31. lokakuuta 2009

Afganistanin nukkehallituksesta ja lumedemokratiasta

Ylenanto uutisoi tänään, että Hamid Karzain vastaehdokas Afganistanin presidentinvaaleissa aikoo ehkä luopua ehdokkuudestaan toiselle kierrokselle. Syyksi esitetään se, että Karzai ja haastaja "eivät ole päässeet sopuun vaalijärjestelyistä". Puretaanpa asioita nyt hieman auki, jotta asioihin perehtymäkin ymmärtää, mitä Afganistanissa tapahtuu.

Hamid Karzai on entinen, luultavasti nykyinenkin CIA:n palkkalistoilla oleva mies, jolla on vahvat työ- ja henkilökohtaiset suhteet George Bushin öljy-yhtiöihin ja joka pyrki kaikin keinoin aikaansaamaan Afganistanin läpi kulkevan kaasuputken rakennetuksi - Bushin firmalle tietysti. Bush nosti Karzain, liikekumppaninsa ja kätyrinsä, Afganistanin johtoon USA:n miehitettyä Afganistanin 911 varjolla. (lähde esim tässä)

Afganistanissa oopiuminviljely lakkautettiin miltei kokonaan Taleban-hallinnon aikana. Nyt USA:n hallinnon alla, oopiumia viljellään taas valtavia määriä. Ei tarvitse ihmetellä varmaankaan vihjailuja siitä, että CIA rahoittaisi toimintaansa hyvinkin paljon juuri huumerahoilla...

Afganistanin vaalit ovat todellisuudessa puhdasta näytelmää. Vaalivilpit ovat aivan yleisiä ja luultavasti CIA:n järjestelemiä. Karzai pyritään pitämään vallassa kaikin keinoin. Afganistanissa ei ole demokratiaa ja ihmisoikeudet ovat olemattomat.

Karzain vastaehdokas on jättäytymässä pois, koska ymmärtää, että vaalit ovat pelleilyä ja todellinen tulos on jo päätetty etukäteen. On myös mahdollista, että CIA jne. ovat painostaneet häntä jäämään pois, jottei hän missään tapauksessa voita Karzaita vaaleissa ja USA menetä nukkehallintoaan.

Kysymyksiä:
- Miksi länsimaat, Suomi mukaan luettuna, tukevat Afganistanin epädemokraattista nukkehallintoa, joka pitää vilpillisiä vaaleja, viljelyttää ja myy oopiumia?
- Miksei USA tuonutkaan demokratiaa ja ihmisoikeuksia Afganistaniin, kun sillä oli mahdollisuus?
- Miksi länsimaissa ei yleisesti keskustella Karzain taustoista ja kytköksistä Bushin öljy-imperiumiin, vaan esitetään hänet jonain ihme pyhimyksenä, kansan vapaasti valitsemana johtajana?
- Mitä ihmettä länsimaat ylipäätään tekevät jossain sekavassa, rikkonaisessa, köyhässä persreikävaltiossa kuten Afganistan ja mitä ne kuvittelevat siellä voitavan saavuttaa?

1 kommentti:

 1. Syytä demokraattisen prosessin epäonnistumiseen tuolla alueella voi hakea pääsääntöisesti yhä voimissaan olevasta Taliban-liikkeestä joka käytännössä pitää sikäläistä kansaa täyden terrorin ikeessä. Afghanistanin "oma armeijakin" on täysi vitsi ja tilanne maassa ei todellakaan ole hallinnassa, kuten tästä Guardianin dokkarisarjasta selviää: http://www.guardian.co.uk/world/video/2009/feb/13/us-military-afghanistan-outpost .

  Alueellahan on räknätty jo ties kuinka kauan ja kuinka monen suurvallan toimesta, koomisena esimerkkinä siitä em. dokkarissa kuvatun afghaanikylän ratsian yhteydessä ainoa haaviin jäänyt ase: 1900-luvun alun brittiläinen kivääri.

  Kaiken huipuksi Afghanistanin sodan myötä Taliban on siirtynyt Pakistanin puolelle värväten aina 5-vuotiaista pojista lähtien marttyyrikuolemaan valmiita uskonsotureita riveihinsä (kts. http://areena.yle.fi/video/545481 / Ulkolinja: Pakistanin nuoret talibanit).

  Tilanne näyttää todellakin olevan menossa siihen, että Afghanistan jatkaa luisumista kaaokseen Talibanien toimesta siinä missä myös naapurimaa Pakistan on sisällissodan partaalla.

  Väitän että kukaan länsimielinen ihminen ei tahdo todistaa hetkeä, jolloin Talibanit vetävät voitonlippunsa salkoon Islamabadissa. Pakistanillahan on lukuisia ydinohjuksia ja tämä porukka tuskin aikailisi Intiaan, Israeliin tai muuhun "vääräuskoiseen kohteeseen" iskemisellä jumalansa nimessä.

  VastaaPoista