleen tuo "Windows Genuine Advantage Notification". Poista kruksi siitä JA klikkaa plus-merkkiä, jolloin alas paljastuu vaihtoehto "Don't show this update again"...siihen kruksi ja voila!


Nyt voit ladata ja asentaa muut päivitykset halusi mukaan. Kriittiset päivitykset ainakin kannattaa asentaa. Älä välitä, vaikka Windows ruikuttaa jatkossa päivittäessäsi sitä, että joitain päivityksiä on piilotettu, siellä on juurikin piilotettu tuo WGA Notification päivitys ja hyvä niin.

On tietysti myös mahdollista, että päivitys asentuu tämän jälkeenkin jollain vippaskonstilla tai vain vahingossa, mikäli automaattipäivitykset ovat Windowsissa päällä. Mikäli haluat estää tämän, ota automaattipäivitykset kokonaan pois päältä. Mitenkä se sitten onnistuu?

1. Mene "Control Panel" - "Administrative Tools" - "Services".

2. Avaa "Automatic Update" ja laita sen "Startup type" muotoon "Disabled". Varmuuden vuoksi klikkaa vielä "Stop", jotta palvelu pysähtyy heti, eikä vasta koneen seuraavan uudelleenkäynnistämisen jälkeen. Paina sitten OK.


Muista, että jos teet tämän tempun, sinun pitää mennä samaa tietä uudelleen tuonne "Services" ja laittaa tuo "Automatic Update" palvelu jälleen tilaan "Automatic" ja painaa "Start" aina, kun haluat käydä katsomassa ja lataamassa päivityksiä Windowsiin. Kun olet ne katsonut ja asentanut, ota taas palvelu pois käytöstä kuten edellä mainitsin. Näin voit olla varma, että kontrolloit itse, mitä koneesi asentuu ja koska.

Entäpä, jos mokoma WGA Notification tuli jo asennettua koneellesi? Ratkaisu on yksinkertainen: Käytä Windowsin omaa System Restore toimintoa ja palauta tietokoneesi sillä aikakauteen, jossa kyseistä päivitystä ei ollut vielä asennettu tietokoneellesi. Menetät toki samalla kaikki muut päivitykset ja asennukset, joita olet tehnyt sen jälkeen, mutta se on pieni murhe ja helposti korjattavissa.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Windows Vistassa on mahdollista myös rajusti rajoittaa Windowsin käytettävyyttä, jos Windowsia epäillään laittomaksi versioksi."

Ainakin tähän asti Windows Vistassa rajoitukset ovat olleet paljon harmittomampia kuin XP:ssä. Mutta toki Mikkisoftan asenne saattaa muuttua.


"1. Mene Windowsupdate / Microsoftupdateen Internet Explorer selaimellasi ja valitse "Custom"...älä missään nimessä klikkaa "Express" vaan nimenomaan "Custom"!"

Ei tarvitse edes mennä Windows Updateen, koska sama toiminto on myös käyttöliittymään rakennetussa Windows Updatessa. Klikkaa vaan rastin pois päivityksen kohdalta. Siinä vaiheessa voi klikata ettei halua enää jatkossa asentaa kyseistä päivitystä.

Tosin jos Mikkisofta julkistaa uuden WGA-päivityksen, niin se on taas oma juttunsa. XP:lle on nyt tullut kaksi wei WGA-päivitystä. Jos haluaa olla varma, ettei WGA asennu, niin täytyy joka kerta silmäillä päivitykset läpi ennen kuin asentaa.

Anonyymi kirjoitti...

Jahas, onko ohjelmistososialistilla laiton Windows asennettuna?

Markus Jansson kirjoitti...

> Ainakin tähän asti
> Windows Vistassa
> rajoitukset ovat olleet
> paljon harmittomampia
> kuin XP:ssä. Mutta toki
> Mikkisoftan asenne
> saattaa muuttua.

Lueppa nyt se linkki. Tilanne on muuttunut ja paljonkin.


> Siinä vaiheessa voi
> klikata ettei halua enää
> jatkossa asentaa
> kyseistä päivitystä.

Toki, jos päivitykset on laitettu asentumaan vain käyttäjältä lupa kysyen. Kannattaa varmistautua asiasta kuitenkin tekemällä kuten neuvoin.


> Jos haluaa olla varma,
> ettei WGA asennu, niin
> täytyy joka kerta
> silmäillä päivitykset
> läpi ennen kuin asentaa.

JA ottaa automaattipäivitykset kunnolla pois päältä, eli se palvelu pois päältä. Mikkisofta voi koettaa tuputta salaa päivitystä muutenkin, mutta kun tuo palvelu on kokonaan disabloitu, niin eipä onnistu millään (vai?).

Iiro Laiho kirjoitti...

Ei ole mahdollista estää täydellisen varmasti varmasti Microsoftia pääsemästä mihinkään Windows-koneelle muuten kuin eristämällä kone ulkomaailmasta. Windows on suljetun lähdekoodin ohjelmisto, eikä sen lähdekoodia pääse tarkastelemaan kuin harvat ja valitut.

Anonyymi kirjoitti...

Osta Mac ja nauti elämästä! Paino sanalla "osta". Eikä Apple silti millään tavoin omaa oikeuksia tekemilleni tiedostoille vaikka julkaisisin niitä Applen tarjoamissa palveluissa. Mikkis mahtanee imeä veret julkaistuista valokuvistakin Livessään.

Ilmaista lounasta ei ole, mutta hieman vertailemalla hintoja saa kyllä edullisesti hyvän lounaan.

Halpa=huono
edullinen=hyvä hinta/laatu-suhde

Juha Pätsi- Mac/Linux-harrastelija

Anonyymi kirjoitti...

"Eikä Apple silti millään tavoin omaa oikeuksia tekemilleni tiedostoille vaikka julkaisisin niitä Applen tarjoamissa palveluissa. Mikkis mahtanee imeä veret julkaistuista valokuvistakin Livessään."

Ei Mikkis silti omaa yhtään enempää oikeuksia sen palveluissa julkaistaviin kuviin kuin Apple, vaikka Mikkiksen sopimusehdoissa teknisistä syistä johtuen muuta todetaankin.

Itse asiassa Applen ehdot ovat puutteelliset ja joku voisikin haastaa sen oikeuteen tekijänoikeusrikkomuksista. Jos uploadaan kuvan Applen palveluun, niin Apple pienentää ja tallentaa kuvan uudelleen ja sitten julkaisee sen muokattuna. Toimimalla tuolla tavalla Apple loukkaa tekijänoikeuttani kuvaan.

Mikkis on vain sopimusehdoissa huomoinut tuon asian, Apple ei.


Mac OS X on toki silti parempi käyttis. Itsekin ostin 24-tuumaisen iMacin noin kuukausi sitten. Windows-läppärin heitän menemään heti, kun jaksan.