1. maaliskuuta 2007

Blu-ray on lypsyautomaatti

Uudet, uljaat ja upeat Blu-ray levyt ovat saapuneet (yhdessä kilpailevan HD-DVD:n kanssa). Etuna perinteisiin dvd-levyihin nähden on selvästi suurempi tallennuskapasiteetti, Blu-ray levyillä jopa 100 Gt.

No, ne haitat, ne haitat. Ensinnäkin, Blu-ray (ja luultavammin myös HD-DVD) sisältää kaikenlaista kopiointisuojauskakkaa, joka vaikeuttaa tavallista käyttäjääkin mitä erilaisin tavoin, mm. tekemästä varmuuskopioita ostetuista levyistä. Melkoinen osa näistä kopiointisuojauksista on tietenkin jo hakkerien toimesta kierretty tai murrettu, joten kopiointisuojaukset vain vaikeuttavat tavallisia käyttäjiä. Levyjen kopiointia ne eivät selvästikään estä asiansa osaavilta tahoilta.

Nyt on "paljastunut", että Blu-ray levyissä (ja luultavammin myös HD-DVD) on sellainen jännä lypsyautomaattiominaisuus, että kopiointisuojauksessa käytettyjä salausavaimia pitää jatkossa ostaa itse soittimeen/asemaan, jos aikoo voida katsoa uusia leffoja sen kanssa. Ei siis riitä, että ostat soittimen ja ostat leffan, sinun pitää jatkossa myös ostaa erikseen vielä salausavaimia soittimeen! Ja salausavaimia tulee ostaa aina uudellaan 1,5 vuoden välein jos haluat pystyä katsomaan uusia leffoja soittimellasi! Kyse on aivan yksiselitteisestä rahastuksesta, lypsykoneesta, joka pumppaa kuluttajien rahoja itselleen "piratismia estääkseen".


Ratkaisu on kuluttajan kannalta minusta varsin helppo tehdä: Älä osta Blu-ray, tai HD-DVD soittimia/asemia lainkaan, vaan jätä ne kaupan hyllylle. Tämä on signaali niiden valmistajalle, että seuraavalla kerralla kannattaisi tehdä systeemi, jossa ei ole vastaavaa pilipalipelle-kopiointisuojausta ja joka ei toimi lypsyautomaattina ostajaa kohtaan. Äänestä lompakollasi!

3 kommenttia:

 1. Yup.
  P2P-verkkojen käyttäjämäärä tulee lisääntymään jos valmistajat eivät luovu tästä idioottimaisesta ideasta.
  Ja luultavasti joku alkaa myydä jotain pientä kräkki-microcontrolleria joka juotetaan Blu-Ray aseman piirilevyyn jolloin kaikki levyt toimivat. Heh.
  Aivan kuten eräs sveitsiläinen silloin kuin DVD-levyhin keksittiin laitaa aluekoodit jotta jenkeistä ostettu levy ei toimisi Suomessa.

  VastaaPoista
 2. Minä en näe mitään huonoa siinä, että Blu-ray levyn kapasiteetti on parhaimmillaan yli 20 kertainen, verrattuna standardi dvd levyyn.

  Työskentelen digitaalisen median parissa, pakkaamaton digivideo vie tilaa 4 minuuttia gigatavun, eli normi dvdlle sitä ei kovinkaan paljon mene. Mielummin tallennan datan sadan gigan levyille, kun ostan lisää ulkoisia kiintolevyjä.

  Sinun polttavan aseman käyttösi taitaa painottua pelkästään viihdekäyttöön (leffojen ja musan kopiointi)

  Otto

  VastaaPoista
 3. Oletko Markus ajatellut, että saattaa olla ihmisryhmä, joka saattaa ihan oikeasti tarvita levyjä joissa on korkea tallennuskapasiteetti. Esimerkiksi pakkaamaton digitaalivideo vie hirvittävästi tilaa.

  Kaiken tallentamisen ei tarvitse pohjautua viihdekäyttöön (dvd elokuvien ja levyjen kopiointi)

  Otto

  VastaaPoista