3. maaliskuuta 2007

Pieniä epäloogisuuden pisaroita jälleen (?)

Tänään YLE:n tekstitv:ssä uutisoitiin, että Terveyden Edistämisen Keskuksen teettämän kyselyn mukaan eduskuntavaaliehdokkaista 88% haluaa, että ihmiset ottaisivat itse enemmän vastuuta terveydestään. Tämä on tietysti hyvä asia, näinhän asian pitää olla. Mutta, mutta... 62% ehdokkaista haluaa lisäksi omaisten ottavan lisää vastuuta läheisistään ja 72% haluaa yhteiskunnan ottavan enemmän vastuuta ihmisten terveydestä.

88+62+72=222%. Hetkonen. Kyllä, luit oikein.

Tulosta voi toki tulkita niinkin, että ehdokkaista valtaosa haluaa sekä yksilöiden itsensä, että omaisten, että yhteiskunnan ottavat lisää vastuuta terveydestä.

Jostain syystä minusta kuitenkin tuo vaikuttaa kovin ristiriitaiselta. Minusta nuo vaihtoehdot ovat tavallaan kaikki toisiaan pois sulkevia. Puheenaiheena kun on, kenelle kuuluu vastuu ihmisen terveydestä ja kenen vastuuta tulisi lisätä. Ei voi olla niin, että kaikkien tulisi lisätä vastuuta ja ihmisten terveys kuuluu kaikille. Vastuuta on minusta tietty vakiomäärä ja on vain kyse siitä, miten se jaetaan. Kuuluuko vastuu terveydestä 100% yksilölle itselleen 0% muille, vaiko 50% itselle, 40% yhteiskunnalle ja 10% omaisille vai miten sitten halutaankin vastuuta jakaa. Kyse on vastuun jakamisesta nimenomaan. Siksi tuo 222% tuntuu mielipuoliselta luvulta. Ja sitähän se onkin.

3 kommenttia:

 1. Käännettynä tuo kaikki taitaa tarkoittaa, että yksilön vastuuta terveydenhuoltoon on lisättävä, samoin kuin omaisten vastuuta terveydenhuoltoon on lisättävä ja julkisilla varoilla terveyden huoltoa on tuettava vielä lisää. Eli ts. terveyttä pitää edistää kaikin keinoin. Nurinkurista tässä on tietysti se, että jos julkinen sektori pumppaa tehyyn lisää rahaa, niin sukulaisten kiinnostus ja oma halu panostaa terveyteen tietnekin laskevat. Tämä on hyvä esimerkki yhdestä Mordorin Linnan pahimmista ongelmista, eli siitä, että kansanedustajat eivät oikeastaan tajua mikä laki on, vaan kuvittelevat että siellä Linnassa annetaan hyvän elämän ohjeita tyyliin: syö oikein, liiku ja pidä kaverista huolta.

  VastaaPoista
 2. Nyt päättelet väärin. Ei vastuuta ole rajoitetusti. Esim lapsen perään voivat katsoa molemmat vanhemmat ilman että toisen vastuu siitä vähenee. Kaksi aikuista voi leikkiä lapsen kanssa ja tämä leikki työllistää heidät 100%-sti.

  VastaaPoista
 3. Sekä että, sekä että.

  Kannatetaan siis SEKÄ omaa vastuuta, ETTÄ yhteisvastuuta, eikä suinkaan mustavalkoisen ehdoitta vain jompaa kumpaa. Mitä enemmän ihmiset ottavat vastuuta itsestään, sitä vähemmän tarvitsisi panostaa yhteiskunnan vastuuseen. Toistaiseksi on vaan suosittava osittain molempia, siis sekä että.

  50-50%

  VastaaPoista