9. joulukuuta 2007

Televisiomaksu pommi

Televisiomaksukampanja on taas käynnistynyt nähtävästi. Hirveitä summia rahaa tuhlataan mainostamiseen ympäri nettiä, televisiossa ja radiossakin. Ilmeisesti tarkastajatkin ravaavat ympäri kyliä kiusaamassa niitä, joilla lupaa ei ole.

Tarkoituksena on tietenkin saada ihmiset maksamaan 208,15 euron suuruinen televisiomaksu ja hyvällä tuurilla maksamaan vielä 100€ tarkastusmaksu, sekä takautuvasti itse maksu (208,15€) jopa vuoden ajalta. Eli kerätä rahaa taas pohjattomaan valtion kirstuun. Jotta osa siitä voitaisiin jakaa jälleen YLE:nannon rahoittamiseen.

Itse kampanja on ensinnäkin, paitsi rahan tuhlausta, niin myöskin raivostuttava. Surffatessani esimerkiksi MBnet sivuille törmäsin hiirtäni liikuttamalla seuraavaan banneriin, joka avautui ja alkoi pitää suoraan sanottuna helvetillistä meteliä. Samalla kyseinen banneri kaappasi hiireni kursorin, eikä "sulje mainos" painiketta voinut siis tietenkään painaa, kun kerran kursori katosi mainoksen syövereihin. Raivokas hiiren heiluttaminen onneksi vapautti kursorin, mutta ärsyttävä ääni jäi taustalle möykkäämään.
Eipä tässä vielä mitään. Huvikseni klikkasin kyseistä banneria (näinhän ei ikinä pitäisi tehdä, koska se kertoo sen tekijälle että bannerillä oli jotain vaikutusta) ja päädyin ko. asiaa käsittelevälle sivulle. Sivulla oli painike, josta voisi maksaa televisiolupamaksun. Kyseisen painikkeen painamisesta ei tapahtunut mitään. Niin ikään kyseisellä sivulla oli "Vastaa ja voita iso TV" painike. Kyseisen painikkeen painamisesta avautui vain kysymys:"Onko sinulla televisiomaksu" ja typerien hahmojen typerät kommentit vastaukseesi, eikä sen jälkeen mitään. Miten sen "ison TV:n" oikein voisi voittaa? Java, javascript, flash, evästeet, jne. kaikki ovat päällä, joten niistäkään se ei voinut olla kiinni.

Nähdäkseni tämä mainoskampanja on typeryyden ja rahan haaskaamisen lisäksi valheellinen ja häiritsevä. Televisiota et voi voittaa, etkä televisiomaksua maksaa. Et ainakaan tuota kautta. Hiiren kursorin kaappaaminen kesken nettisurffailun voidaan jo tulkita mielestäni spywaren kaltaiseksi käyttäytymiseksi, joka on ainakin moraalitonta, jos ei suorastaan laitontakin.

Miksi televisiomaksua pitäisi maksaa?

Esimerkiksi USA:ssa ja miltei kaikkialla sivistyneissä maissa on saatavilla kymmeniä kanavia täysin maksutta ja ilman mitään lupia. Kaapeli- ja sateliittiverkoissa vain taivas on rajana kanavien määrälle (myös maksuttomien kanavien!). Tarjontaa on valtavasti jokaiseen makuun ja se rahoitetaan joko mainoksin tai sitten erillisin, kyseisestä kanavaa koskevin lupamaksuin (joita maksavat vain ko. kanavaa katsovat kortillaan). Ketään ei pakoteta mihinkään, eikä kukaan käy ikkunoiden takana kurkkimassa, kajastaako tv:n valo pihalle.

Jos joku siis haluaa ehdottomasti katsoa vaikka urheilua tai kulttuuria, siitä vaan. Jos ei mainoksilla höystetty ilmaisversio kiinnosta, henkilö voi aivan rauhassa maksaa itse ja ostaa maksullisen kanavan. Mikä tässä on väärää tai typerää muka? Miksi kaikkien pitää maksaa siitä, että jotkut haluavat katsoa jotakin urheilua tai kulttuuria? Varsinkin kun ottaa huomioon, että esimerkiksi YLE:n kulttuuritarjonta on lähinnä huvittavaa ja kyseinen pulju tuottaa järkyttävästi mm. ruotsinkielistä ohjelmaa ja muuta hyödytöntä.

Rautalankana todettakoot, että Suomessakin mainoskanavat kuten MTV3 ja Nelonen rahoittavat itse ohjelmansa. Ei niihin televisionkatselijoiden rahoja pistetä euroakaan. Eikä verovaroja. Jos et halua katsoa MTV3 mainoksia, osta rauhassa maksukanavia ja tyydy niihin. Näinhän monet tekevätkin nykyään.

Televisiomaksu on muinaisjäänne ajalta, jolloin televisio- ja radiotoiminta oli valtion monopolina. Se tulisi välittömästi lakkauttaa, kuten tietysti koko Yleisradiokin. Jos jostain syystä YLE halutaan ylläpitää (en näe siihen mitään syytä mutta teoretisoidaan), se voitaisiin tehdä verovaroista. Samalla turhasta byrokratiasta päästään eroon kun televisiomaksujen keräämisestä ja rekisteröinnistä ja tarkastajien palkoista (mainoskampanjoista puhumattakaan) päästää kertakaikkisesti eroon.

