23. kesäkuuta 2008

Ydinvoima ja päästökauppa

Suomen Pravda eli Helsingin Sanomat kertoo, ettö ydinvoimayhtiöt "lypsävät" huimia summia rahaa päästökaupasta. Tämä johtuu siitä, että päästökauppahullutuksen päästö-oikeudet annetaan ilmaiseksi sähköyhtiöille ja nämä voivat sitten käydä kauppaa niillä, sekä toisaalta, päästökauppa nostaa sähkön hintaa. Koska ydinsähkö ei päästöjä aiheuta, voivat ydinsähköyhtiöt myydä päästöoikeutensa eteenpäin hyvällä hinnalla ja toisaalta hyötyä sitä kautta kohoavasta sähkön hinnastakin. Tarkoituksena koko päästökauppahullutuksella on tietysti ohjata markkinoita (Gosplan) päästötöntä energiantuotantoa kohti.

Mikä on ongelmana? Ihan oikeasti, mikä helvetti on muka ongelmana?

Halutaan, että energiaa tuotetaan päästöttömästi. Halutaan, että ne tahot, jotka aiheuttavat päästöjä energiantuotannossa, joutuisivat kärsimään siitä eli maksamaan aiheuttamastaan haitasta. Halutaan, että energiantuotantorakenne ohjautuisi sellaiseksi, että päästöjä muodostuisi entistä vähemmän.

Mikä on ongelmana, kun ydinvoima tekee kaiken tämän? Ihan oikeasti, mikä helvetti on muka ongelmana, kun seurauksena on juurikin se, että ydinvoima muuttuu kannattavammaksi energiantuotannoksi ja päästöt vähenevät?

Viherhippien ja Pravdan mielestä päästökaupan pitäisi ilmeisesti vain haitata kaikkia, eikä hyödyttää ketään. Sen pitäisi vain olla keppinä kaikille energiantuotantomuodoille. Sen ei pitäisi ohjata energiantuotantoa ympäristöystävällisempään suuntaan. Vai mitä ihmettä Helsingin Sanomat ja muut hörhöt oikein melskaavat? Vai onko kyse vain siitä, että ydinvoima on se Suuri Saatana, jota ei saisi käyttää, kun halutaan päästöistä päästä eroon? Jos näin on, niin miksi? Mikä tekee ydinvoimasta sellaisen mörön, että sitä ei saisi käyttää tuottamaan päästötöntä energiaa?

Tietysti koko päästökauppaidea on järjetön. Se nostaa sähkön hintaa, lisää keinottelua ja antaa mahdollisuuden lisätienistien keräämiseen jättimäisille voimayhtiöille - sinun ja minun kustannuksellani. Koko päästökauppa pitäisi haudata samantien tietysti. Mutta se, että päästökauppa on typerä ja kallis vihreä valhe, ei tarkoita, että kaikki epäloogisuus, vääristely ja ydinvoiman leimaaminen olisi sen nimissä OK -juttu.

Viherhörhöille tiedoksi: Jos haluatte, että päästötöntä energiantuotantoa suositaan, se tarkoittaa automaattisesti, että ydinvoimaa suositaan. Älkää syyttäkö ydinvoimayhtiöitä siitä, että te viherhörhöt olette lobanneet läpi järjettömät päästökauppasysteemit, joista ydinvoimayhtiöt nyt, kuten koko päästökauppasysteemin ideaan kuuluu, hyötyvät. Jos ette halua, että päästötöntä energiantuotantoa suositaan, sanokaa se. Jos haluatte, että päästötöntä energiantuotantoa suositaan, haluatte myös, että ydinvoimaa suositaan.

Ei voi olla noin vaikeata tajuta. Ei vain voi olla.

2 kommenttia:

 1. Mikä ihmeen ympäristöteko se on, että veronmaksaja pakotetaan maksamaan tuotantoyhtiöiden päästöoikeudet suoraan?

  Käsittääkseni juuri se tekee päästökaupasta toimimattoman. Taitaa olla pahimman luokan pekkarismia, kun saadaan samaan aikaan olla Kioton sopimuksessa mukana ja samaan aikaan teollisuus saa kilpailuedun, kun ei käytännössä kuuluta Kiotoon.

  Pekkariset saavat kaipaamansa glooriat, mutta teollisuus näivettyy ja Kiotosta ei ole tarkoitettua tehoa.

  Ainoa päästöjä vähentävä vaikutus on siinä, että kaikki maksaa aina vaan enemmän tehokkuuden vähentyessä ja kilpailukyvyn rapautuessa.

  VastaaPoista
 2. On tuo päästökauppahomma kohtuullisen naurettavaa. Fossiilivoimaloita rakennetaan pelkästään päästöikeuksien myyntiä varten yms. kummallista.

  VastaaPoista