1. joulukuuta 2007

Windows Vista on susi - älkää ostako!

Kirjoittelin jo miltei vuosi sitten samasta aihepiiristä, sekä viime kesänä myöskin. Aihe ansaitsee mielestäni tietynlaisen loppukommentin tai johtopäätöksen, koska olen vielä noiden kirjoitusten jälkeen saanut (kyseenalaisen) kunnian tutustua kyseiseen käyttöjärjestelmään perusteellisesti.

Johtopäätökseni Vistasta on tyly. Se on susi. Älkää ihmeessä ostako sitä. Olkaa tarkkoja kun ostatte tietokoneita kaupoista, ettei niissä ole esiasennettuna Vistaa. Vaatikaa Windows XP:tä mieluummin. Jos se ei onnistu, poistakaa raa'asti Vistan asennus ja asentakaa XP tilalle vanhoilta asennusrompuiltanne. Suosittelen kyllä myös vakavasti harkitsemaan Macin ostamista ja jättämään koko Windows-maailman sikseen...niitä saa helposti myös esimerkisi Anttilasta täältä ja täältä.

Sen enempää toistamatta, mitä aikaisemmissa kirjoituksissani sanoin, totean vain, että Vista on sekava, hidas, ärsyttävä, vaikeasti säädettävissä, yksityisyyttä loukkaava ja täyttä rahastusta ja hypetystä. On totta, että joitain tietoturvan kannalta merkittäviäkin parannuksia siinä on, mutta jos käyttäjällä on ns. tervettä järkeä päässään ja tietää (ja noudattaa!) edes perusteita tietoturvasta, ei XP:llä ongelmia tule. Päinvastoin.

6 kommenttia:

 1. Kerro yksikin vika Vistassa. Ihan hyvin tämä toimii.

  VastaaPoista
 2. Juurihan sanoin. Etkö osaa lukea?
  "Vista on sekava, hidas, ärsyttävä, vaikeasti säädettävissä, yksityisyyttä loukkaava ja täyttä rahastusta ja hypetystä."

  VastaaPoista
 3. Linkki BADVista-sivustoon: http://badvista.fsf.org/

  VastaaPoista
 4. Tämä on yhden libertaarin, skeptikon ja ateistin mielipide Vistasta. Omat kokemukseni eivät ole olleet huonoja. Vista on ollut käytössäni helppokäyttöinen ja nopea. Lisäksi kone on Vistalla vakaampi kuin XP:llä. Yksityisyyden suojaan en vielä voi ottaa kantaa, täytyy tutkia asiaa tarkemmin.

  VastaaPoista
 5. Vaikka Vista olisi kuinka susi, niin ohjelman kehittäjän tulee seurata näitä uudistuksia, kun esim. Windows ohjelmien kehittäminen on sidottu tiettyyn IDE:een ja tämä tietty IDE toimii vain tietyssä käyttiksessä, jolla sitten voidaan kehtittä ohjelmia tiettyyn käyttikseen.

  Ohjelmistojen kehittäjä loppujen lopuksi on sitoutunut siihen järjestelmään, mitä asiakkaat käyttävät.

  VastaaPoista
 6. vista on yhdellä sanalla sanottuna paskasusi

  VastaaPoista