23. joulukuuta 2007

Säästövinkit tulevaa vuotta ajatellen

Näin joulun aikaan on tullut rahaa kulutettua huimia määriä. Nyt esitänkin eräitä hyödyllisiä ja helppoja säästövinkkejä, joilla keskituloinen perhe voi säästää vuodessa jopa pari tuhatta euroa - ilman että tarvitsee luopua konkreettisesti yhtään mistään! Parilla tonnilla vuodessa tekee jo yhden "ylimääräisen" etelänmatkan joka vuosi - tai ostaa vaikkapa kolme litraa olutta joka päivä! Säästö on siis selvä ja helppo toteuttaa.

Kirkollisvero on prosentin luokkaa. Keskituloiselle perheelle tuo tarkoittaa vuodessa 600 euron menoerää. Kirkosta pitää erota ennen vuoden vaihdetta, jotta välttyy ensi vuoden kirkollisveron maksamiselta. Eroa siis hetimiten kirkosta nopeasti ja kätevästi netin kautta. Uskovaisille tiedoksi, että kirkkoon kuuluminen tai kuulumattomuus ei ainakaan raamatun mukaan merkitse mitään taivaaseen pääsyn kannalta. Suurinosa suomalaisista kuuluu kirkkoon vain tottumuksen vuoksi - ei siksi että kokisi siitä jotakin hyötyvänsä.

Ammattiliiton jäsenmaksu on yleensä prosentin - puolentoista verran. Keskituloiselle perheelle tuo tarkoittaa vuodessa noin 600-900 euron menoerää. Useimmat kuuluvat ammattiliittoon sen tarjoaman ansiosidonnaisen työttömyysturvan vuoksi, täysin tietämättä, että täsmälleen saman ansiosidonnaisen työttömyysturvan saa esimerkiksi YTK:sta hintaan 67 euroa vuodessa! Voit liittyä kätevästi YTK:n jäseneksi ja samalla irtisanoa ammattiyhdistyksen jäsenyytesi netin kautta. Kannattaa myös huomioida, että YTK-yhdistys ry:n kautta voit YTK:n kassan jäsenenä ottaa työsuhdeoikeusturva- ja tapaturma- ja kuolemantapausvakuutuksen itsellesi vain 16 eurolla vuodessa!

Televisiomaksu on vuodessa yli 200 euroa per perhe / vakituinen television käyttöpaikka. Televisiomaksun maksamisessa ei ole kerta kaikkiaan minkäänlaista järkeä, koska sen maksamatta jättäminen ei ole rikos, eikä siitä jää käytännössä koskaan kiinni. Mikäli televisiolupatarkastaja sattuisi oven taakse tupsahtamaan, pelkkä "Minulla ei ole televisiota" ja oven kiinni laittaminen riittää. Televisiomaksu on muinaisjäänne, jolla valtio kerää lisätuloja itselleen ja Yleisradion paskaohjelmien rahoittamiseen niiltäkin, jotka eivät Ylen paskaohjelmia halua katsoa. Television käytön lopettamisilmoituksen voit tehdä senkin kätevästi netin kautta.

Sähköstä keskivertoperhe maksaa vuodessa helpostikin 1000 euroa. "Sähkö tulee töpselistä" on yleisin toteamus sähkön saamiseen liittyen. Harva ymmärtää, että sähkön tuottajayhtiötä voi hyvin helposti vertailla ja vaihtaa edullisempaan. Parhaassa tapauksessa sähkölaskun hinta putoaa parilla sadalla eurolla vuodessa, eikä mikään muuten muutu! Sähkön tuottajaa voi helposti kilpailuttaa ja vaihtaa netin kautta.

Matkapuhelin löytyy jo jokaisesta perheestä - juniorista senioriin. Matkapuhelinlasku aiheuttaa perheessä helposti vuositasolla 1000 euroa kuluja. Matkapuhelinliittymän kilpailuttamisessa ja vertailussa kannattaa olla sikäli tarkkana, että puhelinlaskun suuruus riippuu usein myös siitä, minkä operaattorin matkapuhelimiin eniten soitellaan ja tekstaillaan. Mikäli tapana on soittaa paljon saman operaattorin matkapuhelimiin, kannattaa yleensä valita kyseistä tarkoitusta varten parhaiten sopiva liittymä, jossa puhelut ja tekstiviestit kyseisen operaattorin sisällä ovat halvempia - tai sisältyvät rajoituksetta kuukausimaksuun! Matkapuhelinlaskussa voi säästää helposti kilpailuttamalla ja vaihtamalla netin kautta GSM-liittymänsä.

Polttoaineiden hinnoissa kannattaa myös olla tarkkoja. Samalla paikkakunnallakin hintahaitari on usein jopa kymmenen senttiä litraa kohden. Koukkaamalla työ- tai kauppamatkalla toisen paikan kautta ja tankkaamalla siellä säästää helposti pullakahvin verran rahaa. Netistä voit helposti seurata eri myyntipaikkojen polttoaineiden hintoja lähistölläsi. Tietysti vielä enemmän säästät rahaa taloudellisella ajolla ja välttämällä turhia ajomatkoja.

Monia kulutustavaratuotteita ja toki muutakin voit hintojen osalta verrata helposti vertaa.fi palvelun kautta ilmaiseksi netistä. Älä maksa liikaa!

:-)

6 kommenttia:

 1. Kiitos Markus. Tällainen helmi on kuin myöhästynyt julelahja. Varsinkin tuo YTK tieto tulee tarpeeseen! Vaikka sen hinta onkin noussut huimat 2 egee, 67 euroon... ;o)

  VastaaPoista
 2. Oho, pitikin päivittää tiedot. :) Tattista.

  VastaaPoista
 3. Yleensä en pidä kirjoituksistasi mutta tätä voi jopa kehua, jatka samaan malliin

  VastaaPoista
 4. Tuosta sähkön kilpailuttamisesta...
  Vertailussa ei oteta huomioon siirtohintoja, jolloin vaikka itse sähkön hinnassa saattaa säästää, niin siirtomaksut saattavat olla huomattavasti korkeammat, jolloin tuon vertailun pohjalta halvin vaihtoehto saattaa tulla nykyistä kalliimmaksi.

  Ihan vain tiedoksi että ennen sopimuksen/vaihdon tekemistä kannattaa tutkia kokonaiskustannukset eikä tuijottaa pelkkää sähkön hintaa.

  VastaaPoista
 5. Sähkön siirtomaksut eivät riipu siitä, mistä sähkö on peräisin. Sähkön tuottajan kilpailuttaminen ei voi nostaa sähkön siirtomaksua eurollakaan.

  VastaaPoista
 6. Helppohinta.fi on myös hyvä palvelu, jossa sähkön kilpailutus onnistuu hyvin. Suosittelen!

  VastaaPoista