Tavallaan televisiomaksu on myös ihan hupaisa. Se on eräänlainen tyhmyysvero. Vain tyhmät nimittäin maksavat sitä. Kaikki järkevät yksilöt ilmoittavat television katsomisensa loppuneen ja välttyvät maksamasta kyseistä maksua. Mikäli tarkastaja sattuu oven taakse, lyhyt vastaus:"Minulla ei ole televisiota." ja oven sulkeminen riittää. Jos televisiomaksutarkastaja ei ole omin silmin nähnyt televisiota asunnossa, hän ei voi tehdä mitään, muuta kuin rukoilla ja peloitella maksamaan kyseinen maksu. Jos "käry käy", voit silti valittaa maksuhallintoon ja väittää esimerkiksi, että tarkastaja ei tajua eroa isolla tietokoneen monitorilla ja televisiolla ja maksu on perusteeton.

Toivoa sopii, että kun riittävän moni jättää maksamatta televisiomaksun, siitä luovutaan kokonaan. Tämä ei ole kuitenkaan mitenkään selvää, koska valtio ja valtiolliset puljut tuppaavat tekemään täysin järjettömiä asioita mielipuolisin syin, eikä YLE ja televisiomaksuhallinto ole mikään poikkeus tästä säännöstä. Nykytietämyksellä televisiomaksujen keräämistä jatketaan ainakin vuoteen 2010.

7 kommenttia:

vuollpa kirjoitti...

Itsellänihän firefoxilla tuo "maksa tästä" kyllä toimii. Pyytävät osoitetietoja ja uhkaavat lähettää laskun perässä. Eli toisinsanoen ilmoitat internetissä, että olet valmis ottamaan laskun vastaan.

Anonyymi kirjoitti...

Itselläni kyllä tuo toimii, tosin mistään verkossa maksamisesta ei ole kyse vaan laskun tilaamisesta.

ilaiho kirjoitti...

Operassa ei ilmeisesti ole tietoturva-aukkoa jota tuo mainos hyödyntää, sillä minulla ei tapahdu tuota ilmiötä. Tuo mainos taitaa olla rikosnimikkeeltään tietoliikenteen häirintä tai tietojenkäsittelyn vaarantaminen.

Ilkka Ahmavaara kirjoitti...

Joopa. En ole herran aikoihin ymmärtänyt, mitä erikoista Ylen televisiotarjonnassa olisi, muuta kuin että se sitten olisi eduskunnan näkemys siitä, mitä televisiossa tulisi esittää. Noh. Aikalailla samaa tuo esittää kuin nuo kaupallisetkin kanavat.
Radion puolella on vielä asiallistakin tuotantoa, lähinnä Ylen ykkösen puolella, mutta siinäpä tuon kansallisen yhtiön anti onkin.

Eduskunnan tiedotusvälineen rahoittamisen lopettaminen lupamaksuilla saattaisi olla järkevä ja edullinen ratkaisu. Saattaisi jopa ohjelmatarjonnan taso nousta.

Markus Jansson kirjoitti...

No, itse en saanut sitä toimimaan vaikka mitä yritin. No, en ihan kaikkea sentään jaksanut koettaa, mokoma sonta ei ole sen vaivan arvoista.

Ehkä vika on siinä, että selaimeni ei lähetä tietoja edellisestä sivusta seuraavalle sivulle (referrer). Ehkä siinä, että Flashit eivät saa tallentaan tietokoneelleni mitään historiatietoja. Ehkä siinä, että muutenkin tietoturvani- ja suojani on hyvässä kunnossa.

Niin tai näin, 99,99% sivuista toimii täysin moitteetta minulla. On irvokasta, että juurikin tuollaisen tyhjänpäiväisen kampanjan verovaroilla pykätty roskasivusto ei toimi - varsinkin kun sivulla voisi tehdä (sivuston omistajan mielestä) hyvän teon ja maksaa televisiomaksu!

Kysymys: Montako yksityistä nettikauppaa löytyy, josta tilauksen tekeminen ei onnistu? Veikkaan, että aikalailla lähelle nolla kappaletta. Miksi? Yksityisellä lafkalla on ihan oikeasti kiinnostusta siihen, että heidän asiakkaansa voivat ostaa heidän palveluitaan ja tuotteitaan. Ylenannolla ja televisiomaksuhallinnolla moista kimmoketta ei ole - koska kyseessä ei ole yksityinen vaan Neuvostoliiton mallin mukaisesti tuotettu julkinen palvelu.

Paavo kirjoitti...

erityisen inhottavaa onkin se, että televisioluvan maksajat joutuvat maksamaan myös ylen radiokanavat, vaikka niitä saa käyttää maksutta.

Minä siis, joka en omista radiota, enkä katso ylen kanavia tai käytä ylen nettipalveluita, joudun kustantamaan nuo kaikki, koska minulla on televisio, josta katson mainos ja maksukanavia.

GoldenHawk kirjoitti...

Markus, mitäpä jos sinä tai joku muu tekisi rikosilmoituksen, tutkintapyynnön tästä YLE:n tekemästä, rahoittamasta mainoksesta. Ihan mukavan mediakohun saisi aikaan, jos valtio itse jumalauta rikkoo Suomen lakia.